Zobacz pełną wersję : Nikon D60 - Protokół transmisji danych PTP , MPT
amadeusz2007
28-10-2008, 01:56
Witam wszystkich , proszę o wyrozumiałość dla mojego pytania . Zadaję je ponieważ od kilku dobrych godzin przeglądam zarówno te Szanowne Forum , instrukcję , jak i google i odpowiedzi nie mogę znaleźć ...?? A pytanie brzmi tak - Jak w Nikon D60 przestawić transmisję danych z PTP na MPT (Mass Storage) , żeby po podłączeniu aparatu do PC nie było żadnych kreatorów tylko karta była wykryta jako nap. pendriv . Mam nadzieję że nie sprawi to kłopotu dla tych co mają już od dłuższego czasu D60 i podzielą się informacją , myślę że nie tylko mi to się przyda :mrgreen:, z góry dzięki wielkie :-D
Czytnik! uchroni Cię przed przykrymi niespodziankami na styki kabel USB - delikatne i czułe złącze w aparacie. Komputer się obroni, aparat może spięcia lub przepięcia nie przeżyć.
amadeusz2007
28-10-2008, 10:19
Dzięki WIELKIE za szybkę i sprawną odp. czytałem o tym już i w pewnym stopniu się z tym zgadzam .... (choć nie rozwiązuje to mojego problemu) .. mam nadzieję że nie będzie to złym tonem i nie taktem jak wtrącę jeszcze jedną zagwozdkę ma ona związek z tematem ..przy podłączeniu aparatu do PC aparat zachowuje się jak by nigdy nic , nie widnieje informacja podłączenia do komputera jak to zwykle bywa tylko jest normalny tryb włączonego aparatu , czy to ma związek z ustawianiem trybu MTP , PTP .
Hmm... Możesz mieć uszkodzone gniazdo w aparacie lub kabel lub port USB. Port USB łatwo sprawdzić, podłączajaąc do niego cokolwiek innego, natomiast kabel musiałbyś sprawdzić na czymś co ma gniazdo mini USB (np. jakiś telefon Motoroli). A gniazdo w aparacie? No cóż... Postępu 14, Warszawa, Nikon Polska...
amadeusz2007
28-10-2008, 11:48
No tak ale ... właśnie wróciłem od kolegi ma również D60 , idąc do niego zabrałem kartę , przewód , podłączyłem w sklepie obok aparat do PC i tu zaskoczenie , to samo jest u niego PC instaluje stery do karty i aparatu , wyświetla okno dostępu do karty , a na monitorze aparatu nie ma informacji że podłączono do komputera tylko aparat gotowy do robienia zdjęć .. w sklepie są dostępne przewody USB oczywiście założyłem nowy i bez zmian , mało prawdopodobne jest ażeby dwa aparaty miały taką samą wadę gniazda . Może jest ktoś na tym Poczciwym Forum kto się spotkał z podobną sprawą , i zna wyjaśnienie tego zjawiska , czy to normalne ? . Na pewno nie . Z pewnością jest kwestia ustawień , ale prze grzebałem wszystkie opcje i nic .
A instrukcja aparatu zawiodła?
amadeusz2007
28-10-2008, 12:13
Tak , jest opisane jak podłączyć ale nie ma nic o takim zachowaniu aparatu , nie wiem dlaczego , nie moje pierwsze urządzenie które podłączam do komputera , ale po raz pierwszy spotykam się z czymś takim
A co do mojego głównego zapytania jak zmienić protokół MPT na PTP w odpowiedzi z pomocy tech. Nikon otrzymałem >
" W menu aparatu D60 nie ma możliwości zmiany Protokołu PTP na MTP ponieważ jest to jeden Protokół transmisji danych PTP/MTP."
W wyższych modelach jest możliwość na stałe ustawienia MTP/PTP (np. D50, D80, D200). W D60 mogli okroić tę funkcję. Jeśli chcesz łatwo przerzucać zdjęcia na komputer, pozostaje Ci tylko czytnik. Zabawa programem nie jest już tak komfortowa.
amadeusz2007
28-10-2008, 14:07
Dzięki za Radę , naj prawdopodobnie tak też czynić będę .. ale sprawa dotycząca zachowania się aparatu przy podłączeniu nadal stoi mi ością w gardle :mrgreen: Nie wiem czy to za sprawą właśnie okrojenia owej funkcji wyboru czy też gdzieś indziej jest zamotane , z pewnością nie ja jeden posiadam taki Aparat liczę że ktoś to rozwiązał znalazł odp. Jak na razie to też czekam na odp. ze wsparcia tech. Nikon , myślę że jak to rozwiążą to nie tylko ja na tym skorzystam . Podzielę się od razu rozwiązaniem :mrgreen:
blackside
28-10-2008, 17:33
Nie roumiem dlaczego ma być mało komfortowa?
Wszystko śmiga aż miło.
A po podłączniu do pc na lcd nie ma żadnego komuniaktu- pali się tylko zielona dioda, ale też nie wiem ćzy cały czas bo nigdy go nie zostawiałem podpiętego zgrywam i odłączam
zielona dioda pali sie gdy odczytujesz cos z karty np zgrywasz zdjecia. Rowniez nie moge doszukac sie opcji aby zmienic na stale rodzaj transmisji poniewaz bezposredni dostep do karty (aby aparat byl widoczny jako czytnik kart a nie jako aparat) jest duzo szybszym rozwiazaniem..
amadeusz2007
28-10-2008, 19:59
Temat rozwiązany , na moje pytanie o treści
" Dlaczego po podłączeniu aparatu do Komputera aparat nie zgłasza na swoim monitorze ten fakt (trwa połączenie z PC) tylko zachowuje się tak jak by był w trybie gotowości do robienia zdjęć "
Otrzymałem odp. z Wsparcia Tech.Nikon
" Taka informacja pojawia się tylko po przełączeniu opcji USB Mass Storage. W opcji USB PTP jest dokładnie tak jak Pan opisał, czyli zachowanie aparatu jest jak najbardziej poprawne."
Czyli reasumując jest wszystko w porządku , ale okrojenie z tej funkcji (przełączania z PTP na MTP) D60 jest głupotą , szkoda że nie ma informacji w specyfikacji aparatu na ten temat . Dziękuję za zainteresowanie i wypowiedzi wszystkim Szanownym Forumowiczom
Praca z czytnikiem będzie zawsze bardziej komfortowa bo: może od razu wypalić zdjęcia bezpośrednio na płytę, zarchiwizować, przesłać mailem, skopiować, przenieść, usunąć wybrane, zmienić nazwę i kupę innych parametrów pliku i masz zawsze wybór czy chcesz to zrobić tak, siak czy inaczej. A program ogranicza Cię do filozofii myślenia, jaką narzucił Ci producent i do widzenia, a programów masz wybór z góry na dół, z lewej do prawa, na skos, do przodu i do tylu. Jak kto lubi.
"Jeśli chcesz łatwo przerzucać zdjęcia na komputer, pozostaje Ci tylko czytnik. Zabawa programem nie jest już tak komfortowa."
Spore uproszczenie, chociaz nie bez racji.
Dla osoby, ktora krotko uzywa kompa i tylko do jednego celu, program dedykowany moze byc dobrym i latwo osiagalnym rozwiazaniem.
Co innego w przypadku wieloletniego przyzwyczajenia do efektywnych i szeroko konfigurowalnych managerow plikow, ktorymi wykonuje sie wszystko za wyjatkiem (od niedawna) najwazniejszego zadania.
To jest juz czyste sqrv..... ze strony producenta, zalatujace "pedalem z Redmond" (i nie chodzi tu o homoseksualiste).
Mocno mi sie nie podoba, ze jakis zryty leb ma decydowac, co jest dla mnie wygodne....