Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Fotografia skory (materialu) - co potrzebne?

docxxx
27-10-2008, 16:55
Mam do sfotografowania probki skory (materialu). Sa to wyciete fragmenty ok. 20x20cm. Co bedzie mi potrzebne do dobrego uchwycenia detali i wiernego oddania kolorystyki? Obecnie dysponuje body, Sabinka 800 i obiektywami z zakresu od 10mm do 200mm. Co bedzie potrzebne jeszcze? Stol bezcieniowy, softbox, blenda, dyfuzor itd.? Fotografia ma charakter "dla siebie" wiec nie sa mozliwe duze (> 1tys zl) wydatki.

conik
27-10-2008, 17:17
skaner?

docxxx
27-10-2008, 17:27
Zart?

conik
27-10-2008, 17:35
nie....jak najbardziej dobre probki skory robilem kiedys dla producenta materialow tapicerskich do katalogow.
Skalibrowany skaner, monitor i masz temat zalatwiony nie chrzaniac sie z ustawianiem swiatel i kombinowaniem jakby tu uzyskac choc zblizony do oryginalu kolor

Redskull
27-10-2008, 17:42
pomyslowo i na dodatek moze wypalic :)

docxxx
27-10-2008, 17:42
Ale zdjecie ma byc podobne do:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.dumapoland.pl/gfx/skory/probki_skor_madras.jpg)

Paprycjusz
27-10-2008, 19:48
Polar ;)

Jacek_Z
27-10-2008, 23:04
Obecnie dysponuje body, Sabinka 800 i obiektywami z zakresu od 10mm do 200mm. Co bedzie potrzebne jeszcze? Stol bezcieniowy, softbox, blenda, dyfuzor itd.?
masz juz wszystko co potrzeba. Zrób sobie ekran biały i ekran srebrny - lustro. Odbijaj światło sabinki od jednego ekranu ustawionego z boku (pod pewnym kątem - eksperymentuj), drugi ekran z drugiej strony. Wszystko. Bezcieniówka jest bez sensu, nie wydobywa faktury. Tu masz nawet sporo odblasków, czyli światło dośc prostopadle, druga metoda to światło ślizgające się po powierzchni. Można zastosowac oba źródła światłą naraz (albo uzyć 2 ekranów srebrnych)

Redskull
27-10-2008, 23:57
docxxx....to zdjecie akurat jest fatalne :P Nie powielaj go! Zrob jakas perspektywe, pokaz troszke inaczej, nie tylko od gory nalesnikowato....

sailor
28-10-2008, 00:03
redskull - wybacz ale jako przyklad to zdjecia akurat jest bardzo dobre - oddaje fakture skory, pokazuje jak wygladaja zalamania i nie ma zadnych niepozadanych blikow. z tego co zrozuamielm autora to nie chodzi mu o artystyczne foto kawalka skory tylko o zdjecie materialu do komercyjnego wykorzystania.

docxxx
28-10-2008, 00:21
sailor, widze, ze skumales:) Zdjecia maja byc do katalogu albo na strone i zaden artyzm nie jest potrzebny. Klient, ktory kupuje kanape za cene D3 interesuje rzeczywisty kolor i faktura, a nie sztuka.

docxxx
28-10-2008, 00:23
Zrób sobie ekran biały i ekran srebrny - lustro.

Czyli kupic blende (dwie) czy moze jakas prowizorke, np. koc ratowniczy?

Jacek_Z
28-10-2008, 00:27
powierzchnia ma być srebrna, nie złota, bo ta ostatnia zmienia kolor światła.
Możesz zrobić prowizorkę i zobaczyć jak się spisuje. Jeśli tego będziesz potrzebował ciągle to kup coś solidniejszego. Jako jeden z ekranów może być prawdziwe, szklane lustro. Zgromadź takich kilka płaszczyzn i kombinuj. Zobacz co daje ci taki efekt jak chcesz. Kombinuj ustawiając to pod różnym kątem, z różnych odległości. Temat prosty, tylko trzeba być dobrym obserwatorem i wyłapać jak sie zmienia oświetlenie gdy czymś ruszasz.

wuel
28-10-2008, 08:04
Ja przy fotografowaniu biżuterii, jako ekranów odbijających światło używam styropianowych paneli do wyklejania kasetonów sufitowych. Mają wymiary chyba 50x50 cm, są lekkie, sztywne, dość trwałe, bardzo tanie i ładnie rozpraszają odbite światło.

docxxx
28-10-2008, 10:31
Ja przy fotografowaniu biżuterii, jako ekranów odbijających światło używam styropianowych paneli do wyklejania kasetonów sufitowych. Mają wymiary chyba 50x50 cm, są lekkie, sztywne, dość trwałe, bardzo tanie i ładnie rozpraszają odbite światło.

A mozesz napisac dokladnie czego uzywasz do fotografowania bizurerii? Spojrzalem na twoja strone w stopce i zdjecia sa ciekawe.

wuel
28-10-2008, 21:04
Udało mi się dogrzebać do fotki jak to u mnie wygląda:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.egobizuteria.pl/back.jpg)

Więc z prawej strony (patrząc z góry to względem fotografowanego obietu to gdzieś na godzinie 4-tej - 5-tej) jest źródło światła. Swego czasu zrobiłem ringlight i z niego korzystam jako z głównego oświetlenia. Dorobiłem tylko do niego taki odbłyśnik. Przed nim ramka drewniana z naklejoną kalką techniczną, działająca jako dyfuzor. Wszystko to do kupy działa jak softbox.
Z lewej strony (na godzinie drugiej) jest kaseton styropianowy. Działa jak blenda i wypełnia cienie.
Z tyłu kartonowe tło.

sailor
29-10-2008, 16:45
wuel - jesli udaje ci sie tym zestawem zrobic rozsadne zdjecia bizuterii i nie siedziec godzinami w szopie to jestem pod wrazeniem