Zobacz pełną wersję : D300 niedoświetla z SB-800
arekk1970
29-10-2008, 22:52
Moi drodzy od jakiegoś czasu mam D300 a ostatnio zacząłem focić nim z sb-800. Ku memu zaskoczeniu aparat robi niedoświetlone zdjęcia. Histogram zaczyna się po lewej i kończy najczęściej na środku. Dzieje się to zarówno w trybie TTL-BL jak i TTL. Robiłem próby np. zasterowaćałem +1 z aparatu i o +0,7 EV podniosłem ekspozycję a to i tak nie daje tak dobrych rezultatów jakie uzyskuję w swoim starym poczciwym D100, z kórym lampa w ustawieniu TTL BL i TTL działa wyśmienicie a histogram i wygąd zdjęć jest wzorcowy. Porażony poszedłem nawet do sklepu Fotojoker gdzie ekspedient dał mi porobić poróby na nowiutkiej puszce D300 i efekty są te same. Próbowałem z D70 kolegi i zachowuje się tak jak mój D300. Czemu zatem D100 super doświetla a te z i-TTL nie? Proszę Was o pomoc bo jestem amatorem i pewnie coś robię źle w końcu D300 to coś więcej niż leciwy D100. Poydrawiam Arek z Opola
a może jakiś przykładzik z exifem - bo tak to możemy gdybać w nieskończoność.. ;)
Jeżeli masz włączone auto ISO, wyłącz i powtórz próby. Do tego na matrixie aparat tak dba o oszczędzanie świateł na obrazku że efekt jest w postaci ogólnie niedoświetlonej fotki, bo gdzieś tam coś białego mu błysnęło. Ja nie jestem expertem w robieniu z lampą (wnerwia mnie to bardzo, bo też mi niedoświetla), ale jak wyłączę auto ISO, ustawię w manualu 1/125 i jeżeli odbijam od czegoś to +1 w lampie - daje się żyć
Pozdr
arekk1970
29-10-2008, 23:12
robiłem cały czas na iso 200.
No to może masz mocno przymknięty obiektyw (f/11 np) i do tego odbijasz. Wtedy najzwyczajniej może braknąć mocy lampy. Spróbuj na ISO 800 większej dziurze.
Pozdr
arekk1970
29-10-2008, 23:34
oto przykład zdjęcie ściany z obrazkiem palnik odbija światło od sufitu. Przesłona cały czas ustawiona konsekwentnie przez aparat na f5 i 1/60 (nawet w trybie A aparat nie ustawia mi nic innego jak czas 1/60) zdjęcie niedoświetlone http://picasaweb.google.pl/arekk1970/300#5262688608288945362
W trybie A faktycznie ustawia 1/60. Kurcze, ja nie wiem, widać 2 plamki białe i teoretycznie dla pomiaru to wystarcza żeby więcej światła nie dawać lampą...
Może ktoś z expertów się w końcu wypowie...
ale ja Ciebie rozumiem, bo sam się męczę, jak czytam że ktoś na minus kompensuje światło to mi się wierzyć nie chce.
abc55555
29-10-2008, 23:48
Nikon D100 ma inny system pomiaru światła błyskowego: d-TTL, a począwszy od D70 aż do teraz montuje się i-TTL.
To dwa różne systemy pomiaru światła dlatego mogą się zachowywać inaczej.
arekk1970
29-10-2008, 23:52
Dzięki "maki" za zaangażowanie. Może ktoś to wyjaśni te niedoświetlenia. Wkurza mnie, że mój stary D100 super czysto doświetla a nowa pucha robi takie numery. Ponadto jak spoglądam na zdjęcia z D100 to o zgrozo wydaje mi się że są bardziej plastyczne od tych z D300 i to jeszcze mnie bardziej dobija.
No właśnie D-TTL jest już starym systemem stąd też należałoby się spodziewać iż począwszy od D70 tj. ery, od której nastał i-TTL będzie diametralna różnica na plus, a tu jakaś "kicha"
w menu funkcja e2 - tam zmienisz czasy naświetlania z lampą.
Expertem nie jestem, ale moim zdaniem zdjęcie nie jest tragiczne. Po prostu sprzęt(d300i sb800) pozostawił dużo światła zastanego.
Jeżeli robię z lampą to raczej się tylko w manualu. Może to (http://foto.jasiu.pl/index.html) pomoże?
tomtytus
30-10-2008, 00:18
Ta kwestia była już kilka razy poruszana i zawsze kończyło się tak samo: aparat dba o to, by niczego nie przepalić bo lepiej mieć lekko niedoświetlone zdjęcie niż przepalone.
Mi osobiście też to nie odpowiada. Miałem tak w d70s i w d300 jest analogicznie: czasami +1EV trzeba dawać na body albo i więcej (o ile ekspozycja ustawiana z body i na lampie się sumuje).
Co więcej: nawet po ustawieniu ekspozycji na wartość +0.7 lub +1.0 zdjęcie oglądane na monitorze jeszcze trochę wyciągam...
Czy to normalne? Taki problem istnieje ale na pewno nie jest to normalne.
marek2004, czasy można sobie zmieniać ale dlaczego przy standardowym czasie 1/60s aparat nie zwiększa np siły błysku żeby kadr był lepiej naświetlony?
stary system był lepszy, ośmielę się powiedzieć, że wiele lepszy. Pracowałem wtedy na slajdach, z użyciem TTL BL i efekty zawsze miałem "intuicyjne". W nowym systemie jest gorzej, trzeba popatrzeć na LCD co wyszło, dawac poprawki itd.
System dzisiejszy ma więcej możliwości, bezprzewodową pracę wielolampową z możliwością ustawienia kilku grup/mocy na poszczególnych lampach. W starym systemie to nie było możliwe, za to działanie samego pomiaru było wg mnie lepsze.
wow...no to jednak ktoś ośmiela się przyznać że coś jest nie tak, a nie jak to na ogól bywa tylko odsyłanie do fotojasiu i do nauki...
Pozdrawiam
marek2004, czasy można sobie zmieniać ale dlaczego przy standardowym czasie 1/60s aparat nie zwiększa np siły błysku żeby kadr był lepiej naświetlony?
Moim zdaniem tak ma zadane. Dba o światło zastane. Staram się mało używać lampy, ale jeżeli już to w manualu. Mam wtedy pełna kontrolę.
tomtytus
30-10-2008, 00:31
marek2004, też staram się nie używać lampy, ale są sytuacje, kiedy jest ona niezbędna i fajnie, gdyby działała tak, jak tego chcemy czyli, żeby klatka była naświetlana poprawnie.
A poza tym to co piszesz to delikatne nieporozumienie: gdyby AF notorycznie nietrafiał to robił byś zawsze na manual focusie? W takim razie po co taki AF skoro nietrafia...?
Jakoś niewiele jest pozycji traktujących strikte o używaniu fleszy a o używaniu flesza pewnie jeszcze mniej, więc to fotojasiu nie jest takie złe.
Co nie zmienia faktu, że pomiar błysku i doświetlenie zdjęcia jest cacy. Bo nie jest, ale póki co trzeba sobie z tym radzić...
Troche to nieporównywalne, bo trafienie focusa jest jedno, a w miarę prawidłowych naświetleń co najmniej kilka w zależności co kto chce poświęcić - cienie czy światła. Manual przy naświetlaniu daje faktycznie bez porównania większą kontrolę, która nie ma analogii przy focusie
marek2004, też staram się nie używać lampy, ale są sytuacje, kiedy jest ona niezbędna i fajnie, gdyby działała tak, jak tego chcemy czyli, żeby klatka była naświetlana poprawnie.
A poza tym to co piszesz to delikatne nieporozumienie: gdyby AF notorycznie nietrafiał to robił byś zawsze na manual focusie? W takim razie po co taki AF skoro nietrafia...?
Jasne masz rację , ale oświetlenie czy doświetlenie jest juz bardziej subiektywne - jednemu podoba się bardziej widoczny flesz innemu tylko lekkie doświetlenie - to pewnie można zmienić softem lampy ale póki co użytkownik nie ma takiej możliwości.
A co do AF - mało jest wątków o BF lub FF?;)
arekk1970
30-10-2008, 12:45
Drodzy koledzy wniosek z dyskusji płynie jeden- nie zawsze nowsze jest lepsze (przynajmniej w zaskakujących, wymagających zrobienia w miarę dobrego zdjęcia z fleszem sytuacjach jesteśmy w gorszej sytuacji od użytkowników D-TTL) No cóż - pozostaje focić tylko w raw i na pociechę pozostwić sobie to, że nie stracimy jakiś detali w prześwietleniach, a ekspozycję podciągniemyu sobie przy wywoływaniu raw-a). Z drugiej strony od sprzętu klasy D300 wymagane byłoby choćby intuicyjne doświetlanie kadru
nokinnikon
30-10-2008, 17:56
A jak to wygląda z lampą wbudowaną. Czy żeby Twoim zdaniem dobrze naświetlić ustawiasz korektę błysku ? Nie mam lampy błyskowej i nie wiem czy korekta siły błysku na puszce jest przenoszona na lampę zewnętrzną. Zrób to samo ujęcie z lampą wbudowaną
Korekta z body jest przenoszona na lampe zewnętrzną, więcej - sumuje się z korekta błysku ustawioną w lampie.
arekk1970
30-10-2008, 23:30
nokinnikon tu daję sampla z lampy wewnętrznej o który prosiłeś. Jak patrzę na histogram to też zaczyna się po lewej i kończy na środku - zdjęcie jest niedoświetlone. ISO 200 ustawienia lampy wewnętrznej na "0" http://picasaweb.google.com/arekk1970/1#
Archibald
31-10-2008, 10:33
Moim zdaniem na tym zdjęciu, do którego jest link, sprawę załatwił odbłysk - masz może jakieś zdjęcie bez odbłysku, bez żadnej białej powierzchni, która również spowoduje takie zachowanie TTL'a?
Jeśli odbijasz światło musisz dawać korekcje na + 0.7 lub 1.0.W nowszych modelach jak D70 i wzwyż jest takie ustrojstwo jak CLS i blokada mocy błysku.i-TTL przy odchylonym palniku w jakimkolwiek kierunku przeważnie zawsze nie doświetla-ZASADA GENERALNA!Korygować w lampie na + lub CSL dla bardziej wtajemniczonych.
Flash mierzy natezenie oswietlenia tylko w centrum kadru - czy to moze czesc problemu?
TTL-BL sprawdza sie jedynie w sytuacjach kiedy obiekt fotografowany jest ciemnieszy od tla - inaczej wyjdzie przepalony.
Jedrzej
decemberx
31-10-2008, 18:26
Przede wszystkim z lampą tylko w manualu, dopiero wtedy jest pełna kontrola. Chociaż w trybie A korekta ekspozycji na "plus" przy zablokowanym czasie 60, mam wrażenie zwiększa moc lampy, bo czas stoi w miejscu, przysłona też a zdjęcie jaśniejsze. Przy zdjęciach z lampą duże znaczenie ma otwór przysłony. Im dalej obiekt - tym bardziej dziurkę trzeba powiększyć. Zrób to samo zdjęcie na identycznych nastawach i zmień wartość przesłony, przekonasz się. Mówię oczywiście o manualu. Przy trybie A - korekta ekspozycji.
arekk1970
02-11-2008, 12:43
Szanowni Koledzy w odpowiedzi na to co napisał Archibald zamieściłem trzy fotki próbne z tej samej ściany ale bez obrazka. Zatem wyeliminowałem powierzchnie odbijające. Zdjęcia wykonałem z użyciem D300 i Sb-800. Pierwsze zdjęcie w manualu aparatu lampa TTL-BL, drugie i trzecie to samo ale lampa na TTL już bez BL i odpowiednio +1Ev i +2EV wysterowane na lampie. Pod zdjęciami są podpisy. Jak porówuję to z tym co robi mój D100 z tą samą lampą to D300 robi totalną kichę. http://picasaweb.google.com/arekk1970/L# Ustawienie aparatu na manualu 1/50 f2.8.
Też nie za dobrze. Taka ściana prawie gładka, to chyba nie najlepszy motyw. Zrób coś innego, z życia bardziej. Jak będziesz focił białe powierzchnie bez lampy to też pomiar głupieje, niedoświetli i to bardzo prawdopodobnie.
Bez przesady, mi d300 niedoświetla, ale taka kicha to to nie jest wcale, idzie wyregulować.