Zobacz pełną wersję : Raynox
Witam wszystkich, dosłownie przed chwilą się zarejestrowałem. Jestem użytkownikiem Nikona D80 z obiektywem 18-135mm f/4.5-5.6. I tak jak w temacie, chciałbym kupić sobie raynox'a tylko nie wiem jakiego (czytałem o tym i jest tego od cholerki i jeszcze trochę) mam nadzieję, że pomożecie mi wybrać najlepszego raynox'a :) pozdrawiam
truman20
30-10-2008, 08:47
Ale co chcesz z tego Raynoxa? Raynox to firma, mamy pomóc Ci wybrać firmę? Konwerter, rybie oko, makro, szeroki kąt, tele?? Co Ci pomóc wybrać? "Skoro nie wiesz czego potrzebujesz, to znaczy, że nic nie potrzebujesz." - ktoś tak kiedyś powiedział. :)
Chodzi dokładnie o konwerter makro
dobryjanek
30-10-2008, 11:24
A jakie bierzesz pod uwagę? Najpopularniejszym jest bodaj DCR-250, nie wiem jakie jeszcze rozpatrujesz, przykładowo MSN-202 ma podobno tak małą GO, że ciężko tego używać (ale zbliżenie daje nieco większe). Ja powiem, że gdy do swojego DCR-250 dokręcam soczewkę +4 dioptrie, to też jest już całkiem niewygodnie. Niemniej sam konwerter jak najbardziej używalny, acz podpięty do N50 nadaje się imho do uwieczniania raczej statycznego mikroświata.
Kwestią jeszcze jest jak się konwerter zachowa z Twoim obiektywem (jakieś ewentualne winiety itp. - ale ja się nie znam ;)).
ok dzięki za odpowiedź :) pozdrawiam