PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr UV HMC SUPER firmy Phottix

mini21
29-10-2008, 21:05
Witam.
Przeglądając ofertę filtrów UV trafiłem na produkt znanego głównie z produkcji pilotów i gripów firmy Phottix.:
http://allegro.pl/item468656402_filtr_uv_phottix_hmc_super_slim_uv_0 _67mm_67_mm.html

Zainteresował mnie, gdyż cena jest bardzo atrakcyjna (67 mm kosztuje 59 zł).

Filtr ma 12 powłok antyodblaskowych i jest w wersji slim (jest to odpowiednik Hoyi Super HMC Pro1, która kosztuje ok. 110-120 zł).

Czy ktoś może spotkał się z tym filtrem w praktyce?
Jest to ciekawa alternatywa dla Hoyi czy Marumi, a cena zachęca.

fokafoka
03-12-2008, 12:13
Witam,

Dotychczas stosowalem filry Hoya. Bylem troche niezadowolony poniewaz pod mocowanie soczewki dostawaly sie zanieczyszczenia.Ciezko jest to wyczyscic.

Kiedys znalazlem forum gdzie opisywano ten sam problem z czyszczeniem filtra, i jeden z uzytkownikow zarekomendowal filtr Phottix. Cena byla calkiem atrakcyjna wiec kupilem sobie filtr Phottix Super Slim HMC UV na probe, glownym kryterium nie byla tutaj grubosc filtra (rzeczywiscie jes cienszy od modelu Hoya Super HMC UV PRO1 ale dla mnie nie ma to znaczenia), ale rozwiazanie ktore zabezpieczy soczewke filtra przed dostawaniem sie zanieczyszczen. Okazuje sie ze ten filtr ma jakies inne mocowanie, soczewka jest jakos wpasowana w metalowa czesc filtra, ze nic sie tam nie dostaje. Ciekawe dlaczego Hoya nie pojdzie tym tropem i nie zastosuje tego samego rozwiazania.
Jestem zadowolony z filtra.