PDA

Zobacz pełną wersję : Karta wzoru kolorków do studia flash

kruszyna
29-10-2008, 10:03
Witam
Jak w temacie potrzebuje takiej karty z kolorkami.
Najlepiej aby była kompletna do wszystkich pomiarów razem z balansem bieli.
Co możecie polecić? Jak najlepiej tego używać?
Jak coś piszę nie tak proszę o poprawę.

motyl
29-10-2008, 10:19
a po co kolorowa karta. Wystarczy coś takiego

http://www.fotokurier.beep.pl/sklep/index.php?products=product&prod_id=136

szukaj tez w necie np. haseł "Ezybalance"

kruszyna
29-10-2008, 10:47
No tak myślałem dzięki za podpowiedz. Ale zależy mi koniecznie na kolorkach ponieważ przy moich lampach studyjnych w różnych warunkach nie potrafię wyciągnąć tego wszystkiego co bym chciał. Sam balans bieli mi nie za dużo daje. Pomiar na szarą kartę daje mi zdjęcia za żółte lub jeszcze inne. Chodzi o odcień skóry. Mam Fuji S5pro. W sytuacjach poza studiem lub z lampą na sankach jest ok a nawet lepiej zresztą z tego słynie fuji ale w studio jest źle. Zresztą jak robisz tymi samymi lampami w różnych warunkach, czyli odbicia od różnych ścian itp to nigdy balans bieli nie będzie poprawny. Przynajmniej tak mi się zdaje. Ja mierząc przy innych warunkach na szarej karcie z tej samej lampy z tego samego softboxa i z tego samego obiektywu i puszki wychodzi mi inny balans bieli i mało kiedy mi się powtarza. Stąd myśl o wzorniku kolorów. Mylę się czy dobrze kombinuję?

Campo
29-10-2008, 10:52
Myslisz calkiem fajnie, ja tylko jestem ciekawy jak technicznie chcesz potem obrobic zdjecie dostrajajac kolory. Tzn wiesz, czym. Albo inaczej - czym mozna, oprocz PSa i ACR ;).
Ponad to kiedys w ofercie cortlandu bylo cos takiego: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4072, ale zdaje sie, ze teraz tego juz nie ma w sprzedaży.

kruszyna
29-10-2008, 12:07
Myslisz calkiem fajnie, ja tylko jestem ciekawy jak technicznie chcesz potem obrobic zdjecie dostrajajac kolory. Tzn wiesz, czym. Albo inaczej - czym mozna, oprocz PSa i ACR ;).
Ponad to kiedys w ofercie cortlandu bylo cos takiego: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4072, ale zdaje sie, ze teraz tego juz nie ma w sprzedaży.

Myślałem o jakiejś wtyczce do PS3 do CR. W tej chwili pamiętam tam jedną funkcję którą się wspomagałem na szarą kartę. White balance czy coś takiego. Następna funkcja była właśnie do odczytanie numerycznie kolorów i jako takiej kontroli. Tak mi się zdaje:) Ale gdzieś wcześniej póki nie miałem problemu lub go sobie nie znalazłem słyszałem właśnie o wtyczce do PS. Profi foto w studiu z tego co wiem bez tego wzornika nie zaczynają pracy chyba że mają profil już stworzony a oświetlenie takie samo. Mało prawdopodobne. Zresztą myślę że profi badają co jakiś czas czy aby profil się nie zmienił, bo przecież palniki w lampach chyba po jakimś czasie też się chyba zużywają. A to może mieć chyba po jakimś czasie znaczenie. Mam nadzieję że znajdzie się ktoś na forum kto troszkę lizną temat i wie co się z czym je.

Campo
29-10-2008, 12:26
Ten produkt, do ktorego podalem ci link - na stronie producenta maja wlasnie wersje z wtyczka do PSa. Poczytaj. Ja sobie tym glowy nie zawracam, nie uzywam PSa.
Aha, ta karta jest nadal do kupienia w Cortlandzie. Pogooglaj.

kruszyna
29-10-2008, 15:24
Czyżby wystarczyło tylko zrobić to: http://people.csail.mit.edu/ericchan/dp/acr/ Tylko muszę dokupić tą kartę (wzornik kolorów) jak myślę. Pomoże ktoś kto używał/używa? Jeśli jest tak jak w tym linku to po co te inne kolorki. Skoro nawet nie do wykorzystania. Próbuję zrozumieć bardzo mi ważną rzecz. Wiem że nauka o kolorach jest i będzie zawsze nie za bardzo prosta. Ale może ktoś z forum by zapodał jakieś konkretne wskazówki.

Jacek_Z
29-10-2008, 20:59
balans bieli ustawiaj tylko na szarej karcie (albo białej), nie na żadnej kolorowej. WB PRE ustawiasz przed zrobieniem pierwszego zdjęcia. Kartę - próbnik kolorów RGB, CMYK i klin szary możesz mieć położoną w rogu na każdym zdjęciu (o ile jest taka możliwość) albo po prostu umieścić ten próbnik na pierwszym zdjęciu, na którym będziesz potem w PS (czy NX) ustawiał kolory. Na następne zdjęcia przeniesiesz ustawienia z pierwszego.

kruszyna
29-10-2008, 22:13
balans bieli ustawiaj tylko na szarej karcie (albo białej), nie na żadnej kolorowej. WB PRE ustawiasz przed zrobieniem pierwszego zdjęcia. Kartę - próbnik kolorów RGB, CMYK i klin szary możesz mieć położoną w rogu na każdym zdjęciu (o ile jest taka możliwość) albo po prostu umieścić ten próbnik na pierwszym zdjęciu, na którym będziesz potem w PS (czy NX) ustawiał kolory. Na następne zdjęcia przeniesiesz ustawienia z pierwszego.

Tak właśnie rozumowałem. Zapisuje ustawienia z tego pierwszego zdjęcia. Potem wywołuję te ustawienia na resztę z tych samych ustawień lamp i tych samych warunków światła. Tak myślałem biorąc na logikę ale...
Jak mierzę WB PRE na kartę to mam za żółte obrazy. Dlatego podejrzewam że ta karta z kolorkami mi pomoże bo: ...mam chyba ciężkie warunki. Ściany w studio to oczojebny niebieski. Z stąd też może ten odcień żółtego więc kalibracja na kartę z kolorkami? A jak wyjdę do innego pomieszczenia też żółte ale jakby ciut inny żółty. Wiec po takich doświadczeniach skłaniam się może ku palnikom z lamp, bo jaki bym nie założył soft czy słońce to coś jest nie tak. Przy ringlight jest ok(też WB PRE), przy lampie SB800 jest ok, przy pomiarze auto WB w plenerze jest ok. Ogólnie na balans bieli nie narzekam. Tylko w studio mam ten problem. Kupiłem S5pro przejściowo bo nie miałem czym focić a cena wspaniała. (i chyba go zostawie tak na marginesie) I myślę że jak przychodzi ktoś na sesję i robi powiedzmy 20-80 zdjęć to już mi się opłaca zrobić jedno testowe z kolorową planszą.
Ale pomijając wszystko powiedz Jacku używasz tej kolorowej karty czy sobie odpuszczasz i robisz na szarą pomiar a potem ustawiasz na jednym/pierwszym ustawienia, zapisujesz i stosujesz je w reszcie zdjęć z sesji? Normalnie naprawdę jestem gotów kupić tą kartę jeśli tylko to ma jakiś sens pomijając możliwe uszkodzenie moich palników w lampach:)
Możliwe że moja odziedziczona porwana szara karta ale i zwykła kartka foto A4 już się do niczego nie nadaje. Choć przy innym świetle poza studiem jest ok. Ech już sam nie wiem.

Idę chyba zaraz jeszcze zrobię test po kilku kieliszkach winka - myślę że będzie lepiej:)

kruszyna
29-10-2008, 23:09
To że po winku to po winku ale test myślę wykonałem rzetelnie.

Fot1 Ustawienie PRE kilka sekund przed zdjęciem na szarą kartę. Oświetlenie lampa studyjna plus mała octa.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img389.imageshack.us/img389/5738/dscf0920ny8.jpg)
Fot2 Ustawienie Auto WB. Warunki te same co fot nr1.

źródło (http://img100.imageshack.us/img100/9092/dscf0921zw1.jpg)
Fot3 Ustawienie Auto WB. SB800 na sankach błysk na wprost.

źródło (http://img267.imageshack.us/img267/716/dscf0922in9.jpg)

Oceńcie o co chodzi. Podaje przykłady. Nie będę może się wypowiadał teraz na temat które mi nie pasują kolorki. Bo jeszcze wyjdzie że mam tylko spieprzony monitor:)

Jacek_Z
29-10-2008, 23:56
Tak myślałem biorąc na logikę ale...
Jak mierzę WB PRE na kartę to mam za żółte obrazy. Dlatego podejrzewam że ta karta z kolorkami mi pomoże bo: ...mam chyba ciężkie warunki. Ściany w studio to oczojebny niebieski. Z stąd też może ten odcień żółtego więc kalibracja na kartę z kolorkami?
no to jestem w domu skąd te problemy z WB pre.
nic ci nie pomoże, dopóki nie przemalujesz studia na neutralne kolory.
Dziwię się, że w ogóle myślisz, że uda ci się uzyskać wierny kolor w pomieszczeniu "kolorowym"
Światło oświetlające scenę to światło na wprost + światło odbite od ścian. Jesli sciany nie są neutralne kolorystycznie (czarne, szare, białe) to wpływają na to jakiego koloru jest światło odbite. Jakiekolwiek zmiany i zmienia się proporcja światłą bezpośrednigo do odbitego. Czyli zmienia się temp światła.

Jeśli robisz powtarzalne w 100% zdjęcia, nic nie przestawiasz, to może jakoś ci się uda dogadać z kolorem. Ale jeśli robisz już np ludzi (a oni się ruszają, przestawiają :-D) to już sa zmiany. Umieszczenie karty z kolorami z boku jest już wadą, bo z boku kadru masz inne proporcje światła bezpośredniego do odbitego niż w centrum kadru.
Przemaluj studio, nie ma innego wyjścia.
Poczytaj zagadnienia dotyczące mieszaniu dwóch świateł o różnej temp barwowej. U ciebie jest ten właśnie przypadek (ściany świecą światłem o wyższej temperaturze barwowej niż lampy)

kruszyna
30-10-2008, 00:47
Malować nie będę bo niedługo się pewnie przeniosę ale: Jak radzić sobie teraz w innych sytuacjach. Np bar, restauracja gdzie rozkłada się lampy i też mamy takie kwiatki jak kilka kolorów/ścian które mogą namieszać. Wiem że można jechać z kolorami a potem wywołać tak wszystko. Ale może jest jakiś sprawdzony sposób. (dalej myślę o wzorniku kolorów na pierwszej focie z serii:)) Body mam od paru dni i niby nic nie ma w nim z niewiadomych zagadnień. Będę próbował coś wydusić z tego co mi wychodzi. Ogólnie sobie radze. Ale chodzi mi o ułatwienie pracy. Postaram się zrobić testy z czarnymi zasłonami po bokach i wtedy zapodam coś co wyszło.
Dzięki Jacku za podpowiedzi i innych za udział w rozkwinianiu:)
Pozdrawiam

Jacek_Z
30-10-2008, 01:57
.. Jak radzić sobie teraz w innych sytuacjach. Np bar, restauracja gdzie rozkłada się lampy i też mamy takie kwiatki jak kilka kolorów/ścian które mogą namieszać.
i mieszają i nie ma na to rady. Jedynie możesz nałożyc folie na lampy błyskowe by świeciły tak jak halogeniki w klubach. Ale koloru scian to nie załatwia. I nie musi! Bo jak wyprostujesz kolory to zgubisz nastrój wnętrza! Gdy mieszamy światła to nie ma czegos takiego jak idealny wb, żaden próbnik, szara karta, WBpre nie ma tu nic do rzeczy.

Wiem że można jechać z kolorami a potem wywołać tak wszystko. Ale może jest jakiś sprawdzony sposób. (dalej myślę o wzorniku kolorów na pierwszej focie z serii:)) Body mam od paru dni i niby nic nie ma w nim z niewiadomych zagadnień. Będę próbował coś wydusić z tego co mi wychodzi. nie ma idealnego WB pre. Rób rawy i wywołuj tak jak się podobają. Niekoniecznie na szary próbnik.

Postaram się zrobić testy z czarnymi zasłonami po bokach i wtedy zapodam coś co wyszło. To jest wyjście z sytuacji, jak najbardziej. Zamiast farby może byc czarny materiał (przy okazji - podniesie kontrast) do nabycia w castoramie. Taniutki no i po sesji daje się zdemontować :-D