PDA

Zobacz pełną wersję : D90 - wybor, niezawodnosc, opinie

SinkER
28-10-2008, 12:36
Witam!
Na poczatku chcialbym sie goraco przywitac! Prosze rowniez o pare informacji, ktor ulatwia mi zakup pierwszej lustrzanki. Obecnie korzystam z Canona S3IS.

Rozwazam zakup Nikona D90. Aparatu bede glownie uzywal do fotografowania rajdow, wyscigow samochodowych, ale rowniez (majac aparat) bede chcial robic jakies fotki pejzazowe, portrety. Najbardziej zalezy mi na ostrosci obrazu i dobrych kolorach. Co myslicie nad tym wyborem? Nie wiem dokladnie jakie byly by dobre do tego szkla? Jezeli mozecie prosze o rade. Aha, bogaczem nie jestem wiec od razu wszytkiego nie kupie, ale plan trzeba miec ;) A jak wyglada wspolpraca z obiektywami np. Sigmy?

Przeszukalem troszke forum i nie wpadly mi w oczy watki z problemami z aparatami (D80, D90, D300 - bo D90 to takie ich polaczenie). Mam rozumiec, ze Nikon robi aparaty, ktore nie sypia errorami, sa malo awaryjne? Czy to jest prawda, czy jestem w bledzie? Na pewno zauwazylem, ze serwis na Postepu to tragedia :( Ale jezeli nie trzeba korzystac z ich uslug to moze nie ma sie co przejmowac. Nie chcialbym wydac sporo gotowki, a potem narzekac i nie miec aparatu.

Generalnie rozwaza jeszcze Canona 40D, wiec wybor aparatu to tez wybor systemu.

Pozdr.
SinkER

Przyjazny.Eu
28-10-2008, 12:43
Napisz ile chcesz przeznaczyć na optyke to bardzo ważne. Wydaje mi się że na rajdy D90 będzie sie nadawał (patrz kl/s)
Nie jest duży poręczny dobra waga i nawet film nakrecisz jak będzie potrzeba:-) Jezeli zaczynasz zdecydowanie inwestowalbym w optyke Nikona

SinkER
28-10-2008, 12:51
Wszystkiego jednoczesnie nie kupie. Nie od razu zbudowano Rzym.
A co do liczb - jasno z gory nie okreslam. generalnie musi byc cena sensowna, a sprzet warty swego. Jestem za propozycja jakiegos obiektywu, cene sam sprawdze i ocenie czy wydam taka gotowke. Na pewno na dzien dzisiejszy ~3500pln za szklo nie zaplace, ale nie mowie co bedzie w przyszlosci.

pozdr.

sote
28-10-2008, 12:55
Jestem za propozycja jakiegos obiektywu, cene sam sprawdze i ocenie czy wydam taka gotowke. Na pewno na dzien dzisiejszy ~3500pln za szklo nie zaplace, ale nie mowie co bedzie w przyszlosci.
pozdr.

pewnie latwiej by Ci mozna doradzic jak podasz jednak budzet, wtedy cos sensownego w tym przedziale
ktos Ci doradzi, a tak to moga Ci doradzac super obiektywy a Ty powiesz ze za drogie poki co...

VanRay
28-10-2008, 12:59
jak nie chcesz wydawac 3,5k na jedno szklo to moja propozycja jest taka:
nikkor 70-300 vr na rajdy
tamron 17-50/2.8 do reszty

vasper31
28-10-2008, 13:09
Ale dalej nie określiłeś się jasno jaki masz zakres gotówki na WSZYSTKO.. 3500???

Sam robię rajdy i mniej więcej wiem co i jak... Jeżeli chodzi o Sigme to polecam bardzo. Mam i używam i kocham S50-150 HSM f/2.8 - ********** szybka celna i ostra ale jak na rajdy czasem troszkę brakuje ogniskowej.. powtarzam na ciągłym focusie prowadzi obiekt niesamowicie szybko... koszt ok 2500 PLN

Co do szerokiego kąta to nie ma co sie zastanawiać tylko Tamron 17-50 f/2.8 ale na początek zainwestuj w tele (do rajdów) i pojedziesz na kicie (co tam sobie nie kupisz) :P

P.S. jakbys miał pytania wal na priv

SinkER
28-10-2008, 13:43
Jezeli chodzi o kase to na body+kit (ewentualnie jakis zamiennik, ale cenowo nie chce przekroczyc 4000pln za komplet) to juz mam. W tej chwili to kwestia tylko decyzji.
A jezeli chodzi o obiektyw (do rajdow) to w przyszlosci (wiosna 2009) to na dzien dzisiejszy moge powiedziec ~3500~4000pln.
Gezeralnie zależy mi na ostrosci fotek i szybkosci dzialanie.

A wlasnie jak to jest z szybkoscia AF tego D90 i jego celnoscia - testy mowia rozne rzeczy.

I ponowi pytanie: jak jest z niezawodnoscia i pewnoscia dzialania Nikona?

pozdr

vasper31
28-10-2008, 14:03
Jeśli kupisz dobre tele to będzie miał własny napęd i będzie szybkie więc o to sie nie martw, a co do celności?? ciesz się focusem w Nikonie bo w C jest pod górkę... :) ogólnie Nikony trafiają bardzo dobrze, ja w 80'tce nie mam powodów do narzekania...

pieczarek
28-10-2008, 17:42
....I ponowi pytanie: jak jest z niezawodnoscia i pewnoscia dzialania Nikona?
Czy Ty wiesz o co pytasz, rozumiesz sens słów, których używasz?
D90 jest na rynku od dwóch miesięcy. Teoretycznie, bo w sklepach nieco krócej. Co można powiedzieć o niezawodności sprzętu po najwyżej takim - a zwykle sporo krótszym - okresie jego użytkowania? Chyba tylko tyle, że na podstawie dotychczasowych uwag posiadaczy można go uważać za sprzęt bezawaryjny w ciągu dwóch pierwszych miesięcy od zakupu. O taką odpowiedź Ci chodziło? Innej na razie nikt Ci nie udzieli.

Jeśli szukasz niezawodnego Nikona, to kup sobie model FM2.

Valdek_Tychy
28-10-2008, 19:26
Bierz D90. mam od dwóch tygodni, przesiadłem się z D70s i mogę powiedzieć,że supewr korpusik

afterall
28-10-2008, 19:50
Jeśli chodzi autofokus problemów większych mieć nie powinieneś, jeśli w miarę jasne szkło uda Ci się podpiąć do korpusu.
Na pewno nie będzie gorzej jak w D80 - a tutaj przy "normalnym" świetle problemów nie mam.

O jakość obrazka też nie ma co się martwić.
D90 to korpus godny polecenia i jestem przekonany, że jak się go pozna, dostarczy wiele radości z fajnych zdjęć :-D

Canon pewnie da równie ładny obrazek, ale z AF z obiektywami niezależnych producentów może być różnie.

SinkER
28-10-2008, 22:03
Dokladnie rozumiem sens slow i jestem swiadomy, ze aparat jest krotko na rynku i ciezko dokladnie go ocenic, ale zawsze pierwszymi spostrzerzeniami mozna sie podzielic.
W pierwszym poscie zadalem pytanie ogolnie o awaryjnosci Nikona. Z tego co znalazlem na necie wynika iz D90 to takie polaczenia D80 i D300, liczac ze nowy aparat bierze od poprzednikow tylko dobre rzeczy.

pozdr.

smicha
29-10-2008, 18:44
Jeżeli chodzi o ostrość zdjęć optyka jest ważniejsza niż pudło. Jeżeli dysponujesz takim budżetem tzn. około 4000, to lepiej kup D80, która jest o 1000 zł tańsza od D90, a tę różnicę dołóż do obiektywu. I pamiętaj, że obiektywy niewiele tracą na wartości (jeżeli będziesz o nie dbał), a cena pudła spada szybko. I jak cię tylko stać kupuj optykę Nikona.

TaxiTurbo
29-10-2008, 22:02
Może to ci pomoże w ocenie celności, szybkości AF i ostrości, choć tak jak poprzednicy stwierdzili większość zależy od obiektywu.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=76512
P.S. Robione standardowym kitowym obiektywem 18-105VR

IIGrzesiekII
01-11-2008, 10:45
Wczoraj do mnie przyszedł, zrobił na mnie ogromne wrażenie, gabaryty nie są ogromne, dobrze i pewnie leży w dłoniach. Jest dobrze wykonany, żadnych mankamentów. Multum opcji i funkcji do ustawienia (w 2 h powierzchownie przebrnąłem przez instrukcje obsługi :D). Aparat robi bardzo dobre zdjęcia, ma ogromne możliwości (ale potrzeba dużo czasu by go dobrze ogarnąć). Jak na razie rozładowałem akumulator i się nudzę :E

VeeDee
01-11-2008, 11:39
Ja tydzień temu przesiadłem się z D70 na D90. Naprawdę warto, prawie wszystko na plus.

Jedyna rzecz, która mi się nie podoba to: zmiana kart CF na SDHC.

Valdek_Tychy
01-11-2008, 11:50
Ja tydzień temu przesiadłem się z D70 na D90. Naprawdę warto, prawie wszystko na plus.

Jedyna rzecz, która mi się nie podoba to: zmiana kart CF na SDHC.

Przy dzisiejszych cenach kart to nie takie bolesne ;)

Angarel
01-11-2008, 12:05
Dokładnie :) 16Gb kartę ScanDiscu Ultra II z SDHC można kupić do kwoty 150 zł

arturjb
01-11-2008, 12:05
A jezeli chodzi o obiektyw (do rajdow) to w przyszlosci (wiosna 2009) to na dzien dzisiejszy moge powiedziec ~3500~4000pln.
Gezeralnie zależy mi na ostrosci fotek i szybkosci dzialanie.

80-200 af-s

MartinGrey
01-11-2008, 12:51
Bierz albo Sigme 70-200 lub tez Nikkora 80-200, no chyba ze stac Cie na Nikkora 70-200 ktory jest rzezniczo ostry :)

TaxiTurbo
01-11-2008, 16:56
Wczoraj do mnie przyszedł, zrobił na mnie ogromne wrażenie...

To witamy w gronie zadowolonych użytkowników D90 :)

maxjot
01-11-2008, 18:43
Wczoraj do mnie przyszedł, zrobił na mnie ogromne wrażenie, gabaryty nie są ogromne, dobrze i pewnie leży w dłoniach. Jest dobrze wykonany, żadnych mankamentów. Multum opcji i funkcji do ustawienia (w 2 h powierzchownie przebrnąłem przez instrukcje obsługi :D). Aparat robi bardzo dobre zdjęcia, ma ogromne możliwości (ale potrzeba dużo czasu by go dobrze ogarnąć). Jak na razie rozładowałem akumulator i się nudzę :E

gdzie zamawiałeś jesli nie jest to tajemnicą?

velaskez
01-11-2008, 18:51
dokładnie jak ktoś wcześniej już wspomniał bierz 80-200 jako tele

Stach2008
01-11-2008, 21:44
To witamy w gronie zadowolonych użytkowników D90 :)

W takim razie ja też się podłącze. Mam D90 od paru dni i cały czas jestem pod wielkim wrażeniem :-D Przy próbie ogarnięcia ilości wszystkich dostępnych funkcji i opcji ustawień, doszedłem do wniosku że jednak (przynajmniej na razie) D90 było lepszym wyborem od D300 ;)

ayem
02-11-2008, 11:07
W takim razie ja też się podłącze. Mam D90 od paru dni i cały czas jestem pod wielkim wrażeniem :-D Przy próbie ogarnięcia ilości wszystkich dostępnych funkcji i opcji ustawień, doszedłem do wniosku że jednak (przynajmniej na razie) D90 było lepszym wyborem od D300 ;)

Może się okazać, że jeśli chodzi o ilość funkcji w menu to różnica pomiędzy d90 a d300 wcale nie będzie aż taka wielka ;)

nokinnikon
02-11-2008, 12:39
W takim razie ja też się podłącze. Mam D90 od paru dni i cały czas jestem pod wielkim wrażeniem :-D Przy próbie ogarnięcia ilości wszystkich dostępnych funkcji i opcji ustawień, doszedłem do wniosku że jednak (przynajmniej na razie) D90 było lepszym wyborem od D300 ;) Rozumiem, że najpierw miałeś D 300 i teraz po porównaniu z D90 doszedłeś do takiej konkluzji

Stach2008
02-11-2008, 12:57
Rozumiem, że najpierw miałeś D 300 i teraz po porównaniu z D90 doszedłeś do takiej konkluzji

Nie. Nie rozumiesz. Przed kupnem aparatu przeczytałem bardzo dużo postów i informacji porównujących D300 i D90. Na forum dużo sie pisało że dla niektórych D300 może mieć za dużo różnych ustawień i nie przynosić tyle radości z fotografowania co D90. Oczywiście z czasem umie się coraz więcej i sięga się po coraz bardziej zaawansowany sprzęt. Ale jak na razie dla mnie jako zaawansowanego amatora D90 jest optymalnym wyborem.

nokinnikon
02-11-2008, 13:11
Nie. Nie rozumiesz. Przed kupnem aparatu przeczytałem bardzo dużo postów i informacji porównujących D300 i D90. Na forum dużo sie pisało że dla niektórych D300 może mieć za dużo różnych ustawień i nie przynosić tyle radości z fotografowania co D90. Oczywiście z czasem umie się coraz więcej i sięga się po coraz bardziej zaawansowany sprzęt. Ale jak na razie dla mnie jako zaawansowanego amatora D90 jest optymalnym wyborem. Po przeczytaniu tego wszystkiego co piszesz nie miałeś pojęcia co będzie dla Ciebie lepsze i teraz bez fizycznego porównania z D300 nie uprawnionym jest stwierdzenie że D90 jest dla Ciebie lepsze (bo nie macałeś D300) Najważniejsze jednak, że jesteś zadowolony. Gratuluję zakupu i życzę wielu udanych ujęć.

IIGrzesiekII
02-11-2008, 13:20
gdzie zamawiałeś jesli nie jest to tajemnicą?
kupiłem w Agito.pl za cenę 3369 a do tego karte 8 gb (SanDiscka Extrime III) za 188 zł

Stach2008
02-11-2008, 13:48
...bez fizycznego porównania z D300 nie uprawnionym jest stwierdzenie że D90 jest dla Ciebie lepsze (bo nie macałeś D300) Najważniejsze jednak, że jesteś zadowolony.

Jest w tym trochę racji...

Gratuluję zakupu i życzę wielu udanych ujęć.

Dziękuję :)

Blasius.G
02-11-2008, 17:20
Zgadzam sie z opinia Stach2008. Na poczatek zbyt bogate menu moze nieco zniechecic. Tak jak i w przypadku samochodu najlepiej nauczyc sie na jakims prostym wozie, a pozniej kupic cos z wieksza liczba bajerow tudziez przydatnych funkcji.
Co do ceny d90, to w jokerze kosztuje z kitem 3444 wiec tez calkiem przyjemna cena. Ogolnie maja oni rzeczy w cenach porownywalnych ze sklepami online (byle u nich niczego online z dostawa do sklepu nie zamawiac- dochodzi 25zl.).

eric7
06-11-2008, 17:34
jesli chodzi o nikona d90 mam zapytanie jesli chodzi o karty , czy extreme III jest konieczny czy wystarcza II?

czy polecacie jakies inne firmy , jak sie przedsstawia obecna wspolpraca nikonow z kartami Kingostona (kiedys byly problemy)
?
czy szybka karta jest fkatycznie potrzebna , skoro bufor w d90 jest juz spory , czy jednak jest to wyraznie odczuwalne podczas robienia np zdjec w serii?

IIGrzesiekII
06-11-2008, 18:08
ciężko mi powiedzieć, ja od razu kupiłem Extreme III, podczas robienia serią nie ma żadnych zwolnień (zależy jeszcze ile tych fotek cykasz oraz jaka jakoś (RAW czy JPEG))

thorcik
06-11-2008, 21:05
teoretycznie II ma zapis ~9MB/s (napisane na opakowaniu) a D90 smiga ~14MB/s (wyczytane na stronie Nikona PL).
co do praktyki - na niezbyt szalone korzystanie ze zdjec seryjnych wystarcza mi II.

eric7
06-11-2008, 21:46
w jpg. hm jesli d90 smiga 14 mb/s to by sie nie bardzo zgadzalo , fotka w maks rozdizlczosci i wielkosci to ok 5 mb x4,5 klatki na sekunde to 22,5 mb w przyblizeniu , chyba ze cos zle licze

w sumie jest duzy bufor w d90 tak wiec ciagle zastanawiam sie czy musi byc extreme III zeby aparat pracowal sprawnie przy zdjeciach seryjnych?

robertG7
06-11-2008, 22:18
Jaka jest różnica w cenie między Extr II a Extr III? Pewnie kilka, kilkanaście złotych... warto dyskutować co kupić? Chyba, że zamierzasz nabyć 10 lub 20 szt tych kart, to wtedy zrozumiem.

eric7
06-11-2008, 22:26
8 giga, II - 99 zl , III 155 zl , jakby nie bylo 50 % wiecej .... sorry ale dla mnie to sa pieniadze...

jacek123
06-11-2008, 22:35
witam! skoro czynnik finansowy jest ważny to kup sobie II ale 4gb, będzie tańsza i sprawdzisz czy prędkości na II Ci odpowiadają, jak tak to sobie dokupisz albo drugą taką albo 8gb, jak nie to kupisz III a II i tak Ci zostanie jako zapas. I wilk syty i owca cała.... :)

eric7
06-11-2008, 22:44
ja moze powinienem jasniej , jestem od kilku lat uzytkowniekiem d70 , mialem przed dluzszy czas sandisk II 1 giga, i bylem zadowolony , tylko z czasem pojemnosci jednak nie starczalo, jakis czas temu kupilem 16 giga III , i de facto roznicy w predkosci dzialanai nie zauwazylem z wyjatkiem zzucania na kompa.

Teraz przechodze na d90, jest puszka z 2 razy wieksza matryca , z 4 krotnie wiekszym buforem zgodnie z tym co wycyztalem, i mozliwoscia nagrywania filmow. W kontekscie tych iformacji zastanawiam sie czy :
1. szybsza karta extreme III bedzie w sposob odczuwalny szybciej pracowala z d90 , czy tez histroia sie powtorzy tak jak w przyapdku d70
2. jaki wplyw predkosci karty ma zwiazek z funkcja nagrywania filmow
3. w zalezosci od odpowiedzi na dwa powyzsze pytania , jaka pojemnosc bylaby optymalna , czy 8 giga moze wystarczyc czy tez 16 giga bedzie wygodniejsze (chodzi glownie o wyjazdy tygodnie na wakcje i nietylko)

thorcik
06-11-2008, 22:51
a'propos pojemnosci - mam 16gb, przy duzych jpg-ach na "fine" wlazi ~2.2k; j/w + RAW - 725, jesli tylko RAW to ~1000

szybki test seryjnych - po 10 RAW w trybie szybkim zwalnia ok. 4-5-krotnie. przy jpg-ach L+fine po ok. 30. inuf?

Blasius.G
06-11-2008, 22:52
Po co od razu 8giga? Ja mam dwie SDHC 4giga (sandisk extreme III -99zl w jokerze i toshiba class 4 -odrobinke wolniejsza- 59zl w MM). Lepiej sobie pamiec dzielic, a tak znow szybko nie zapelnisz 4giga. Co do roznic w szybkosci, to cos tam da sie zauwazyc przy przelewaniu z bufora na karte- wiec dluzsze serie moga miec wieksza niz z szybka karta czkawke. Do amatorskich zastosowan cudow nie trzeba. Toshiba wychodzi cenowo podnbnie jak SanD. Ultra II, a jest szybsza.

eric7
06-11-2008, 22:53
no wlasnie takiej odpowiedzi oczekiwalem , dzieki wielki

mOSAd
06-11-2008, 23:03
D90 to nie D300, tak gwoli ścisłości. Nie ma się co oszukiwać - inny autofokus, wykonanie korpusu, ergonomia. To nie jest jakaś kosmiczna różnica, ale dla kogoś kto robi dużo zdjęć, może być bardzo istotna. Bawiąc się trochę D300 nasunęło mi się stwierdzenie, że to perfekcyjna konstrukcja korpusu. Po prostu jedna wielka radość obsługi. Jedynie matryca mnie nie zadowalała - stąd u mnie D700 jednak (ale to mój przypadek).

Co do jakości puszek Nikona, to wystarczy spojrzeć na materiały, pomacać i już wiadomo, że to nie są zabawki. Oczywiście jak wszystko inne, zdarzają się im problemy, ale generalnie zaryzykowałbym stwierdzenie, że są bardzo porządnie wykonane, dość dobrze wytestowane i w miarę niezawodne. Nie trzeszczą, nic nie pęka, nie odłazi, nie rysuje się. Prawie wszystko jest dobrze przemyślane.
Jakość obrazka od czasów D80 jest na bardzo wysokim poziomie, a od czasu D300 wysokie ISO też przestały być horrorem. D90 mimo wszystko ma ogromną przewagę w tej materii nad D80 i jeśli tylko chce się zaoszczędzić nerwy, a nie pieniądze, to brałbym D90. Chyba, że z pełną premedytacją decydujemy, że dobre wysokie ISO nie jest nam potrzebne (ale w to nie wierzę, bo prędzej czy później go brakuje).
Ze szkieł polecam Nikkora 35-70/2.8, jeśli bardzo szybki focus nie jest priorytetem (a ostrość i jakość obrazka tak) i nie potrzebujemy szerokiego kąta. Ten od biedy można uzyskać za pomocą któregoś kita lub Tamrona 17-50. Nikkor 80-200 z teleobiektywów wydaje się bardzo dobrym wyborem. Można szukać zastępników, ale jeśli ktoś widzi różnice w obrazie generowanym przez różne szkła, to prędzej czy później dochodzi jednak do najlepszych szkieł Nikona. Pytanie jakim kosztem i w jakim czasie - trzeba przemyśleć koszty nieudanych inwestycji w świetle straconych ujęć oraz oczywiście własnych możliwości finansowych. Jak kogoś nie stać na coś co by lubił, to lubi na co go stać.

Mój D70 był zawodny - padał w nim system lustra - które potrafiło się "zawiesić". Pierwszy model - musiały być jakieś problemy wieku dziecięcego. Ale to był aparat kupiony do nauki i było to wliczone w koszta. D80 bez usterek, D700 na razie bez usterek. Na każdym chyba forum da się znaleźć jakieś problemy, ale w Nikonie nigdy chyba nie było znalezione nic dyskwalifikującego całą serię. Może jakieś utrapienia od czasu do czasu, ale generalnie sprzęt wart swych pieniędzy. I bardzo przyjemny w obsłudze.

Unikałbym Sigm. Mam awersję. Może niesłuszną, ale jednak. Różnica w cenie skądś się bierze i nie jest to tylko kwestia marki.

mOSAd
06-11-2008, 23:06
Odradzam oszczędności na kartach pamięci. Kupując sprzęt za kilka tysięcy, kupmy coś co zagwarantuje nam, że nie wykona on zdjęć na próżno. Bo zniknęły z karty. Jedno słowo. Sandisk.

jerryjola
07-11-2008, 00:30
(...)

Unikałbym Sigm. Mam awersję. Może niesłuszną (...)

niesłuszną...

Stach2008
07-11-2008, 00:57
Unikałbym Sigm. Mam awersję. Może niesłuszną, ale jednak. Różnica w cenie skądś się bierze i nie jest to tylko kwestia marki.

Mógłbyś szerzej wyjaśnić swój pogląd? Jestem ciekawy :)

A jeśli chodzi o różnice w cenach to - nawet nie chodzi tu tylko o dziedzine fotografii - myślę że za markę sie sporo przepłaca

eric7
07-11-2008, 01:13
wreszcie jakies konkrety

ja od siebie dorzuce ze swojego czasu mialem dylemat czy kupic d100 czy d70, sytuacja nie byla do konca adekwatna do dylematu d90 d300 ale argumenty jednak podobne. Obudowa magnezowa a nie zwykly plastik, d100 na te czasy profesjonalna lustrzanka z mozliwoscia podpiecia gripa, d70 skieorwana do amatorow itp itd. d90 i d300 maja podobna matryce, podobne ISO, podobna szybkosc migawki, czyli to co dla mnie osobiscie jest najistotniejsze. D300 na pewno jest lepszym aparatem, ale czy efekt koncowy czyli zdjecia az tak beda sie roznic?
d70 i d90 to w moim przypadku wystarczajacy przeskok, a to co oferuje d90 w zupelnosci mi wystarcza.

co do kart , uzywalem zawsze sandiska i nigdy mnie nie zawiodl, ostatnio odkrylem komfort pracy z duza karta i jesli ktos robi duzo zdjec to szczerze polecam, innych firm nie probowalem wiec sie nie wypowiadam

artvi
07-11-2008, 01:43
Mam pytanie: zauwazylem ze czasem (narazie odbylo sie to 2 razy) zanika mi na wyswietlaczu liczba przyslony co oczywiscie skutkuje zablokowaniem aparatu. Na kilka senkund wylacze aparat i wszystko wraca do normy. Dalej moge focic. Niewiem czy to wina body czy obiektywu? Czyzby nie laczyl obiektyw? A moze autofocus zle odczytuje? To tylko moje gdybanie "zielonego" amatora :/ Zwracam sie o opinie do znawcow.

robertG7
07-11-2008, 09:26
4Gb SanD III 57,00zł, 8Gb Sandisk III 125,00zł
Czyli 2x4Gb i nie ma po co biadolić

IIGrzesiekII
07-11-2008, 09:40
ale oczywiście oryginały :> czy aukcje aledrogo ?

robertG7
08-11-2008, 01:09
Oryginały na alledrogo. Brałem 4gb z czytnikiem Sandisk i nie narzekam. Paragon lub faktura na życzenie.

woytec60
08-11-2008, 10:10
Oryginały na alledrogo. Brałem 4gb z czytnikiem Sandisk i nie narzekam. Paragon lub faktura na życzenie.
Dodam też, że czytnik jest malutki ale bardzo szybki. Karta zresztą też jest bardzo szybka.
Do tej pory używałem CFek i bałem się, że SD będzie dużo wolniejsze ale jest bardzo dobrze.
Do D90 naprawdę warto, kupiłem od razu dwie po 8GB ;)

eric7
08-11-2008, 10:14
a jak z filmamiw w kontkescie karty ? ile takiego filmu mozna nagrac na 8 giga?

woytec60
08-11-2008, 13:35
a jak z filmamiw w kontkescie karty ? ile takiego filmu mozna nagrac na 8 giga?
Hmm, szczerze powiedziawszy, to nie nagrywam filmów tą lustrzanką.
Aż wstyd się przyznać ;)
Ale to łatwo policzyć. 1 sekunda klipu w rozdzielczości HD zajmuje około 1.7MB.
Minuta to około 102MB a pięciominutowy klip około 510MB.
Zatem na osimiogigabajtowej karcie powinieneś zmieścić pietnaście do szesnastu takich wideoklipów bo to zależy od tego, w jaką ilość szczegółów bogata jest filmowana scena i jak się kompresuje.

eric7
08-11-2008, 21:50
czyli mozna na 8 gigra nagrac jeden film o dlugosci 80 minut tak?

woytec60
08-11-2008, 22:44
Nie mozna nagrac jednego filmu.
W HD jest ograniczenie długości jednego klipu do 5-ciu minut.
W niższych rozdzielczościach chyba do 20-tu ale jak pisałem powyżej, ja nie kręcę filmów.

eric7
08-11-2008, 23:18
dzieki , to dosyc istotna iformacja

mkochano
09-11-2008, 00:22
Bierz D90. mam od dwóch tygodni, przesiadłem się z D70s i mogę powiedzieć,że supewr korpusik

A nie denerwuje cię pomiar światła? Ja też przeszedłem z D70s na D90 i niestety często muszę kręcić korekcją. Nie ma mowy o ustawieniu jej na stałe bo czasem żadna korekta nie jest potrzebna, a czasem -2EV :(

Michał

painter
09-11-2008, 00:52
Chyba zrobię sobie prezent na Mikołaja i wymienię leciwego już D50 z przebiegiem prawie 40k zdjęć na D90.
Tak się tylko zastanawiam czy kupić go z Tamronem 17-50mm F2,8 czy z kitowym Nikkorem 18-105mm f3,5-5,6 VR?
W sumie niewielka różnica w cenie ale kit kusi mnie zakresem ogniskowych
Za Tamronem przemawia to, że obecnie głównie pejzaże pstrykam.
Ktoś może używał obu obiektywów z D90 i może coś doradzi?

rufio
10-11-2008, 13:09
Ja już zamówilem D90 z kitem 18-105 tylko się tak zastanawiam bo mam jeszcze szkło N18-70 i napewno jedno z nich sprzedam tylko nie wiem które jest lub bedzie leprze czy N18-70 czy może 18-105 jak sądzicie?

prz3mo
10-11-2008, 13:12
Ja już zamówilem D90 z kitem 18-105 tylko się tak zastanawiam bo mam jeszcze szkło N18-70 i napewno jedno z nich sprzedam tylko nie wiem które jest lub bedzie leprze czy N18-70 czy może 18-105 jak sądzicie?

Jak kupisz to porównaj i będziesz wiedział :)

thiago
10-11-2008, 13:15

Sprzedaj 18-105, najlepiej mi :D

Patryk Blaut
12-11-2008, 13:28
A jak jest w D90 z odzwzorowaniem kolorów skóry i kolorów zieleni? Problem, który dotyka wielu uzytkowników D300 i D700.

Piotr_
12-11-2008, 14:25
A jak jest w D90 z odzwzorowaniem kolorów skóry i kolorów zieleni? Problem, który dotyka wielu uzytkowników D300 i D700.

Jak wiadomo wszystkie aparaty Nikona źle odwzorowują kolor skóry i odcienie zieleni (niezgodnie z tym co nakazuje kanon). Dlaczego spodziewasz się, że w D90 będzie inaczej? Szczególnie widoczne jest to w przypadku zielonej skóry czyli fotografowania umarlaków w stanie zaawansowanego rozkładu. ;)

woytec60
12-11-2008, 17:37
Jak wiadomo wszystkie aparaty Nikona źle odwzorowują kolor skóry i odcienie zieleni (niezgodnie z tym co nakazuje kanon). Dlaczego spodziewasz się, że w D90 będzie inaczej? Szczególnie widoczne jest to w przypadku zielonej skóry czyli fotografowania umarlaków w stanie zaawansowanego rozkładu. ;)
Za to doskonale nadaje się do focenia wszelakich lumpów i innych "smakoszy".
Ostatnio nic mi tak nie wychodzi jak streetfoterka z podobnymi osobnikami ;)

nokinnikon
12-11-2008, 17:52
A jak jest w D90 z odzwzorowaniem kolorów skóry i kolorów zieleni? Problem, który dotyka wielu uzytkowników D300 i D700. Możesz zdefiniować pojęcie "wielu"

majcool
12-11-2008, 17:53
Dla szukających kolejnych opinii, Thom Hogan wyraził swoje zdanie nt. D90 Nikon D90 Review (http://www.bythom.com/nikond90review.htm)

nokinnikon
12-11-2008, 17:58

Na jakich ustawieniach uzyskuje się zielony kolor skóry w D 300 . Podpowiedz, bo coś mi nie wychodzi

mister
12-11-2008, 18:49

Rozbawiles mnie do łez - dobre !!!!!!!

Valdek_Tychy
12-11-2008, 19:19
A nie denerwuje cię pomiar światła? Ja też przeszedłem z D70s na D90 i niestety często muszę kręcić korekcją. Nie ma mowy o ustawieniu jej na stałe bo czasem żadna korekta nie jest potrzebna, a czasem -2EV :(

Michał

Jakoś nie.Z drugiej strony D70s ma tendencje do niedoświetlania i też była konieczna korekcja więc tu to samo tyle,że w drugą stronę.Generalnie jednak D90 nie prześwietla zdjęć, robi je poprostu jaśniejsze.

prz3mo
15-11-2008, 17:47
Myślę, że coś co może zainteresować właścicieli D90.. O ile okaże się prawdą.

http://optyczne.pl/1399-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html

cytuję:

Powiększenie bufora w Nikonie D90
Już na początku grudnia Nikon ma udostępnić użytkownikom lustrzanki Nikon D90 usługę powiększenia bufora w aparacie. Za 30$ będzie można cieszyć się buforem mieszczącym 5-minutowe nagranie w rozdzielczości 1080p. Dodatkowo ma pojawić się nowy firmware umożliwiający aktywację i podłączenie za pośrednictwem portu USB zewnętrznego mikrofonu MP-7 (to kolejna nowość).

XGrzesX
15-11-2008, 21:28
Ktoś się orientuje na czym może polegać ta usługa "powiększenia bufora" ? Czy możliwe jest, że Nikon wypuści w grudniu jakieś poprawione wersje tego modelu ?

robroy80
10-01-2009, 20:19
jestem troszke zaskoczony ze na TYM forum poruszana jest kwestia krecenia filmow lustrzanka, moim zdaniem wogole powinno sie te opcje wogole przemilczec i udawac ze wogole nie ma takiej opcji w D90. To jest profanacja lustrzanki. od czego przeciez sa 'glupki'?! musze powiedziec ze to jak dowiedzialem sie o tym ze 90tka mozna krecic filmy, to troche wpadlem w niesmak. Nikon i krecenie filmow??? mocno mi to nie pasowalo!! ale cala reszta jest jak dla mnie super wiec i tak na d90 sie skusilem. krecenie filmow nikonem?? ciiiiiiiiiiiiicho nikt nic nie wie. skupmy sie na pstrykaniu!!

Stach2008
10-01-2009, 23:47
jestem troszke zaskoczony ze na TYM forum poruszana jest kwestia krecenia filmow lustrzanka, moim zdaniem wogole powinno sie te opcje wogole przemilczec i udawac ze wogole nie ma takiej opcji w D90. To jest profanacja lustrzanki. od czego przeciez sa 'glupki'?! musze powiedziec ze to jak dowiedzialem sie o tym ze 90tka mozna krecic filmy, to troche wpadlem w niesmak. Nikon i krecenie filmow??? mocno mi to nie pasowalo!! ale cala reszta jest jak dla mnie super wiec i tak na d90 sie skusilem. krecenie filmow nikonem?? ciiiiiiiiiiiiicho nikt nic nie wie. skupmy sie na pstrykaniu!!

a ja Ci powiem że jesteś po prostu śmieszny i tyle :) przed kupnem każdego kolejnego aparatu, nie zapomniej zapytac czy przypadkiem model który sobie upatrzyłeś nie kręci filmów. Jeśli sprzedawca powie że ten model nagrywa filmy to od razu jak najszybciej uciekaj z tego sklepu!!! :)

fotoMichal
10-01-2009, 23:55
Ja zakupiłem D90, a jednym z powodów było to ze ma możliwość kręcenia filmów ... :)

Szadzik
10-01-2009, 23:56

Hahaha, niezły żart, naprawdę się uśmiałem, omal monitora nie zaplułem!!!

Pugisan
12-01-2009, 11:50
Ja mam D60 i właśnie się zastanawiam nad wymianą na d90. Co do krecenia filmów to powiem szczerze że dla mnie nie istotny gadżet. Do nagrywania filmów w HD kupiłem kamerę Sony. Każde urządzenie jest do czegoś stworzone. Nikon=Fotki, Sony=filmy. Dla mnie tyle.

gladar
12-01-2009, 13:31
Kupiłem sobie D90 z nikorem 18-200 na prezent gwiazdkowy . Zapłaciłem razem 4.500 , plus dokupiłem trzy podstawowe filtry: polaryzacyjny, skylight i połówkowy szary.
No i z miejsca się w nim zakochałem !
Od czasów kiedy w trochę poważniejszy sposób zajmowałem się fotografią minęło trochę czasu.
Były to lata kiedy o zachodzie słońca zapominało się o fotogrfowaniu - chyba że dysponowało się solidnym statywem.
Maksymalna czułość negatywów wynosiła wtedy 27 DIN, ale ziarno było nieuniknione.
Bardziej wprawieni fotoamatorzy odważnie trzaskali fotki " z ręki" nawet przy czasie 1/30 sek - ale znałem takich co robili poruszone nawet przy 1/120.
Potem było co prawda kilka kompaktów ale nie traktowałem ich poważnie.
No i teraz taki sprzęt jak D90 i obiektyw 18-200 !!! Szok !!!
Co głównie zachwyca takiego dinozaura jak ja ???
1. Niesamowita czułośC przy braku ziarna (teraz się mówi szumy) - nawet do 2500-3000 ISO.
2. VR do czterech stopni co umożliwia robienie nieporuszonych zdjęć w znacznie szerszym zakresie
3. Precyzyjny autofokus
4. Funcja D-lighting która umożliwia robienie zdjęć w warunkach świetlnie tak zróżnicowanych że otwiera to zupełnie nowe możliwości warsztatowe.
5. Niesamowicie uniwersalny obiektyw który zastępuje fotoamatorowi kilka innych. Kiedyś nosiłem calą torbę szkła, która ważyła tonę, a teraz tylko jeden
6. Jednoczesne zdjęcia w JPG i RAW co znacznie ułatwia obróbkę np na HDR (pseudo)

No i cała masa róznych mniej lub bardziej uzytecznych "wodotrysków" i funkcji takich jak filmiki czy edycja zdjęć..

Powolutku sie z tym wszystkim zapoznaję - tak by nie odczuwać przesyyu...

pozdr...

Stach2008
13-01-2009, 15:35
Kupiłem sobie D90 z nikorem 18-200 na prezent gwiazdkowy...
Powolutku sie z tym wszystkim zapoznaję - tak by nie odczuwać przesytu...
pozdr...

fajnie się czyta Twoją wypowiedź. Konkretny gość i konkretna wypowiedź ;)

Pugisan
13-01-2009, 23:49
A ja sie zastanawiałem dzisiaj i w końcu wybrałem D80. Za tą kase dokupiłem pare rzeczy m.in N50/1,8.

Teraz tylko myślę czy dokupić jeszcze Grip.

messer
14-01-2009, 11:06
Dokupić. D80 z gripem jest zupełnie innym aparatem.
I nie, nie chodzi mi o jakość zdjęć :-)

Kosti68
14-01-2009, 15:58
To prawda gryp w D80 i D90 to mus. Szczegolnie jak masz duze rece. Wiele lepszy komfort przy fotografowaniu.

Kosti68
14-01-2009, 15:59
Kupiłem sobie D90 z nikorem 18-200 na prezent gwiazdkowy . Zapłaciłem razem 4.500 , plus dokupiłem trzy podstawowe filtry: polaryzacyjny, skylight i połówkowy szary.
No i z miejsca się w nim zakochałem !
Od czasów kiedy w trochę poważniejszy sposób zajmowałem się fotografią minęło trochę czasu.
Były to lata kiedy o zachodzie słońca zapominało się o fotogrfowaniu - chyba że dysponowało się solidnym statywem.
Maksymalna czułość negatywów wynosiła wtedy 27 DIN, ale ziarno było nieuniknione.
Bardziej wprawieni fotoamatorzy odważnie trzaskali fotki " z ręki" nawet przy czasie 1/30 sek - ale znałem takich co robili poruszone nawet przy 1/120.
Potem było co prawda kilka kompaktów ale nie traktowałem ich poważnie.
No i teraz taki sprzęt jak D90 i obiektyw 18-200 !!! Szok !!!
Co głównie zachwyca takiego dinozaura jak ja ???
1. Niesamowita czułośC przy braku ziarna (teraz się mówi szumy) - nawet do 2500-3000 ISO.
2. VR do czterech stopni co umożliwia robienie nieporuszonych zdjęć w znacznie szerszym zakresie
3. Precyzyjny autofokus
4. Funcja D-lighting która umożliwia robienie zdjęć w warunkach świetlnie tak zróżnicowanych że otwiera to zupełnie nowe możliwości warsztatowe.
5. Niesamowicie uniwersalny obiektyw który zastępuje fotoamatorowi kilka innych. Kiedyś nosiłem calą torbę szkła, która ważyła tonę, a teraz tylko jeden
6. Jednoczesne zdjęcia w JPG i RAW co znacznie ułatwia obróbkę np na HDR (pseudo)

No i cała masa róznych mniej lub bardziej uzytecznych "wodotrysków" i funkcji takich jak filmiki czy edycja zdjęć..

Powolutku sie z tym wszystkim zapoznaję - tak by nie odczuwać przesyyu...

pozdr...

Powiem ci ze po przeczytaniu to tak jakbym czytal moja historie. Z ta roznica ze ja zakupilem D80

JaW
14-01-2009, 16:29
To prawda gryp w D80 i D90 to mus. Szczegolnie jak masz duze rece. Wiele lepszy komfort przy fotografowaniu.

DOKŁADNIE TAK. Dla facetów o dużych dłoniach D90 jest po prostu za mały i niewygodny. Grip poprawia ergonomię, D90 robi się po prostu innym aparatem :) I mówię o oryginalnym gripie MB-D80, bo próbowałem zamiennika (firmy Ownuser czy jakoś tak) i był solidny, nie skrzypiał i dobrze pasował do body, ale niezbyt wygodnie trzymało sie aparat, za dużo ostrych krawędzi na gripie. MB-D80 jest pod tym względem świetny.

art-74
14-01-2009, 16:34
Jeśli chodzi o wyścigi to (moim zdaniem) trzeba mieć:
1. używalne wyższe ISO - bo nie zawsze jest dobra pogoda i dużo światła
2. jasne szkło - bo stabilizacja obrazu ustabilizuje nam co prawda tło ale fotografowany obiekt i tak się porusza więc zdjęcia trzeba robić z możliwie najkrótszymi czasami naświetlania
3. obiektyw typu tele - bo nie warto rzucać się pod koła samochodu, żeby fotografowany obiekt wypełnił nam kadr
4. obiektyw musi mieć szybki napęd - najlepiej ultradźwiękowy. Przy śrubokrętach aparat może mieć problemy z "dogonieniem" ostrością samochodu
5. obiektyw musi być ostry - bo ten typ fotografii lubi ostrości (to nie mięciutkie portrety, tylko ostre drapieżne maszyny)
6. w przypadku braku pieniędzy na sprzęt spełniający wymagania z punktu 4 i 5 można ratować się zakupem korpusu z "pułapką ostrości"

wyjaśnienia:
ad 1. Wyższe ISO ma każdy aparat, ale korpusy D80, d200 jak dla mnie za bardzo odszumiają obraz i mocno traci się na szczegółach. Tu bym wybrał Nikona d70 lub Canona 20d za ok 900zł lub drożej d90 ok.2600

ad 2,3,4,5.
- Jeśli chodzi o Nikona to jasny, ostry i szybki jest 70-200 VR 2.8 tylko że kosztuje 6.000zł.
- Ostry jest Tamron 70-200 2.8 za 2.200 zł ale zdecydowanie za wolny do wyścigów.
- rozsądnym kompromisem między szybkością a ostrością wydaje się być Sigma 70-200 2.8 (chyba koło 3.000) zadowalająco ostra (choć nie tak jak N. czy T.) i akceptowalnie szybka.
- Jeśli chodzi o Canona to wszystkie wymagania (szybki, ostry) spełnia 70-200 2.8L (za 3.000 używany w idealnym stanie)

Podsumowując:
do wyścigów wybrałbym następujące zestawy:
1. zestaw dla bogatszych: d90 (d300) + N.70-200 VR 2.8 (koszt 8.600)
2. zestaw średni: d90 + S.70-200 (nieco ponad 5.000)
3. zestaw ekonomiczny: d70 + S.70-200 (niecałe 4.000)
4. dla tych co są fanami jednego systemu można zaproponować C.20d + C.70-200 2.8L (całość poniżej 4.000) - który moim zdaniem da tylko nieco gorszą do zestawu 1. firmy N. przy identycznej prędkości

dko
15-01-2009, 20:23
DOKŁADNIE TAK. Dla facetów o dużych dłoniach D90 jest po prostu za mały i niewygodny. Grip poprawia ergonomię, D90 robi się po prostu innym aparatem :) I mówię o oryginalnym gripie MB-D80, bo próbowałem zamiennika (firmy Ownuser czy jakoś tak) i był solidny, nie skrzypiał i dobrze pasował do body, ale niezbyt wygodnie trzymało sie aparat, za dużo ostrych krawędzi na gripie. MB-D80 jest pod tym względem świetny.

z tą wygodą nie jest tak źle, sam mam D90 a w dłoni piłkę do kosza potrafię trzymać .... więc najmniejsza nie jest a na ergonomie nie narzekam :)

JaW
15-01-2009, 20:43
z tą wygodą nie jest tak źle, sam mam D90 a w dłoni piłkę do kosza potrafię trzymać .... więc najmniejsza nie jest a na ergonomie nie narzekam :)
Heh, no może troszkę przesadziłem... ale 4 lata spędzone z leżącym mi idealnie w dłoni D70 pewnie mnie trochę rozpuściły. D90 jest za mały, szczególnie w połączeniu z malutkim N50 1.8. Na szczęście istnieją gripy, które warto dokupić także z innych powodów niż ergonomia.

gladar
16-01-2009, 23:54
Mała dygresja !
Dla dinozaurów fotografii, którzy mieli do czynienia z aparatami analogowymi o prostym obrysie, takimi jak zenit, practica, pentacon six, aparat taki jak D90, z wygarbioną w prawej części konstrukcją, pod którą swobodnie mieszczą się palce, zapewniając pewny chwyt , jest pod względem ergonomicznym naprawdę bardzo dużą poprawą.
Ten aparat naprawdę bardzo trudno wypuścić z ręki !
Nie jestem z gatunku smerfów, i mam całkiem spore kończyny górne, ale radzę sobie z obsługą tego aparatu bez problemu i nie zamierzam zakupywać dodatkowych balastów w rodzaju szpanerskich gripów.
A pojemność standartowego akumulatorka -800 fotek-zupełnie mi wystarcza.

Szadzik
17-01-2009, 00:31
Mała dygresja !
Dla dinozaurów fotografii, którzy mieli do czynienia z aparatami analogowymi o prostym obrysie, takimi jak zenit, practica, pentacon six, aparat taki jak D90, z wygarbioną w prawej części konstrukcją, pod którą swobodnie mieszczą się palce, zapewniając pewny chwyt , jest pod względem ergonomicznym naprawdę bardzo dużą poprawą.
Nie jestem z gatunku smerfów, i mam całkiem spore kończyny górne, ale radzę sobie z obsługą tego aparatu bez problemu i nie zamierzam zakupywać dodatkowych balastów w rodzaju szpanerskich gripów.

Popieram w 100%

JaW
17-01-2009, 15:49
Zwracam uwagę że grip można łatwo zdemontować i zamontować z powrotem :) Na sesji portretowej z modelką, gdzie 80% kadrów robię pionowo grip niesamowicie poprawia wygode robienia zdjęć i kadrowania. A jak jadę w Bieszczady to gripa odpinam...

Duser
17-01-2009, 20:41
Mam pytanie : czym w praktyce skutkuje posiadanie 14-bitowej głębi RAW. D90 jej nie ma. Warto zwracać uwagę na ten parametr przy ewentualnej decyzji co do wyboru aparatu?
I jeszcze jedno : czytam w teście D90 na dpreview, że posiada on korektę winietowania. Ale nigdzie nie znalazłem przykładów , jak to działa. Koryguje sie ręcznie, czy może automatycznie? Jak to jest?

ayem
17-01-2009, 20:48
Teoretycznie z 14bit możesz wyciągnać więcej ze świateł. Tutaj artykuł. (http://www.earthboundlight.com/phototips/nikon-d300-d3-14-bit-versus-12-bit.html) Tylko że mówimy o niekompresowanych NEFach

horn3t
17-01-2009, 22:01
Mała dygresja ! Nie jestem z gatunku smerfów, i mam całkiem spore kończyny górne, ale radzę sobie z obsługą tego aparatu bez problemu i nie zamierzam zakupywać dodatkowych balastów w rodzaju szpanerskich gripów.

...etam czasami można poszpanować :) np. jak się jest cały dzień na pokazach lotniczych lub zawodach sportowych czy innych imprezach i nie umie fotografować to wali się z 1000 – 2000 fotek z czego 3 udane :( do albumu rodzinnego a czasu nie ma na zmianę bateryjek bo się dzieją ciekawe rzeczy, nie wspominając jak się przez przypadek jakieś dłuższe szkło podepnie ;)

Szadzik
17-01-2009, 22:13
...etam czasami można poszpanować :) np. jak się jest cały dzień na pokazach lotniczych lub zawodach sportowych czy innych imprezach i nie umie fotografować to wali się z 1000 – 2000 fotek z czego 3 udane :( do albumu rodzinnego a czasu nie ma na zmianę bateryjek bo się dzieją ciekawe rzeczy, nie wspominając jak się przez przypadek jakieś dłuższe szkło podepnie ;)

Ciekawa opinia a zarazem, zastanawiająca.

Czy rzeczywiście pstrykać mogą tylko ci, którzy potrafią to robić, bo jeśli tak, to ci którzy nie potrafią, to i nauczyć się nie mogą, bo im nie można pstrykać. Przy takim toku myślenia, okazać się może, że nie będzie ani jefnego dobrego fotografa, bo wszyscy co umieją pstrykać wymrą, a nowi nie nauczą się, bo im nie wolno się uczyć.

P.S. Czy Ty urodziłeś się z umiejętnościąrobienia świetnych fotek (zakładam, że takowe robisz skoro próbujesz wyśmiewać się z innych, którzy jeszcze tej umiejętności nie posiedli), bo jeśli nie, to znaczy, że na początku też nie potrafiłeś tego robić i musiałeś się przez praktykę nauczyć.

P.P.S. Nie każdy musi być profesjonalistą i super fotografem, żeby mieć dobry sprzęt i robić zdjęcia, bo właśnie robiąc zdjęcia się człowiek uczy.

Ja jestem kompletnie początkujący i się tego nie wstydzę, najwięcej uczę się właśnie eksperymentując, czyt. robiąc duuużo zdjęć. Jeśli ktoś tego nie potrafi zaakceptować, to już jego problem.

P.P.P.S. Jeśli źle zrozumiałem Twojego posta i nie miałeś na celu wyśmiewania się z innych to przepraszam.

Duser
17-01-2009, 22:31
A co z tą korektą winiety w D90??

Może już skończymy wzajemne reprymendy i wrócimy do tematu?

horn3t
17-01-2009, 22:33
Ciekawa opinia a zarazem, zastanawiająca.

P.P.P.S. Jeśli źle zrozumiałem Twojego posta i nie miałeś na celu wyśmiewania się z innych to przepraszam.

...źle zrozumiałeś, w mojej wypowiedzi nie chodzi o wyśmiewanie a o to, że taki grip to nie tylko szpanerstwo ale coś co ułatwia życie, a fotografować uczymy się wszyscy ...

PS. Mnie męczy cały czas sprawności AF w D90 tzn. szybkości celności itp?

Szadzik
17-01-2009, 22:43
...źle zrozumiałeś, w mojej wypowiedzi nie chodzi o wyśmiewanie a o to, że taki grip to nie tylko szpanerstwo ale coś co ułatwia życie, a fotografować uczymy się wszyscy ...

Ja wprawdzie jeszcze wiele zdjęć nie zdążyłem napstrykać, ale nie odnotowałem u siebie tego problemu.

Stach2008
17-01-2009, 22:47
A co z tą korektą winiety w D90??

D90 nie posiada korekty winietowania

Stach2008
17-01-2009, 22:50
Mała dygresja !
... nie zamierzam zakupywać dodatkowych balastów w rodzaju szpanerskich gripów...

Widocznie jeszcze nie dorosłeś do używania gripa. Nie nazywaj ludzi którzy wiedzą do czego jest grip i go używają - szpanerami, bo nie wszystkim się to może podobać

Pietern
17-01-2009, 23:10
Mała dygresja !

Ja tam dinozaur nie jestem, ale pamiętam (bo miałem) i Zenita, i Praktice oraz Olympusa OM10. Jakoś wtedy nie przychodziło mi do głowy, żeby źle się to trzymało. Nawet z obiektywem Sonar 2,8/200, który ważył chyba kilo. Ale później, kiedy sobie kupiłem Minoltę 700si i gripa do niej, nooo, to był wypas. Na tyle lepiej się fociło, że zdecydowany byłem to nosić. Grip to fajna rzecz. Na razie nie planuję, ale może sobie kupię do D90-tki. W sumie nie dla szpanu, tylko dla wygody, bo w używalności różnica jest. Co tu kryć, jest również w wyglądzie aparatu, ale co szkodzi wyglądać (dla oka łosia) trochę bardziej profesjonalnie? :-D
Piotr

Szadzik
17-01-2009, 23:10
Widocznie jeszcze nie dorosłeś do używania gripa. Nie nazywaj ludzi którzy wiedzą do czego jest grip i go używają - szpanerami, bo nie wszystkim się to może podobać

Nie sądzę, żeby to była TYLKO kwestia dorastania. Jeden potrzebuje inny nie.

Pisanie, że posiadanie gripa to mus to przesada a pisanie, że szpan też. Jednie potrzebują inni nie. Ot cała filozofia.

Pietern
17-01-2009, 23:36

Chyba niepotrzebnie, dzisiaj robiłem fotki dzieci, na sankach, przy słabym świetle 1/30 - 1/60 (co za tym idzie przy pełnej dziurze) i około 80% fotek było ostrych, obiektyw kitowy, czyli 18-105VR.
Piotr

mister
17-01-2009, 23:42
Chyba niepotrzebnie, dzisiaj robiłem fotki dzieci, na sankach, przy słabym świetle 1/30 - 1/60 (co za tym idzie przy pełnej dziurze) i około 80% fotek było ostrych, obiektyw kitowy, czyli 18-105VR.
Piotr

Ja też się dołączę - uważam, że AF działa wysmienicie, nie wiem skąd się biorą opinie, że cos z nim nie tak.

Duser
17-01-2009, 23:44
D90 nie posiada korekty winietowania

To czemu wypisują takie rzeczy (dpreview.com) :
Others
• Scene Recognition System
• Face Detection
• Calendar Display
• New information display on main LCD
• Vignetting control in-camera

Może jest gdzieś "drobnym druczkiem" :)

Pietern
17-01-2009, 23:51
Ja też się dołączę - uważam, że AF działa wysmienicie, nie wiem skąd się biorą opinie, że cos z nim nie tak.

Pochodzą one od analityków. Analityk, to taki człowiek, który znajdzie jednego martwego piksela w 15 milionowej matrycy, na jej brzegu, bez przyrządów i sztuczek. Ot, tak będzie się gapił i znajdzie.
Piotr

Szadzik
17-01-2009, 23:59
To czemu wypisują takie rzeczy (dpreview.com) :
Others
• Scene Recognition System
• Face Detection
• Calendar Display
• New information display on main LCD
• Vignetting control in-camera

Może jest gdzieś "drobnym druczkiem" :)

W retouch menu jest bodajże możliwość usuwania winietowania. Może to mieli na myśli.

Pietern
18-01-2009, 00:13
W retouch menu jest bodajże możliwość usuwania winietowania. Może to mieli na myśli.

Ja nic takiego tam nie znalazłem, a szkoda.
Piotr

Szadzik
18-01-2009, 00:21
Ja nic takiego tam nie znalazłem, a szkoda.
Piotr

Racja, jest tylko prostowanie i distortion. My bad.

gladar
19-01-2009, 11:24
Winny jestem małe sprostowanie .
Moje uwagi o celowości posiadania gripa dotyczyły przeciętnego fotoamatora, a nie zawodowego fotografa - profesjonalisty.

Jednocześnie czytając posty w których mówi się o robieniu setek zdjęć, jako metody na trafienie tego jednego udanego ujęcia, nachodzi mnie smutna refleksja.
Wczasach analogowej fotografii zrobienie zdjęcia było bardzo poważną decyzją.
Uczono nas aby każde zdjęcie poprzedzać analizą wielu czynników wpływających na końcowy efekt naciśnięcia migawki.
Rolka filmu miała 24 lub 36 klatek i nie była tania - nie mówiąc już o jej dostępności. Potem był jeszcze koszt wywołania, odczynników i godziny spędzone w ciemni i przy powiększalniku.

Wygłoszę pewnie bardzo kontrowersyjną opinię , ale moim zdaniem dzisiejsza fotografia stała się bardziej rzemiosłem niż sztuką

pozdr....

ayem
19-01-2009, 11:34
gladar: wszystko zależy od zastosowania. Jeśli robisz zdjęcia bo lubisz i próbujesz wyciągnąć wnioski, to czasem dobrze jest klepać - np na takich zawodach. Podobnie zawodowcy, oni nie mogą sobie pozwolić na pominięcie ważnego momentu.

Przy foto artystycznym możesz mieć wątpliwości, ale np ostatnio oglądałem backstage z sesji foto Annie Leibovitz. Kobieta też jedzie seriami, bo uważa że może wybrać bardziej naturalne ujęcie.

eric7
19-01-2009, 12:40
to niestety jest oczywista oczywistosc

Bo.
20-01-2009, 00:10
imho to nie jest oczywistość. Czym innym jest robienie serii zdjeć po uprzednim przygotowaniu planu, ekspozycji etc., a czym innym pstrykanie dziesiątek fotek w nadziei, że któraś się spodoba (często z dopiskiem komuś).

ayem
20-01-2009, 00:15
Pewnie, ale jest zbyt dużo warunków które sankcjonują takie postawienie sprawy. Ciekawe jak zaaranżujesz scenę przy pokazie lotniczym, albo ptactwie w locie, albo reporterce w tłumie. Jest bardzo dużo przykładów kiedy można mówić o celowości lub jej braku takiego systemu pracy. Jak dla mnie, jeśli ktoś wie że seria da mu lepszy efekt niż pojedynczy strzał to jak dla mnie jest to uzasadnione. Jeśli strzela na oślep i liczy że będzie super - to inna bajka.

Bo.
20-01-2009, 00:24
z reporterką być może najtrudniej, ale każdy rodzaj foto, również ona, wymaga przygotowania, wiedzy o fotografowanym tematacie, wybrania dobrego / właściwego miejsca. Gdy tego nie ma to fotka jest przypadkiem i wtedy faktycznie jedna z tysięcy może okazać się super.

ayem
20-01-2009, 00:29
Tak tylko mi się przypomniało jak czasem wygląda reporterka:
http://fotoreporterzy.net/fotoblog/2009/01/03/masowe-ruszenie/

widziałem też takie akcje na własne oczy, trudno mówić o jakimkolwiek przygotowaniu, ale oczywiście są sytuacje gdzie wszystko lub prawie wszystko jest do przewidzenia. ;)

Bo.
20-01-2009, 00:44
hehe, no ten przyklad właśnie potwierdza to co pisałem. Profi wiedzą gdzie stanąć, dlatego tylu ich w jednym miejscu :-).

pieczarek
20-01-2009, 11:03
Świetna jest dyskusja pod zdjęciem. Ten żal panów reporterów, że przypadkowy gość z małpką może się rozpychać aby zrobić zdjęcie, dostarczyć je później za darmo do jakiejś redakcji jest rozbrajający. Tak samo na cywilizacyjne zmiany psioczyli niegdyś tkacze, dostarczyciele naturalnego lodu i setki innych nieistniejących już zawodów.

gladar
20-01-2009, 19:54
Tak samo na cywilizacyjne zmiany psioczyli niegdyś tkacze, dostarczyciele naturalnego lodu i setki innych nieistniejących już zawodów.

Nie w tym rzecz ...
Nikt rozsądny nie neguje potrzeby postępu technicznego...
Chodzi tylko o to że gdzieś po drodze zaczyna nam miedzy palcami przeciekać artyzm - sacrum tej profesji.
To tak jakby porównywać flamandzki gobelin z masowo produkowanym dziewiarskim badziewiem z Chin.

pozdr...

Duser
20-01-2009, 20:05
Nie w tym rzecz ...
Chodzi tylko o to że gdzieś po drodze zaczyna nam miedzy palcami przeciekać artyzm - sacrum tej profesji.
To tak jakby porównywać flamandzki gobelin z masowo produkowanym dziewiarskim badziewiem z Chin.
pozdr...

Nie martw się, artystom nie zagraża masowa dostepność sprzętu. Przecież pędzle można od dawna kupić w każdym papierniczym , a jednak obrazom to nie zaszkodziło.
Zresztą nie stawiałbym znaku równości między fotografiią artystyczną a fotoreporterem czatującym na fotkę jakiejś dajmy na to sezonowej gwiazdki, psioczącym na tłum z małpkami dookoła, "kradnącymi" mu ujęcie.