Zobacz pełną wersję : D60----Jaka lampa?
Siemanko.
Od nie dawna jestem posiadaczem Nikonka D60 i jaka lampa nadawała by się do codziennych zdjęć?
SB 600...800...900 wszystkie oki, zależy ile masz kasy...
Najprostsza odpowiedź to każda od SB400 do SB-900. Napisz ile masz kasy do wydania i co to są dla Ciebie codzienne zdjęcia, wtedy może znajdziesz na swoje pytanie odpowiedź.
Całkowicie nie orjęntuje się w cenach lamp,ale moge przeznaczyć góra 250-300zł. Nie wiem czy to dużo czy mało.
A jeśli chodzi o codzienne fotki to mam na myśli fotografowanie osób, jakieś wypady na imprezy, często zabieram aparat na zawody żużlowe i dużo fotek w domu (impreza).
Myśle że dobrze wszystko opisałem.
EDIT: O kurcze to ja za tę cenę moge kupić chyba pudełko zapałek
...orjęntuje...
Błagam! "orientuję"
A co do Twojego dylematu - na forum jest masa informacji o wszystkich lampach Nikona (i nie tylko) więc wystarczy skorzystać z wyszukiwarki lub przejrzeć odpowiednie podforum. Pisząc, że nawet nie orientujesz się w cenach jednoznacznie dajesz do zrozumienia, że nawet tak podstawowych informacji nie chciało Ci się sprawdzić samemu tylko czekasz aż ktoś poda Ci wszystko na tacy.
moonrage
30-10-2008, 20:33
hmm no to i ja się podepnę pod temat bo mnie on też dotyczy, w listopadzie planuje zakup lampki no i niby wiadomo: 600, 800 albo 900 :P ale ale, za 600 przemawia cena, wyznaję zasadę, że wolę dać więcej pieniędzy i mieć sprzęt o większych możliwościach wiec 800 ale ale tu znowu jest 900 niewiele droższa. No i raczej chyba 600 nie kupie bo jak znam życie, a apetyt rośnie w miarę jedzenia za pewnie rok będę chciał mocniejszą 800tke. No ale strasznie mało jest w sieci porównań 800 VS 900 i tu pytanie do WAS szanowni Nikonowcy, z waszego punktu widzenia, warto brać 900 czy 800? Wydać 1300zł na sb900 to nie problem ale może lepiej zaoszczędzić co grosza bo sb800 da mi to samo co młodsza siostra nikona?
Całkowicie nie orjęntuje się w cenach lamp,ale moge przeznaczyć góra 250-300zł. Nie wiem czy to dużo czy mało.
A jeśli chodzi o codzienne fotki to mam na myśli fotografowanie osób, jakieś wypady na imprezy, często zabieram aparat na zawody żużlowe i dużo fotek w domu (impreza).
Przy takiej kasie, a do tego takie zastosowania to z nikonów tylko SB-400 - masz za jakieś 177,- w FJ. Na zawodach żużlowych to nie wiele zdziałasz z lampą (fotografowanie zawodników podczas wyścigu)
Zapomnieliście o SUNPAKu PF30X? Osobiście używam PZ42X i jestem zadowolony. Dobra alternatywa dla sabinek :P
Wojteksw
12-11-2008, 21:59
Zapomnieliście o SUNPAKu PF30X? Osobiście używam PZ42X i jestem zadowolony. Dobra alternatywa dla sabinek :P
Jaki jest faktyczny czas ładowania lampki na akumulatorkach w PZ42X, bo zastanawiałem się nad zakupem PF30X dla syna. Podobno jest długi czas około 10 sek.
PZ42X 2-3 sekundy. Mowa o akusach z baterii nie korzystam ;) Mogę podejść jutro do lokalnego dealera SUNPAKa i poprosić o możliwość popstrykania jak bardzo chcesz. Tylko PF30 jest tylko na dwa ogniwa i stąd może sie brać tak długi czas pełnego ładowania. Podejrzewam że przy nie pełnej mocy fleshach czasy będą radykalnie krótsze,
Nie zdążyliśmy, byłeś szybszy. My próbowaliśmy się dowiedzieć jaki mamy budżet do wydania i na jakie cele.
Zdecydowanie w tym zakresie polecam zamiennik typu SUNPAK PF30X lub trochę do zbierać i SUNPAK PZ42X.
W przyszłości najpierw skorzystać z opcji szukaj!!!!!, na "niedrogo" lub na innych stronach zorientować się ile coś takiego kosztuje!!!!!, a jak tam nie znajdziesz odpowiedzi to wtedy zapytaj na forum!!!!!!!
Zamiennik to brzmi obraźliwie ;) Lepiej chyba alternatywa, nie ujmując Nikonowemu systemowi poklasku i chwały.
Zamiennik to brzmi obraźliwie ;) Lepiej chyba alternatywa, nie ujmując Nikonowemu systemowi poklasku i chwały.
O.K. nie obrażając zamienników, tak napisałem mając na myśli inne rzeczy nie koniecznie z "logo nikona". Fakt jest faktem, że niektóre rzeczy nie będące w "rodzinie nikona" są tańsze a niekiedy równie dobre.