Zobacz pełną wersję : [ Makro ] V-max
Jako że wizja przesiadki w moim przypadku na coś lepszego od mojego starego druha znów się oddaliła .Postanowiłem z rozpaczy pierwszy raz wypróbować max iso z d70s.Poniżej fotka z dziś .Zdałem się całkowicie na oświetlenie sztuczne - Sb800 i lampka doświetlająca tło (tzw.biurowa :mrgreen:).Kadr to 50% oryginału .
Dane :
ISO- 1600 , f11 , 1/30s , centralnie ważony , lampka na +0,3 EV.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
chromatopelma? mój jest tak pewnie 10% z Twojego na razie...
a propos zdjęcia - wydaje mi się, że ostrość wskoczyła Ci na chelicery i krętarze pierwszej pary odnóży krocznych, oraz na posiłek, który chromatopelma lubieżnie konsumuje... jako, że krętarze mało ciekawe, to wzrok mi spada na to co potwór ma w pysku... ale tego trochę mało widać i nie wiem za bardzo co to za rodzaj pokarmu. może kadr szerzej, żeby uwzględnić przedmiot ciamkania. albo zupełnie inaczej - wycelować z GO w oczka.. w końcu oczy to zwierciadło duszy...
btw, jakiś boost saturacji dałeś? czy z mojego burasa też taka papuga wyrośnie?
pozdrawiam kolegę arachno-hobbystę
Pokarm to zapewne Blaptica dubia ;)
Nieźle. Niektórzy twierdzą, że ISO 1600 jest nieużywalne (zwłaszcza w "nicniemającym" D70s). Przy poprawnym naświetleniu kadru daje radę. Powalczyłbym tylko z BW, bo ta żółta poświata lampki psuje kolory.
PS. Moja jest większa :D
SzDz - tak to chromka .Twoja też taka kolorowa będzie , jak papuga.Co do fotki , no cóż strzelana z ręki (1/30).GO próbowałem rozłożyć w ten właśnie sposób żeby obejmowała "żarcie" oraz oczęta.Wrażenie nieostrości na małych detalach (oczka) bierze się stąd ,że przy skrajnie wysokich iso D70s cholernie traci szczegóły , a przy obróbce nie chciałem szaleć z parametrem "sharpness" , żeby zbytnio nie uwidaczniać ziarna .Acha jedzonko to Blaptica dubia :).
Dark - Dzięki :).Czekam niecierpliwie kiedy moja będzie tak duża jak twoja :).No fakt można z d70 powalczyć na wysokim iso :).Muszę spróbowac przy dziennym świetle .Efekty powinny byc lepsze .
Czyli zostajesz przy D70 ? Nastepcą może być D90.
To ISO jest jeszcze znośniejsze na papierze... widziałem. Jednak sam chyba sie nie zdecyduje na przekraczanie czułości 400 na tym aparacie.
Szalone zdjęcie ;)
.
Czyli zostajesz przy D70 ? Nastepcą może być D90.
To ISO jest jeszcze znośniejsze na papierze... widziałem. Jednak sam chyba sie nie zdecyduje na przekraczanie czułości 400 na tym aparacie.
Szalone zdjęcie ;).
Tak , zostaje przy d70.Nie chodzi o to że chcę , ale muszę .Hobby niestety musi poczekać .
Powyższy kadr należy traktować jako test :).
borregaard
28-10-2008, 13:55
Tak , zostaje przy d70.Nie chodzi o to że chcę , ale muszę .Hobby niestety musi poczekać .
Powyższy kadr należy traktować jako test :).
Test zaliczam do udanych....:-D
Fajny zwierzak Arturze...
Pzdr
Andrzej
arachiusz
28-10-2008, 20:55
bestia wielka i kolorowa
Jak dla mnie aż zbyt wyraźnie tego stwora widać, brrr... :)
Jak dla mnie aż zbyt wyraźnie tego stwora widać, brrr... :)
Fakt, przystojny nie jest :mrgreen:, mimo że futro kolorowe. Jak wygląda w 100%?
Pozdrawiam
Jak na test to całkiem nieźle :)
arturborzecki
30-10-2008, 14:13
czaderski pająk! szkoda, że nikt z moich znajomych nie ma takiego cuda bo ja to w życiu bym takiego nie hodował... :) ale fotografować toco innego...
Fajna fotka, nawet całkiem dobrze wygląda przy tym ISO. GO jest całkiem OK, trzeba by strzelić z 4 fotki z różną głębią i na warstwach je skleić ale po co, jak i tak jest ładnie :)