PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy D80 statyw i obiektyw

mmx01
27-10-2008, 12:27
Witam,

Na wstepie chcialbym sie przedstawic, od piatku jestem posiadaczem D80 z obiektywem tamron 18-200 3,5-6,3.
To moje pierwsze kroki posrod ulic cyfrowej fotografii. Moje glowne zainteresowania to industrializm i nocne pejzaże. W zwiazku z tym mysle o dokupieniu AF 50 1.8D, czy nie bedzie on za waski do nocnych zdjec fabryk, mostow i wszelakiej martwej natury? Od razu wspomne ze tokina 11-16 jest poza moimi mozliwosciami finansowymi.
Czy uda sie uchwycic bajkowa scenerie podobna do tej?
http://evilways.republika.pl/cf/trash/013.jpg

Oraz drugie pytanie czy do moich potrzeb czysto amatorskich wystarczy statyw DF-60? Tani i prosty ale moze skuteczny?
http://www.allegro.pl/item459143553_velbon_df_60_najwiekszy_162_cm_japon ska_jakosc.html

Pozdrawiam,
Mariusz.

miodzik
27-10-2008, 12:40
w zupełności obiektyw wystarczy. zawsze możesz zrobić dwa kroki do tyłu jeśli będzie Ci za wąsko. Statyw też. Do zdjęć amatorskich nie będziesz potrzebował drogich manfrotto z głowicą kulową.

VanRay
27-10-2008, 13:32
AF 50 1.8D może być delikatnie wąsko, ale szkło polecane przez wszystkich i warto mieć w je w plecaku. Sam używam statywu ze sklepu nie dla idiotów za około 100zeta amatorsko i jest wystarczający aż nadto.

djjaca
27-10-2008, 13:33
Witaj,

Sam jestem posiadaczem DF-60 i jestem z niego zadowolony i spełnia moje oczekiwania pod względem: wysokości, stabilności i komfortu obsługi. Polecam :) ten stawyw ale pamiętaj o wyposażeniu się w pilota do wyzwalania migawki ponieważ przy zdjęciach nocnych może wyjść zdjęcie poruszone gdy będziesz uruchamiał migawkę przyciskiem na korpusie.

autograf
27-10-2008, 13:50
ale pamiętaj o wyposażeniu się w pilota do wyzwalania migawki

Wyzwalanie migawki z dwu-sekundowym opóźnieniem eliminuję ten problem.

jarek76
27-10-2008, 14:08
Wyzwalanie migawki z dwu-sekundowym opóźnieniem eliminuję ten problem.

Ale już czasu powyżej 30 sekund nie użyjesz :)

MartinGrey
27-10-2008, 14:16
Ja bym proponowal wezyk spustowy. Z pilotem jest ten problem ze ostrosc ustawiana jest wraz z nacisnieciem przycisku tzn. naciskasz, ustawia ostrosc po czym robi zdjecie. Wezyk eliminuje ten problem, bo najpierw ustawiasz ostrosc na interesujacy cie obiekt, a dopiero potem robisz fote.

mmx01
27-10-2008, 14:25
O wyzwalaniu pomyslalem ze wlasnie albo opoznienie albo zakup najprostrzego wezyka lub pilota IR w granicach 30zl.

Pojade wiec do MM i popatrze co tam maja za statywy do 100zl i kupie ze wskazaniem na DF-60 :)

MartinGrey
27-10-2008, 14:36
Ja proponuje wezyk, ale moze niech ktos inny sie wypowie :)

FajaR
27-10-2008, 14:42
Ja bym proponowal wezyk spustowy. Z pilotem jest ten problem ze ostrosc ustawiana jest wraz z nacisnieciem przycisku tzn. naciskasz, ustawia ostrosc po czym robi zdjecie. Wezyk eliminuje ten problem, bo najpierw ustawiasz ostrosc na interesujacy cie obiekt, a dopiero potem robisz fote.Po przełączeniu obiektywu na manual "problem" również znika a koszt znacząco niższy... (za pilota dałem ~20pln i działa)

VanRay
27-10-2008, 14:48
ja bym brał wężyk, pilot ma to do siebie, że trzeba celować z przodu aparatu, i słyszałem też, że pilot IR nie ma blokady spustu migawki a co za tym idzie nie można stosować długich czasów naświetlania, wężyk ma jakąś tam blokadę. jak się mylę to niech ktoś mnie poprawi :)

Paulus
27-10-2008, 14:53
w zupełności obiektyw wystarczy. zawsze możesz zrobić dwa kroki do tyłu jeśli będzie Ci za wąsko.
Wszyscy skupili się na statywie, a moim zdaniem nieśmiertelna 50-tka jako jedyny obiektyw to będzie za wąsko do takich zastosowań. Sam bawię się w urban exploration z Tamronem 17-50 w roli uniwersala i naprawde mało ujęć mam na 50 mm. Także pomyślałbym nad czymś bardziej uniwersalnym, jak choćby wspomniany przeze mnie Tamron.

VanRay
27-10-2008, 15:01
Wszyscy skupili się na statywie, a moim zdaniem nieśmiertelna 50-tka jako jedyny obiektyw to będzie za wąsko do takich zastosowań. Sam bawię się w urban exploration z Tamronem 17-50 w roli uniwersala i naprawde mało ujęć mam na 50 mm. Także pomyślałbym nad czymś bardziej uniwersalnym, jak choćby wspomniany przeze mnie Tamron.

tyle że on ma jeszcze tamron 18-200 3,5-6,3. a wspomniany przez ciebie tamron 17-50 jest zdecydowanie droższy od 50mm, jak nie do urban exploration to wykorzysta go do portretów ;)

mmx01
27-10-2008, 15:34
Myslalem jeszcze o tym AF 28 f/2.8 D, drozszy ale tylko troche od 50tki i troche ciemniejszy, chyba dla amatora nie powinno byc kolosalnej roznicy?

17-50 po zakupie aparatu nie miesci sie w budzecie :)

M.

djjaca
27-10-2008, 15:39
ja bym brał wężyk, pilot ma to do siebie, że trzeba celować z przodu aparatu, i słyszałem też, że pilot IR nie ma blokady spustu migawki a co za tym idzie nie można stosować długich czasów naświetlania, wężyk ma jakąś tam blokadę. jak się mylę to niech ktoś mnie poprawi :)

A to ciekawe: mój łapie sygnał z pilota zza korpusu również :)
A o wężyku nie pisałem ponieważ nie byłem pewien czy można go podłączyć do D80.

brun
27-10-2008, 16:55
czy nie można problemu poruszenia rozwiązać opóźnieniem ekspozycji? bez pilota bez węzyka, bez kłopotu

forel
27-10-2008, 18:53
tylko że jak chcesz dłuższy czas niż 30s to musisz trzymać na korpusie... Ja jestem posiadaczem D80 i nikonowskiego wężyka i działa bez żadnych zażutów. Ma także blokade spustu tzn. jak robisz na B to przesuwasz przycisk i się blokuje, a ty możesz go odłożyć :)
Pozdrawiam, forel

Blasius.G
27-10-2008, 19:00
ja bym brał wężyk, pilot ma to do siebie, że trzeba celować z przodu aparatu, i słyszałem też, że pilot IR nie ma blokady spustu migawki a co za tym idzie nie można stosować długich czasów naświetlania, wężyk ma jakąś tam blokadę. jak się mylę to niech ktoś mnie poprawi :)Co za roznica, z ktorej strony trzeba celowac? Poza rybim okiem raczej trudno bedzie tym pilotem w kadr wejsc. Poza tym jesli to infrared, to gdy bateria nie jest slaba bez problemu aparat bedzie lapal swiatlo odbite.
Mam za to pytanie. Gdzie jest odbiornik podczerwieni w tym nikonie? Czy kryje sie tam gdzie lampka wspomagajaca AF? Czy moze pilot jest radiowy?

VanRay
27-10-2008, 19:11
odbiornik podczerwieni jest nad napisem d80
ja bym brał wężyk ze względu na możliwość blokady spustu tak jak to napisał forel
chyba ze pilot też ma takie coś to wtedy raczej bez większej różnicy

Canokin
27-10-2008, 19:17

Poprawiam Cię :) pilotem da się robić długie czasy, jak jest ustawione na BULB to pierwsze wciśnięcie wyzwala, a drugie zamyka migawkę.
Z celowaniem też nie ma problemu, nie trzeba przecież stać przed aparatem :) wystarczy wystawić rękę lekko z boku.
Dla mnie pilot miał przewagę kiedy robiłem zdjęcie sobie z córką. Wtedy mały pilot można tak schować w dłoni, że go nie widać na samym zdjęciu. I wcale nie trzeba kierować go w stronę aparatu, bardzo dobrze działa przy odbiciu od ściany. No i nie ogranicza nas długość przewodu.

VanRay
27-10-2008, 19:28
Poprawiam Cię :) pilotem da się robić długie czasy, jak jest ustawione na BULB to pierwsze wciśnięcie wyzwala, a drugie zamyka migawkę.
Z celowaniem też nie ma problemu, nie trzeba przecież stać przed aparatem :) wystarczy wystawić rękę lekko z boku.
Dla mnie pilot miał przewagę kiedy robiłem zdjęcie sobie z córką. Wtedy mały pilot można tak schować w dłoni, że go nie widać na samym zdjęciu. I wcale nie trzeba kierować go w stronę aparatu, bardzo dobrze działa przy odbiciu od ściany. No i nie ogranicza nas długość przewodu.

dzięki :) teraz to już chyba wszystko jasne ;)

arutrek2-
27-10-2008, 19:54
Pilo, pilot, pilot! Jest naprawdę lepszy, tańszy, większy zasięg i w ogóle najlepszy. Jeśli chodzi o statyw, to dobrze się rozejrzyj, bo za 80 zł można kupić coś nieco lepszego (podstawka przyczepiona w dwóch, a nie jednym miejscu). Może przydać się przy dłuższych ogniskowych kiedyś.

RBT
27-10-2008, 19:56
Moim zdaniem statyw DF-60 będzie zbyt delikatny (sztywny) do wzmiankowanych zastosowań. Już przy lekkich podmuchach wiatru nie da się wykonać ostrych zdjęć. Jako minimum stabilności dla przenośnych statywów uważam Manfrotto 055. (rodzaj i wielkość, nie firmę). Można kupić dużo taniej prawie równie funkcjonalne GoldPhoto 324.

MartinGrey
27-10-2008, 20:03
Co do sporu pilot czy wezyk odsylam do tego (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39929) watku

Statyw to jak kolega RBT napisal, czyli Manfrotto 055 uzywany przez wielu forumowiczow z tym, ze nie wiem ile masz pieniedzy na zakup statywu. Sam powoli przymierzam sie do zakupu statywu, bedzie to Velbon CF-630, troche drozszy od wspomnianego Manfrotto.

Malik - under
27-10-2008, 20:18
Ja również mam df60 i niestety jakiś pechowy egzemplarz mi się trafił.

W piątek wrócił do mnie z naprawy gwarancyjnej w takim stanie jak na zdjęciu poniżej.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img395.imageshack.us/my.php?image=df60cs7.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://g.imageshack.us/thpix.php)

Co ciekawe za pierwszym razem było dokładnie to samo. Niby drobnostka, ale później posypała się blokada/regulacja.
Zrobiłem błąd nie zgłaszając tego od razu, a tak importer stwierdził, że to moja wina .. "uszkodzenie mechaniczne".

Będzie trzeba pomyśleć o czymś solidniejszym.