Zobacz pełną wersję : Jaki analog i inne pytania
Cześć! Zafascynowany samplami z velvii postanowiłem w najbliższej przyszłości kupić analoga, F90x lub F80, mogę wydać na to do 300 zł. Zależy mi na pomiarze światła z obiektywami analogowymi. I jeszcze jedno pytanie do kolegów, a mianowicie co robić ze slajdami, wiem już że można je tanio wywołać w rossmanie, ceny skanowania są jednak dość wysokie. Czy można tanim rzutnikiem uzyskać w miarę dobry obraz? Proszę o jakieś rady, z góry dziękuję :)
Co masz na myśli pisząc "obiektywy analogowe"? :) Rzutnik powinien mieć dobry obiektyw i mocną żarówkę - resztę można olać.
slajdy robi sie po to by wyświetlac je na ścianie a nie robic z nich skanów bo to się nie uda i wyjdzie drożej niż cyfra, zresztą sam to przerabiałem i wiem że odbiór zdjęcia na ścianie z rzutnika jest zupełnie inny niz nawet dobrze wykonany skan. Jeśli nie chcesz używac rzutnika to nie kupuj slajdów. A jesli chodzi o puszki f80 i f90x to ostatnio było to strasznie mocno maglowane.
Jeśli chodzi Ci o pomiar światła z obiektywami bez cpu, to F 80 nie ma pomiaru z manualami.
F80 wspaniale naświetla slajdy. Pomiar matrycowy radzi sobie w zasadzie bezbłędnie i jest przewidywalny.
Ale skanować slajdów nie ma sensu. Albo rzutnik, albo daj sobie spokój, bo koszty Cię zjedzą.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi!
m_cudny: właśnie o to mi chodziło, dzięki :)
rycerz: dzięki za odpowiedź, zdecydowałem się na rzutnik :)
glenio: dzięki :)
Jeszcze chciałem was zapytać o to jakie slajdy warto kupować, na pewno Velvia, co jeszcze możecie mi polecić? :) dzięki!
xmaniekx
30-10-2008, 21:21
Na razie mogę polecić tylko Kodaka E100 GX jak i Provie 100 F
:) cudo
Provia 400,
Provia 100
Velvia 50
Agfa RSX 50 i 100 (o ile to jeszcze mozna kupic)
Astia 100 do portretow czy sesji slubnych
Kodaki na jesienne kolory nadaja sie idealnie (dobrze oddaja zolcie i czerwienie, marnie zielenie i fiolety)
f80 ma bezbledny pomiar do dia
co do skanowania dia. nie jest to wcale bez sensu, ale jest to trudne!!!
ogromne ilosci skanowalem i dalej skanuje zarowno 35mm, sredniaka jak i lf. o ile maly obrazek rzeczywiscie troche przy obecnej cyfrze nie ma specjalnego sensu to wszystko wieksze bije cyfre na glowe.
kiedys skanowalem na coolskanach ale nie bylem zadowolony z powodu defektow wszystkich coolskanow ktore przeszedlem - rozgrzewaly sie po pierwszym filmie i skany z negatywow kolorowych mialy zafarb na brzegach kadru.
dzis jestem po epsonie 3170 a ze dokupilem 4x5' i nie bylo tej opcji wiec przeszedlem na epsona 750 pro. dla mnie to genialny sprzet. tyle ze nie zmienia to faktu ze skanowanie dia wymaga wiedzy.
olo
skanowanie dia wymaga wiedzy.
Ano wymaga, i to niemałej. Od dłuższego czasu staram się w to wgryźć, kombinuję jak koń pod górę no i efekty powoli widać. Szkoda że nikt za bardzo nie chce się swoją wiedzą w necie podzielić (albo ja źle szukam).
troche trudne do zrobienia w necie niestety:-)
maniek@n
03-11-2008, 17:24
F80 wspaniale naświetla slajdy.
F90x również naświetla slajdy rewelacyjnie ;) . Co do rzutnika, to oprócz dobrego obiektywu i mocnej żarówki przydałby się porządny ekran.
mialem f90x i mam f80
jesli chodzi o pomiar duuuuuuzo dokladniejszy jest f80. matrycowy przy dia dziala jak bajka. aparat staje sie dla diapozytywow jak automat. oczywiscie upraszczam ale roznica w pomiarach tych 2 modeli jest tak duza jak duza jest przestrzen czasu miedzy datami wypuszczenia ich na rynek.
olo
mialem f90x i mam f80
jesli chodzi o pomiar duuuuuuzo dokladniejszy jest f80. matrycowy przy dia dziala jak bajka. aparat staje sie dla diapozytywow jak automat. oczywiscie upraszczam ale roznica w pomiarach tych 2 modeli jest tak duza jak duza jest przestrzen czasu miedzy datami wypuszczenia ich na rynek.
olo
Nie czujesz w ustach jakiegoś takiego dziwnego, słodkiego posmaku?
Podpowiem Ci - to miód :-D
nie nie czuje
ale gdy czytam takie wpisy jak twoj to czuje ze trace bez sensu czas.
olo
roznica w pomiarach tych 2 modeli jest tak duza jak duza jest przestrzen czasu miedzy datami wypuszczenia ich na rynek.
olo
W jakości użytych materiałów i wykonaniu też. Niestety, na niekorzyść młodszego brata.
F80 naświetla sporo lepiej niż F90x na matrycowym, co nie znaczy, że naświetla idealnie. Myli się w słoneczny dzień w ośnieżonych górach - gubi 2/3 - 1EV. No ale w końcu to tylko automat.
bo matryca nie jest lekarstwem na kazde naswietlenie:-)
nie nie czuje
ale gdy czytam takie wpisy jak twoj to czuje ze trace bez sensu czas.
olo
Tracisz czas, ale na nerwy - zupełnie nie potrzebne w tym momencie.
mialem f90x i mam f80
olo
Miałem na myśli prawdziwość tych słów.
jest już taki wątek co jest lepsze f90x czy f80 więc szkoda się powtarzac :) na giełdzie znów jest chyba f80...
dzięki za wszystkie odpowiedzi :) jak tylko będę mieć pieniądze, kupię F80 i kilka rolek różnych slajdów.