Zobacz pełną wersję : D70s vs Fuji Finepix S3 Pro
Jestem ciekaw waszego zdania na temat D70s vs Fuji Finepix S3 Pro.
Ciekawi mnie to bo szczerze mówiąc chciałbym do swojego zestawu dokupić body cyfrowe, a ponieważ mam F80 a Fuji jest zbudowany na tym właśnie korpusie było by to dla mnie bardzo wygodne. Może ktoś miał już jakieś doświadczenia z tym aparatem i podzieli się ciekawymi spostrzeżeniami.
Pozdrawiam
Niedzwiedz
27-06-2006, 10:37
no ja mialem i d70 i mam s3
dlaczego zmienilem d70 na s3
-niska rozpietosc tonalna i do tego warjujacy pomiar swiatla (w fuji jest cacy cZasem sie przydaje +0,5 korekty zachowuje duzo szczegolow w swiatlach)
-mniejszy wizjer i brak gripa w d70
-szumy od iso 800 (fuji na 1600 jest lepsze niz d70 na 800)
-brak szczegolow w cieniach smoliste czarne plamy (fuji radzi sobie rewelacyjnie)
-fuji ma jedyne i niepoqwtarzalne kolory oraz swietnie oddaje tony skory (d70 jakies takie tony skory robi ziemiste)
-swietna interpoloracja do 12 mpx i swietny algorytm jpg w fuji
-swietna symulacja filmow velvi i i nhp (chyba tak sie naywal do ludkow)
-swietny balans bieli ,
-prostota menu bez zbednych wodotryskow niepotrzebnych do zycia :)
-bardzo wygodny uchwyt i ergonomia apartu masz f80 bedziesz czul sie jak ryba w wodzie ,
-klasyczny wezyk spustowy
-rawdziwa migawak niema dziwnych efektow z migawek elektornicznych
-zasilanie paluszkami nie tak mocne jak d70 ale za to tanie i zawsze sie ma duzo mozliwoscii uzupelnienia energii ;)
-jak sobie cos przypomne to napisze
ale ma tez wady
-raf 25 mb zapis na CF 12 sek bufor do 3 zdjeci szybkosc 1 kl/s (w rozszerzonej dynamice)
-kartta xd H zapis Raf 8 sek (jpg szybko )
-program do obrobki RAf slaby malo opcji
-brak pomiaru blysku ittl i zdalnego wyzwalania lamp (ale naswietla z lampami bardzo dobrze jak nikon tyle ze z bliska tj 30-40 cm przepala d70 ladnie i to naswielala )
-wolne zdjecia seryjne ale to mowilem i mnniejszy bufor ale w normalnej dynamice i jpg calkie ok 2,5 kl/s
-sychro z lampali 1/180
wiecej wad nie stwierdzilem ale jak sobie przypomne to napisze
Sądząc po liście więcej jednak jest zalet niż wad, czyli mogę chyba rozumieć że Fuji wygrywa. Jak wynika z wymienionych wad i zalet lepiej robić na JPG i wówczas nie jest tak źle.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź i proszę o więcej, może ktoś jeszcze ...
Pozdrawiam
stempien
27-06-2006, 11:27
Fuji to przeciez inna polka cenowa. Nie ma co porownywac...
ale nie ma co porównywać na plus, czy na minus?
Adam Trzcionka
27-06-2006, 11:50
stempien, ceny D70s i S3pro dzieli dla jednych mniejsza, dla innych większa przepaść, czasem warto dołozyć do puszki, a zaczekac ze szkłem. nowe body s3pro widywałem juz za niewiele ponad 4000 pln, mamy jeszcze opcję: używane s3pro VS nowe D70s. może więc warto się zastanowić, bo uwagi Niedzwiedzia są bardzo przekonujące..
Ale i tak nie zmienia to faktu ze S3 jest przeznaczony dla innego odbiorcy, porownywac to mozna ale powiedzmy z D100,(patrzac na wiek), D 2, 5 D, kodakiem (nie pamietam modelu) i tymi najlepszymi, 1 D,wiec d7- wyglada przy tej stawce ....sami ocencie. nie mam nic do fuji ,ale porownywanie sprzetu dla"amatora" i dla "profesjonalisty" jest nieporozumieniem dla mnie i srednio obchodza mnie roznice cenowe. Dla przykladu powiem,ze jakis czas temu(ok.miesiaca) w Niemczech byla promocja ze canon 5 D byl za 2 tys euro...czyli ok tyle ile stal D200,co byscie wybrali?
pozdrawiam
Adam Trzcionka
27-06-2006, 12:48
tidus, coś czuję, że nigdzie nie dotrzemy w tych targach: warto/wolno porównywać lub nie, ale... myślę, że w porównywaniu S3pro z D70 jest sens.
fuji s3pro uzupełnia niszę na drabince cenowej nikona - D50 - 2000 pln/ D70s 2500 pln/ S3pro 4300 pln/ D200 6000 pln/
wątek może sie okazać cenny dla userów chcących przesiąść się na wyższy model od D50/D70s, a niekoniecznie na D200 (S3Pro ma kilka przewag nad D200). może też zainteresować "nowych" nabywców.
nominalne przeznaczenie aparatu nie zamyka go w kręgu użytkowników profi, myślę, że ambitny amator będzie wiedział co z nim zrobić.
S3Pro jest lepsze od d70, pod warunkiem, ze nie nie bedziesz potrzebowal serii.
niedawno dostałem cynk od znajomego z Niemiec, ze właśnie S3 Pro jest dostępne za 999 Euro, stąd też wzięło się moje pytanie, bo różnica nie jest powalająca.
Fuji S3 pro - wspaniały aparat dla pasjonatów, ktorzy lubią bawić się fotografią, potrafi zadowolić zagorzałych fanatyków fotografii analogowej.
Dla większości przeciętnych użytkownikow - wolny, ciężki, nieporęczny, prawie archaiczny. :lol:
Ja jako przedstawiciel tej bardziej "betonowej" frakcji fotoamatorów mam S3 pro, ale nie polecam go ludziom, ktorzy pytaja czy warto go kupić. Gdy ktoś tak pyta - odpowiadam - nie. Kupić go powinien ten, kto jest sam absolutnie do tego przekonany. Typowy entuzjasta nowoczesnej fotografii cyfrowej może być zawiedziony.
meliszipak
27-06-2006, 19:11
[b]tidus[/bfuji s3pro uzupełnia niszę na drabince cenowej nikona - D50 - 2000 pln/ D70s 2500 pln/ S3pro 4300 pln/ D200 6000 pln/
Chyba niestety Fuji S3 kosztuje 4800. :cry:
Władca Pixeli
27-06-2006, 19:39
no ja mialem i d70 i mam s3
dlaczego zmienilem d70 na s3
-niska rozpietosc tonalna
A może D50
http://www.imaging-resource.com/PRODS/D50/D50IMATEST.HTM
Fuji S3 pro - wspaniały aparat dla pasjonatów, ktorzy lubią bawić się fotografią, potrafi zadowolić zagorzałych fanatyków fotografii analogowej.
Najbardziej tych, którzy chcieliby podpiąć stare manualne Nikkory AI-S. Aberracje chromatyczne będą takie jak nigdzie, pomiar światła przestanie działać, a ciemny wizjer utrudni ostrzenie :lol:
Najbardziej tych, którzy chcieliby podpiąć stare manualne Nikkory AI-S. Aberracje chromatyczne będą takie jak nigdzie, pomiar światła przestanie działać, a ciemny wizjer utrudni ostrzenie :lol:
A kto rozsądnie myslący używa starych manualnych obiektywow AI-S z korpusem AF?
Wizjer S3 pro wcale nie jest taki ciemny.
Piszac że zadowoli on zagorzalych fanatyków fotografii analogowej mialem na mysli fakt, że finalny efekt jakim jest zdjęcie jest bardzo podobny do efektów z dobrej fotografii analogowej.
Tak na marginesie, Czornyj, przypomnij mi, bo nie pamiętam - jaki masz aparat?
Czemu nie? Są teraz cholernie tanie... ;)
Niedzwiedz
28-06-2006, 09:28
Smurf, masz chyba racje w tym co mowisz moze i ja zaczne tak mowic choc wrodzona chec pomagania blizniemu zmusza mnie do dzialania nakalnajacego do pracy z fajnya matryca jaka jest w s3
Władca Pixeli, tak tak to juz wiem :)
Czornyj, taaa masz s3 ;)
Smurf, zapytałeś:
"A kto rozsądnie myslący używa starych manualnych obiektywow AI-S z korpusem AF?"
JA. 8)
Pozdrawiam
kroplak napisz jakiegoś posta bo liczba twoich teraz to 666 :twisted:
Niedzwiedz
28-06-2006, 12:54
Paweł.S, noo jak napisze to bedzie mial 667
667-nowy lepszy szatan ;)
A wlasnie jestem takim idiota. Uzywam manualne obiektywy z D70 ;-)
Manualne ustawianie ostrości w D70 wymaga sporo samozaparcia ( szczegolnie z szerokim katem) i naprawdę dobrego wzroku. Trzeba tylko uważać, aby go nie posuć - okulary trochę kosztują. :)
PANIE I PANOWIE CZY MOŻNA CHOĆ CO DRUGĄ WYPOWIEDZ POPRZEĆ ZDJĘCIEM?W końcu do tego służą aparaty a niektórzy jak by zobaczyli pewnie by się przekonali/lub nie/Pozdrawiam.
PANIE I PANOWIE CZY MOŻNA CHOĆ CO DRUGĄ WYPOWIEDZ POPRZEĆ ZDJĘCIEM?W końcu do tego służą aparaty a niektórzy jak by zobaczyli pewnie by się przekonali/lub nie/Pozdrawiam.
Jak mi sie wydaje kiedyś przesłałem Ci porównanie S3 pro, D70 i E1.
Jak mi sie wydaje kiedyś przesłałem Ci porównanie S3 pro, D70 i E1.
Zgadza się z tym że tylko S3pro i E1/nie obraz się ale z tych zdjęć niewiele wynikało/Mi chodzi raczej o to,iz kiedy na forach rozpoczyna się jakiś temat /który mógłby być bardzo konstruktywny/ nie jest popierany zadnymi przykładami i często kończy się zamknięciem wątku przez admina.I nie chodzi mi o bezpośrednie porównania i dowodzenie o wzszości jednego nad drugim a raczej o to iz jak ktoś pisze ze np:S3 swietnie przenosi kontrasty to niech da ze dwie fotki kontrastowych scen.Jak pisze że tryb Velvia jest genialny to niech da fotkę tego trybu a ja chętnie porównam z prawdziwą Velvią.
Niedzwiedz
28-06-2006, 20:47
anwas, widzisz ciezko bedzie porownania jak bym mail w lapkach 2 aparty wtedy latwiej a tak.... no co z tego ze pokaz zdjecia
http://fotomisio.domeczek.pl/Plenery/Krajobrazy/index.html w trybie velvi
ostre slonce duze kontrasty i chromowane powirzchnie
http://fotomisio.domeczek.pl/ZLot_Norblin_04_04_2006/index.html
ludek
http://fotomisio.domeczek.pl/Galerie/Indianie/imagepages/image8.html
tu nawet zostalo troche blekitu nieba.
jak zachowuje sie w innych roznych sytulacjach ludzie glownie jakies wysokie iso
http://www.gryf.riders.pl/zloty/zloty_2006/lukow/index.html
chcesz troche tematow z d70 dla porownania
http://www.motocykle.domeczek.pl/Moje_podroze/Kotlina_klodzka/index.html
wprawne oko wychwyci roznice :)
jutro pokaze portrety w ktorych wyjaralo gdzie trzeba bylo celowo ale moze cos wniesie
moge jeszcze wrzucic fotki gdzie w d70 moira z wlosow modelki zrobila kaszanke a s3 nie, ale to beda cropy
mowie jako uzytkownik s3 i d70
Leon13th
28-06-2006, 20:53
Ja tu jeszcze dorzucam zdjęcia z S2 pro.
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=25885
MzMarcin
28-06-2006, 20:59
anwas,
A gdzież tam wrzucać a po co! hehe ;)
Ja wrzucałem(fotki z D70) i co? jakieś niedowierzania od razu teksty o sklejaniu fotek w Ps PHI!
Ja do tego wątku dorzucę takie zdanie...
"Dzisiaj" jeszcze 90% ludzi posiadających cyfrówki wykorzystuje tylko w minimalnym stopniu ich możliwości. Przechodząc jednak do meritum chodzi mi po prostu o to, że w większości przypadków narzekania na jakoby małą rozpiętość tonalną D70(phi!) są spowodowane brakiem wiedzy i umiejętności w posługiwaniu się samym aparatem jak i później nawet najprostszą obróbką. Takie jest moje zdanie. Bardzo często ludzie łapią się za nowe puszki wykorzystując tylko w minimalnym stare zabaweczki.
Dobrym przykładem możliwości matrycy D70 jest ten test D50 ;). Przecież tam(d70) siedzi ta sama matryca tyle, że D50 jako puszka amatorska daje więcej na wierzch od razu…
tryb Velvii jest rzeczywiście świetny zwłaszcza w zieleniach i odcieniach skóry. Bardzo duża różnica
wprawne oko wychwyci roznice :)
Oooooo....o to mi chodzilo :D Mnie generalnie interesuje krajobraz i pod tym kątem podpatruję sobie zdjęcia.Dzięki wielkie.....
[ Dodano: Sro 28 Cze, 2006 ]
anwas,
A gdzież tam wrzucać a po co! hehe ;)
Ja wrzucałem(fotki z D70) i co? jakieś niedowierzania od razu teksty o sklejaniu fotek w Ps PHI!
Ja do tego wątku dorzucę takie zdanie...
"Dzisiaj" jeszcze 90% ludzi posiadających cyfrówki wykorzystuje tylko w minimalnym stopniu ich możliwości. Przechodząc jednak do meritum chodzi mi po prostu o to, że w większości przypadków narzekania na jakoby małą rozpiętość tonalną D70(phi!) są spowodowane brakiem wiedzy i umiejętności w posługiwaniu się samym aparatem jak i później nawet najprostszą obróbką. Takie jest moje zdanie. Bardzo często ludzie łapią się za nowe puszki wykorzystując tylko w minimalnym stare zabaweczki.
Dobrym przykładem możliwości matrycy D70 jest ten test D50 ;). Przecież tam(d70) siedzi ta sama matryca tyle, że D50 jako puszka amatorska daje więcej na wierzch od razu…
Masz rację z tym ze w D50 jest chyba jednak inna matryca niż w D70 ale nie jestem pewien na 100 procent.Niech mnie ktoś poprawi jeśli jestem w błędzie.
Dariusz Walus
28-06-2006, 21:56
Myslac przyszlosciowo o wymianie puszki, nie bralem nawet pod uwage S3 Pro, ale jak patrze teraz na jakosc fotek, ktore mozna z niego "wyciagnac", to nie wiem czy D200 [ktorego planuje nabyc] mu podskoczy? 8)
Leon13th
28-06-2006, 22:15
Myslac przyszlosciowo o wymianie puszki, nie bralem nawet pod uwage S3 Pro, ale jak patrze teraz na jakosc fotek, ktore mozna z niego "wyciagnac", to nie wiem czy D200 [ktorego planuje nabyc] mu podskoczy? 8)
Wątpie żeby D200 podskoczył S2 czy nawet S3,poza tym zobacz jeszcze na cene D200 i S3.
Wątpie żeby D200 podskoczył S2
Powinienem to przeniesc do działu humor :)
Nie demonizujmy jakości zdjęć S3 pro. Jest to bardzo dobry aparat, ale niestety gorszy od D200.
Przeciez na podstawie zamieszczonych zdjęć niewiele mozna powiedzieć, zdjęcia o rozdzielczości rzedu 800x 543 z każdego aparatu będą ok. Widzialem zdjęcia z KM D7D, które bily na glowę inne, podobnie z D200 czy EOS'a 20D.
Przesłałem Anwas'owi zdjecia z S3 pro, D70S i E1 w maksymalnej rozdzielczości, przetworzone z RAW z ustawieniami domyślnymi PS - scena dość kontrastowa z dużą ilością detali - mozna bylo ocenić zarówno rozdzielczość, przejścia tonalne... itd - w zasadzie wszystko co trzeba - zdjęcia co prawda zupelnie pozbawione wartości artystycznych - zwykły budynek biurowy, ale pozwalające na sprawdzenie prawdziwych możliwości sprzętu.
Co do "trybu" Velwia" - nie przesadzajmy - zwykły bajer - efekty bez problemu do osiągniecia w każdym programie graficznym - aparat nie ma tu nic do rzeczy.
Zdjecia z S3pro dorównuja D200, ale w pozostałym zakresie tj. funkcjonalności korpusu niestety D200 góruje i to wyraźnie.
Porównywanie Fuji S3 pro do D70S czy D50 to nieporozumienie, ale w porównaniu do D200 to niestety przy zbliżonej jakości zdjęć, czasami nawet z lekką przewagą S3 pro, to jednak D200 wychodzi zwycięsko
Napiszę jeszcze raz - Fuji S3 pro jest dla fotografow, którzy wiedzą dokładnie czego potrzebują.
Za S3 pro w stosunku do d200 przemawia ...cena.
Jeżeli bylby chętny na zamiane bez dopłaty - mam prawie nowy S3 pro. :lol:
Przy wyborze korpusu zamiast zastanawiac sie który jest lepszy lepiej zadać sobie pytanie - czego oczekuję od aparatu i wtedy wybrac najbardziej odpowiedni.
[ Dodano: Sro 28 Cze, 2006 ]
Wątpie żeby D200 podskoczył S2
Powinienem to przeniesc do działu humor :)
Kiedyś mi się wydawało, że Cię nie lubię :) , ale czasami piszesz całkiem do rzeczy. :)
Leon13th
28-06-2006, 23:38
Kiedyś mi się wydawało, że Cię nie lubię :) , ale czasami piszesz całkiem do rzeczy. :)
Thx :wink:
Jeszcze co do ceny Fuji S3 pro - jest ona atrakcyjna, pod warunkiem ze kupujemy w internetowych niemieckich sklepach ( w "tradycyjnych" sklepach fotograficznych w Niemczech tego korpusu nie uświadczy się), bez gwarancji FUJIFILM Polska Distribution .
W Polsce Fuji w oficjalnej sprzedaży oferuje go cały czas za .... 8999 zł. :mrgreen:
http://www.fujifilm.com.pl/S3pro.htm
Aparaty sprzedawane czasami na allegro są to propozycje sprowadzenia korpusu z Niemiec z gwarancją tzw sklepową - sprawdzałem w firmie FOTOit, ktora najczęściej go wystawia na allegro - zawsze ( 6 razy) słyszalem odpowiedź o mozliwości sprowadzenia w ciagu ok. 2 tygodni, podobnie ze sprzedawcą o nazwie Kristopheros - prywatna osoba nie posiadająca żadnego sklepu, często oferuje towar nabyty w komisach w Niemczech jako nowy - wiadomość sprawdzona w 100%
MzMarcin
29-06-2006, 00:09
Leon13th,
"Kaleid napisał:"
Smurf,
>Manualne ustawianie ostrości w D70 wymaga sporo samozaparcia ( szczegolnie z
>szerokim katem) i naprawdę dobrego wzroku
Wzrok mam normalny. Najszerszy, manualny kat jaki mam to 20mm. Potwierdzenie ostrosci w D70 dziala swietnie. Powazniejszych problemow z ostrzeniem nie stwierdzam :)
Pozdrawiam,
K.Polak
To Ty ręcznie ustawiasz ostrość opierając sie na potwierdzeniu ostrości D70?
potwierdzam
Kupiłem S3 pro za 4800 zł ale jest to aparat z niemiec bez podbitej gwarancji i w razie jakby co sklep z kórego go kupiłem (zreszta na fakture vat i na raty) bedzie pośredniczył w wysyłce do serwisu w niemczech.
Ale powiedzcie mi czy 8999-4800=4199 <------ koszt gwarancji fuji polska ma jakiś sens
ponoc mozna go z polska gwarancja nabyć za 7500 ale to nadal daje 2700 za gwarancję .Takiej drogiej polskiej gwarancji jeszcze nie wiedziałem.
Co do powoloności to ciezko mi sie wypowiadać cóz przesiadłem się z hybrydy :)
Robert W
29-06-2006, 00:47
dzidch
Skąd jesteś jeśli można spytać, jakoś nigdy nie miałem okazji zapoznać się S3Pro, nigdy też go nie sprzedawałem (powód: chore ceny Fuji) a coraz bardziej mnie ta puszka frapuje.
Smurf,
A może Ty byś był tak miły i pokazał mi co ten aparat potrafi - w innym wątku zapraszałem Cię na kawę lub piwko (mamy w końcu takie upały :-) ) - byłaby pretekst i okazja się spotkać?
Pozdrawiam
Robert
Zapraszam do Konina ( taka nie za wielka miejscowość koło Lichenia :) )
Robert W
29-06-2006, 00:59
Nie wiem dlaczego myślałem, że jesteś z Wawy ;-) - wydawało mi się, że w jakimś wątku ... ale jak widać byłem w błędzie :-)
Konin woj. Wielkopolskie? Bywam tam niekiedy przejazdem w drodze do i z Poznania - nie widzę przeszkód, dziękuję za zaproszenie, jak będę kolejny raz się wybierał w tym kierunku to się odezwę i jeśli będziesz dysponował wolnym czasem to chętnie się spotkam.
Bardzo mnie ta rozpiętość tonalna S3Pro intryguje :-)
Dariusz Walus
29-06-2006, 01:10
Panowie, zerknijcie prosze na ta stronke porownujaca zdjecia z roznych puszek i postawcie w konfrontacji z S3 Pro ktorys z liczacych sie modeli np. D2X , najlepiej w tescie - TEST BOX i powiedzcie co o tym sadzicie, bo ja mam jakos mieszane uczucia... :shock:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
dzidch
Skąd jesteś jeśli można spytać, jakoś nigdy nie miałem okazji zapoznać się S3Pro, nigdy też go nie sprzedawałem (powód: chore ceny Fuji) a coraz bardziej mnie ta puszka frapuje.
Robert
jestem z Przemyśla :)
Robert W
29-06-2006, 09:36
Niekiedy tam zaglądałem, choć jakoś w sprawie S3Pro jeszcze tego nie zrobiłem. Niestety cały czas nie zrobili na http://www.imaging-resource.com testu D200.
Niestety trochę trudno mi się, w tej chwili, odnieść do porównania bo jestem obecnie na Śląsku jedynie z notebook'iem, którego ekran, w obszarze jakości, pozostawia wiele do życzenia, ale faktycznie można się chyba zadumać. Ciekawe wydaje się spojrzenie na inne "stajnie" np. na D5.
Niedzwiedz
29-06-2006, 10:35
MzMarcin, ja robilem slajdy analogiem i ta sama metoda robilem d70 i roznice byly na niekorysc d70
P.S tez musze powiedziec ze zewzgledu na funkcjonalnosc d200 tez bym chcial d200 (kto sie chce zamienic) , moim problemem w zdjeciach jet to ze nieutrzymuje czasow 35mm i 1/60 ja poruszam wiec najlepiej mi pasuje canon ktory ma zawyzone iso (w 5d 1600 to iso 2000 w s3 iso 1600 to oko 1250 wiec czasy sa czyli 0,6 dzialki :) w d200 to 0,3 dzialki :)
MzMarcin
29-06-2006, 13:28
Niedzwiedz,
"MzMarcin, ja robilem slajdy analogiem i ta sama metoda robilem d70 i roznice byly na niekorysc d70"
Mi się pozostaje tylko nie zgodzić...
Owszem na wysokich iso(wszystko powyżej) 800 ta matryca traci rozpiętość, ale ido 200,400 można cisnąć sokkkkkk ile wlezie. Serio tylko trzeba dobrze poznać swoje narzędzie pracy...
A co do slajdów… Fajne są kochane, oh ah ale w moim przypadku już tylko do określonych zastosowań…(Drogie są co tu dużo gadać, o dobry materiał nie łatwo… trzeba więc cyzelować najbardziej jak się da radość z ich późniejszego oglądania) uwielbiam cyfrę…, a matryca D200(jak i sam aparat) daje mi tak wiele MOŻLIWOŚCI „twórczych” że nawet w tamtym tygodniu kupiłem tak bardzo opluwany przeze mnie 12-24 nikiego…
Slajd, slajd to to było, jest i będzie coś…, ale kup świeży materiał, wyślij, wsadź w dobre ramki i koszulki. A już o skanowaniu na bębnie(bo wszystko inne nawet te całe coolscany to proforma) to się można pochlastać…
Ja tam z rozpiętości tonalnej każdej cyfrówki(nawet mojego canona A610) jestem zadowolony, wszystko to kwestia przyzwyczajeń umiejętności i dostrzegania zalet jak i ograniczeń…
Ps. Jak bym miał przed sobą "zdjęcie życia" to w pierwszej kolejności wyjął bym zdecydowanie D200. Zrobił spokojnie zdjęcie, schował i dopiero wyjął F100...
Niedzwiedz
29-06-2006, 13:59
MzMarcin, no w sumie u mnie d70 poleciala w ktorejs tam kolejnosci za rozpietosc predzej mojra mi na wlosach ludzi wychodzila i mnie to denerwowalo :) sadze ze z d200 tez by mi sie milo pracowalo :) wcale nie mowie nie na d200 moze sie stac ze sie zamienie :)
Coz, nie kazdy musi mnie lubic..taka juz ma niewdzieczna rola :) D200 to ma generalnie przerypane... Na okrągło ktoś udowadnia że D50, D70, S3pro, teraz nawet S2 jest lepszy :mrgreen:
Zapomniałeś o D2Hs :lol: Też jest lepszy! Widziałem test na forum dpreview... To co dopiero takie S2, co to D2Xy wciąga matrycą :mrgreen:
...no i wszystkie kwanony, ...też są lepsze :mrgreen:
A o Olkach, Minoltach, Panasonicach, HP i Soniakach to zapomnieliście :shock: - też są lepsze. :lol: Generalnie to wszystko jest lepsze, nawet Zenki. :mrgreen:
Niedzwiedz
29-06-2006, 17:03
no z tym zenkiem to przesadziles !!1 wloz w to velvie i bedzie kicha dla cyfrowek :D
Niedzwiedz, to Ty jeszcze nie widziałeś Zenka z wbudowaną matryca od 5D :?: :shock: To jest dopiero puszka - cyfrowa pełna klatka, a na dodatek pancerny, jak mało który. :lol: A że migawka nie trzyma parametrów, że światłomierz nawala, że się lustro zacina, to tylko drobiazgi - liczy się FF i rozpiętość tonalna. Zupełnie jak w S3PRO (no może z tym FF w S3PRo trochę przesadziłem). :mrgreen:
BartekIgnasiak
29-06-2006, 18:04
Zapomniałeś o D2Hs :lol: Też jest lepszy!
no co do tego to chyba nie masz watpliwosci?
*Przemek*
30-06-2006, 03:56
Ja wole zdjecia z Fuji. Sa po prostu bardziej "przyjemne" z punktu widzenia "psychologii' naszego umyslu co do odbierania kolorow. Fuji ma tez lepszy sensor i mniej ziarna na wysokiej czulosci. Jak robie zdjecia za pomoca S3, to duzo mniej je pozniej musze obrabiac na komputerze.
Nikon D70 jest szybszy za to.
Pozdrowienia,
Przemek
Jestem ciekaw waszego zdania na temat D70s vs Fuji Finepix S3 Pro.
Ciekawi mnie to bo szczerze mówiąc chciałbym do swojego zestawu dokupić body cyfrowe, a ponieważ mam F80 a Fuji jest zbudowany na tym właśnie korpusie było by to dla mnie bardzo wygodne. Może ktoś miał już jakieś doświadczenia z tym aparatem i podzieli się ciekawymi spostrzeżeniami.
Pozdrawiam
No cóż, szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż takiej dyskusji i tylu ciekawych porównań. Sądząc po dacie ostatniego wpisu pewnie i tak już nikt się nie dopisze, chociaż za wszystkie uwagi te napisane i jeszcze nie napisane serdecznie dziękuję. Po przeczytaniu wszystkich postów jestem mądrzejszy o kilka porad i chyba o to w tym chodzi, napisać post i otrzymać kilka ciekawych odpowiedzi. Nie będe się tłumaczył, czemu wymyśliłem według niektórych dziwne porównanie aparatów z różnej półki, chociaż jeżeli ktoś sobie tego zażyczy to nie ma problemu.
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi, dzięki Wam jestem troszkę mądrzejszy o kilka doświadczeń.
Pozdrawiam
Niedzwiedz
03-07-2006, 13:05
ryba747, to kiedy kupujesz S3 :)
Dariusz Walus
03-07-2006, 14:17
Jak by nie patrzec i jakkolwiek nie porownywac, to ten S3 Pro robi zdjecia na poziomie puszek z najwyzszej polki. Mialbym spory dylemat w wyborze pomiedzy S3 a D200.
Gdyby tylko body mial troche lepsze... nie zastanawialbym sie. 8)
Jak by nie patrzec i jakkolwiek nie porownywac, to ten S3 Pro robi zdjecia na poziomie puszek z najwyzszej polki. Mialbym spory dylemat w wyborze pomiedzy S3 a D200.
Są takie - znakomite korpusy, znakomite efekty zdjeciowe - D2XS, a ze stajni firmy C - 1Ds markII :)
S3 pro robi zdjęcia nie na poziomie aparatów z najwyższej pólki - wymienionych przeze mnie powyzej, ale na poziomie D200.
*Przemek*
04-07-2006, 02:23
Zdjecia z Canona, hmm, byc moze dorownoja tym z Fuji S3 pod wzgledem rozpietosci dynamiki i kolorow, z Nikona niestety napewno nie, niezaleznie czy jest to D2xs czy D50.
Wg. mnie Nikon jest 2 lata do tylu pod katem sensorow. Sami sie wprowadzili w klopoty bo polegaja na sensorach Sony, kiedy Canon i Fuji wyprodukowaly swoje wlasne. LBCAST z D2h jest wyjatkiem, ale on ma duzo problemow z ziarnem przy wysokiej czulosci, a takze zmiana kolorow pod wplywem swiatla podczerwonego np. przy uzyciu lampy blyskowej. Zeby temu zapobiec trzeba kupic bardzo drogi filter taki jak B+W #486 IR Cut.
Korpus Fuji jest jednak nie na poziomie tych maszyn z "najwyzszej polki". Oby tylko Fuji S4 mial korpus D200.
Wszystkiego dobrego,
Przemek
Są takie - znakomite korpusy, znakomite efekty zdjeciowe - D2XS, a ze stajni firmy C - 1Ds markII :)
S3 pro robi zdjęcia nie na poziomie aparatów z najwyższej pólki - wymienionych przeze mnie powyzej, ale na poziomie D200.
Robert W
04-07-2006, 16:48
Kilka znalezionych w sieci sampli z S3Pro - może jeszcze nie było.
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2004/11/16/456.html
Robert
Dariusz Walus
04-07-2006, 18:40
Ciekaw jestem czy serwis Fuji ma tak samo duzo roboty jak serwis Nikosia ...[odpukac!] :wink:
Zdjecia z Canona, hmm, byc moze dorownoja tym z Fuji S3 pod wzgledem rozpietosci dynamiki i kolorow, z Nikona niestety napewno nie, niezaleznie czy jest to D2xs czy D50.
Wg. mnie Nikon jest 2 lata do tylu pod katem sensorow. Sami sie wprowadzili w klopoty bo polegaja na sensorach Sony, kiedy Canon i Fuji wyprodukowaly swoje wlasne. LBCAST z D2h jest wyjatkiem, ale on ma duzo problemow z ziarnem przy wysokiej czulosci, a takze zmiana kolorow pod wplywem swiatla podczerwonego np. przy uzyciu lampy blyskowej. Zeby temu zapobiec trzeba kupic bardzo drogi filter taki jak B+W #486 IR Cut.
Korpus Fuji jest jednak nie na poziomie tych maszyn z "najwyzszej polki". Oby tylko Fuji S4 mial korpus D200.
Wszystkiego dobrego,
Przemek
A ktory z korpusow : D200, D2X, S3 pro , EOS 1DmarkII, EOS 1DsmarkII miałeś i używałeś? Bo ja odnoszę wrażenie, że żadnego. :lol:
*Przemek*
05-07-2006, 03:30
Uzywam D70 i S3. Kolega ma D50. Na Dpreview generalnie nazekaja jaka slaba dynamike ma D2x - czego sie mozna spodziewac poniewaz ma jeden z pierwszych sensorow CMOS firmy Sony. Thom Hogan (www.bythom.com), uznany w USA fogograf pisze o D2h, wiec ja przekazuje jego slowa. Odnosnie Canona, to na Dpreview raczej nikt nie ma kompleksow z jego uzywania, a ci co robia Nikonami to czesto nazekaja na jakosc obrazu, wiec cos w tym musi byc.
Okay, porownojac D70 do S3, bo mam pierwszej reki doswiadczenie, odkad robie S3 to D70 rzadko wychodzi z szuflady. Obraz z S3 jest po prostu o tyle lepszy ze raczej nie robi sensu wiecej uzywac D70. Glownym plusem S3 jest oczywiscie dynamika/rozpietosc tonalna, ktora jest raczej krotka w D70 i latwo biale kolory przeswietlic. Fuji S3 ma takze przyjemniejsze kolory, kiedy RAW nie jest przerabiany w ACR, tylko za pomoca programu HyperUtility od Fuji.
S3 rowniez potrafi zreprodukowac czern, kiedy matryca D70 stara sie ja blednie rozjasnic, takze kiedy jest uzywana lampa blyskowa.
D70 goroje jedna rzecza nad S3, a mianowicie uzywaniu lampy na zewnatrz w dzien w trybie TTL-BL. Matryca D70 daje takie efekty ze trzeba wytrenowanego oka aby zauwazyc ze uzyta byla lampa. Fuji jest tutaj troche gorszy.
Moje 3 grosze,
Przemek
Wszystkiego dobrego,
Przemek
A ktory z korpusow : D200, D2X, S3 pro , EOS 1DmarkII, EOS 1DsmarkII miałeś i używałeś? Bo ja odnoszę wrażenie, że żadnego. :lol:
Niedzwiedz
05-07-2006, 08:55
Dariusz Walus, niedlugo ci powiem przestal mi czytac karty CF fuji czekam tydzien juz i 2 dni
Robert W
05-07-2006, 09:30
Dorzucam kolejny ciekawy link o S3 Pro
http://www.noendpress.com/pvachier/cameras/fuji_S3.php
pozdrawiam
Robert
*Przemek*, czy Ty naprawdę sądzisz, że to matryca coś przyciemnia, rozjaśnia, czy poprawia błysk lampy? :shock: Czyba Ci się pomyliło z softem. To on interpretuje i przekształca dane z matrycy w zdjęcie i tam trzeba sę doszukiwać różnic w rejestrowanych obrazach. Matryca tylko rejestruje składowe koloru, zapamiętując ilość światła, czyli stopień jasności światła, które do konkretnego sensora matrycy dotarło. Matrycy jest wszystko jedno, czy założyłeś obiektyw, jaki założyłeś obiektyw, czy ustawiłeś ostrość, czy tylko wsadziłeś w bagent latarkę. Matryca niczego nie interpretuje i niczego nie rozjaśnia. To wszystko robi soft w aparacie, jeśli zapisujesz zdjęcia w JPEGu lub soft w komputerze, jeśli zapisujesz zdjęcia w RAWie. A matryca? Matryca daje tylko ciąg liczb całkowitych, które bez odpowiedniej interpretacji nie stanowią żadnego obrazu.
Robert W
05-07-2006, 09:38
Dodam, że w podanym linku
podaję jeszcze raz
http://www.noendpress.com/pvachier/cameras/fuji_S3.php
na dole są odwołania do:
additional reviews
sample photos
Robert
Ja tylko dodam od siebie, że Hogan najprawdopodobniej miał jakiś walnięty D2H, bo literalnie RAZ spotkałem się na forach z przypadkiem wypalania kanału niebieskiego przez IR, i za Boga nikt nie był w stanie tego efektu odtworzyć - może więc warto bardziej sceptycznie podchodzić do tego, co się czyta.
Skoro zaś nie posiadasz doświadczeń w pracy na wymienianych przez ciebie korpusach profesjonalnych, to sam przyznasz, że twoje opinie nie są mimo wszystko miarodajne.
Rónież jestem zdania, że nie powinno się porównywać korpusów z różnych poziomów, jednak, przy w miarę rozsądnej różnicy cenowej pomiędzy D70 i S3 chyba jednak warto się zastanowić czy nie poczekać jedną wypłatę dłużej i zakupić coś "lepszego". Lepszego, ponieważ takie są moje odczucia po przeczytanych postach. Suma około 6 tys. zł. jest dla mnie i tak już niebotyczna i dlatego nie kupię D200, nie stać mnie na to. Jeżeli jednak S3 kosztuje około 1 tys. Euro to wykorzystując zmiany na rynku walut można zgromadzić taką kwotę. Ktoś już wcześniej napisał, że lepiej jednak zainwestować najpierw w body a dopiero później w szkło. Osobiście mogę powiedzieć, że kiedyś już tak zrobiłem, stać mnie było na F80 to kupiłem, nie ważne że samo body i przez pierwszy miesiąc czytałem tylko do niego instrukcję. Po czasie dorobiłem się szkła i dopiero mogłem pofocić. Obecnie interesuje mnie body S3 ponieważ jest tylko trochę droższe od D70 (mówimy oczywiście o nowych korpusach), kiedy przyjdzie mi zrealizować moje zamiary nie mam pojęcia, będę się starał zrobić to jak najszybciej.
Pozdrawiam
Kolekcjoner
05-07-2006, 15:20
Wiecie w tym wątku zostało przywołane tyle korpusów, że jak ktoś czyta nie wgłębiając się zbytnio w treść (jak ja) to się już dawno zgubił i zadaje sobie pytanie - "o co tutaj chodzi".
Pozdrawiam
Robert W
05-07-2006, 15:20
Cóż, STANOWCZO nie zgadzam z tezą, że nie należy porównywać sprzętu z różnych półek cenowych. Owszem JAK NAJBARDZIEJ NALEŻY JE PORÓWNYWAĆ, choćby po to, aby wyraźnie dostrzegać różnice w budowie, jakości, funkcjach, zdawać sobie sprawę z możliwości i ograniczeń wynikających z plasowania danego produktu na rynku. Każdy myślący człowiek dokonując wyboru produktu, bierze pod uwagę występujące różnice w cenie i w drodze analizy własnych potrzeb i możliwości dokonuje wyboru najlepszego, według posiadanej aktualnie wiedzy. Porównanie produktów z różnych półek cenowych, daje właśnie taką taką wiedzę, pozwala precyzyjniej poznać właściwości poszczególnych produktów z występującymi między nimi różnicami a tym samym dopasować własne zamierzenia zakupowe optymalnie do posiadanych potrzeb i możliwości finansowych. Nie wiem dlaczego pokutuje powszechne przekonanie, bardzo często na forum wyrażane, że takiego porównania nie należy dokonywać, dziwi mnie niezmiernie gdyż pozbawiamy się tym samym dodatkowej cennej wiedzy.
A jeśli już piszę co mnie dziwi a dodatkowo chwilami irytuje to jest tym permanentne używanie przez szacownych forowiczów, jako analogii, sytuacji występujących w branży samochodowej – koszmar. Zaśmieca to wątki, czytać się tego nie chce, a dodatkowo często ma się to nijak do sytuacji występujacych w branży fotograficznej. Dlaczego? Sądzę, że dzieje się tak z trywialnego w gruncie rzeczy powodu, prawie każdy mężczyzna sądzi, że świetnie zna się na samochodach i piłce nożnej. Apeluję i proszę, może nie tylko w moim imieniu, zaniechajcie tych porównań są nudne i niczego nie wnoszą.
W kwestii S3 Pro, chętnie zapoznam się z wszelkimi porównaniami i uwagami odnośnie np. D70, D200, D2X a nawet Canona choć przecież cena często z innej bajki - temat Fuji ostatnio bardzo mnie interesuje i będę wdzięczny za wszelkie spostrzeżenia. Sam też, co zresztą czynię, jeśli tylko znajdę jakąś interesujacą w moim odczuciu, informację, natychmiast się nią z wami podzielę.
Pozdrawiam
Robert
Kolekcjoner
05-07-2006, 15:31
Cóż, może ja nie jestem "myślącym człowiekiem" ale jak się coś porównuje to dobrze jest jak towarzyszy temu jakiś porządek. W innym wypadku jakiekolwiek porównania nie mają większego sensu. Sądzę też, że wiedza zdobyta tą drogą nie jest zbyt wiele warta.
Robert W
05-07-2006, 15:35
Przepraszam Cię, ale czy ja broniłem brak porządku czy, w mojej opinii, istniejącą potrzebę testowania i porównywania sprzętu z różnych "półek"?
[ Dodano: Sro 05 Lip, 2006 ]
Mam gorącą ogólną prośbę, nie wdawajmy się w niepotrzebne spory, bo zaśmiecamy jedynie wątek. Piszę te słowa z całym szacunkiem dla wielu forowiczów, którzy nie mają potrzeby zapoznawania się z porównaniami sprzętów z różnych „półek cenowych” – rozumiem i szanuję Wasze stanowisko, ale Panowie, przecież nie musicie tego czynić, nie czytajcie tego co Was nie interesuje, ale proszę też, pozwólcie zainteresowanym dzielić się takimi informacjami a że są tacy, nie możecie wątpić – jestem tego ewidentnym przykładem.
Dla zainteresowanych dołączam kolejne linki
zdjęcia
http://www.fujifilm.com/products/digital/lineup/s3pro/sample.html
test
http://www.megapixel.net/reviews/fuji-s3/s3-samp.php
i jeszcze jeden link:
http://dativ.at/s3/index.html
Robert
i może jeszcze jeden z S3Pro w IR
http://www.lifepixel.com/ir-tutorials/fujifilm-s3-pro-digital-infrared-conversion-instructions.htm
miłej lektury :-)
Uzywam D70 i S3. Kolega ma D50. Na Dpreview generalnie nazekaja jaka slaba dynamike ma D2x - czego sie mozna spodziewac poniewaz ma jeden z pierwszych sensorow CMOS firmy Sony. Thom Hogan (www.bythom.com), uznany w USA fogograf pisze o D2h, wiec ja przekazuje jego slowa. Odnosnie Canona, to na Dpreview raczej nikt nie ma kompleksow z jego uzywania, a ci co robia Nikonami to czesto nazekaja na jakosc obrazu, wiec cos w tym musi byc.
Okay, porownojac D70 do S3, bo mam pierwszej reki doswiadczenie, odkad robie S3 to D70 rzadko wychodzi z szuflady. Obraz z S3 jest po prostu o tyle lepszy ze raczej nie robi sensu wiecej uzywac D70. Glownym plusem S3 jest oczywiscie dynamika/rozpietosc tonalna, ktora jest raczej krotka w D70 i latwo biale kolory przeswietlic. Fuji S3 ma takze przyjemniejsze kolory, kiedy RAW nie jest przerabiany w ACR, tylko za pomoca programu HyperUtility od Fuji.
S3 rowniez potrafi zreprodukowac czern, kiedy matryca D70 stara sie ja blednie rozjasnic, takze kiedy jest uzywana lampa blyskowa.
D70 goroje jedna rzecza nad S3, a mianowicie uzywaniu lampy na zewnatrz w dzien w trybie TTL-BL. Matryca D70 daje takie efekty ze trzeba wytrenowanego oka aby zauwazyc ze uzyta byla lampa. Fuji jest tutaj troche gorszy.
Moje 3 grosze,
Przemek
Nie używajac D200, D2X, D2H, Canonow 1D/1Ds piszesz o jakości ich zdjęć?
Moze zaprezentuj coś własnego (nie sample z internetu) zrobionego S3pro i D70, a najlepiej D200 (bez modyfikacji z załączonym exif'em), co udowodniłoby twoją w/w tezę.
Tak poza tym - program Fuji Hyper Utility HS-V2 kosztuje ponad 200 euro - Fuji nie daje go przy zakupie aparatu i wcale nie produkuje on "ładniejszych" kolorów niż ACR.
*Przemek*
06-07-2006, 04:35
Hmm, myslalem ze teraz HU daja za darmo odkad spadla cena S3 o polowe po wejsciu D200 na rynek. Jak ja kupilem swoj to byl wyposazony w ten software.
Roznice miedzy ACR i HU przy zdjeciach z Fuji sa glownie w odcieniach zieleni i kolorach ludzkiej skory. Ja przynajmniej osobiscie wole rezultaty z HU, ale napewna sa osoby co wola ACR. Ten ktory wyglada lepiej dla Ciebie jest lepszy dla Ciebie - gdzie wchodzi cala subjektywnosc interpretacji kolorow i tonacji.
Tutaj przytaczam jedno ze swoich zdjec przetworzone w HU i ACR, a takze dodatkowo poprawione w Photoshop. To ktore przerabialem w ACR, musialem poprawiac bo wygladalo ochydnie na wszystkim automatycznym, ciemne i bardzo kontrastowe ale zarazem o slabych kolorach.
Pozdrowienia,
Przemek
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fruitydrinks.com/~przemek/photography/przyklad.jpg)
Moje 3 grosze,
Przemek
Nie używajac D200, D2X, D2H, Canonow 1D/1Ds piszesz o jakości ich zdjęć?
Moze zaprezentuj coś własnego (nie sample z internetu) zrobionego S3pro i D70, a najlepiej D200 (bez modyfikacji z załączonym exif'em), co udowodniłoby twoją w/w tezę.
Tak poza tym - program Fuji Hyper Utility HS-V2 kosztuje ponad 200 euro - Fuji nie daje go przy zakupie aparatu i wcale nie produkuje on "ładniejszych" kolorów niż ACR.
HU jest dolaczany do zestawu na pewno w USA. Z tego co wiem, obecnie tez w niektorych krajach Europy
Tez smiem twierdzic, ze RAWy z fuji tylko w HU - kolorow nie porownywalem, ale w HU znika szum i nieprzyjemne czasami artefakty.
Topik jest: "D70s vs Fuji Finepix S3 Pro" wiec nie wiem, czemu swiete oburzenie, ze sie rozne polki aparatow porownuje.
Po przesiadce z D70 na S3 obserwacje mam takie:
1. cudny balans bieli!! (D70 przyprawial mnie o dreszcze sklonnoscia do niepowtarzalnosci balansu bieli. Zapomniec sie i nie przelaczyc balansu w D70 oznaczalo katastrofe. Automatyka w S3 radzi sobie doskonale.
2. rozpietosc tonalna i jej ciaglosc (w D70 dla jpgow i tak mnialem o 1 dzialke zmniejszony kontrast, bo na ustawieniach stad. nie dalo sie robic). Ze tak powiem... z S3 znow nie boje sie swiatla w kadrze i mam to swiatlo zarejestrowane
3. kolorystyka i "filmowy" charakter zdjec (przywyklem do slajdow; porownywalem D70 swego czasu i niedawno S3 ze slajdami robionymi w tych samych warunkach - wreszcie mam efekty, ktore chcialem. Aaaa i prosze mi nie pisac o mozliwosciach obrobki. Jak bym lubil siedziec przed komputerem a nie przed albumem kupilby sobie kompakta - byloby tanieje)
4. na 12mp jest w S3 naprawde wiecej szczegolow niz w D70. Wiem, ze to interpolacja te 12 mp, ale roznica jest zauwazalna. Na powiekszeniu nie ma watpliwosci: czasami pozornie ostrzejszy rysunek z D70 to po prostu USM - podbicie konturow a nie faktyczne szczegoly.
5. Brak az tak dokuczliwej i nieprzewidywalnej mory. Choc klamalbym, ,gdybym powiedzial, ze S3 mory nie utworzy.
6. No i ostatnia sprawa: uzytkowa. Wizjer jest wiekszy od D70 i JASNY. NIe wiem skad wziela sie opinia Czornego, ktora powtarza co jakis czas. Poza tym mam w wizjerze takie informacje, ktorych brakowalo w D70. Na tylnim wyswietlaczu mam tez zawsze przed oczami ISO.
Czego mi z D70 brakuje?
1. waga i wielkosc aparatu - D70 byl dobrym towarzyszem podrozy
2. iTTL i bezprzewodowe sterowanie fleszem
3. bateria! Z S3 nie jest zle, ale bateria w D70 to byla rewelacja. Czasami zapominalem, ze taki element jest w ogole w aparacie
4. czasami szkoda mi tez skoku kompensacji o 1/3
Tyle.
Niedzwiedz
06-07-2006, 10:51
i może jeszcze jeden z S3Pro w IR
http://www.lifepixel.com/ir-tutorials/fujifilm-s3-pro-digital-infrared-conversion-instructions.htm
nieodwazyl bym sie !!!!
co do brakujacych rzeczy tak:
ittl , i skok co 1/3 byl by ok :)
Takie wygrzebane w sieci :D :D :D
http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.potatobear.com/ND200/F/38-D200-S.jpg&imgrefurl=http://www.potatobear.com/ND200/D200D.htm&h=536&w=800&sz=412&hl=pl&start=162&tbnid=XqULxOkRMLyPzM:&tbnh=96&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3DNikon%2BD200%26start%3D160%26ndsp%3D2 0%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN
Niedzwiedz
06-07-2006, 13:31
anwas, fajne porownania :) podoba mi sie rozdzielczosc d200 :) jest bardzo dobra , szumy sa tez ok do czasu porownania z 5d :) ale s3 bylo obrabiane w ACR tam widac charakterystyczny szum powstajacy po obrobce a ACR w HU inaczej to wyglada :)
anwas, fajne porownania :) podoba mi sie rozdzielczosc d200 :) jest bardzo dobra , szumy sa tez ok do czasu porownania z 5d :) ale s3 bylo obrabiane w ACR tam widac charakterystyczny szum powstajacy po obrobce a ACR w HU inaczej to wyglada :)
A dostałeś HU w komplecie czy kupowałeś dodatkowo?
MzMarcin
06-07-2006, 15:17
Eee tam po tym porównaniu "http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.potatobear.com/ND200/F/38-D200-S.jpg&imgrefurl=http://www.potatobear.com/ND200/D200D.htm&h=536&w=800&sz=412&hl=pl&start=162&tbnid=XqULxOkRMLyPzM:&tbnh=96&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3DNikon%2BD200%26start%3D160%26ndsp%3D2 0%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN"
to tylko człowiek uśmiechnąć się może i w spokoju robić zdjęcia...
Różnice między D200 a D2x po tym co widać są minimalne(większa rozpiętość tonalna D200 w cieniach i światłach..., trochę większa ostrość obrazu z D2x, ale to może wynikać z poprzedniego...). S3pro fajnie, ale jakoś oh ah eh nie widać...
Ps. D100 bardzo dobrze się trzyma jeśli chodzi o mięsność obrazu.
Hmm, myslalem ze teraz HU daja za darmo odkad spadla cena S3 o polowe po wejsciu D200 na rynek. Jak ja kupilem swoj to byl wyposazony w ten software.
Roznice miedzy ACR i HU przy zdjeciach z Fuji sa glownie w odcieniach zieleni i kolorach ludzkiej skory. Ja przynajmniej osobiscie wole rezultaty z HU, ale napewna sa osoby co wola ACR. Ten ktory wyglada lepiej dla Ciebie jest lepszy dla Ciebie - gdzie wchodzi cala subjektywnosc interpretacji kolorow i tonacji.
Tutaj przytaczam jedno ze swoich zdjec przetworzone w HU i ACR, a takze dodatkowo poprawione w Photoshop. To ktore przerabialem w ACR, musialem poprawiac bo wygladalo ochydnie na wszystkim automatycznym, ciemne i bardzo kontrastowe ale zarazem o slabych kolorach.
Pozdrowienia,
Przemek
Obrazek (http://www.fruitydrinks.com/~przemek/photography/przyklad.jpg)
To co tu pokazujesz nie mówi kompletnie nic, ani o aparacie, ani o programach obrabiajacych RAF.
*Przemek*
07-07-2006, 04:13
Marusek, zgodze sie z Toba wlasciwie we wszystkim. S3 bardzo dobrze sobie radzi z trudnym swiatlem.
Osobiscie nie brakuje mi iTTL, ale tylko dlatego ze nie uzywalem jeszcze zdalnego sterowania kilkoma lampami. Mam 2 lampy studyjne jezeli mi jest potrzeba wiecej niz zwykly SB-800.
Odnosnie baterii to ja uzywam paluszkow Energizer 2500 milliamper do S3. Wytrzymuja jakies pol dnia. Nie wiem jednak czy Energizer jest do nabycia w Europie.
Pozdrowienia,
Przemek
HU jest dolaczany do zestawu na pewno w USA. Z tego co wiem, obecnie tez w niektorych krajach Europy
Tez smiem twierdzic, ze RAWy z fuji tylko w HU - kolorow nie porownywalem, ale w HU znika szum i nieprzyjemne czasami artefakty.
Topik jest: "D70s vs Fuji Finepix S3 Pro" wiec nie wiem, czemu swiete oburzenie, ze sie rozne polki aparatow porownuje.
Po przesiadce z D70 na S3 obserwacje mam takie:
1. cudny balans bieli!! (D70 przyprawial mnie o dreszcze sklonnoscia do niepowtarzalnosci balansu bieli. Zapomniec sie i nie przelaczyc balansu w D70 oznaczalo katastrofe. Automatyka w S3 radzi sobie doskonale.
2. rozpietosc tonalna i jej ciaglosc (w D70 dla jpgow i tak mnialem o 1 dzialke zmniejszony kontrast, bo na ustawieniach stad. nie dalo sie robic). Ze tak powiem... z S3 znow nie boje sie swiatla w kadrze i mam to swiatlo zarejestrowane
3. kolorystyka i "filmowy" charakter zdjec (przywyklem do slajdow; porownywalem D70 swego czasu i niedawno S3 ze slajdami robionymi w tych samych warunkach - wreszcie mam efekty, ktore chcialem. Aaaa i prosze mi nie pisac o mozliwosciach obrobki. Jak bym lubil siedziec przed komputerem a nie przed albumem kupilby sobie kompakta - byloby tanieje)
4. na 12mp jest w S3 naprawde wiecej szczegolow niz w D70. Wiem, ze to interpolacja te 12 mp, ale roznica jest zauwazalna. Na powiekszeniu nie ma watpliwosci: czasami pozornie ostrzejszy rysunek z D70 to po prostu USM - podbicie konturow a nie faktyczne szczegoly.
5. Brak az tak dokuczliwej i nieprzewidywalnej mory. Choc klamalbym, ,gdybym powiedzial, ze S3 mory nie utworzy.
6. No i ostatnia sprawa: uzytkowa. Wizjer jest wiekszy od D70 i JASNY. NIe wiem skad wziela sie opinia Czornego, ktora powtarza co jakis czas. Poza tym mam w wizjerze takie informacje, ktorych brakowalo w D70. Na tylnim wyswietlaczu mam tez zawsze przed oczami ISO.
Czego mi z D70 brakuje?
1. waga i wielkosc aparatu - D70 byl dobrym towarzyszem podrozy
2. iTTL i bezprzewodowe sterowanie fleszem
3. bateria! Z S3 nie jest zle, ale bateria w D70 to byla rewelacja. Czasami zapominalem, ze taki element jest w ogole w aparacie
4. czasami szkoda mi tez skoku kompensacji o 1/3
Tyle.
Niedzwiedz
07-07-2006, 09:14
*Przemek*, ja uzywam najtanszych z allegro 2700mha tez rzadko wymieniam :)
Panowie, nie "2500 milliamper", nie "2700mha", tylko ileśtam mAh (miliamperogodzin). Ta wartość mówi,
że z akumulatora można pobierać prąd o natężeniu 1 miliampera przez 2500 godzin, albo prąd o natężeniu 2,5 ampera
przez jedną godzinę. Po prostu iloczyn natężenia prądu wyrażonego w miliamperach i liczby godzin jest dla takiego
akumulatora stały i wynosi 2500. Tak jest teoretycznie, w praktyce bywa różnie. :D
JK - jak to dobrze miec fachowca! :D
bo ja to nigdy nie wiedzialem o ci chodzi ;)
a przy okazji poza tematem (przepraszam) - do saminki, co najlepiej wkladac. Czasmi nawet z tym 5tym paluszkiem nie nadaza
[ Dodano: Pią 07 Lip, 2006 ]
jak ja juz cos napisze....
o SABINKE 800 pytalem naturalnie
witam dziś wreszcze miałem troszkę czasu aby coś troszkę pofocić.
Załanczam pare fotek dość kontrastowych aby pokazać dynamikę .
Fotki robione na dynamic range 2 i w jpg w 6M fine i 12m fine
źródło (http://www.dzidch.neostrada.pl/cyber/d001.JPG)
źródło (http://www.dzidch.neostrada.pl/cyber/d002.JPG)
źródło (http://www.dzidch.neostrada.pl/cyber/d003.JPG)
źródło (http://www.dzidch.neostrada.pl/cyber/d004.JPG)
źródło (http://www.dzidch.neostrada.pl/cyber/d005.JPG)
a co powiecie na to nie ma bloomingu (w koncu migawka mechaniczna) a pomink ma szczegóły
źródło (http://www.dzidch.neostrada.pl/cyber/d006.JPG)
Robert W
11-07-2006, 16:22
Dołączam link ze zdjęciami z D200 i S3Pro
http://home.online.no/~ola-es-h/latitude.html
oraz fotka
http://home.online.no/~ola-es-h/
pozdrawiam
Dołączam link ze zdjęciami z D200 i S3Pro
http://home.online.no/~ola-es-h/latitude.html
:shock: Po korekcji zdjęcia D200 na wodzie pojawił się statek!!! No niezły wypas!!! :shock:
Al Bundy
11-07-2006, 17:40
Zastanawiam się po przeczytaniu wszystkich postów czy faktycznie ten S3 jest taki wypasiony z tą matrycą czy może jednak...
...jest taki wolny bo w tym czasie jego procesorki intensywnie pracują żeby obrobić zdjęcie i powyciągać wszystko z cieni i zmniejszyć kontrast...
Chciałbym zobaczyć 2 surowe pliki RAW zrobione dokłądnie w tych samych warunkach w celu dokonania na nich obdukcji PSujem - wtedy będziemy wiedzieć. Patrząc na zdjęcia z niego nie mogę oprzeć się wrażeniu że bardzo przypominają te wyciągane z moich nefów...
Zastanawiam się po przeczytaniu wszystkich postów czy faktycznie ten S3 jest taki wypasiony z tą matrycą czy może jednak...
...jest taki wolny bo w tym czasie jego procesorki intensywnie pracują żeby obrobić zdjęcie i powyciągać wszystko z cieni i zmniejszyć kontrast...
Patrząc na zdjęcia z niego nie mogę oprzeć się wrażeniu że bardzo przypominają te wyciągane z moich nefów...
To się nie masz nad czym zastanawiać - wyciagaj dalej z "nefów"
Najwazniejsze to własne zadowolenie. :)
Niedzwiedz
17-07-2006, 10:35
hmmm podczas naprawy mojego s3 dostalem d100 to jest niewiele szybszy sprzet od s3 tez sie slimaczy , to moje spoztrzezenie na temat d100 po 7 dniach uzytkowania , i niestety bez szarej polowki sie nieudawalo robic jak w s3
hmmm podczas naprawy mojego s3 dostalem d100 to jest niewiele szybszy sprzet od s3 tez sie slimaczy , to moje spoztrzezenie na temat d100 po 7 dniach uzytkowania , i niestety bez szarej polowki sie nieudawalo robic jak w s3
A co Ci się w S3 popsuło?
Niedzwiedz
17-07-2006, 16:41
nie gniazdo karty CF podobno wyrwalem 6 pinow choc ja niewidzialem nic polamanego koszt naprawy 300 pln
D100 to aparat liczacy jz ponad 4 lata...nie jest to raczej powod do dumy dla S3 :D
Wtam wszystkich na forum Nikona po raz pierwszy.
dzidch- Przemysl jest najpiekniejszym miastem na swiecie. Pisze to jako Przemyslak.
czesc.Ch.
Wtam wszystkich na forum Nikona po raz pierwszy.
Jesli mozna to chcialbym zaczac od pytania do Smerfa. Czy moglbyc okreslic roznice pomiedzy fotkami z Fuji S3 a E1. Chodzi mi jedynie o roznice w jakosci i charakterze zdjec.
Parametry uzytkowe znam. Nie moge za nic zrobic probnych fotek S3.
dzidch- Przemysl jest najpiekniejszym miastem na swiecie. Pisze to jako Przemyslak.
czesc.Ch.
Zdjęcia z S3pro+Nikkor 18-70/3,5-4,5 (Tamron 17-50/2,8) w porownaniu do E1 +Zuiko 14-54/2,8-3,5 są znacznie ostrzejsze , maja duuuużo mniejsze ziarno, mają zauważalnie wyższą dynamikę.
Balans bieli obydwa aparaty maja dobrze dopracowany.
Gdy kupilem E1 po wczesniejszej krotkiej przygodzie z D70S i Pentaksem istDs bylem zaskoczony "analogowym" wygladem zdjęć, ale S3 pro pod tym względem rowniez go przewyzsza - odwzorowanie barw, przejscia tonalne sa po prostu nieco ładniejsze, ale to może być dość subiektywne. komu innemu moze np. odpowiadać "plastikowość" zdjęć Canona 20/30D
Dzieki za info, wstyd mi sie zrobilo i poszukalem w Szukaj. Znalazlem info z wczesniejszych dyskusji i zedytowalem posta. Pierwszy post i juz lenistwo ze mnie wyszlo.
czesc.Ch,
Al Bundy
19-07-2006, 23:38
Smurf, nie smerfuj tylko poczytaj sobie :
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?p=267089
Zdaje się potwierdza się że większa rozdzielczość tonalna S3 to bzdura i miałem rację że odbywa się to programowo - stąd wolne działanie tej puszki....
Al - nie, to nie bzdura, to fakt i nie, nie programowo.
Wolno jest m.in dlatego, że sklejane ze sobą sa dwa piksele - nisko i wysokoczuły. a prędkość procesora i pamięć tez ma wpływ na prędkośc obróbki danych.
Zdaje się potwierdza się że większa rozdzielczość tonalna S3 to bzdura i miałem rację że odbywa się to programowo - stąd wolne działanie tej puszki....
O rozpietosci tonalnej S3 pro niech piszą Ci, którzy go używali.
A ci ktorzy nie mieli okazji fotografowac tym aparatem niech spróbują i porownają np. z D200.
Dariusz Walus
20-07-2006, 03:09
Racja Smurf.
Mial ktos okazje do porownania zdjec z obu puszek w bezposrednim boju?
Pawel Pawlak
20-07-2006, 08:00
fakt... To trzeba sprawdzić, bo przyznam sie że jestem naprawdę ciekaw wyników takiej konfrontacji :) Smurf, skąd jesteś w tej wielkopolsce ? może na tyle daleko e moglibyśmy się zbliżyć ;) ja mam do dyspozycji dla potrzeb testu D70 i D200.
Al. Zanim coś powiesz, to się zastanów :-) Jak niby można programowo zwiększyć rozpiętość tonalną? Wymyślić ją? Matryca coś rejestruje i na podstawie tej sieczki tworzona jest bitmapa. Jeśli sieczka ma wystarczająco dużo informacji, to rozpiętość tonalna bitmapy będzie wysoka. Jeśli nie, to mniejsza.
Proponuję zabawy RAWem z S3. Na przykład darmowym DCRAW. Można tam interpolować linearlnie do 16-bit TIFFa dwa oddzielne obrazki - z małych pikseli (czyli szczeguły w światłach) i z dużych (czyli cała reszta). Obejrzyj sobie, zrób sklejkę w szopie i zobaczysz skąd bierze się potęga tej matrycy.
Al Bundy
20-07-2006, 09:13
miklo, zanim ty się zastanowisz to walisz takie właśnie głupoty. Słyszałeś kiedyś o HDR? To jest właśnie programowa zmiana rozdzielczości i rozpiętości tonalnej.
Chyba żaden z was nie przeczytał dokładnie tekstu JK...
no i to jest jak zwykle wkurzajace
każdy pisze w połowie OK
można wyciagnąc programowo więcej z raw (tu racje ma Al)
ale jeszcze wiecej mozna wyciagnąć z S3 który rejestruje większa rozpiętość - ok 10EV (tu rację ma miklo)
al - z dyskusji o rozpiętości JK przyjełeś jego stanowisko, a nie wszystko co tam napisał jest OK, poczytaj ten wątek dokładniej
Niedzwiedz
20-07-2006, 11:01
Al Bundy, ciekawe ale dlaczego jpg robi sie w 2-3 sek na karcie a raf 25 sek hehe to chodzi o zapis na karte waskie gardlo miedy matryca a karta CF stad ta powolnosc zapisu
s3 nie ma wolnego AF nie wlacza sie wolno , przyciski nie raguja powoli powolny jest tylko zapis sama obrobka do jpg trwa chwilke i ta chwilka to interploracja do 12 mpx i parametry ktore zadales taj kontrast , wyostrzanie kolory ew tryb jakiegos filmu :) 2-3 sek moze krocej niemierzylem ze stoperem
i tak na koniec 2 s3 mozna jeszcze zrobic HDR ;)
[ Dodano: Czw Lip 20, 2006 12:03 pm ]
rocznik70, fajnie by bylo jak byscie sie ze Smerfem spotkali i potestowali moze to by rozwiazalo watpliwosci
ja zaoferowalem sie ze w wawie jestem chetny wszystko studio plenet murek ceglany ale nikt nie zglasza checi jak bede w lodzi to odezwie sie do admina jak bedzie mial czas to sie pobawimy
hdr hderem ale juz jpg robione z dymaika na wide pokazują potegę tej matrycy bez wiekszej zabawy no a rawy to juz smakołyk
Al Bundy: Prawidłowy HDR jest sklejką z kilku bitmap powstałych przez interpolację z RAWów trzaskanych w bracketingu, a nie programowym wydumaniem rozpiętości tonalnej. Z matrycy S3 wylata jeden RAW z zaszytymi informacjami jakby z dwóch matryc - normalnej i niskiej czułości. Zero magii, zero programowego dodawania, obrabiania i niewiadomo czego jeszcze. Weź coś z matrycą SR w łapy, pobaw się trzy dni i wyciągnij wnioski sam. Jak na razie opowiadasz dyrdymały.
Robert W
20-07-2006, 13:24
Niedzwiedz
Ja mogę przynieść D70s do testów porównawczych.
D200 niestety nie mogę :-(
Zresztą przypominam się w kwestii naszego spotkania - bardzo chciałbym abyś zaprezentował mi Twoje S3Pro.
Robert W
20-07-2006, 13:47
Może niedługo będziemy testowali nowe body Nikona z S3Pro, którego cena zapewne znowu troszkę się obniży. A swoją drogą to aż wierzyć mi się nie chce, że w Warszawie nie znajdzie się ktoś z D200 aby zrobić pouczający teścik.
Adam Trzcionka
20-07-2006, 13:48
OT: jesli jest kto zaintersowany zakupem Fuji S3Pro - dam namiary na taniego sprzedawcę
Robert W
20-07-2006, 14:14
Jako ciekawostkę załączam linki do osób urzywających S3Pro - podobno profesionalni fotografowie mody.
http://www.brucesmithphotographer.com/index.php
http://www.douglasdubler3.com/flash_content/douglasdubler3.html
http://homepage.mac.com/b.s/PhotoAlbum9.html
http://www.pbase.com/russruth
Niedzwiedz
20-07-2006, 15:41
Robert W, ok mozna jakis plener wymyslec
fakt... To trzeba sprawdzić, bo przyznam sie że jestem naprawdę ciekaw wyników takiej konfrontacji :) Smurf, skąd jesteś w tej wielkopolsce ? może na tyle daleko e moglibyśmy się zbliżyć ;) ja mam do dyspozycji dla potrzeb testu D70 i D200.
Jestem z Konina - taka mieścina koło Lichenia. :)
Pawel Pawlak
20-07-2006, 18:38
wiem gdzie Konin... Jeśli jesteś zainteresowany testem S3pro - D200 - D70, to podeslij jakiś telefon do siebie. Jeśli będę wybierał się w jakiś weekend do Ślesina to zadzwonię... Co Ty na to ?
wiem gdzie Konin... Jeśli jesteś zainteresowany testem S3pro - D200 - D70, to podeslij jakiś telefon do siebie. Jeśli będę wybierał się w jakiś weekend do Ślesina to zadzwonię... Co Ty na to ?
Telefon podałem na priv.
dodam jurka kosmalę, fotografa ślubnego i jego s3pro..
http://abpc.com.pl/foto/
Niedzwiedz
21-07-2006, 10:18
abpc to zagorzaly fan fuji i s2 i s3 :) przyznam szczerze ze to wlasnie on mi wypral mozg tymi fuji ;)
OT: jesli jest kto zaintersowany zakupem Fuji S3Pro - dam namiary na taniego sprzedawcę
Jestem zainteresowany jego zakupem, jeżeli możesz to podaj namiary.
GG: 1171449