PDA

Zobacz pełną wersję : d300 +kalibracja obiektywów

robopod
30-10-2008, 12:59
Witam
chcialbym odeslac 300 z kilkoma obiektywami do serwisu celem kalibracji z puszka, Pan w nikonie odpowiedzial mi ze robia tylko kalibracje puszek z ich obiektywami wzorcowymi ..?? jaki to ma sens? skoro obiektywy moga miec odchyly...
czy moze ktos z forumowiczow przerabial ten temat, (z gory dziekuje za porade kalibracji samemu w aparcie)
Pozdrawim
Robert

malizna
30-10-2008, 13:06
Podłącze się pod temat. Ile pan z serwisu ci powiedział za kalibracje body?
Wydaj mi się ze to dobre rozwiązanie kalibracja body z obiektywem wzorcowym. Bo jak skalibrujesz ze swoimi a za jakiś czas zmienisz szkła to już możne być kiszka.
Nie radze samodzielnej regulacji.

robopod
30-10-2008, 13:13
nie rozmawialem na temat ceny, bo 2 z 3 szkiel + body mam na gwarancji i mysle ze te bez laski powinny byc skalibrowane

Piotr_
30-10-2008, 14:22
Przecież w D300 można ustawić korektę dla 12 obiektywów. I dodatkowo aparat rozpoznaje który jest podpięty. Po diabła pierdzielić się z serwisem. No chyba, że zabraknie skali regulacji, ale to już świadczy o totalnym skopaniu body lub szkła. Wtedy tylko serwis może pomóc.

maki
30-10-2008, 15:37
Poza tym co to znaczy "wzorcowy"????

Witusch
30-10-2008, 15:57
Wzorcowym, byl np. w systemie Pentaxa FA 50/1.4, u Nikona pewnie tez jakas 50-ka. Maja w serwisie taka 50-ke, ktora ponad wszelka watpliwosc jest dobrze skalibrowana, podczepiaja ja do body, podlaczaja do specjalnych urzadzen i kalibruja. To wbrew pozorom bardzo skomplikowany proces...

maki
30-10-2008, 17:02
Nie wiem czy w dzisiejszych czasach coś może być ponad wszelką wątpliwość dobrze skalibrowane. Okazuje się że ten sam obiektyw na innym body (modelu czy nawet egzemplarzu tego samego modelu) już nie zachowuje się wzorcowo, a inne szkła nie mają żadnych problemów. Sami wiecie jak jest w praktyce, aż ciężko to w słowa ująć.
Pzdr

Witusch
30-10-2008, 17:08
Okazuje się że ten sam obiektyw na innym body (modelu czy nawet egzemplarzu tego samego modelu) już nie zachowuje się wzorcowo, a inne szkła nie mają żadnych problemów.

Wtedy nie jest wzorcowy... Jesli kogos interesuje ta tematyka, polecam lekture "wykradzionej" z serwisu Samsunga INSTUKCJI SERWISOWEJ GX10 Service Manual - odpowiednik Pentaxa K10D, to kalibrowanie (i nie tylko) to naprawde niezla jazda. Na samym dole strony mozna sciagnac ten manual: http://rarwebworks.com/Photography/Pentax.htm ok. 30 mb

robopod
30-10-2008, 18:16
dokladnie, nie rozumie tego tlumaczenia Pana z nikona - "kalibracja bodu do wzorcowego obiektywu", analogicznie pewnie kalibruja szkla do wzorcowego body ,czyli istnieje tylko jedno wzorcowe body z jednym szklem a my wszyscy mamy tylko prototypy za nie mała kase

maki
30-10-2008, 18:42
A próbowałeś tuningować? Jakie efekty? Skąd pomysł żeby aż tyle sprzętu do nich wysyłać?
Pzdr

robin102
30-10-2008, 18:52
czy moze ktos z forumowiczow przerabial ten temat, (z gory dziekuje za porade kalibracji samemu w aparcie)
Pozdrawim
Robert
Tak przerabiałem :) wszelakie sposoby dopasowania korpusu do moich szkieł które z różnymi modelami Nikona zawsze ostrzyły w przysłowiowy punkcik, a z dwoma D300 nie koniecznie dobrze to wyglądało. Jeśli masz korpus na gwarancji wysyłasz na Postępu lub najlepiej zawozisz osobiście na wcześniej umówiony termin zgłaszając usterkę FF bo tak to pewnie u Ciebie wygląda. (zazwyczaj w D300). Panowie Postępowi przesuwają punkt ogniskowania do przodu do tyłu zależnie jak im wyjdzie na tablicy testowej. Używają do tego stareńkiej 50mm przymkniętej na f2,8 :) bo taka jest procedura w instrukcji serwisowej. Zamykają szkło żeby regulacja nie była idealna ;) abyś potem mógł inne szkła zapiąć i względnie poprawnie ogniskował Twój D300 z tym szkłem. Wszystkie regulacje robi sie z jakimś rozrzutem uwzględniając koszty (zmniejszając je) Jak będziesz osobiście to poproś serwisanta ( namów żeby zrobił to chociaż na f2.0 ) i cofnął powiedzmy o 5-8 mikrometrów punkt ogniskowania to wszystkie szkła będą gadać z D300 bez problemu. Mam naprawdę porządne soczewki (dobrane-przebrane) sprawdzane z kupą aparatów, a także na Postępu i nie zdarzył się żaden D300 który by ostrzył bez korekcji FF, choćby minimalnej, ale jednak. Załaduj najnowszy soft do aparatu, a jak to już nie pomoże to zostaje zmiana na D700 :) te body ostrzy z moimi szkłami superosko. Nawet nie zaglądałem do zakładki AF tuning. Musi nie koniecznie mieć ten sam układ AF jak D300 bo gdzieś o tym czytałem.
powodzenia i pozdr. Robert
ps.
generalnie poszperaj po forum. Sporo o tym było, taki jeden R102 się o tym rozpisywał i nie tylko :)

Piotr_
30-10-2008, 18:54
... (z gory dziekuje za porade kalibracji samemu w aparcie)

Tu masz instrukcję jak sprawdzać FF/BF i wzór tablicy testowej do wydrukowania http://www.focustestchart.com/focus21.pdf

W instrukcji D300 na stronach 327-328 masz opisane jak wprowadzać konieczne poprawki w aparacie.

Miłej zabawy :)

jasiu102
30-10-2008, 18:56
no właśnie bo od dwóch dni mam 700 i wydaje mi sie że generalnie wszystkie foty są nieostre na 3 różnych szkłach. a może fotki z pełnej klatki tak mają wyglądac :)

Witusch
30-10-2008, 18:57
robopod, nie wiem jakie masz szkla, ale w przypadku stalek kalibracja z poziomu menu w body przynosi najczesciej dobre rezultaty - warto sprobowac! To naprawde zadna filozofia, a body zapamietuje do 12-stu szkiel. To byl dla mnie jeden z waznych argumentow przy wyborze body, w obecnych czasach nie kupilbym body bez takiej mozliwosci. Przed paroma tygodniami sprzedalem moj pentaxowy kram i bylem wolnym - systemowo - czlowiekiem. Moglem wybrac rowniez 50d canona, co prawda ma tez korekcje AF w body, ale po godzinnej rozmowie z wlascicielem sklepu fotograficznego w mojej okolicy, u ktorego na wystawie widac glownie eLki canona a z zawstydzeniem przyznal sie ze prywatnie robi zdjecia Nikonem, bo ostatnio kontrola jakosci w canonie to podobno katastrofa, nie mialem juz watpliwosci ;-) i nie zaluje.

ayem
30-10-2008, 19:45
No ja jestem po kalibracji d300 na postępu chłopaki się spisali na medal (Nie dość, że byli tak mili jak rzadko się zdarza, to jeszcze cały proces z kurierami zajął tydzień). Aparat ostrzy idealnie z wszystkimi szkłami z wyjątkiem 17-55, które jedzie do nich jutro. I właśnie to szkło pokazuje ze korekta AF w body to nie jest panaceum na wszystkie bolączki. U mnie błąd AF zmienia się wraz z odległością od obiektu oraz z ogniskową.

BTW. według słów serwisantów kalibracja odbywa się z "pewnym obiektywem" za pomocą jakiegoś magicznego komputerowego programu, który wie co i jak w puszcze w sofcie poprzestawiać.

pozdrawiam
Piotrek

wigi
30-10-2008, 19:54
No ja jestem po kalibracji d300 na postępu...

opisz może, co było nie tak z twoim D300, że zdecydowałeś się wysłać puszkę do serwisu

maki
30-10-2008, 19:55
właśnie to szkło pokazuje ze korekta AF w body to nie jest panaceum na wszystkie bolączki. U mnie błąd AF zmienia się wraz z odległością od obiektu oraz z ogniskową.

Właśnie to jest najgorsze co może spotkać użytkownika...ale to już lepiej by się nikon do tego nie przyznawał...

robopod
30-10-2008, 20:04
temat z ustawianiem w body AF juz przerobilem, jednak to nie jest jeszcze to, uspokoila mnie odpowiedz robina102 (dzieki wielkie) i tez sie zdecyduje jednak na wysylke do serwisu, a po za tym mam dead pixela i nie moge go ni jak pokochac.
pozdrawiam

ayem
30-10-2008, 20:48
co do przypadłości mojego d300 to w zasadzie miał lekki BF. W zasadzie nie przyłożyłem się do testów i myślałem ze to puszka wariuje przy 17-55. tymczasem po kalibracji widzę że puszka miała bardzo delikatny problem widoczny przy 2.8 i 200mm. a 17-55 jest kompletnie rozjechany. przy odległości 1m mam chyba około 5cm błędu. Ale jak uporają się z tym jak z puszką to będzie super :)

ktm777
31-10-2008, 13:22
No ja jestem po kalibracji d300 na postępu chłopaki się spisali na medal (Nie dość, że byli tak mili jak rzadko się zdarza, to jeszcze cały proces z kurierami zajął tydzień). Aparat ostrzy idealnie z wszystkimi szkłami z wyjątkiem 17-55, które jedzie do nich jutro. I właśnie to szkło pokazuje ze korekta AF w body to nie jest panaceum na wszystkie bolączki. U mnie błąd AF zmienia się wraz z odległością od obiektu oraz z ogniskową.

BTW. według słów serwisantów kalibracja odbywa się z "pewnym obiektywem" za pomocą jakiegoś magicznego komputerowego programu, który wie co i jak w puszcze w sofcie poprzestawiać.

pozdrawiam
Piotrek

Mam ten sam problem z 18-200. Czy regulacja body w serwisie może przynieść poprawę, czy raczej powinienem wysłać im obiektyw (jest jeszce na gwarancji, D300 już nie :() czy jedno i drugie? Drugi obiektyw to N12-24, ale na mim trudno znależć FF/BF.

Inkognito
31-10-2008, 14:23
Jak świruje obiektyw to lepiej wysłać obiektyw (skoro jest na gwarancji) zawsze może się okazać że po korekcji obiektywu np starcza już wewnętrzny AF tuning w d300. Z tego co rozumiem, oni tak korygują takiego zooma np aby na wszystkich ogniskowych ostrzył porównywalnie (ostrożnie używałbym wyrażenia: tak samo :P). Więc jeżeli to zakończyłoby się sukcesem to wysokie jest prawdopodobieństwo że o ile puszki nie masz felernej (a raczej nie masz jak na innym zoomie nie ma kosmicznych niedoskonałości) to kalibracja AF z puszki da rade - o ile w ogóle będzie potrzebna :)

ayem
31-10-2008, 14:53
u mnie z 18-200 prawie nie bylo tego widac, bydy mialo tylko delikatny BF. Najlepiej sprawdz z innym obiektywem, ktory ostrzy poprawnie.