PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor AF 50mm f/1.8 D vs D80

arutrek2-
27-10-2008, 19:47
Witam wszystkich!
Mam pytanie do posiadaczy zestawu wymienionego w tytule, albo poprostu lepiej poinformowanych niż ja. Nurtują mnie 2 pytania. Po pierwsze: wszyscy piszą, że ostrzą nim manualnie. Czemu? Czy AF z D80 funkcjonuje? Czy jest wystarczająco dokładny, aby na tym f/1.8 zrobić ostry portret z niewielkiej odległości? I drugie pytanie. Jeśli się nie mylę, to oznaczenie obiektywu "D" oznacza istnienie pierścienia przesłony. Czy to w jakikolwiek sposób ogranicza AE? Czy poprostu ustawiam na obiektywie f/22, wartość przesłony pokrętłem na korpusie i robię tak, jak na obiektywach bez pierścienia?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Artur

Sztolcman
27-10-2008, 21:10
Manualnie ostrzą posiadacze D40/ D60. W D80 masz silnik, który sprawnie ustawi Ci ostrość IMHO dużo lepiej i szybciej niż gdybyś to robił manualnie.
D – informacje o odległości (pomiar odległości) – obiektywy Nikkor typu D i G przekazują do korpusów lustrzanek informacje o odległości obiektu od aparatu. Dzięki temu możliwe było wprowadzenie pomiaru matrycowego 3D oraz sterowanego wielosensorowo, przestrzennego zrównoważenia błysku wypełniającego.
Wymieniona przez Ciebie 50-ka będzie świetnie działać z D80 wystarczy, że ustawisz przesłonę na pozycji f22.

arutrek2-
28-10-2008, 00:53
O to właśnie mi chodziło. Dziękuję!