PDA

Zobacz pełną wersję : D300 i sporo pytań ...

piotr_82
29-10-2008, 14:25
Witam,

Niedawno zaopatrzyłem sie w to "cudo" i po kilkunastu dniach widzę, że naprawde sporo potrafi. Tym bardziej jak ktos taki jak ja po raz pierwszy przesiadł się na DSLR z zacnego N80 ... W związku z tym mam całą liste pytań i wątpliwości co do ustawień i opcji tego body. Wiele z nich zostało już omówionych w innych wątkach forum, szukałem, na niektóre znalazłem odpowiedź ale nie na wszystkie (pewnie nigdy tak nie będzie ;) ). W związku z tym postanowiłem "masowo" zapytać w jednym poście o to, co mnie interesuje - a może i inne osoby będa miały z tego pożytek ;) A więc po kolei:

1. Profile D2X i Portrait dla D300 - jeśli dobrze rozumiem, mają zastosowanie jedynie wtedy, gdy fotografujemy w JPEG, bez znaczenia dla plików NEF ... znalazłem na forum linki do samych profili, info jak je zainstalować - dziś spróbuję. Jestem jedynie ciekaw czy po zainstalowaniu któregokolwiek z nich rzeczywiście widać znaczącą różnicę w reprodukcji barw ? Czy to samo można uzyskać modyfikując już istniejące profile kolorów D300 ?

2. Soft 1.10 - zainstalowałem wczoraj i w porównaniu do wersji 1.03 wg mnie jest widoczna różnica w "pewności" pracy AF, zwłaszcza z tymi szkłami które mam w tym momencie. Nie jestem pewien jedynie balansu bieli w trybie AUTO ... poprzednio chodził OK, teraz nie widać większych różnic wg mnie. czy ktoś z Was zauważył jakąś poprawe w tym temacie ?

3. Balans bieli - do tej pory próbowałem najwięcej w trybie AUTO ... w innych wątkach znalazłem problem żółtych plam na skórze, ktoś z Was nawet sugerował problem z podkładem do makijażu ;) zwłaszcza w sztucznym świetle o różnych temperaturach. Akurat mój ostatni "model" testowy nie korzystał z makijażu a takowe zabarwienia widoczne były dość wyraźnie. Czy można to jakoś zmienić w ustawieniach ? Czy nowa wersja softu poprawiła tą przypadłość ? Dodam że testy robiłem w trybie A, N35 na dziurze 2 i 2.2, z SB600 w trybie TTL z kompensacją -0.7 EV. Problem zdaje sie łagodzić wysuniety dyfuzor szerokokątny SB600, ale nie do końca. Macie jakieś propozycje ?

4. Jak sugerowalibyście ustawić aparat w czasie ślubu ? Pytam bo robiłem troche zdjęć u znajomego kilka dni temu, właściwie to był największy test nowego aparatu i moich umiejętności ... albo raczej jego nieznajomości. Zasadniczo korzystałem z N35 na f/2-2.8, w trybie A, Balans bieli AUTO, iso 800, SB600 w TTL z -0.3 / -0.7 EV ... częśc zdjęć wyszła naprawde ok ale częśc jest nieostra, tzn lekko rozmyta. Nie wiem zcy to wina obiektywu czy ustawień ... macie jakieś sugestie odnośnie tego typu zdjęć i ustawienia aparatu ? Częściowo może być to winą precyzyjnej kalibracji AF którą ustawiłem później ;) i wydaje mi sie że obiektyw lepiej łapie ostrość. Tyle że nie jestem pewnien jakw warunkach zmiennego, sztucznego oświetlenia ustawić AF w D300 żeby trafiał celnie i możliwie bezbłędnie.

Na razie to wszystko. Pewnie będzie więcej niebawem bo sprzęt naprawde jest zaawansowany w porównaniu do N80 ;)

Dzięki za wszelkie info,

Piotr.

sevenoo
29-10-2008, 16:28
1. Widac roznice , musisz je przegrac na karte CF aparatu, pozniej z menu załadowac.
2.jeszcze nie zainstalowalem , podobno usuwa tylko problem "migajacej bateryjki":P
3.nie spotkalem sie z takim problemem ...
4.D300 dobrze pracuje na wysokich iso , mozesz spokojnie korzystac z ISO rzedu 1600-2000. Na slubie to nawet wypada isc ciut wyzej niz iso 800.
Co do rozmytych zdjec to pewnie miales czasy za dlugie. Ja w ciemnosciach posilkuje sie lampka wspomagania AF z sb600.

messer
29-10-2008, 16:46
W kwesti ustawień ślubnych - pierwsze primo, to nie waż się używać innego formatu niż NEF :) To jest główne ustawienie.
Co do autofocusa... to trzeba się nauczyć, jak działa AF w D300. Było o tym kilka wątków, poczytaj, znajdziesz tam fajne wskazówki i podszepty.
Na początek może warto skorzystać z AutoISO. ISO na matrycach cyfrowych trzeba trochę wyczuć. To inna historia niż przy kliszach... ustaw jakąś wartość graniczną, np. 1600 (powyżej to lepiej nie ryzykować, bo można sporo stracić ze szczegółów na sukni ślubnej np.) - chociaż to oczywiście nie jest reguła.
Nie ufałbym też w AWB (automatyczny bilans bieli). To się może skońćzyć różnie, dlatego - patrz pierwsze primo :)

No i robić śluby stałkami, to trzeba mieć wprawę i doświadczenie. Dlatego do ślubów może lepiej zaopatrzyć się w jakiś obiektyw zmiennoogniskowy z zakresu 17-50? Żeby skrócić męczarnie: Tanie a dobre szkła to Tamron 17-50 2.8 i Sigma 18-50 2.8 HSM. No bo jak ślub, to nie ma sensu inwestować w zoomy z gorszym światłem. (drogie a dobre szkła to np Nikkor 17-55 2.8)
Oczywiście przyda się również coś tele - przy czym rzadziej, niż częściej.

Powodzenia i dużo zabawy przy poznawaniu nowej zabawki :)

konrat
29-10-2008, 16:47
Balans bieli Auto - zdecydowanie na korzyść po wgraniu nowego softu. Nie wiem jak reszta, ale u mnie różnica jest kolosalna na PLUS :) Usuwa dużo więcej niż tylko problem "baterejki" - takiego to znów ja nie miałem :)

messer
29-10-2008, 16:49
2.jeszcze nie zainstalowalem , podobno usuwa tylko problem "migajacej bateryjki":P

Mówisz o sofcie 1.03
A najświeższy to 1.10, który rozwiązuje również inne dolegliwości :) Kilka wątków niżej jest o tym naście stron...

ktm777
29-10-2008, 18:20
napisał piotr_82

3. Balans bieli - do tej pory próbowałem najwięcej w trybie AUTO ... w innych wątkach znalazłem problem żółtych plam na skórze, ktoś z Was nawet sugerował problem z podkładem do makijażu zwłaszcza w sztucznym świetle o różnych temperaturach. Akurat mój ostatni "model" testowy nie korzystał z makijażu a takowe zabarwienia widoczne były dość wyraźnie. Czy można to jakoś zmienić w ustawieniach ? Czy nowa wersja softu poprawiła tą przypadłość ?

Auto WB nie działa przy sztucznym świetle - zakres jego działania pokrywa temperaturę barwową 3500-8000 K.
Zwykła żarówka ( ok. 2800 K) i część jarzeniówek ("ciepły" biały- 3000 K) nie mieści się w tym zakresie.
Proponuję WB PRE lub NEF i praca na kompie.
Zmywacz do żółtych plam jakiś czas temu zapodał jeden z modów - poszukaj na forum.

JED
19-11-2008, 23:30
napisał piotr_82

Auto WB nie działa przy sztucznym świetle - zakres jego działania pokrywa temperaturę barwową 3500-8000 K.
Zwykła żarówka ( ok. 2800 K) i część jarzeniówek ("ciepły" biały- 3000 K) nie mieści się w tym zakresie.
Proponuję WB PRE lub NEF i praca na kompie.
Zmywacz do żółtych plam jakiś czas temu zapodał jeden z modów - poszukaj na forum.
Nie wiem, czy te zdjecia cos udowadniaja, ale...
AWB:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img118.imageshack.us/img118/5158/awbbq8.jpg)
Fluorescent:

źródło (http://img223.imageshack.us/img223/8190/fluorescentac7.jpg)
Jak dla mnie, to AWB zwyciezylo w tym przypadku.

ktm777
19-11-2008, 23:52
Nie wiem, czy te zdjecia cos udowadniaja, ale...
AWB:

źródło (http://img118.imageshack.us/img118/5158/awbbq8.jpg)
Fluorescent:

źródło (http://img223.imageshack.us/img223/8190/fluorescentac7.jpg)
Jak dla mnie, to AWB zwyciezylo w tym przypadku.

Tak jak pisałem, AWB działa w zakresie 3500-8000 K, tylko część świetlówek - głównie o ciepłej barwie, zbliżonej do barwy jaką daje światło żarowe - nie mieści się w tym zakresie. Jeśli świetlówki dają światło bardziej "zimne" wchodząc w zakres AWB.

maki
20-11-2008, 00:47
Ad. 1
Rzeczywiście widać różnicę w reprodukcji barw przy użyciu D2X, między mode1,2 i 3 też widać różnicę. Mode 1 daje zupełnie inne czerwienie niż mode 2 i nie wykręcisz tego ze standardu, tak jak nie podkręcisz samych zieleni, żeby były takie jak w Landscape. W body i NXie możesz zmienić tylko pochylenie krzywej kontrastu/jasności, dodać/odjąć saturacji i zmienić hue. Profile mają inaczej pokręcone poszczególne kanały RGB.
Pozdr

kichu
20-11-2008, 01:05

Nominalnie tak. Realnie AWB najlepiej czuje sie w okolicach 4000-6200K, im nizej i powyzej tych wartosci i wartosci granicznych podanych przez Ciebie tym mniej pewne i przewidywalne jego dzialanie.