Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ujarzmianie chaosu - podejście pierwsze
Ogromnie podobają mi się zdjęcia, na których mimo pozornego bałaganu w kadrze oko widza jest prowadzone do tego jednego punku, w którym jest pointa zdjęcia. Zdjęcia gdzie w środku lasu fotograf pokazał to jedno drzewo, a w tłumie ludzi tą jedną, najważniejszą osobę.
Podejrzewam, że do mistrzostwa w ujarzmianiu chaosu dąży się latami i nie każdemu jest dane się tego nauczyć...od czegoś jednak trzeba zacząć.
Ja zaczęłam tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Wiem gdzie chciałam poprowadzić oko widza. Czy widz również to wie? :)
pozdrawiam
no mnie gałki lecą w kierunku tego ostatniego słupka. (Ale czy takie było założenie autora zdjęcia?)
Ale ogólnie wole jak nie ma takiego bałaganu w kadrze .:)
autorowi chodziło o rzekę chyba ale nie wyszło mu to za dobrze
mało ostro i słupki faktycznie rozpraszają uwagę.
Wiem gdzie chciałam poprowadzić oko widza. Czy widz również to wie? :smile:
moze i wie, ale sie nie stosuje ;-)
Błąd kompozycyjny polega tu na - generalnie - 3 rzeczach:
a/ obramowanie z drzew, działa jak winieta, ogniskuje wzrok w centrum kadru. Dodatkowo wzmocnione jest to tą mini-linia prowadzącą słupków. Ostatni słupek, nie dość ze jest w centrum kadru, to dodatkowo przyjmuje pozycje dominującą względem reszty.
b/ główna - jak myślę - linia prowadząca jest zanieczyszczona krzewami i ogólnie nie jest wyeksponowana na tyle, aby wygrać z zabiegiem z punktu a/
c/ Brak należytego wyeksponowania motywu głównego (pointy) zdjecia, do którego winna prowadzic linia rzeczki.
Ponadto, zdjęcie woła o inna porę fotograficzną lub co najmniej o nalezyte wywołanie. Niebo jest takie same jak woda i ogólnie mało interesujące. Szczegóły i kolory niewyciagniete na wierzch.
A potencjalnie to wcale dobra fotka.
Za dużo tego chaosu :-D. Moją uwagę też skupił ostatni słupek. Może 2 kroki w prawo i byłoby lepiej. Plus rady przedmówcy
W prawo się bardziej nie dało, ale mam jeszcze jedno podejście. Trochę węższe, tylko jeszcze nie wołane. Z rzeczką jest ten problem, że jest mocno zarośnięta i wiedziałam, że słupki będą główna "atrakcja" tego zdjęcia. Szkoda, że faktycznie ostatni nie jest bliżej mocnego punktu.
Dzięki za uwagi ;)
pozdrawiam
Fajne, ale plot mi mocno przeszkadza.
Straszny chaos w kadrze. No i ten płot. Ale dobrze że próbujesz ujarzmiać chaos. Życzę powowdzenia:)
Pozdrawiam:)
A może chodziło właśnie o płot...
camaxtli85
27-10-2008, 20:18
"Co to jest Chaos? To jest Ład, który zniszczono przy Stworzeniu Świata." tak samo tutaj ta cywilizacja (czytaj: płot) lekko odciąga wzrok, ale mimo tego doceniam, bo temat jest truuuuuudny!