PDA

Zobacz pełną wersję : Lv w d90 - problem

wcg
30-10-2008, 08:58
Witam
Mam pytanie do uzytkowników d90.
Przy Lv i "kręceniu filmów" przechodzą przez ekran wyświetlacza regularne ciemniejsze pasy, które są również nagrywane, czy to wina matrycy? Czy ktoś zauważył coś takiego w swoim d90?

Malik - under
30-10-2008, 09:27
U mnie czegoś takiego nie ma.

Fenek
30-10-2008, 09:35
Witam
Mam pytanie do uzytkowników d90.
Przy Lv i "kręceniu filmów" przechodzą przez ekran wyświetlacza regularne ciemniejsze pasy, które są również nagrywane, czy to wina matrycy? Czy ktoś zauważył coś takiego w swoim d90?

Jeżeli film kręcony przy świetle jarzeniowym to MZ norma.

wcg
30-10-2008, 09:39
Wszystko jasne! Światło jarzeniowe powoduje te pasy. Dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam

XGrzesX
30-10-2008, 09:55
Ja oglądając w sklepie D90 też zwróciłem na to uwagę. Czarne pasy widoczne były przy podglądzie na żywo. Niestety nie miałem możliwości sprawdzenia czy te pasy będą też ba zdjęciach. Ale skoro były widoczne na filmie to może na zdjęciach też a to już wydaje się podejrzane. Nie zwróciłem uwagi czy w sklepie było światło jarzeniowe czy jakieś inne ale chyba nie powinno być takich problemów przy jarzeniowym...

Malik - under
30-10-2008, 10:03
Ustawiłem światło jarz. i faktycznie widać je. Wydaje mi się, że nawet przy innych ustawieniach są widoczne, ale w mniejszym stopniu.

Fenek
30-10-2008, 16:02
Kombinujecie. Takie pasy są normalnym efektem połączenia rolling shuttera i źródła światła, które nie świeci ciągle, a "miga". A takim migającym, pulsującym źródłem światła jest jarzeniówka. Tyle że dla ludzkiego oka jest to niezauważalne. Na zdjęciach nie ma prawa być to widoczne, ponieważ jest ono odczytywane z matrycy w inny sposób niż film.

arutrek2-
30-10-2008, 17:01
A może nagrywałeś monitor/telewizor? Wtedy to tzwn flickering , standardowy efekt. http://en.wikipedia.org/wiki/Flicker_(screen)

michalj
30-10-2008, 17:24
Zauważyłem też taki efekt w moim D90, tylko że oświetlenie nie było jarzeniowe (zwykła żarówka). Czy takie pasy mogą być wynikiem złych warunków oświetleniowych? Czy może jednak coś nie tak z matrycą?

XGrzesX
30-10-2008, 19:56
Zauważyłem też taki efekt w moim D90, tylko że oświetlenie nie było jarzeniowe (zwykła żarówka). Czy takie pasy mogą być wynikiem złych warunków oświetleniowych? Czy może jednak coś nie tak z matrycą?

A czy przy dobrym świetle też występuje u Ciebie taki problem ?

michalj
30-10-2008, 20:09
A czy przy dobrym świetle też występuje u Ciebie taki problem ?

No właśnie nie zauważyłem tego przy dobrych warunkach oświetleniowych, stąd moje przypuszczenie.

Majek
31-10-2008, 00:54
Efekt pasów będzie występował przy każdym oświetleniu nieświecącym światłem stałym. Czyli wszelkie żarówki i świetlówki. Jak już Fenek napisał, zjawisko wynika z połączenia matrycy CMOS wraz ze stosowaną przy niej migawką "rolling shutter" i sztucznego "migającego" oświetlenia. Rolling shutter działa tak, że obraz nie jest rejestrowany na wszystkich pikselach jednocześnie, tylko rzędami od góry do dołu. Jak opadająca migawka. Dzieje się to z częstotliwością 22 Hz (dobrze pamiętam?). Natomiast żarówka, czy inna świetlówka "mryga" z częstotliwością 55 Hz. Czyli na jedno pełne otwarcie "migawki" żarówka mryga 2 i pół raza. Oczywiście nie może mrygnąć pół raza, więc połowa "mrygnięcia" jest rejestrowana przez końcówkę przebiegu jednego "klapnięcia migawki", a druga połówka "mrygnięcia" jest rejestrowana na początku kolejnego przebiegu. To przesunięcie faz powoduje powstawanie właśnie takich poziomych linii. Jest to zjawisko całkowicie normalne i od dawna znane w kamerach opartych o matryce CMOS. Acha, pisząc o "klapnięciach migawki" mam oczywiście na myśli migawkę elektroniczną, a nie fizyczny, klapiący mechanizm.

XGrzesX
31-10-2008, 05:24
Tutaj jest artykuł o rolling shutter http://dvxuser.com/jason/CMOS-CCD/, pod koniec jes też film pokazujący efekt o ktorym mówimy w tym wątku. Nie ukrywam, że ten temat jest dla mnie zupełnie nowy ale zastanawiam mnie jedna rzecz. Wcześniej miałem trochę doczynienia z Canon 450d który też ma matrycę CMOS i tam taki efekt nie występował. Nie chodzi mi o nagrywanie filmów bo 450d takiej możliwości nie ma ale jak włączałem podgląd na żywo to obraz nie miał żadnych pasów natomiast w d90 przy podglądzie na żywo pasy są widoczne. Skąd te różnice ?