Zobacz pełną wersję : I co tu zrobic?? D90 czy co??
Przemas-Glasgow
29-10-2008, 18:11
czesc
mam straszny problem ,pokrecilo mi sie z finansami i niestety nie bede mogl sobie pozwolic na 85/1.4.
ale wpadlem na taki pomysl zeby zamienic mojego d200+sb600 na D90+SB-900 (kupilbym na raty w euro)
W takim wypadku starczylo by mi na 85/1.8D i reszte zostwilbym na nikkora 70-200vr.
Jako podstawowe szklo mam w tej chwili nikkora 17-55/2.8 i on zostaje.
Wiem ze najlepiej byloby kupic d300 ,ale w najblizszych 12 miesiacach i tak chce przejsc na d700 ,wiec szkoda mi troche kasy.
Do d90 dorzuce gripa i podpowiedzcie czy warto przejsc z d200 na d90 ,obsluga d200 jest cudowna ale zaczyna mi brakowac wyzszego iso,lampa mocniejsza tez by sie przydala dlatego sb-600 zamieniam na sb-900
Czy ktos na dluzej dzialal z d90 i moze cos podpowiedziec,a moze sa osoby co d90 zamienily na d200/d300 i cos doradza??
d90 to oczywiscie sprzet przejsciowy,jednak na jakis dluzszy czas,uszczelnienia mi narazie nie potrzebne.
Dajcie mi jakas rade bo juz totanie zglupialem
Skoro planujesz w najbliższym czasie przejście na D700, więc w Twoim przypadku przejście pośrednie na D90/D300 mija się z celem. Tym bardziej, że nie posiadasz jeszcze szkieł do pełnej klatki, a posiadany N17-55 będziesz musiał wtedy wymienić. Zbierz szkła, a potem od razu przejście na pełną klatkę.
Nie ten dział. A o D90 było już dużo.
Jak masz zamiar kupować D700 to pchanie się w D90 nie ma sensu. D90 to nowośc i wciągu kilku następnych miesięcy sporo straci na wartości. A dodatkowo przy przejściu na FX czeka cię zmiana obiektywu a 24-70 trochę kosztuje. Na razie dokup sobie lampę a SB600 zostaw. W połączeniu z D200 będziesz miał spore możliwości (trzy źródła światła).
PS. Widzę, że pinio ma podobne zdanie :)
Przemas-Glasgow
29-10-2008, 18:43
no tak,tylko przy kupnie na raty swoj sprzet sprzedam + troszke doloze kupie sobie nikkora 70-200 vr o ktorym marze
i tu jest pies pogrzebany
dodatkowo przejsc na pelna klatke zamierzam jak najszybciej ,ale roznie w zyciu bywa i moze mi sie to troszke odwlec w czasie
Przecież 70-200 też można kupić na raty.
jak chcesz się przesiadać na FX to faktycznie zamiana D200 na cokolwiek DXowego mija się z celem. Nie osiągniesz nie wiadomo jakich lepszych czułości ani obrazowania. Sam miałem D200, D300 i powiem, że pomimo LCD nie ma pomiędzy nimi wielkiej przepaści w jakości obrazowania, co prawda wysokie czułości są lepsze ale nie jest to jakaś masakra... pomyśl lepiej na co zamienić Nikona 17-55 czy będziesz miał kaskę na N24-70 czy lepiej na początek T28-75 (zostanie ci jeszcze troszkę kaski by dołożyć do d700):)
Przemas-Glasgow
29-10-2008, 18:53
w sumie macie racje,glupiego rozumowanie,poczekam troche i zobacze jak sie sprawy wyklaruja
dzieki za rady
poczekaj do stycznia/lutego i wtedy podejmij decyzję
poczekaj do stycznia/lutego i wtedy podejmij decyzję
a ja bym poczekał do 13 lub 14 marca z decyzją... albo nie... tak do 8 lub 9 marca... to będzie lepsza decyzja... albo w ogóle bym czekał i czekał... przecież kiedyś FX będzie w następcy d40 za śmiesznie małe pieniążki...
onufry81
30-10-2008, 16:01
a ja bym poczekał do 13 lub 14 marca z decyzją... albo nie... tak do 8 lub 9 marca... to będzie lepsza decyzja... albo w ogóle bym czekał i czekał... przecież kiedyś FX będzie w następcy d40 za śmiesznie małe pieniążki...
troszkę pojechałeś po koledze
Czytając ten wątek nasuwa mi się jedno pytanie do autora wątku. Przemas-Glasgow dlaczego nie bierzesz pod uwagę wzięcia d700 na raty skoro byś mógł wziąć d90? Nie musisz kredytować tego w rok czy w 6 miesięcy. Jeżeli mi by było śpieszno na FX to bym tak zrobił.
Przemas-Glasgow
30-10-2008, 16:44
no właśnie nie śpieszy mi się do FX na chwilę obecną,bardzo lubię mojego 17-55/2.8 i nie chce mi się go zamieniac.
Tak tylko pomyślałem żeby zamienic D200 na D90 ze względu na nowszą matrycę i lepszą pracę na wysokich iso.
No nic dzięki za rady