PDA

Zobacz pełną wersję : PhotoLine

slawekw
28-10-2008, 15:59
Przede wszystkim pozdrawiam wszystkich forumowiczów.Jako nowy na ty forum chciałbym od was zasięgnąć rady.Kiedyś do skanera dostałem Photoshopa 5LE,oczywiście wtedy to było cos niesamowitego,jednak czasy się zmieniają i zaczęło mi brakować "paru "opcji.Jako że nie za bardzo mnie stać na dorosłego Photoshopa ,próbowałem jego substytutów,tak więc był i Photoimact i Pain shop pro i Gimp itp.Nistety nie mogłem sie do tego nijak przekonać.W końcu zdecydowałem sie na Elements ,no ale niestety brakuje mi tam obsługi kanałów.Gimp niby ma ,ale nie do końca,a i obsługa nie za bardzo mi przypadła do gustu poza tym nie obsługuje NEFów.I oto dzis w rece wpadła mi aplikacja,która,raz że podobna do Photoshopa dwa ze ma obsługę kanałów a poza tym co ciekawe obsługuje NEFy.Nazywa sie ona PhotoLIne i na pierwszy rzut oka prezentuje się całkiem nieźle.Dla tego chciałbym szanowych kolegów zapytać czy mieli juz może do czynienia z tym programem,jakie są plusy i minusy,ewentualnie zaprosić do pobrania demo i przetestowania.Zaawansowanym urzytkownikom innych aplikacji łatwo bedzie znaleźc słabe strony tej aplikacji,choć w duchu liczę ze jest ich niewiele bo przypadła mi ona do gustu.No cóz ,moze nie obsługuje ona NEFów jak Nikon Capture ale bogactwo opcji jest dość znaczne i kosztuje ona mniej niz polowe.Pozdrawiam i licze na odzew.

hedgehog
28-10-2008, 16:47
Przyjrzałem się temu - nie za wiele czasu miałem, ale to, co widzę wygląda ciekawie; obsługa 16 bitów, profili kolorów, warstwy dopasowania... Interesujące, ciekawe, jak z prędkością. Total pro to nie jest (interfejs jest straszny), ale aplikacja rozwijana była od 1998 roku - a więc twórcy mieli trochę czasu na poprawki... Ciekawe, wydaje się silną alternatywą dla skarlałego PaintShopPro (czy jak to się tam zwie, potworny produkt). Cena śmieszna. Hmm, hmm.

Kundzior
29-10-2008, 00:17
Paint SHop Pro to świetny program bardzo bliski moim zdaniem do PSa więc proszę nie poniewierać PSP. PL to dość mało zaawansowany programik ale do obróbki podstawowej wystarczy w zupełności.

hedgehog
29-10-2008, 11:03
Paint SHop Pro to świetny program bardzo bliski moim zdaniem do PSa więc proszę nie poniewierać PSP. PL to dość mało zaawansowany programik ale do obróbki podstawowej wystarczy w zupełności.

Dawno nie oglądałem potwora PSP w akcji, ale co w nim bardziej zaawansowanego niż w PL? Tak z ciekawości. Może się przyjrzę.

Kundzior
29-10-2008, 11:24
Zainstaluj pobaw się i zobaczysz że to taki mały photoshop :) A tak poważnie to gdyby do PSP było tyle pluginów używał bym PSP jest szybszy i prostszy w obsłudze.

slawekw
29-10-2008, 13:28
Paint SHop Pro to świetny program bardzo bliski moim zdaniem do PSa więc proszę nie poniewierać PSP. PL to dość mało zaawansowany programik ale do obróbki podstawowej wystarczy w zupełności.He he he ,bez urazy ale tak mu do Photoshopa jak mnie do nagrody Nobla.Właśnie ,po 3 dniach używania odinstalowałem najnowszą wersje,mimo ze zostalo mi jeszcze 27 .Koszmarniejszy w obsłudze jest chyba tylko Photoimpact.Co do PhotoLine, po dniu użytkowania emocje trochę opadły,ale skoro piszesz że ów program może służyć do podstawowej obróbki,to albo pomyliłeś z czymś innym albo nie za bardzo wiesz jak uzywać pewnych opcji.Obsługa kanałów RGB(szkoda że nie ma lab-u i cmyk-a) - jakoś nie widziałem w PShopPro,separacji CMYK - tym bardziej :),że o kilku innych opcjach nie wspomnę.Fakt interfeace jest szkaradny,ale dla osób które korzystały z photoshopa wygodny w użyciu.No niestety po dniu testowania mam pare ale ..,ale jeszcze z pewnoscią go troche potestuję ,jednak coraz bliżej jestem decyzji o zakupie Nikon CaptureNX2 no i chyba się przeproszę puki co z Photoshopem 5LE. :)
Mimo wszystko zapraszam do testowania tego programu,jak za taka cenę jest doskonałą alternatywą dla swoich bardziej utytułowanych konkurentów.Serdecznie pozdrawiam

hedgehog
29-10-2008, 13:30
Mimo wszystko zapraszam do testowania tego programu,jak za taka cenę jest doskonałą alternatywą dla swoich bardziej utytułowanych konkurentów.Serdecznie pozdrawiam

Niestety, skurczybyk wiesza się na moim domowym XP. Ble...

downunder
29-10-2008, 15:12
Polecam jeszcze wypróbować sobie Lightzone, po miesięcznej zabawie z trialem mnie ten program bardzo się spodobał. :)