Zobacz pełną wersję : numerowanie zdjęć - po 9999
Ostatnio licznik numerowanie zdjęć przebył 9999 i zaczyna znowu od 0001
Niby nic mi to nie przeszkadza ale ostatnio się zastanowiłem, że mimo skatalogowania....gdzieś w jakimś porządkowaniu, wyszczególnianiu np: tylko krajobrazów mogą powtórzyć się numery zdjęć, i będzie trzeba robić rename.
Mam pytanie czy jest jakiś szybki hurtowy sposób na zmianę 0001 na 10 000, 0002 na 10 001 itp.
A może można to zmienić w aparacie? - nie mam w tej chwili instrukcji a a necie nie znalazłem.
Każdy średnio rozgarnięty soft typu NC (taki jak Total Commander czy Windows Commander) udostępnia w pełni funkcjonalną opcję hurtowej zmiany nazwy. Wciskasz Ctrl+M i działasz.
W aparacie nie mam pojęcia, mi licznik resetuje się zazwyczaj w okolicy 36 - 38 zdjęcia.
Ostatnio licznik numerowanie zdjęć przebył 9999 i zaczyna znowu od 0001
Niby nic mi to nie przeszkadza ale ostatnio się zastanowiłem, że mimo skatalogowania....gdzieś w jakimś porządkowaniu, wyszczególnianiu np: tylko krajobrazów mogą powtórzyć się numery zdjęć, i będzie trzeba robić rename.
Mam pytanie czy jest jakiś szybki hurtowy sposób na zmianę 0001 na 10 000, 0002 na 10 001 itp.
A może można to zmienić w aparacie? - nie mam w tej chwili instrukcji a a necie nie znalazłem.
Masz w parametrach body (w menu) możliwość zmiany prefiksu (DSC_) na dowolny inny. Możesz tam wstawiać swoje dalsze numerowanie, na przykład (D_01, D_02 i tak dalej. Nazwa pliku składa się z tego prefiksu i z kolejnego 4-cyfrowego numeru. Musisz tylko pamietać, żeby to przestawić po każdych dziesięciu tysiącach zdjęć.
Masz w parametrach body (w menu) możliwość zmiany prefiksu (DSC_) na dowolny inny. Możesz tam wstawiać swoje dalsze numerowanie, na przykład (D_01, D_02 i tak dalej. Nazwa pliku składa się z tego prefiksu i z kolejnego 4-cyfrowego numeru. Musisz tylko pamietać, żeby to przestawić po każdych dziesięciu tysiącach zdjęć.
W D70(s), chyba się nie da.
Problem numerowania rozwiązałem w sposób prymitywny, jako że nigdzie się nie spieszę, a czasu mam dosyc ( brzmi to prowokacyjnie do kostuchy :) i w moim wieku) zwalam z karty do kompa, następnie dodaję 1 po 9999, 2 po następnych. Nie robię zdjęc zbyt wiele, średnio wychodzi 10000 w ciągu roku więc nie zajmuje mi ta czynnośc wiele czasu.
mateo912
27-10-2008, 22:35
A mógłbyś wskazać gdzie to sie ustawia w d80?
byłbym bardzo wdzięczny
Pozdrawiam
Mateo912
O k...... Nie zwróciłem uwagi na Wasze puszki. Jak to się człowiek do dobrego przyzwyczaja. U mnie w D3 jest to parametr "Nazwy plików". Zmieniasz i jest po sprawie. Czy jest to w D70 - nie pamietam, bo już ponad 3 lata minęły, jak go nie mam, a D80 tylko się bawiłem. Może Was wprowadziłem w błąd.
Redskull
28-10-2008, 00:12
JK ale z Ciebie zblazowany fotograf :P hłe, hłe... D300 to ma i D200 tez o innych puchach nie wiem...
W d80 jest nazywanie katalogów ale nazw czy tez nagłówków nazw nie ma no jedynie ze cos po upgradzie mi zniknęło :P