PDA

Zobacz pełną wersję : D50 + oprogramowanie + XP x64 = problem :(

life
29-06-2006, 00:35
witam mam system Windows XP x64 (64 bitowy) niestsety ale dolaczone oprogramowanie do aparatu (D50) niechce sie zainstalowac na tym systemie :( pisze ze ten system nie jest obslugiwany.

Pierwszy raz mi cos niechce dzialac, nigdy nie mialem problemu ze "starymi" 32-bitowymi aplikacjami.

czy sa jakies wersje dla tego systemu? albo ktos wie jak rozwiazac ten problem??

Al Bundy
29-06-2006, 07:53
64-bitowy XP jest strasznie świeży - stąd problem... Szukaj na stronie nikona...

Fallout
29-06-2006, 09:06
też mam XP i to programy chodzą bez problemów ...........napisz jaką masz ver. XP wiem że 64 bit ale numer ..........

life
29-06-2006, 09:08
Windows XP x64 Edition - Version 2003 + Service Pack 1

Kraftsman
21-08-2006, 16:57
witam mam system Windows XP x64 (64 bitowy) niestsety ale dolaczone oprogramowanie do aparatu (D50) niechce sie zainstalowac na tym systemie :( pisze ze ten system nie jest obslugiwany.

Soft Nikona nie jest na razie kompatybilny z XP x64. Ale też niewielka strata. Jest sporo innego softu, który działa poprawnie.

[ Dodano: Sro 30 Sie, 2006 ]
Zainstalowałem dziś bez problemu na Windows XP x64:

1) Capture NX oraz
2) PictureProject 1.6.1..

Natomiast nie udało mi się uruchomić Nikon View 6. Po zainstalowaniu pojawiła się informacja o niezgodności z systemem operacyjnym a po restarcie program nie ruszył pomimo, że pojawiła się jego ikona pulpicie.

david555
04-09-2006, 13:16
Zawsze jest dobrze Panowie, mieć zainstalowane przynajmniej dwie różne wersje systemu operacyjnego na oddzielnych partycjach i wówczas nie ma żadnego problemu.
System wykorzystywany do zadań graficznych powinien być tylko do tych zadań, a nie do wszystkiego, bo inaczej ciągnie za sobą odium zainstalowanego w systemie śmiecia np. oprogramowania biurowego, gier i innych niepotrzebnych gadgetów.
Dobrze jest też zaraz po instalacji wyłaczyć wszystkie niepotrzebne upiększenia zabierające dużo cennej pamięci i mocy obliczeniowe procesora.
A i nie od rzeczy jest powyłączanie niepotrzebnych usług i wykasowanie większości fontów.
Powyższe czynności proponuję wykonać bez względu na moc obliczeniową waszej maszyny, chyba, że nie zależy wam na czasie przy obróbce fotek i plików wideo.
Pozdrawiam :D

life
04-09-2006, 14:53
szkoda mi kazsy zeby kupowac zwyklego XP tylko po to zeby zainstalowac tam oprogramowanie Nikona czy jakis inny soft!

raczej mam pozadek i programy tylko te z ktorych kozystam w pracy (gry juz mnie nie bawia) :)

Kraftsman
04-09-2006, 15:58
Zawsze jest dobrze Panowie, mieć zainstalowane przynajmniej dwie różne wersje systemu operacyjnego na oddzielnych partycjach i wówczas nie ma żadnego problemu.
System wykorzystywany do zadań graficznych powinien być tylko do tych zadań, a nie do wszystkiego, bo inaczej ciągnie za sobą odium zainstalowanego w systemie śmiecia np. oprogramowania biurowego, gier i innych niepotrzebnych gadgetów.
Dobrze jest też zaraz po instalacji wyłaczyć wszystkie niepotrzebne upiększenia zabierające dużo cennej pamięci i mocy obliczeniowe procesora.
A i nie od rzeczy jest powyłączanie niepotrzebnych usług i wykasowanie większości fontów.
Powyższe czynności proponuję wykonać bez względu na moc obliczeniową waszej maszyny, chyba, że nie zależy wam na czasie przy obróbce fotek i plików wideo.
Pozdrawiam :D

To zapewne bardzo cenne uwagi, ale w zdecydowanej większości nie na temat. Rozmawiamy o kompatybilności 32-bitowych programów firmowanych przez Nikona z 64-bitowym oprogramowaniem operacyjnym. Kwestie związane z wydajnością systemu, w tym "mocą obliczniową maszyny" nie mają z tym nic wspólnego.

stig
04-09-2006, 18:29
A ja mam pytanie do kolegow uzywajacych Win XP 64. Jak procentowo wyglada sprawa z niedzialaniem (lub blednym dzialaniem) aplikacji 32 bit na tymze XPku? Juz nie chodzi mi o kombajny typu PhotoShop, Corel, InDesign, After Effects, Premiere, Acrobat czy np. LightWave, 3DMax albo inny DreamWeaver, Flash czy Office. Bardziej interesuja mnie wszelkie narzedzia i mniejsze programiki; Miranda, VirtualDUB, FooBar, Total Commander, Nero, TheBat, WhereIsIt, NOD32, TextPad, ACDSee, czy chociazby DaemonTools, WinRAR albo FlashGet. No i najwazniejsze; jak wyglada sprawa ze sterownikami do sprzetu? Jesli czegos nie ma jeszcze w wersji 64, to dzialaja te dla 32 bitowych wersji Windows?
Na koniec; oplaca sie przesiadka? Czuc jakies spowolnienie programow 32-bitowych na 64 bitowym systemie? Jakim rzedem wartosci mozna okreslic przyspieszenie dzialania aplikacji skompilowanych pod 64 bit wzgledem ich odpowiednikow 32-bitowych?

Kraftsman
04-09-2006, 19:59
A ja mam pytanie do kolegow uzywajacych Win XP 64. Jak procentowo wyglada sprawa z niedzialaniem (lub blednym dzialaniem) aplikacji 32 bit na tymze XPku? Juz nie chodzi mi o kombajny typu PhotoShop, Corel, InDesign, After Effects, Premiere, Acrobat czy np. LightWave, 3DMax albo inny DreamWeaver, Flash czy Office. Bardziej interesuja mnie wszelkie narzedzia i mniejsze programiki; Miranda, VirtualDUB, FooBar, Total Commander, Nero, TheBat, WhereIsIt, NOD32, TextPad, ACDSee, czy chociazby DaemonTools, WinRAR albo FlashGet. No i najwazniejsze; jak wyglada sprawa ze sterownikami do sprzetu? Jesli czegos nie ma jeszcze w wersji 64, to dzialaja te dla 32 bitowych wersji Windows?
Na koniec; oplaca sie przesiadka? Czuc jakies spowolnienie programow 32-bitowych na 64 bitowym systemie? Jakim rzedem wartosci mozna okreslic przyspieszenie dzialania aplikacji skompilowanych pod 64 bit wzgledem ich odpowiednikow 32-bitowych?

Poniżej załączam link do x64 compatibility list:

http://www.ukgamer.com/index.php4?action=compatsearch&type=0

Jak łatwo zobaczyć większość softu pracuje stabilnie. Największy problem jest z programami, które współpracują z core'm systemu (np. antywirusy, firewalle). Jest zaledwie kilka produktów dedykowanych, które współpracują z x64. Niektóre programy rodziły błędy i zostały zmienione przez producentów w taki sposób, że się nie instalują (np. itunes, nokia pc suite). Programy 64-bitowe pracują błyskawicznie, ale jest ich bardzo mało. Są np. 64-bitowe przeglądarki internetowe, w tym IE7 oraz Firefox 1.6, które działają stabilnie, w tym zastrzeżeniem, że nie ma do nich większości wtyczek.

Ogólnie mówiąc świat nie jest jeszcze przygotowany na pracę w 64 bitach. Choć zapewne zmieni się to w niedługim czasie.

life
04-09-2006, 20:04
o przyspieszeniech ciezko powiedziec bo nie mam pod reka podobnej mocy kompa z 32bit na XP mam ale z Win2000 to chodzi o niebo lepiej w porownaniu z nim

co do dzialania aplikacji to jedyne problemy jakie mam to wlasnie z oprogramowaniem Nikona! :) a to chyba z tego wzgledu ze ono sprawdza wersje systemu przed instalacja. WinRar-a nie uzywam (szkoda kasy na niego) wiec jade na darmowym 7Zip demontool chodzi bez problemu, nero tez co do splikacji antywirusowych to chyba juz sie pojawili wersje sepecjalnie pod ten system, virtualdub i total commander tez dziala aczkolwiek jak uzywam FileZilla :) firefox jak najbardziej i thunderbird :P a wspomniane plaikacje Adobe i Corela bez najmniejszego problemu! baaa nawet Corel 11 smiga jak trzeba a na pudelku jest napisane ze nie dziala na windows XP z SP2!!! :wink:

sterowniki - nie mam z nich zadnych problemow, fakt ze nie uzywam tez jakichs dziwnych urzadzen