Zobacz pełną wersję : Metz 58 czy SB 900
ceny pewnie pójdą w górę, ostatni moment na kupno błysku (dla mnie przynajmniej). Bardzo proszę obeznanych w temacie o garśc informacji jakie są przewagi jednej lampy nad drugą. Używam D300.
Na początku października miałem podobny dylemat, kupic SB800 czy SB900, zdecydowałem się na tą pierwszą.
Co zdecydowało o takim wyborze ? WIELKOŚC !!! Nie moc, przy dokładnych rozliczeniach będzie podobna, ponadto sprawdzona konstrukcja i korpus który posiadam, D80. Nowa lampa daje z tą którą posiadam ( SB600 ) nowe możliwości.
ceny pewnie pójdą w górę, ostatni moment na kupno błysku (dla mnie przynajmniej). Bardzo proszę obeznanych w temacie o garśc informacji jakie są przewagi jednej lampy nad drugą. Używam D300.
Jeśli masz tylko Nikona, to SB 900. Jeśli masz też inne body Canon, Olympus to Metz.
Sam posiadam Metza ale kupowałem go wtedy, kiedy jeszcze nie byłem zdecydowany co do systemu.
A metz oferował system wymiennych adapterów co nie ograniczało mnie w wyborze sytemu.
Ty masz D300 więc raczej kup SB900
Jeśli masz tylko Nikona, to SB 900. Jeśli masz też inne body Canon, Olympus to Metz...
No tak tylko, że fjerzy zadał pytanie związane z Metzem 58 a ten o ile mnie pamięć nie myli nie ma wymiennych stopek i trzeba go kupić pod dane body. Jeśli stopki miałyby być wymienne to pozostaje Metz 54 MZ4i :)
Nie miałem nigdy metza ,ale miałem sb-800, a teraz mam 900 według mnie jest lepsza od swojej poprzedniczki, lepiej rozkłada światło POLECAM!
No i chyba koniec wątku, kupiłem SB 900 :).
kronos28
30-10-2008, 18:25
no to miłego użytkowania :)