PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D60 - Protokół transmisji danych PTP , MPT

amadeusz2007
28-10-2008, 01:56
Witam wszystkich , proszę o wyrozumiałość dla mojego pytania . Zadaję je ponieważ od kilku dobrych godzin przeglądam zarówno te Szanowne Forum , instrukcję , jak i google i odpowiedzi nie mogę znaleźć ...?? A pytanie brzmi tak - Jak w Nikon D60 przestawić transmisję danych z PTP na MPT (Mass Storage) , żeby po podłączeniu aparatu do PC nie było żadnych kreatorów tylko karta była wykryta jako nap. pendriv . Mam nadzieję że nie sprawi to kłopotu dla tych co mają już od dłuższego czasu D60 i podzielą się informacją , myślę że nie tylko mi to się przyda :mrgreen:, z góry dzięki wielkie :-D

vredota
28-10-2008, 02:45
Czytnik! uchroni Cię przed przykrymi niespodziankami na styki kabel USB - delikatne i czułe złącze w aparacie. Komputer się obroni, aparat może spięcia lub przepięcia nie przeżyć.

amadeusz2007
28-10-2008, 10:19
Dzięki WIELKIE za szybkę i sprawną odp. czytałem o tym już i w pewnym stopniu się z tym zgadzam .... (choć nie rozwiązuje to mojego problemu) .. mam nadzieję że nie będzie to złym tonem i nie taktem jak wtrącę jeszcze jedną zagwozdkę ma ona związek z tematem ..przy podłączeniu aparatu do PC aparat zachowuje się jak by nigdy nic , nie widnieje informacja podłączenia do komputera jak to zwykle bywa tylko jest normalny tryb włączonego aparatu , czy to ma związek z ustawianiem trybu MTP , PTP .

Majek
28-10-2008, 10:59
Hmm... Możesz mieć uszkodzone gniazdo w aparacie lub kabel lub port USB. Port USB łatwo sprawdzić, podłączajaąc do niego cokolwiek innego, natomiast kabel musiałbyś sprawdzić na czymś co ma gniazdo mini USB (np. jakiś telefon Motoroli). A gniazdo w aparacie? No cóż... Postępu 14, Warszawa, Nikon Polska...

amadeusz2007
28-10-2008, 11:48
No tak ale ... właśnie wróciłem od kolegi ma również D60 , idąc do niego zabrałem kartę , przewód , podłączyłem w sklepie obok aparat do PC i tu zaskoczenie , to samo jest u niego PC instaluje stery do karty i aparatu , wyświetla okno dostępu do karty , a na monitorze aparatu nie ma informacji że podłączono do komputera tylko aparat gotowy do robienia zdjęć .. w sklepie są dostępne przewody USB oczywiście założyłem nowy i bez zmian , mało prawdopodobne jest ażeby dwa aparaty miały taką samą wadę gniazda . Może jest ktoś na tym Poczciwym Forum kto się spotkał z podobną sprawą , i zna wyjaśnienie tego zjawiska , czy to normalne ? . Na pewno nie . Z pewnością jest kwestia ustawień , ale prze grzebałem wszystkie opcje i nic .

ekonet
28-10-2008, 12:08
A instrukcja aparatu zawiodła?

amadeusz2007
28-10-2008, 12:13
Tak , jest opisane jak podłączyć ale nie ma nic o takim zachowaniu aparatu , nie wiem dlaczego , nie moje pierwsze urządzenie które podłączam do komputera , ale po raz pierwszy spotykam się z czymś takim
A co do mojego głównego zapytania jak zmienić protokół MPT na PTP w odpowiedzi z pomocy tech. Nikon otrzymałem >
" W menu aparatu D60 nie ma możliwości zmiany Protokołu PTP na MTP ponieważ jest to jeden Protokół transmisji danych PTP/MTP."

vredota
28-10-2008, 13:28
W wyższych modelach jest możliwość na stałe ustawienia MTP/PTP (np. D50, D80, D200). W D60 mogli okroić tę funkcję. Jeśli chcesz łatwo przerzucać zdjęcia na komputer, pozostaje Ci tylko czytnik. Zabawa programem nie jest już tak komfortowa.

amadeusz2007
28-10-2008, 14:07
Dzięki za Radę , naj prawdopodobnie tak też czynić będę .. ale sprawa dotycząca zachowania się aparatu przy podłączeniu nadal stoi mi ością w gardle :mrgreen: Nie wiem czy to za sprawą właśnie okrojenia owej funkcji wyboru czy też gdzieś indziej jest zamotane , z pewnością nie ja jeden posiadam taki Aparat liczę że ktoś to rozwiązał znalazł odp. Jak na razie to też czekam na odp. ze wsparcia tech. Nikon , myślę że jak to rozwiążą to nie tylko ja na tym skorzystam . Podzielę się od razu rozwiązaniem :mrgreen:

blackside
28-10-2008, 17:33
Nie roumiem dlaczego ma być mało komfortowa?
Wszystko śmiga aż miło.
A po podłączniu do pc na lcd nie ma żadnego komuniaktu- pali się tylko zielona dioda, ale też nie wiem ćzy cały czas bo nigdy go nie zostawiałem podpiętego zgrywam i odłączam

dar3k
28-10-2008, 18:03
zielona dioda pali sie gdy odczytujesz cos z karty np zgrywasz zdjecia. Rowniez nie moge doszukac sie opcji aby zmienic na stale rodzaj transmisji poniewaz bezposredni dostep do karty (aby aparat byl widoczny jako czytnik kart a nie jako aparat) jest duzo szybszym rozwiazaniem..

amadeusz2007
28-10-2008, 19:59
Temat rozwiązany , na moje pytanie o treści
" Dlaczego po podłączeniu aparatu do Komputera aparat nie zgłasza na swoim monitorze ten fakt (trwa połączenie z PC) tylko zachowuje się tak jak by był w trybie gotowości do robienia zdjęć "
Otrzymałem odp. z Wsparcia Tech.Nikon
" Taka informacja pojawia się tylko po przełączeniu opcji USB Mass Storage. W opcji USB PTP jest dokładnie tak jak Pan opisał, czyli zachowanie aparatu jest jak najbardziej poprawne."
Czyli reasumując jest wszystko w porządku , ale okrojenie z tej funkcji (przełączania z PTP na MTP) D60 jest głupotą , szkoda że nie ma informacji w specyfikacji aparatu na ten temat . Dziękuję za zainteresowanie i wypowiedzi wszystkim Szanownym Forumowiczom

vredota
31-10-2008, 03:17
Praca z czytnikiem będzie zawsze bardziej komfortowa bo: może od razu wypalić zdjęcia bezpośrednio na płytę, zarchiwizować, przesłać mailem, skopiować, przenieść, usunąć wybrane, zmienić nazwę i kupę innych parametrów pliku i masz zawsze wybór czy chcesz to zrobić tak, siak czy inaczej. A program ogranicza Cię do filozofii myślenia, jaką narzucił Ci producent i do widzenia, a programów masz wybór z góry na dół, z lewej do prawa, na skos, do przodu i do tylu. Jak kto lubi.

Seeker
31-10-2008, 08:50
"Jeśli chcesz łatwo przerzucać zdjęcia na komputer, pozostaje Ci tylko czytnik. Zabawa programem nie jest już tak komfortowa."

Spore uproszczenie, chociaz nie bez racji.
Dla osoby, ktora krotko uzywa kompa i tylko do jednego celu, program dedykowany moze byc dobrym i latwo osiagalnym rozwiazaniem.
Co innego w przypadku wieloletniego przyzwyczajenia do efektywnych i szeroko konfigurowalnych managerow plikow, ktorymi wykonuje sie wszystko za wyjatkiem (od niedawna) najwazniejszego zadania.
To jest juz czyste sqrv..... ze strony producenta, zalatujace "pedalem z Redmond" (i nie chodzi tu o homoseksualiste).

Mocno mi sie nie podoba, ze jakis zryty leb ma decydowac, co jest dla mnie wygodne....