Zobacz pełną wersję : Sunpak 5000 AF - pytanie o bezprzewodowe wyzwalanie
Niedawno zakupiłem tą lampę i otrzymałem ją z instrukcją dedykacji do minolty.
Znalazłem tam jedną ciekawą rzecz, mianowicie wireless mode. Według instrukcji działa to podobnie jak cls w sb600 sb800/900. Natomiast nie wiem jak to włączyć i czy w ogóle w wersji do nikona to działa.
Według isntrukcji to w body się włącza taką opcję w aparatach minolty, a w apracie ustawia się kanał.
Ktoś miał z tym coś do czynienia?
Nie ma żadnej osoby z jakimiś informacjami?? A może ktoś ma instrukcję z wersji do N??
To może samą instrukcję??
systemy TTL w sony i w nikonie sa zupełnie inne. Z ta lampą nie będziesz miał bezprzewodowego działania z nikonami. System CLS nikona jest opraty na komunikacji przedbłyskami, a nie na drodze radiowej. Nawet z lampę założoną na body nikona nie będziesz miał TTL. To osiągniesz tylko z body sony.
Nie no. to to wiem, ze nie bedę mieć TTL bo jesli pamiętam d2h ma juz i-TTL. TTL mam ale dla f90x
Czyli taki bajer zrobili tylko do minolty?? Szkoda, bo fajny byłby to zamiennik CLS-a ale jak widać nie można mieć wszystkiego :)
TTL mam ale dla f90x
TTL to ogólna nazwa - pomiar przez obiektyw, ma ja każda z firm, ale każda miała inne rozwiązanie. Za analoga tez TTLe różnych firm nie były ze soba kompatybilne (mimo identycznej nazwy)
Czyli taki bajer zrobili tylko do minolty?? Szkoda, bo fajny byłby to zamiennik CLS-a ale jak widać nie można mieć wszystkiego :)To producent body decyduje o systemie błysku w swoich aparatach. To minolta wymyśliła sobie to wireless i ten sposób komunikacji jest tylko ich. Sunpak tylko dostosował się do ich sposobu.
Nawet gdyby inna firma weszła też w wireless to taki system zapewne by nie "gadał" z systemem minolty. Kazdy stosuje swoje protokoły komunikacji i dba by nie było kompatybilności z innymi aparatami. Podobnie jak z obiektywami.
Producenci niezależni (Sunpak) robia tak jak producenci szkieł. Szkła mają rózne bagnety, zalezy do jakiego są aparatu. Lampy błyskowe podobnie - mają różne TTL w zależności od tego z body jakiej firmy mają działać.
Jeśli chodzi o komunikację to ważne są 2 strony medalu. Nadajnik i odbiornik. Co z tego, że lampa coś potrafi, jesli body tego nie obsługuje. I na odwrót. Co po możliwości body, skoro lampa nie ma funkcji?