PDA

Zobacz pełną wersję : D300 niedoświetla z SB-800

arekk1970
29-10-2008, 22:52
Moi drodzy od jakiegoś czasu mam D300 a ostatnio zacząłem focić nim z sb-800. Ku memu zaskoczeniu aparat robi niedoświetlone zdjęcia. Histogram zaczyna się po lewej i kończy najczęściej na środku. Dzieje się to zarówno w trybie TTL-BL jak i TTL. Robiłem próby np. zasterowaćałem +1 z aparatu i o +0,7 EV podniosłem ekspozycję a to i tak nie daje tak dobrych rezultatów jakie uzyskuję w swoim starym poczciwym D100, z kórym lampa w ustawieniu TTL BL i TTL działa wyśmienicie a histogram i wygąd zdjęć jest wzorcowy. Porażony poszedłem nawet do sklepu Fotojoker gdzie ekspedient dał mi porobić poróby na nowiutkiej puszce D300 i efekty są te same. Próbowałem z D70 kolegi i zachowuje się tak jak mój D300. Czemu zatem D100 super doświetla a te z i-TTL nie? Proszę Was o pomoc bo jestem amatorem i pewnie coś robię źle w końcu D300 to coś więcej niż leciwy D100. Poydrawiam Arek z Opola

stock
29-10-2008, 22:55
a może jakiś przykładzik z exifem - bo tak to możemy gdybać w nieskończoność.. ;)

maki
29-10-2008, 23:05
Jeżeli masz włączone auto ISO, wyłącz i powtórz próby. Do tego na matrixie aparat tak dba o oszczędzanie świateł na obrazku że efekt jest w postaci ogólnie niedoświetlonej fotki, bo gdzieś tam coś białego mu błysnęło. Ja nie jestem expertem w robieniu z lampą (wnerwia mnie to bardzo, bo też mi niedoświetla), ale jak wyłączę auto ISO, ustawię w manualu 1/125 i jeżeli odbijam od czegoś to +1 w lampie - daje się żyć
Pozdr

arekk1970
29-10-2008, 23:12
robiłem cały czas na iso 200.

maki
29-10-2008, 23:21
No to może masz mocno przymknięty obiektyw (f/11 np) i do tego odbijasz. Wtedy najzwyczajniej może braknąć mocy lampy. Spróbuj na ISO 800 większej dziurze.
Pozdr

arekk1970
29-10-2008, 23:34
oto przykład zdjęcie ściany z obrazkiem palnik odbija światło od sufitu. Przesłona cały czas ustawiona konsekwentnie przez aparat na f5 i 1/60 (nawet w trybie A aparat nie ustawia mi nic innego jak czas 1/60) zdjęcie niedoświetlone http://picasaweb.google.pl/arekk1970/300#5262688608288945362

maki
29-10-2008, 23:41
W trybie A faktycznie ustawia 1/60. Kurcze, ja nie wiem, widać 2 plamki białe i teoretycznie dla pomiaru to wystarcza żeby więcej światła nie dawać lampą...
Może ktoś z expertów się w końcu wypowie...
ale ja Ciebie rozumiem, bo sam się męczę, jak czytam że ktoś na minus kompensuje światło to mi się wierzyć nie chce.

abc55555
29-10-2008, 23:48
Nikon D100 ma inny system pomiaru światła błyskowego: d-TTL, a począwszy od D70 aż do teraz montuje się i-TTL.
To dwa różne systemy pomiaru światła dlatego mogą się zachowywać inaczej.

arekk1970
29-10-2008, 23:52
Dzięki "maki" za zaangażowanie. Może ktoś to wyjaśni te niedoświetlenia. Wkurza mnie, że mój stary D100 super czysto doświetla a nowa pucha robi takie numery. Ponadto jak spoglądam na zdjęcia z D100 to o zgrozo wydaje mi się że są bardziej plastyczne od tych z D300 i to jeszcze mnie bardziej dobija.

No właśnie D-TTL jest już starym systemem stąd też należałoby się spodziewać iż począwszy od D70 tj. ery, od której nastał i-TTL będzie diametralna różnica na plus, a tu jakaś "kicha"

Marek
30-10-2008, 00:13
w menu funkcja e2 - tam zmienisz czasy naświetlania z lampą.
Expertem nie jestem, ale moim zdaniem zdjęcie nie jest tragiczne. Po prostu sprzęt(d300i sb800) pozostawił dużo światła zastanego.
Jeżeli robię z lampą to raczej się tylko w manualu. Może to (http://foto.jasiu.pl/index.html) pomoże?

tomtytus
30-10-2008, 00:18
Ta kwestia była już kilka razy poruszana i zawsze kończyło się tak samo: aparat dba o to, by niczego nie przepalić bo lepiej mieć lekko niedoświetlone zdjęcie niż przepalone.
Mi osobiście też to nie odpowiada. Miałem tak w d70s i w d300 jest analogicznie: czasami +1EV trzeba dawać na body albo i więcej (o ile ekspozycja ustawiana z body i na lampie się sumuje).
Co więcej: nawet po ustawieniu ekspozycji na wartość +0.7 lub +1.0 zdjęcie oglądane na monitorze jeszcze trochę wyciągam...
Czy to normalne? Taki problem istnieje ale na pewno nie jest to normalne.

marek2004, czasy można sobie zmieniać ale dlaczego przy standardowym czasie 1/60s aparat nie zwiększa np siły błysku żeby kadr był lepiej naświetlony?

Jacek_Z
30-10-2008, 00:19
stary system był lepszy, ośmielę się powiedzieć, że wiele lepszy. Pracowałem wtedy na slajdach, z użyciem TTL BL i efekty zawsze miałem "intuicyjne". W nowym systemie jest gorzej, trzeba popatrzeć na LCD co wyszło, dawac poprawki itd.
System dzisiejszy ma więcej możliwości, bezprzewodową pracę wielolampową z możliwością ustawienia kilku grup/mocy na poszczególnych lampach. W starym systemie to nie było możliwe, za to działanie samego pomiaru było wg mnie lepsze.

maki
30-10-2008, 00:22
wow...no to jednak ktoś ośmiela się przyznać że coś jest nie tak, a nie jak to na ogól bywa tylko odsyłanie do fotojasiu i do nauki...
Pozdrawiam

Marek
30-10-2008, 00:26
marek2004, czasy można sobie zmieniać ale dlaczego przy standardowym czasie 1/60s aparat nie zwiększa np siły błysku żeby kadr był lepiej naświetlony?

Moim zdaniem tak ma zadane. Dba o światło zastane. Staram się mało używać lampy, ale jeżeli już to w manualu. Mam wtedy pełna kontrolę.

tomtytus
30-10-2008, 00:31
marek2004, też staram się nie używać lampy, ale są sytuacje, kiedy jest ona niezbędna i fajnie, gdyby działała tak, jak tego chcemy czyli, żeby klatka była naświetlana poprawnie.
A poza tym to co piszesz to delikatne nieporozumienie: gdyby AF notorycznie nietrafiał to robił byś zawsze na manual focusie? W takim razie po co taki AF skoro nietrafia...?

Marek
30-10-2008, 00:34
Jakoś niewiele jest pozycji traktujących strikte o używaniu fleszy a o używaniu flesza pewnie jeszcze mniej, więc to fotojasiu nie jest takie złe.
Co nie zmienia faktu, że pomiar błysku i doświetlenie zdjęcia jest cacy. Bo nie jest, ale póki co trzeba sobie z tym radzić...

maki
30-10-2008, 00:36
Troche to nieporównywalne, bo trafienie focusa jest jedno, a w miarę prawidłowych naświetleń co najmniej kilka w zależności co kto chce poświęcić - cienie czy światła. Manual przy naświetlaniu daje faktycznie bez porównania większą kontrolę, która nie ma analogii przy focusie

Marek
30-10-2008, 00:40
marek2004, też staram się nie używać lampy, ale są sytuacje, kiedy jest ona niezbędna i fajnie, gdyby działała tak, jak tego chcemy czyli, żeby klatka była naświetlana poprawnie.
A poza tym to co piszesz to delikatne nieporozumienie: gdyby AF notorycznie nietrafiał to robił byś zawsze na manual focusie? W takim razie po co taki AF skoro nietrafia...?

Jasne masz rację , ale oświetlenie czy doświetlenie jest juz bardziej subiektywne - jednemu podoba się bardziej widoczny flesz innemu tylko lekkie doświetlenie - to pewnie można zmienić softem lampy ale póki co użytkownik nie ma takiej możliwości.
A co do AF - mało jest wątków o BF lub FF?;)

arekk1970
30-10-2008, 12:45
Drodzy koledzy wniosek z dyskusji płynie jeden- nie zawsze nowsze jest lepsze (przynajmniej w zaskakujących, wymagających zrobienia w miarę dobrego zdjęcia z fleszem sytuacjach jesteśmy w gorszej sytuacji od użytkowników D-TTL) No cóż - pozostaje focić tylko w raw i na pociechę pozostwić sobie to, że nie stracimy jakiś detali w prześwietleniach, a ekspozycję podciągniemyu sobie przy wywoływaniu raw-a). Z drugiej strony od sprzętu klasy D300 wymagane byłoby choćby intuicyjne doświetlanie kadru

nokinnikon
30-10-2008, 17:56
A jak to wygląda z lampą wbudowaną. Czy żeby Twoim zdaniem dobrze naświetlić ustawiasz korektę błysku ? Nie mam lampy błyskowej i nie wiem czy korekta siły błysku na puszce jest przenoszona na lampę zewnętrzną. Zrób to samo ujęcie z lampą wbudowaną

Zolty
30-10-2008, 19:07
Korekta z body jest przenoszona na lampe zewnętrzną, więcej - sumuje się z korekta błysku ustawioną w lampie.

arekk1970
30-10-2008, 23:30
nokinnikon tu daję sampla z lampy wewnętrznej o który prosiłeś. Jak patrzę na histogram to też zaczyna się po lewej i kończy na środku - zdjęcie jest niedoświetlone. ISO 200 ustawienia lampy wewnętrznej na "0" http://picasaweb.google.com/arekk1970/1#

Archibald
31-10-2008, 10:33
Moim zdaniem na tym zdjęciu, do którego jest link, sprawę załatwił odbłysk - masz może jakieś zdjęcie bez odbłysku, bez żadnej białej powierzchni, która również spowoduje takie zachowanie TTL'a?

qah
31-10-2008, 12:56
Jeśli odbijasz światło musisz dawać korekcje na + 0.7 lub 1.0.W nowszych modelach jak D70 i wzwyż jest takie ustrojstwo jak CLS i blokada mocy błysku.i-TTL przy odchylonym palniku w jakimkolwiek kierunku przeważnie zawsze nie doświetla-ZASADA GENERALNA!Korygować w lampie na + lub CSL dla bardziej wtajemniczonych.

Yedrzey
31-10-2008, 14:16
Flash mierzy natezenie oswietlenia tylko w centrum kadru - czy to moze czesc problemu?

TTL-BL sprawdza sie jedynie w sytuacjach kiedy obiekt fotografowany jest ciemnieszy od tla - inaczej wyjdzie przepalony.

Jedrzej

decemberx
31-10-2008, 18:26
Przede wszystkim z lampą tylko w manualu, dopiero wtedy jest pełna kontrola. Chociaż w trybie A korekta ekspozycji na "plus" przy zablokowanym czasie 60, mam wrażenie zwiększa moc lampy, bo czas stoi w miejscu, przysłona też a zdjęcie jaśniejsze. Przy zdjęciach z lampą duże znaczenie ma otwór przysłony. Im dalej obiekt - tym bardziej dziurkę trzeba powiększyć. Zrób to samo zdjęcie na identycznych nastawach i zmień wartość przesłony, przekonasz się. Mówię oczywiście o manualu. Przy trybie A - korekta ekspozycji.

arekk1970
02-11-2008, 12:43
Szanowni Koledzy w odpowiedzi na to co napisał Archibald zamieściłem trzy fotki próbne z tej samej ściany ale bez obrazka. Zatem wyeliminowałem powierzchnie odbijające. Zdjęcia wykonałem z użyciem D300 i Sb-800. Pierwsze zdjęcie w manualu aparatu lampa TTL-BL, drugie i trzecie to samo ale lampa na TTL już bez BL i odpowiednio +1Ev i +2EV wysterowane na lampie. Pod zdjęciami są podpisy. Jak porówuję to z tym co robi mój D100 z tą samą lampą to D300 robi totalną kichę. http://picasaweb.google.com/arekk1970/L# Ustawienie aparatu na manualu 1/50 f2.8.

maki
02-11-2008, 13:12
Też nie za dobrze. Taka ściana prawie gładka, to chyba nie najlepszy motyw. Zrób coś innego, z życia bardziej. Jak będziesz focił białe powierzchnie bez lampy to też pomiar głupieje, niedoświetli i to bardzo prawdopodobnie.
Bez przesady, mi d300 niedoświetla, ale taka kicha to to nie jest wcale, idzie wyregulować.