PDA

Zobacz pełną wersję : Problemik z lampami !!

bialy260
29-10-2008, 16:14
Wiatm
Pozsiadam dwie błyskotki 68Ws chinski zestaw z gorącą stopką parasolki oraz statywy no i ostatnio dosyć często korzystam, eksperymentuje itd. itp. ale niestety po podłączeniu wszystkiego i testowaniu błyskotek czy sie wyzwalaja jak nalezy zauważyłem problem, a mianowicie gdy mam zapalony żyrandol w pokoju nie wyzwala mi sie jedna z błyskotek, a gdy go zgasze problem nie istnieje okazuje sie ze samo zapalenie zyrandola wlacznikiem powoduje odpalenie błyskotek wniosek prosty te same czestotliwosci. Jak zaradzic? Pewnie kazdy powie nie wlaczaj zyrandola tylko rob fotki no ale on sie przydaje widze obiekt ktory fotografuje . Czy mozna ku temu jakos zaradzic ? Jest jakiś sposob ?

R
29-10-2008, 16:18
a czy przypadkiem nie jest to problem zwiazany z fotocelami a nie czestotliwoscia (???) zyrandola? :)

jacek.gold
29-10-2008, 16:20
o jakich częstotliwościach prawisz???
toż to fotocele i każdy błysk je odpali a przy zapalonym świetle intensywność błysku lampy jest jakby mniejsza więc i fotocela inaczej reaguje
wniosek?
1 zgasić żyrandol
2 sprawdzić z której strony jest fotocela i tak ustawić lampę żeby była ona (fotocela) skierowana w stronę lampy wyzwalającej

bialy260
29-10-2008, 16:22
Problem z fotocela hmmm tzn co masz na mysli? moim zdaniem czestotliwosci fotoceli oraz wlaczenie zyrandola (w koncu jakies pole magnetyczne sie wtedy sie wytwarza ) posiadaja te same czestotliwosci

jacek.gold
29-10-2008, 16:23
Problem z fotocela hmmm tzn co masz na mysli? moim zdaniem czestotliwosci fotoceli oraz wlaczenie zyrandola (w koncu jakies pole magnetyczne sie wtedy sie wytwarza ) posiadaja te same czestotliwosci

:mrgreen:

bialy260
29-10-2008, 16:25

No to sie posmialismy
dzieki

Bonzo
29-10-2008, 16:26
żyrandol poprostu oślepia ci fotocele ot cały problem :) zrób daszek nad fotocela z odbłysnikiem tak żeby zasłaniał światło z żyrandola a odbijał światło z pierwszej lampy i po kłopocie :)

R
29-10-2008, 17:20