PDA

Zobacz pełną wersję : D40X i nagłe pojawienie się hot i dead pixeli co robić ?

broda1725
29-10-2008, 18:37
Witam jestem nowym na tym forum, ale pojawił mi się problem i dlatego pisze tu aparat posiadam od ok 10miechów przez jakieś 3 miechów był nie używany, byłem teraz na wypoczynku w górach i robiłem zdjęcia wieczorem bez lampy i zauważyłem dwa hot/death piksele (świecą na zielono a jak weznę na max. zbliżenie to widzę że są białe +) porobiłem testy na czasie 1.3 z zasłoniętym dekielkiem na iso 400 i wyszło mi jakieś 5 takich pikseli z daleka zielone a jak zbliżę to są białe i jeden czerwony i jeden niebieski.

Czy są powody do zmartwień czy nie gwara mi się kończy jakoś teraz dlatego nie wiem co robić. Co radzicie ?

Czy to są martwe piksele czy hoty ? wstawił bym foty tylko nie wiem jak.

broda1725
29-10-2008, 19:57
Pomoże mi ktoś ?.

Jak dokładnie sprawdzić matryce ?

piotr_74
29-10-2008, 20:02
Do serwisu na mapowanie matrycy jezeli bardzo przeszkadza, a jeżeli nie to kasować w programie graficznym.

broda1725
29-10-2008, 20:17
Tak też wyczytałem a jakie są te sposoby aby sprawdzić ile jest tych hot i death pix i po czym można je rozpoznać ?
Jeden ze sposobu to zrobienie fotki z dekielkiem tylko nie wiem dokładnie na jakim czasie, przesłonie i ISO.

velaskez
29-10-2008, 21:20
długi czas powiedzmy 1s przesłonę f22 ISO max i jedziesz;] i nie panikuj, mapowanie robią w 10, przynajmniej mnie w tyle zrobili:)

broda1725
29-10-2008, 21:41
Ok tyle że mi się gwara konczy a jak wyglada z mapowaniem dead pixeli? mapuja też ? i jak to wyglada puźniej ?
w sumie na zdjęciach w dzien widze tylko dwa martwe + na biało ale są dopiero widoczne z bardzo bliska i nie przeszkadaja wogule dopiero na duższym czasie w nocy wychodzi 4 zielone ( z bliska białe) i dwa czerwone i jeden niebieski. Niewiem czy bedą widoczne na papierze bo na monitorze je widać (najbardziej te zielone).

pil74
29-10-2008, 22:03
Nawet jak Ci się skończy zrobią to za free.

broda1725
30-10-2008, 00:41
Jesteś pewien "pil74" ?

velaskez
30-10-2008, 03:04
a nawet jak Cię skasują 20zł to przecież nie zbiedniejesz:) robią za free tego jestem pewien

broda1725
30-10-2008, 10:43
ok bo czytałem gdzieś że po gwarze to biorą za to ok 200zł ale w takim razie to spox
A jakie są metody na szukanie tych piksei na matrycy, jakie znacie?

kronos28
30-10-2008, 11:28
ok bo czytałem gdzieś że po gwarze to biorą za to ok 200zł ale w takim razie to spox
A jakie są metody na szukanie tych piksei na matrycy, jakie znacie?

ehhh nie wytrzymałem...

Hoty są czymś zupełnie normalnym - jak pryszcze w okresie dojrzewania - każdy je ma.

Nie ma matryc idealnych bez hotów. Po prostu, jeżeli na etapie produkcji zostaną wykryte jakieś hoty, to się je mapuje już w fabryce ale problem polega na tym, że one po jakimś czasie i tak wyłażą. Jak teraz oddasz na mapowanie to za jakiś czas znowu ci się one pokażą.

Czyli krótko mówiąc - nie ogladaj zdjęc na 100% powiekszeniu i się do nich (hot pixeli) przyzwyczaj - to jest najlepsze wyjście i metoda. Teraz oddasz na mapowanie i co, za pół roku znowu bedziesz lecieć do serwisu z tym samym problemem? I tak w koło Macieju?

Ja mam hoty, ty masz hoty, każdy z nas je ma na swojej matrycy i jakoś żyje - rzecz w 100% normalna.

blackside
30-10-2008, 18:31
Mi też już wyskoczyły widze cztery w to bez powiększenia. Pojawiają się tylko w pewnych ustawieniach. Z lampą nie wychodzą chyba że czas poniżej 1/30. Przy długich ekspozycjach znikają .
Na szczęście są na skraju matrycy więc niewielkie obcięcie i po problemie- jeśli tezeba.
Na razie nie wysyłam bo po co- mało przeszkadza a ryzyko za duże... ale kiedyś pewnie pomyśle.

kronos28
30-10-2008, 18:54
Na szczęście są na skraju matrycy więc niewielkie obcięcie i po problemie- jeśli tezeba.

wystarczy sobie w fotosklepie je stemplem wywalić (to jakieś 5 sekund roboty) i po problemie. nic nie trzeba "obcinać", kadrować itd.

blackside
30-10-2008, 19:09
Tylko trzeba go mieć....
Myślałem o Capture nx.. ale drogi i nie wiem czy po polsku . Ale poszukam sobie coś... jak będę miał chwilke

kronos28
30-10-2008, 19:10
gimp

blackside
30-10-2008, 20:28
tak zassałem. Kiepsko to działa- balans bieli....
Po pierwszym spotkaniu z programem nie zajeło mi to 5 s ale nie jest źle.
Ja robie to tak na czarnym tle pędzel a na kolorowym rozmazanie. :P
Dzięki za podpowiedź.. :-)

broda1725
30-10-2008, 20:30
Mi też już wyskoczyły widze cztery w to bez powiększenia. Pojawiają się tylko w pewnych ustawieniach. Z lampą nie wychodzą chyba że czas poniżej 1/30. Przy długich ekspozycjach znikają .
Na razie nie wysyłam bo po co- mało przeszkadza a ryzyko za duże... ale kiedyś pewnie pomyśle.

U nmni jest tak samo hotów jest ok 3 i death jest 3 pojawiają sie tak jak u ciebie z lampą nie wychodzą tylko bez lampy z czasem poniżej 1/30. dwa są w centrum i to chyba death bo są zielone na zdjęciach nocnych a w dzien np. na czarnym ubraniu widać czarne +.

A w Photoshopie jaka opcją można automatycznie likwidować je ?, żeby nie ręcznie sie bawić bo to żmudne przy np.50 fotch.

PS. Jak można sprawdzić ile dokładnie jest tych death i hotów ?

żółto-czarny
31-10-2008, 00:47
U mnie wyskakują 2 zielone + obojętnie czy dam "normalne" czasy na ISO 320, czy 1" na 1600. Na 3200 nie próbowałem, nie zamierzam używać, więc po co mi taki test. Z fleszem - bez różnicy. Czyli zdaje się, ani to hoty, ani darki, tylko bady?