Zobacz pełną wersję : [ Makro ] "bo zaorzą ten dział....."
Znudzona makro? Coś niebieskie ma gardziołko - może wypiła jakiś % z dykty ;)
.
Burkinafaso
31-03-2009, 20:19
Oj, po dykcie to bardziej w fiolet by wpadała. Dark ją najpewniej autowidolem lub innym borygo poi.;-) Chociaż nie - borygo to jakoś teraz zielone albo różowe... Sam już nie wiem...;-)
Ale żabula rewelacion... Przepraszam - rzekotka...:-D
arachiusz
31-03-2009, 21:08
Dark to jak ziew natury..........zajefajne
Żeby nie było - żabcia przeurocza i wiecej takich "gniotów"
.
arachiusz
01-04-2009, 09:26
A ja dziś łaziłem dwie godziny z rańca i znalazłem tylko śpiącego , a raczej czuwającego motyla zrobiłem fote i skoczył w trawę , ten typ tak ma :)
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
ooo to sezon rozpoczęty.. trzeba w sobotę wczesnie wstać :)
.
borregaard
01-04-2009, 20:58
Świetnie...i motyl skakunem...koniec świata...:mrgreen:
Arachiusz..w czym nocujesz w plenerze w tym czasie..?..Przymrozki ,to tamto...:mrgreen:
Żaba przecedzała takie fioletowe przez chlebek :D
Kurcze, Arachiusz już w terenie... i to w bardzo udanym plenerze. Ja mam paskudną infekcję gardła, a przez najbliższe dwa dni muszę się produkować na zajęciach... masakra. Jak stracę głos, będę miał przynajmniej więcej czasu na zdjęcia ;)
arachiusz
02-04-2009, 07:42
Dark hehe ja wiem czy udany jedna fota tylko właśnie ta , skoczył w trawsko i tyle go widzieli za póżno wyruszyłem zappewne...
Świetnie...i motyl skakunem...koniec świata...:mrgreen:
arachiusz..w czym nocujesz w plenerze w tym czasie..?..Przymrozki ,to tamto...:mrgreen:
tak wcześnie nie było mała do szkoły na 8:00 a ja w plener
ooo to sezon rozpoczęty.. trzeba w sobotę wczesnie wstać :)
.
etam najpierwsze czesiowe ulubione się pojawiły...
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Dobrze wiedzieć, że wiosna przyszła... i że niektórzy mają czas na te wszystkie kwiatki i muchi...i że nie zaorzą ;)
Pozdrawiam!
Zwierzak Czesia ma ładne tło.. to jeszcze D200 czy już fx?
.
Mucha? Mam i ja... ;)
//EDIT
arachiusz
02-04-2009, 17:39
Zwierzak Czesia ma ładne tło.. to jeszcze D200 czy już fx?
.
o d200 już zapomniałem :)
tak much ci u nas dostatek :)
//EDIT
Pozazdrościłem nowych fotek i poszedłem na skakuna.. ale nie było.
Był słonik, mały słonik :)
//EDIT
.
Pozazdrościłem nowych fotek i poszedłem na skakuna.. ale nie było.
Był słonik, mały słonik :)
Jakiś dziweny ten słonik... taki bez trąbki ;)
Na asfalcie go znalazłeś?
Burkinafaso
02-04-2009, 21:41
U Wasz tam na zachodzie ewolucyja słoniom trąbę nawet odebrała... Nie to co u nasz, pod rusko granico...;-) Nie dość, że słoni trąby mają, to jeszcze i ogony na dodatek posiadają...:mrgreen:
To chyba jest młody slonik, a nielaty wsród trąbalskich mają mały organ ;)
To na skorodowanej szynie
Ja jestem w siódmym, że w ciągu 8sek znalazłem zwierza długości całych 4mm, a tu mi takie komentarze sadzą ;)
Moglibyscie skrytykować, że lampą za mocno pojechałem albo coś..
:mrgreen:
.
Ja jestem w siódmym, że w ciągu 8sek znalazłem zwierza długości całych 4mm, a tu mi takie komentarze sadzą ;)
Przecież zachwycamy się i poświęcamy mu dużo czasu :)
Zakładałeś pierścienie do Tamrona? Bo jeśli nie, to albo on ma więcej niż 4mm, albo kroiłeś zdjęcie ;)
Przecież zachwycamy się i poświęcamy mu dużo czasu :)
Zakładałeś pierścienie do Tamrona? Bo jeśli nie, to albo on ma więcej niż 4mm, albo kroiłeś zdjęcie ;)
Kroiłem - przyznam się, bo zapomniałem pierścieni.. byłem zły na siebie ale, jak mówią, skleroza nie boli.. jedynie trzeba kilknąć tu i tam ;)
.
arachiusz
03-04-2009, 08:52
ojojoj fajny słonik w fajnym świetle ....pewnie trąby szukał :mrgreen:
no to może coś z dzisiaj takie małe popołudniowe barabara :mrgreen:
//EDIT
Widzę że sezon rozpoczęty :).
wigi - świetna mucha
arachiusz - czuć moc w Czesławie
Dark - super uchwycony moment :)
Nikuś - bardzo fajny słonik
tol2di - świetnie pokazana parka
Ja niestety nie mam czasu na razie biegać po łące za robalami , ale udało mi się wyskoczyć na chwilę z moją Kunegundą na osiedlowy trawnik :).
//EDIT
jest exif :)
Jak Wy wszyscy takie ładne kolorki focicie..
Osiedle opustoszało kiedy Kunegunda spojrzala swoimi pieknymi oczami na okolicę ;)
Ona cały czas będzie nosić ten woreczek?
tol2di, niezły numerek ;)
....
Ze spacerku
//EDIT
.
arachiusz
03-04-2009, 20:44
Kunegunda wyśmienita :)
Kunegunda pięknie sportretowana :)
Nikuś, a ten Twój pajączek znalazł sie między nogami większego pająka? i pewnie jak słonik bez trąby - również na szynie?
Osiedle opustoszało kiedy Kunegunda spojrzala swoimi pieknymi oczami na okolicę ;)
Ona cały czas będzie nosić ten woreczek?
Kunia to było 2 danie .
Na pierwsze było mała glizda , oślizgła i toksyczna :).
Z tym woreczkiem to ją chyba zostawie , bo prawdę powiedziawszy nie wiem ile u niej ten trans będzie trwał .
//EDIT
Nikuś bardzo ładny maszynista , tylko chyba mu ciuchcie zapi.....;)
taki naprany ze zapomniał na której bocznicy zaparkował :D
Nikuś, a ten Twój pajączek znalazł sie między nogami większego pająka?
Dokladnie o tym pomyślałem
...
Maszynista nie maszyna - pić musi ;)
.
borregaard
04-04-2009, 07:54
Aż mi lepiej na te zwierzaki patrząc i na to ,że się rozkręcacie......:mrgreen:
moonrage
04-04-2009, 19:41
Pozwolę sobie wstawić mój debiut w dziedzinie pajęczaków :D
dziś poczynione
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
borregaard
05-04-2009, 07:28
Moonrage...ciaaaaasno..
Dla mnie jedynka nie do przyjęcia...W makro i przyrodzie nie toleruję B&W...chyba że jest to łaciata krasula czarno biała...:-D
Podrzucę temat troszkę do góry totalnym starociem :)
Fotka z września 2007
//EDIT
arachiusz
07-04-2009, 16:49
no to i ja zapodam zapach wiosny :)
//EDIT
Przepiękne.. jakby bielą po oczach dostała
.
borregaard
07-04-2009, 22:14
Artur,Arachiusz...fajne ...bardzo fajnie wręcz.Śliczne kolorki..
arachiusz
08-04-2009, 11:05
no i ja dopiero dzisiaj znalazłem ciutkę czasu by pojechać w moje miejsce ,,,,fota jeszcze cieplutka :)
//EDIT
Dokarmiasz skaka? Czy ta muszka łasi się do niego? ;)
-------
Curfa.. ale ta GO mała.
//EDIT
.
arachiusz
09-04-2009, 21:14
Dokarmiasz skaka? Czy ta muszka łasi się do niego? ;)
-------
Curfa.. ale ta GO mała.
tę muszkę obracał i oglądał zanim ......mu kurna nie spadła , co GO ja wale z dalsza i cropuje , dłuższe czasy i mz jest ok , a i lustro podnoszę przed strzałem.
a dokarmiam już od roku całą gromadkę , mam jedno takie miejsce właśnie w tym sezonie to będzie mój raj :evil: i dla tego będę Was nimi nudził ...
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Eee tam - takich z duzymi ślepkami, to moge cały czas oglądać :)
Miałem kilka spotkań ostatnio ale jeszcze nie moge sobie poradzić z ustawieniem/okiełznaniem lusterka(doświetlenie)
Mz robaczki jednak reagują na dodatkowe światło, a może na ruch światła, kedy przystawiam własnie to lusterko
Wstepne podnoszenie lustra.. wymaga czasu i mozna stracić ujęcie oraz ustawienie GO. Narazie to dla mnie za duzo
.
arachiusz
10-04-2009, 06:56
ja wyzwalam radiowo zębami a w łapskach aparat stabilizuje by jak najmniej się trząsł
arachiusz
10-04-2009, 17:03
dodatkowo jak foce przyziemnie trzymam go na woreczku z ryżem , by zniwelować klapnięcie lustra
//EDIT
Z tym radiem to nie żart? Rozumiem , że pilotem.. pliltem do zębów ;)
.
arachiusz
10-04-2009, 18:34
Z tym radiem to nie żart? Rozumiem , że pilotem.. pliltem do zębów ;)
.
oczywiście że nie żart , jedyne utrudnienie to to ze większość pilota trzymam w ustach bo guziczek jest na środku ...tu masz pełny kadr przy 1/15s (patrz exif)
//EDIT
arachiusz
10-04-2009, 19:10
i jeszcze jedno z dlugim czasem...
//EDIT
Chciałbym zobaczyć exif ale w przypadku tych zdjęc Opanda mówi nie..
Winietka jest też w przypadku Tamrona. Ogólnie trzeba sobie powiedzieć, że łatwiej nie jest w makro ale to body nie jest do ekstremalnego powiększenia
Pochwal się jaki masz pilocik, nie daj się prosić :)
Masz syfki ;)
.
borregaard
11-04-2009, 06:18
Arachiusz,na tej stronie Twoich fot nie widać....
arachiusz
11-04-2009, 14:15
a ten mam http://www.allegro.pl/item569670469_pilot_radiowy_photix_nikon_d2xs_d2x_ fuji_s3_s5_pro.html
Andrzeju już widać , coś ze stroną mieli nie tak
co do syfków jest ich z 15 co najmniej , muszę wydmuchać :)
exif
Camera Make: NIKON CORPORATION
Camera Model: NIKON D700
Image Date: 2009:04:08 08:43:07
Flash Used: No
Focal Length: 105.0mm (35mm equivalent: 105mm)
Exposure Time: 0.067 s (1/15)
Aperture: f/20.0
ISO equiv: 320
White Balance: Auto
Metering Mode: Spot
Exposure: Manual
Exposure Mode: Manual
Bo zaorzą... ten wątek ;)
Słonik był malutki, z całą trąbą miał jakieś 2 mm, bestia :mrgreen:
//EDIT
Pozdrawiam
Ten słonik ma trąbkę, bo już dorosły.. ale troche przesadzasz, bo musiał mieć ze 3mm ;) 2mm to bez trąbki
.
Ten słonik ma trąbkę, bo już dorosły.. ale troche przesadzasz, bo musiał mieć ze 3mm ;) 2mm to bez trąbki
.
Wiem Nikuś, że Ty to specjalista od słoni beztrąbkowych, dlatego krakowskim targiem zgodzę się na 2,5, bo to mała trąbka była ;)
A propos trąbek i ryjków, ten to ma ryja... :D
//EDIT
fota jeszcze z czasów D70 i Tamrona 90 ;)
arachiusz
13-04-2009, 16:46
hehe kłamał i teraz ma dłuższy niż pinokio :)
Widziałem ostatnio takie dwa - chodziły po ławce w parku. Fajnie im wyrastają czułki z ryjków ;)
Kiedy wyciągnąlem aparat na oparciu została tylko pospolita..
//EDIT
.
arachiusz
15-04-2009, 20:32
fajna klasyczna pozycja na pieska :)
Coraz więcej wątków :) Czas tego "ratowniczego" wątku się chyba kończy..
Troche inny kadr i wierzchowiec w ciemnym popołudniem ;)
//EDIT
.
Odblaskowa biedrona to the rescue!
//EDIT
Nieźle wypastowana ;)
Jeśli jeszcze mozna to wrzucę resztką sił zeszłorocznego skakuna na kartce papieru
//EDIT
.
arachiusz
24-04-2009, 18:16
świetny szkrab :)
To jeszcze ostatni model, tegoroczny domownik, przypanelowy :)
//EDIT
.
borregaard
25-04-2009, 19:19
ostatni model, tegoroczny domownik, przypanelowy :smile:
Od formaldehydu się przyfioletowił....:mrgreen:
Ofc,te maluchy są zawsze ładne...
arachiusz
07-05-2009, 11:16
http://www.iv.pl/images/tvb8p9pur9gxkj5acwi.jpg
//EDIT
Bardzo fajne zdjęcie.. kolorki tworzysz w sRGB?
.
arachiusz super to ostatnie :)
arachiusz
07-05-2009, 19:02
Bardzo fajne zdjęcie.. kolorki tworzysz w sRGB?
.
tak :)
Kurcze, nie wiem czemu gdy robię przy zastanym, nawet w bardzo dobrych warunkach, nie jestem w stanie wycisnąć takiej ostrości. Bardzo fajna praca.
borregaard
09-05-2009, 12:55
Kurcze, nie wiem czemu gdy robię przy zastanym, nawet w bardzo dobrych warunkach, nie jestem w stanie wycisnąć takiej ostrości. Bardzo fajna praca.
Arachiusz robi jakieś myki i .....na trzeżwo się nie da....:mrgreen:
Fakt, skakun wygląda na kompletnie pijanego... :mrgreen:
Jutro przed sesją startuję z winkiem :D
Ten też ma ryja ;)
//EDIT
borregaard
10-05-2009, 08:27
No nieeeee,wymiękam....stresujesz mnie Darku..Sprzedaję 105-tkę...Kupię "idiot kamerę".....:mrgreen:
Ten też ma niezlego ryja.. taki Pinokio tasmański kudłacz :)
//EDIT
.
borregaard
10-05-2009, 16:36
//EDIT
Też ma coś długiego.....
Śliczny. mi nie chciał tak pozować jego daleki kuzyn.
arachiusz
02-06-2009, 10:08
Arturze ciekawym kto pierwszy zfocił.......mój z tamtego roku :)
//EDIT
borregaard
02-06-2009, 11:05
No ,wreszcie ktoś aktywował wątek..Arek,świetny,opancerzony koń bojowy....:mrgreen:
arachiusz
02-06-2009, 18:12
hehe konia mi z rzędem za odkopanie wątku
//EDIT
arachiusz
02-06-2009, 19:34
haha dobry qń
Ten koń to z pewnością wąchał kaktusy :)
arachiusz
03-06-2009, 10:48
Ten koń to z pewnością wąchał kaktusy :)
bo to qń luckilucka :)
Psychotrop
27-10-2010, 02:29
taki fajny wątek ... i taki zapomniany ;)
no to ja go UP
I chwała Ci za to.
Genialny wątek, nie tylko z powodu zdjęć, ale i komentarzy :D.
No po prostu czysta radość ^^
Burkinafaso
27-10-2010, 08:40
:shock: Ooo, mój ulubiony wątek wrócił z otchłani zapomnienia...:-D
//EDIT
Ktoś wie co to za gadzina :D?
Mucha :mrgreen:
Ładna :smile:
Mucha na zimno ;)
Taki fajny górnik z tego psychotropa ;)
.
E.. panowie to jest mufa na zimno 8-)
//EDIT
świetna ta mucha aż powiało chłodem brrr ;-)
to ja wrzucam muchę na ciepło
//EDIT
Na ciepło też gicio. Skrzydełka bardzo ciekawe. Dorzucę muchję na kolorowo-kontrastowo. Bardzo starą z D70 ;)
//EDIT
.
Panowie, nie umiecie się bawić. W tym wątku miały lądować gnioty. ;) I na zimno, i na ciepło - Wasze muchy są zbyt dobre. :D
Ooo, to ja zapolemizuję, bo są to ogólnie foty centralnie kadrowane, a mojej mufce jeszcze jest ciasno i ma jarmarczną kolorystykę :)
.
Pkt 6c Regulaminu:
Każdy użytkownik forum powinien akceptować postanowienia moderatorów [...] i nie prowadzić z nim polemiki. :p
Nie 'zapolemizowywuj' tylko dawaj kolejne. :D
..a to przepraszam ( strasznie ostra ta Pani moderator )
Niestety muchy u mnie się skończyły ale jakiś pająnczur się znajdzie
//EDIT
.
Świetny (sz)krab. :D
(a pani moderator łagodna jak dziecko)
Burkinafaso
29-10-2010, 22:57
Fajne te muchi, ale jakieś takie mało tego, no... temperamentne są...:wink:
Kadr może nie do końca zgodny z duchem KAC, ale tematycznie myślę, że się nada...:mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/10/muchi-1.jpg
źródło (http://www.fibrochem.lublin.pl/muchi.jpg)
:lol:
Zapytam nieśmiało - czym je karmiłeś? :)
Nie moge się doliczyć.. ta fota ma śmoc :shock:
rewelacja
.
Burkinafaso
29-10-2010, 23:07
:lol:
Zapytam nieśmiało - czym je karmiłeś? :)
Aaa, takie tam... kanapki własne im odstąpiłem...:mrgreen:
Z lubczykiem chyba były... :D
//EDIT
Muszkowa kanapka jest rewelacyjna :)
Krab też wymiata :]
Za to ja się dostosuję do prośby moderatora.
Łiii, czyli w końcu jest wątek, gdzie mogę bez wstydu pokazać swoje stare zdjęcia, których technika wykonania nie stanowiłaby wyzwania dla dziesięciolatka.
Na początek takie trzy pstryki. Jak znajdę chwilę na drobną obróbkę, to i inne gniotki tu się pojawią.
1.
2.
A i jeszcze taki humorystyczny akcent
[3]
Zawsze jak na to patrzę, to mi poprawia humor. Zaobserwowana sytuacja daje się podsumować cytatem: "myślisz, że skoro jesteś ode mnie większy, to nie dam ci w ryja??"
E tam 1 nie taki gniot, :)
To z własnej hodowli?
Burkinafaso
30-10-2010, 21:30
A i jeszcze taki humorystyczny akcent
[3]
Zawsze jak na to patrzę, to mi poprawia humor. Zaobserwowana sytuacja daje się podsumować cytatem: "myślisz, że skoro jesteś ode mnie większy, to nie dam ci w ryja??"
Jak dla mnie trójka to horror pełną gębą... Gdyby tak ciachnąć deczko dołu, to ten z tyłu wyglądałby jak kruczowłosa panna wypełzająca z TV w japońskim "Ringu".:-D
Albo taki Dawid i Goliat, kruca bomba...;) Podoba mi się.
Atrax - Dawid świetny. :)
Pora sprowadzić ten wątek na właściwe tory, dlatego pozwolę sobie dodać prawdziwego gniota, a co!
//EDIT
:)
Eee tam gniot - kucyk z błyskiem w oku :)
.
sadzio28
03-11-2010, 14:34
//EDIT
Gnioty ? To i mije też się tu muszą być :D . Oczywiście w serii KAC .
1.
2.
3.
Robione jeszcze hybrydą fuji s6500+dcr250 , bo do nikusia jeszcze nie mam sprzętu :(
Ten ostatni też może mieć kac-a, jeśli dawca imprezował wcześniej
Rewelacja jak na zdjęcia robione nieNikonem ;) (taki żart)
.
Burkinafaso
03-11-2010, 22:31
No, no, no - jak na "nołnejma":wink:, to całkiem, całkiem te gniotki.
To ja może pociągnę (przepraszam, ale nie mogłem znaleźć równie dobrego odpowiednika :D) temat błysku w oku. Nie ukrywam - jako ceniący sobie sen poranny nade wszystko, takich fot mam najwięcej.
Tego "herbatnika" z ADHD upolowałem w samo południe na Słowacji dosyć wysoko npm... No ale cóż, z wielu powodów nadaje się do pokazania tylko tutaj.:mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/paz20krolowej-1.jpg
źródło (http://www.fibrochem.lublin.pl/paz%20krolowej.jpg)
sadzio28 to nie są gnioty, ty łoszuście:P
1. Mi podoba, widział bym to może z innej perspektywy, ale to szczegół
2.Szczerze mówiąc tutaj by się przydało nawet f/16, ale to też szczegół:D
3.Nie lubie zdjęć gdzie jest coś ludzkiego.
Do Burkinafaso jak dla mnie super, delikatnie przeszkadza mi ta mgiełka ale z tym to już chyba przesadzam:D
Niżej wrzuce moją wizje świata:mrgreen:
http://img801.imageshack.us/img801/8862/pazkrolowej.jpg
sadzio28
04-11-2010, 12:26
sadzio28 to nie są gnioty, ty łoszuście:P
1. Mi podoba, widział bym to może z innej perspektywy, ale to szczegół
2.Szczerze mówiąc tutaj by się przydało nawet f/16, ale to też szczegół:D
3.Nie lubie zdjęć gdzie jest coś ludzkiego.
Do Burkinafaso jak dla mnie super, delikatnie przeszkadza mi ta mgiełka ale z tym to już chyba przesadzam:D
Niżej wrzuce moją wizje świata:mrgreen:
http://img801.imageshack.us/img801/8862/pazkrolowej.jpg
Jak nie są, jak są ;)
1. Czasami plener wymusza takie i nne perpektywy
2. Szczerze , to popierdułka którą robiłem te zdjęcia miała maksymalnie f11 :cry:
3. A ja się tak poświęciłem , i dałem się dziubnąć :mrgreen:
No, ale teraz mam dylemat w co zainwestować , żeby d5000 robił takie a może i lepsze foty . A funduszy dużo na to niema niestety :confused:
To ja też jakiegoś nagniotka wrzucę, żeby się dyskusja dalej kulała.
//EDIT
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Burkinafaso - wow, kapitalne zdjęcie. Wersję Buliego możnaby natomiast trochę odszumić :).
Ostatnia ważka też świetnie ustrzelona.
Ważka jest elegancka, sam polowałem na takie kadry ale nigdy nie mogłem trafić na ,,wiszącą w powietrzu'':)
A moja wersja była robiona w 3 minuty z czego 2 min. włączał się PS :D, Ale faktycznie, można lekko odszumić;)
borregaard
06-11-2010, 12:10
Bardzo cieszę się z reaktywowania wątku,do którego powstania ,nieco,się przyczyniłem..."gwałcąc" Nikusia....:mrgreen:
"Dla podwiżenija razgowora" wstawiam ważkę,nie dlatego ,że piękna,dlatego ,że nie "robiona" obiektywem makro...jakosć ;) ,....
//EDIT
Wstawiając kadr podobny,na "Przyrodzie" napisałem,że wykonane 105 VR.....tak....,ale nie dopisałem 18-.......:mrgreen:
Piękne te wasze turbognioty. ;)
Psychotrop
06-11-2010, 13:14
//EDIT
skoro odkopałem ten wątek, to i ja wrzucę swoje dwa gniotki ;)
1
2
Andrzej.. mam nadzieję, że przed "gwałtem", chociaż "na ciastko zaprosiłeś" ;) To było tak dawno
No i miło oglądać takie gnioty, jak mi się wydaje, z naturalnym światełkiem
.
borregaard zabiłeś mnie tym zdjęciem, piękny detal:)
Masz może więcej kadrów?
borregaard
06-11-2010, 21:51
borregaard zabiłeś mnie tym zdjęciem, piękny detal:)
Masz może więcej kadrów?
Pokazywałem w "przyrodzie"....
//EDIT
Andrzej.. mam nadzieję, że przed "gwałtem", chociaż "na ciastko zaprosiłeś" To było tak dawno
No i miło oglądać takie gnioty, jak mi się wydaje, z naturalnym światełkiem
Zapomniałeś......:wink: :grin:
...a światełko naturalnie....naturalne....
To ja wrzucę coś egzotycznego:)
Moja Wilma
//EDIT
Fajna kiełbacha.
A andrzejową ważkę znam :) Bardzo przyjemna w kolorystyce.
Mi zaś już chyba pozostało przeszukiwanie hdd w poszukiwaniu nieudanych zdjęć i zabawa w ich ratowanie. W sumie z braku laku...
//EDIT
I oryginał dla pośmiania:
http://img602.imageshack.us/img602/3295/lolq.jpg
Fajna kiełbacha.
Bardzo fajna:P
Mi zaś już chyba pozostało przeszukiwanie hdd w poszukiwaniu nieudanych zdjęć i zabawa w ich ratowanie. W sumie z braku laku...
Chyba działamy podobnie, nowych kadrów nie ma a starych jest kilkanaście G:D
//EDIT
Ta
A to miało pójść definitywnie do kosza ze względu na dość kiepskie doświetlenie złotą blendą... ale skoro jest już taki wątek, to proszę.
Z kadrowaniem też totalnie poszalałem - czyli mamy sobie tło... a i jest w ogóle jest jeszcze coś oprócz niego, jeśli się dobrze przyjrzeć :)
Gnioty to gnioty :]
I jeszcze jeden z cyklu "marzyciel zjarany w popiół" :)
Burkinafaso
09-11-2010, 21:28
Fajna kiełbacha.
A andrzejową ważkę znam :) Bardzo przyjemna w kolorystyce.
A co sie bede wysilał, jak można se zacytować...:razz:
Od siebie dodam, że krzyżowiec pięknie "wyszedł z cienia".
Uff - tom się opisał...;-)
Z kadrowaniem też totalnie poszalałem - czyli mamy sobie tło... :)
Gnioty to gnioty :]
To jest kadrowe szaleństwo??? Proszę bardzo... Podglądacz.:mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/qnik-1.jpg
źródło (http://www.fibrochem.lublin.pl/qnik.jpg)
Burkinafaso, ty lepiej powiedz o czym myślałeś robiąc ten kadr.
Atrax, pajączka ładnie wyciągnąłeś, teraz się pochwal o ile EV:D
A to mój, nie wiadomo co za motyl;)
//EDIT
Wątek spada, dlatego UP. :)
//EDIT
Ech a komu by się chciało biegać za robalami, :)
Ja też coś dodam, moja jedna z pierwszych ważek.
//EDIT
Wojteksw
11-11-2010, 18:35
Aby dział makro działał, dodam i ja fotkę.
//EDIT
Na straży działu makro, oprócz bezwzględnych moderatorów, stanie taki szorszoń. Będzie bezpiecznie i nikt tu nic nie ruszy ;)
.
To ja coś dam od siebie, narazie to początki, więc nie nabijać sie. Pierwsza fota z obiektywu takumar 28. ;) Czyli mój pierwszy skakun. ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/DSC8848a_ansxhn-1.jpg
źródło (http://ifotos.pl/img/DSC8848a_ansxhn.jpg)
Panowie co my bez was byśmy zrobili ;-)
Fotki super!
Pozdrawiam.
Aby dział makro działał, dodam i ja fotkę.
Słuszna postawa obywatelska!
Na straży działu makro, oprócz bezwzględnych moderatorów, stanie taki szorszoń. Będzie bezpiecznie i nikt tu nic nie ruszy ;)
Uważaj sobie, Nikuś, za bluźnierstwa szorszonie żądlą w (wstaw sobie co chcesz). :P
To ja coś dam od siebie, na razie to początki, więc nie nabijać się. Pierwsza fota z obiektywu takumar 28. ;) Czyli mój pierwszy skakun. ;)
Kto by śmiał? Skakunów nigdy za wiele. :)
Panowie co my bez was byśmy zrobili ;-)
Fotki super!
Fumio... Powinieneś dostać bana, ale znalazłam karę straszniejszą: wyjarany Cicadella Viridis. A masz. :p :D
//EDIT
Skoro wszyscy dodają, to ja też. Ciekawy jestem czy dużo będzie ocen krytycznych, ale są to moje początki, ponadto poznaję dopiero D90 po zamianie z D40.
//EDIT
Pozdrawiam
Tomek
.
Uważaj sobie, Nikuś, za bluźnierstwa szorszonie żądlą w (wstaw sobie co chcesz). :P
..a nie mówiłem (pisałem) toż prawie jak groźba ;)
.
..a nie mówiłem (pisałem) toż prawie jak groźba ;)
.
Bla, bla, bla... Zamiast gadać - wrzuciłbyś jakiś psychodeliczny obrazek lepiej. :) Trzeba wyrabiać normę. :)
Oki ptociem Pani. Jeśli nie było, to tak na "filmowo" Jack Nicholson w najnowszej produkcji " Nieogolony w okularach"
Już niedługo w kinach ;)
//EDIT
Tomek96, w tym wątku z założenia się nie krytykuje. Tu wszytskie foty są piękne inaczej ;)
.
Takiego bałaganu nawet borregaard by się nie powstydził. :D
Paradoksalnie, chyba będę przeglądał te wątki częściej niż wiosną, bo właśnie ową wiosnę i lato mi przypominają.
Ładna odskocznia od tego, co się dzieje za oknem...
Burkinafaso - akurat ten kadr mi się podoba :). Co prawda nie zawsze jeszcze mam wyczucie, kiedy należy to robić, ale czasem nawet i warto łamać utartą konwencję trójpodziału.
Wojteksw - czad. Mimo, że lampa i ostre światło, to jednak fajna skala i głębia ostrości. Paskuda robi wrażenie.
Wojteksw
12-11-2010, 10:13
Paradoksalnie, chyba będę przeglądał te wątki częściej niż wiosną, bo właśnie ową wiosnę i lato mi przypominają.
Ładna odskocznia od tego, co się dzieje za oknem...
Burkinafaso - akurat ten kadr mi się podoba :). Co prawda nie zawsze jeszcze mam wyczucie, kiedy należy to robić, ale czasem nawet i warto łamać utartą konwencję trójpodziału.
Wojteksw - czad. Mimo, że lampa i ostre światło, to jednak fajna skala i głębia ostrości. Paskuda robi wrażenie.
Musiałem użyć lampy, bo mój model był bardzo energiczny i bałem się aby przypadkiem nie usiadł mi na nosie, co do niego się zbliżyłem to się podrywał, nie mogłem zastosować dłuższego czasu i światła zastanego a więc była lampa i efekt widoczny. Natomiast co do pory roku, to makro można wykonywać także teraz, zobacz zdjęcie motylka wykonane przez mojego syna Tomka96. Tomek zdjęcie robił w warunkach domowych w środę, okazało się, że znaleźliśmy jeszcze dwa motyle w garażu i do tego jeszcze jeden żywy mimo, że bardzo ospały. Dlatego Tomek postanowił ćwiczyć makro.
Wojteksw
12-11-2010, 11:06
Znalazłem mojego szerszenia w oświetleniu naturalnym, bez oślepienia lampą błyskową. Które zdjęcie bardziej jest poprawne.
//EDIT
borregaard
12-11-2010, 11:49
Takiego bałaganu nawet borregaard by się nie powstydził. :D
Hahahaha,...żarty tu sobie z dziadka urządzają....:wink:
Hahahaha,...żarty tu sobie z dziadka urządzają....:wink:
Tak, tak.. "bałagan (w tle)" oraz "robak natynkowy", to przynajmniej dwa określenia, które wpisały mi się w pamięć i wiążą się z Twoim prezentacjami makro :mrgreen:
Jako, że się odezwałeś, to... "berek"!! Twoja kolej na pokazanie fotki ;)
.
Burkinafaso
12-11-2010, 15:50
Sęk w tym, że po sprawdzeniu kilku (-nastu :D) różnych konfiguracji, taki kadr podchodzi mi najbardziej...:roll:
Ale od jakiegoś czasu idealnie doświetlone robale umieszczone idealnie w mocnym punkcie na idealnie ostrym "kfiatku" z idealnie rozłożoną GO idealnie odseparowane od idealnie "rozmazianego" tła wywołują u mnie... no jakoś niespecjalnie mi się podobają.;) Choć oczywiście pełen szacun za wykonanie takowych.
A może to już czas udać się do lekarza specjalisty...:mrgreen:
Ten szerszeń to jakiś strasznie ciężki, długo mi otwiera go. ;)
Jakiś konik chyba, nazwy nie znam, gdyby można było podac nazwe byłbym wdzięczny. ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/DSC8916a_aerhnx-1.jpg
źródło (http://ifotos.pl/img/DSC8916a_aerhnx.jpg)
Jeżeli było to przepraszam.
//EDIT
Testuje dalej takumara, chce się jakoś przygotować do nowego sezonu, oczywiście jak dożyje ;)
Nikon d5000 takumar i lampa.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/DSC9693aj_aearww-1.jpg
źródło (http://ifotos.pl/img/DSC9693aj_aearww.jpg)
judith_manson
15-11-2010, 18:55
fajne zdjecie amedos. bardzo ladna kolorystyka.
No, fajnie łypie tym jednym okiem
Tu chyba można bezkarnie zabrać nieco kolorków, utracić szczegóły oraz zaszaleć z morą ;)
Sex ala obcy(8)
//EDIT
.
Burkinafaso
16-11-2010, 21:41
Sex ala obcy(8).
Ładne oczy (oko) ma ta Ala. Ale żeby tak od razu z obcym...:shock::wink:
No wiesz... Ala miała być główną bohaterką "Opętania" reżysera Żuławskiego, jednak Isabelle ją wygryzła. Zostało Ali pozowanie u podrzędnych pstrykaczy makro-porno ;)
http://www.filmweb.pl/film/Op%C4%99tanie-1981-8801
.
Bo gdzie dwóch się bije, tam Obcy korzysta. :D
Piękna Ala à la sex. :)
Po jakichś 80 milisekundach od zobaczenia tej fotki, w mojej głowie pojawiło się hasło "Xenomorph".
"Xenomorph" aż musiałem zapytać w google i już wiem :razz:
Kontynuacja potworności z serii obcy:
"Jaki smczny ten nieznajomy" ;)
//EDIT
swego czasu odrzucona przeze mnie fotka z powodu bałaganu w tle
.
arachiusz
17-11-2010, 09:21
Nikuś bałagan w tle to masz tu...
//EDIT
Burkinafaso
18-11-2010, 23:14
...ewentualnie tu...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/DSC_9851-1.jpg
źródło (http://www.fibrochem.lublin.pl/DSC_9851.jpg)
Nikuś bałagan w tle to masz tu...
Nie dość, że bałagan, to jeszcze coś zielonego w kadr wlazło. :mrgreen:
...ewentualnie tu...
Pięknie, KACowo. :D
Łi, bałagany jak się patrzy. Temu ostatniemu, to chyba termometr w puppie się ostał.. Ogólnie przyjemny w odbiorze KAC. Chyba popracuję dziś nad przyszłym kacem ;)
Burkinafaso
19-11-2010, 15:40
Ano właśnie - może ktoś orientuje się ki czort ten na ostatniej fotce... (ten, z zamontowanym sprzętem do pomiaru ciepłoty własnej...:wink:) Wujek Google nie chce nic powiedzieć.
Ano właśnie - może ktoś orientuje się ki czort ten na ostatniej fotce... (ten, z zamontowanym sprzętem do pomiaru ciepłoty własnej...:wink:) Wujek Google nie chce nic powiedzieć.
Ech,
takie rzeczy to wie tylko Bóg, co to stworzył i prawa ręka Boga z działu entomologi Dark :D
Też nie wiem co to za gad. Poniższego też nie znam. ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/DSC9960aa_awexwh-1.jpg
źródło (http://ifotos.pl/img/DSC9960aa_awexwh.jpg)
judith_manson
19-11-2010, 23:41
na korwina mikke mi powyzsze wyglada hahaha
Rollo1974
20-11-2010, 00:03
//EDIT
Witam. To i ja coś zapodam ze swojej kolekcji makrowych gniotków dla podtrzymania wątku
1.
2.
3.
4.
Witam,
jako, że ta fotka pewnie nigdy nie trafiłaby do mojego wątku może dam jej szansę tutaj :)
Bardzo głęboka szuflada, jeszcze z tamtego roku :)
//EDIT
Rollo1974, za duży kontrast (ostre świecenie?) i zbyt wielka saturacja, choć kadry przyjemne.
Adamson, jeśli tę fotę uważasz za odrzut, odpad, czy śmieć... ;) to gratuluję :D
Mi ona bardzo się podoba. :)
Mogę się domyslać dlaczego odrzucona.. bo ten cwiat w dolnej częścipoza go ale mz bardzo fajna fota, Adamson:)
od Rolla 2ka ma w sobie to coś, może te oczy..
.
Burkinafaso
20-11-2010, 21:30
Rollo 1974 - dwójeczka super. Diabolique... (o właśnie, czas sobie znów przypomnieć ten film).
Adamson - nie ma co się wstydzić - tu same perły...:mrgreen: A swoją drogą, to bardzo dobra fota jest.
A mojego dziwoląga naprawdę nikt nie zna???:roll:
borregaard
21-11-2010, 01:16
"berek"!! Twoja kolej na pokazanie fotki...OK,...:-)
//EDIT
judith_manson
21-11-2010, 12:22
borre, tym razem troche bez zycia, smutne kolorystycznie i mdle
borregaard
21-11-2010, 17:39
No nie jest to bombka na choinkę i nie miała świecić i razić...:)
No nie jest to bombka na choinkę i nie miała świecić i razić...:)
Tym bardziej pasuje do tego wątku :mrgreen:
Inna inszość, że to ostatnie zdjęcie borregarda jest mz bardziej zblizone kolorystycznie do rzeczywistości niż większość ogladanych w tym dziale fotek. Jest kwestią subiektywną czy lepiej "pociągnąć z landryny", tudzież potraktować "neutralem" ;)
.
mariush777
21-11-2010, 18:45
mogę i ja? :)
//EDIT
mogę i ja? :)
Od teraz to Twój obowiązek. :D
jako, że ta fotka pewnie nigdy nie trafiłaby do mojego wątku może dam jej szansę tutaj :)
Wiemy, wiemy, za dobra jest do Twojego wątku. :p
Witam,
borregaard, ja tam lubię takie "mdłe" więc mi się widzi :)
mariush, spoko fotka, tylko ten zafarb :)
Wiemy, wiemy, za dobra jest do Twojego wątku.
Anja no i przejrzałaś mnie... i co teraz ? wszystko popsułaś :( hehe :)
wigi, Burkinafaso, Nikuś dzięki.
Prawdę mówiąc, to zdjęcie zostało odrzucone raczej za światło i tą "nudę" w kadrze :)
No to może tym razem... :)
//EDIT
Piękna ważka borregaarda, mi taka "mdła" fota pasuje, choć minimalnie zwiększony kontrast foty by nie popsuł. ;)
Adamson, pierwszy raz widzę śliniącego się motyla z wywalonym jęzorem, oj, chyba był na kacu... :D
borregaard
23-11-2010, 09:09
Adamson, pierwszy raz widzę śliniącego się motyla z wywalonym jęzorem, oj, chyba był na kacu... :D
Oj,te nektarki dnia poprzedniego.....a efektem japońska choroba..."suszijapa".....:lol:
Sympatycznie wyszło.:grin:
Burkinafaso
23-11-2010, 23:29
... japońska choroba..."suszijapa".....:lol:
:grin: No patrz, a ja gupi zawsze myślałem, że to wina "centralnego"... a tu na taką ekskluzywną chorobę człek się załapał...:shock::mrgreen:
Jako, że niedawno pojawiła się Ala w bliskiej komitywie z obcym, to wygrzebałem fotę, którą udało mi się kiedyś zrobić tuż przed narodzinami tego drugiego... Niech no trochę turpizmem zawieje.:twisted:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/o-1.jpg
źródło (http://www.fibrochem.lublin.pl/o.jpg)
Burkinafaso, co to za ciacho i dlaczego tak centralnie? :D
Burkinafaso
23-11-2010, 23:56
Burkinafaso, co to za ciacho i dlaczego tak centralnie? :D
Jakie ciacho???:shock: Toż to chestbuster wydostający się z żywiciela, widoczny jak na dłoni w głębi kadru (centralnego, zresztą :grin:).
Może to ciacho na KAC-a?
Nooo, za taki wynalazek to Nobel murowany...;)
Jakie ciacho???:shock:
no na przykład rozpołowiony sztrucel jakiś, albo inny chrust ;)
Burkinafaso
24-11-2010, 09:57
To ciacho to pęknięty... pomidor.:smile: Zamrożony.
judith_manson
27-11-2010, 11:20
:grin: No patrz, a ja gupi zawsze myślałem, że to wina "centralnego"... a tu na taką ekskluzywną chorobę człek się załapał...:shock::mrgreen:
Jako, że niedawno pojawiła się Ala w bliskiej komitywie z obcym, to wygrzebałem fotę, którą udało mi się kiedyś zrobić tuż przed narodzinami tego drugiego... Niech no trochę turpizmem zawieje.:twisted:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/o-1.jpg
źródło (http://www.fibrochem.lublin.pl/o.jpg)
jakas choroba weneryczna ? :D :D :D
Psychotrop
28-11-2010, 01:00
też mam takie dziwne :D
kto zgadnie co to jest ?
//EDIT
kto zgadnie co to jest ?
wafelki ryżowe zatopione w miodku?
.
Psychotrop
28-11-2010, 12:13
ni :D
do 3 razy sztuka :D
śrut do wiatrówki... zatopiony w miodzie? ;)
ale z tym miodkiem to dobry kierunek? ;)
.
Psychotrop
28-11-2010, 15:41
no dobra :D
powiem wam :D
plaster dziurawego żółtego sera na tacce styropianowej i zdalnie wyzwolona lampa od spodu tacki ;)
Banalne... Wiedziałam. :p
A poważnie - tacka gdzieś mi świtała, ale że ser??????? :D Masz pomysły, Grzesiu. :D
Na początku pomyślałem, że to styropian ale wydawało mi się zbyt banalne jak na autora - jestem zawiedziony :-P
.
No ja też myślę, że autor się nie wysilił - taka banalna i łatwa zagadka... :D ;)
Dawajcie następną. :)
Zabłąkany, "szufladowy" pajączek (bez kontrastu ale za to z cieniami ;))
aha, zagadka?Ok
-Jacek i .. ? ;)
//EDIT
.
Burkinafaso
03-12-2010, 11:04
Jacek i .. ? ;)
Nikuś, bo Cie Moderatory zara zbanują za zadawanie tendencyjnych pytań i politykie na forum.:wink:
A "prześwietlony" pajączek podoba się. Widać, że mu "wewnętrznych elementów konstrukcyjnych" brak.:grin:
borregaard
03-12-2010, 18:10
-Jacek i .. ? ......"po węgiersku",..;)
Dziadek myślał,myślał...
aha, zagadka?Ok
-Jacek i .. ? ;)
Nikuś, bo Cie Moderatory zara zbanują za zadawanie tendencyjnych pytań i politykie na forum.:wink:
... Agatka. Chyba że model dostał kapciem, to wtedy Placek. :p
Moderatory też ludzie. Czasami. ;)
Burkinafaso
03-12-2010, 21:46
......"po węgiersku",..;)
:mrgreen:
Ja to jednak bardziej o tym "po zbójnicku" myślałem...:twisted: Ale to i tak na jedno wychodzi.:wink:
Placek. :p
:shock::shock::shock: A widzisz, widzisz - Tobie to wolno...;-)
Żeby nie było - nierozszyfrowalna dla przysłowiowego Kowalskiego zagadka.:wink: Kolorowa - na zaokienną szaroburość...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/DSC_1020a-2.jpg
źródło (http://www.fibrochem.lublin.pl/DSC_1020a.jpg)
wojtas0009
04-12-2010, 00:39
:) też coś dodam- gdzieś tu przeczytałem... że ma być "od przodu" ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/qqsa2o-2.jpg
źródło (http://oi54.tinypic.com/qqsa2o.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/okbrzo-2.jpg
źródło (http://oi54.tinypic.com/okbrzo.jpg)
pozdrawiam
Wojtek
Mufka fajnie "wychodzi z" żółci :)
CO do zagadki.. może jakiś zmrożony dywan... albo mrożony obiadek Agatki ;)
.
Burkinafaso
04-12-2010, 23:18
CO do zagadki.. może jakiś zmrożony dywan... albo mrożony obiadek Agatki ;).
Wiesz co - mrozu to ja mam ooooo potąd...;-)
Niespecjalnie wiem co jada Agatka w porze obiadowej, ale śmiem twierdzić, że tego raczej nie tyka...
Jakieś może jeszcze pomysły???
Za trudna ta zagadka ;)
Umieszczam fotkę, w której trochę mało makro, za może przypomnieć ciepłe lato
//EDIT
.
Burkinafaso
10-12-2010, 11:54
Za trudna ta zagadka ;).
;)
Smakowity bokeh w LD na ostatniej fotce...
biedrona na odświeżenie wątku
//EDIT
;)
Smakowity bokeh w LD na ostatniej fotce...
Oj tak, tylko LD się broni... :mrgreen:
Oj tak, tylko LD się broni... :mrgreen:
L(s)D dla smakoszy :razz:
.
arachiusz
16-04-2011, 13:52
//EDIT
Odświeżam :) z rana ...
1.
2.
Ładne te z rana.
Poniżej fot z szuflady, chyba nie było
//EDIT
.
arachiusz
17-04-2011, 10:02
Nikuś robal robalem za to bokeh super ...,a z rana takie pstryki zapoluje dopiero na nie to na szybko było w tym miejscu 10m kwadratowych jest ich masa http://img819.imageshack.us/img819/6429/backstagee.jpg wokoło super teren z samym mchem , i tam se żerują , widziałem dwa jak coś szamały ale mi zwiały...
Ostatnio w mojej okolicy było ładne światełko. Mieszkam teraz miejscu gdzie robali pełno, a zebrac się na jakies pstrykanko ciężej... hmm
.
Burkinafaso
17-04-2011, 13:00
Mieszkam teraz miejscu gdzie robali pełno...
.
Niech zgadnę - w bloku blisko zsypu???:mrgreen::wink: Nie no, gupie, wiem...:wink:
Niechude te Wasze poranne potwory. Ja dzisiaj na spacerku z rana spotkałem tylko oskę. "Zrobiona" N35 1.8... bo ino tylko to cudo miałem ze sobą.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/04/DSC_4632-1.jpg
źródło (http://www.fibrochem.lublin.pl/DSC_4632.jpg)
haha. Z okolic zsypu właśnie się wyprowadziłem i teraz dalej ze śmieciami trzeba chodzić ;)
Burki, ta osa na pewno żywa? :p
.
Burkinafaso
17-04-2011, 14:07
Burki, ta osa na pewno żywa? :p
.
Nie, no to, że degenerat ze mnie to pewne, ale jeszcze nie upadłem tak nisko, żeby trupy fotografować!:D;) Chyba się dopiero co wybudziła, bo żwawa nadzwyczaj nie była. Chwilę posiedziała na słońcu... i tyle ją widzieli.:D Jeszcze jeden kadr - też oczywista z 35.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/04/DSC_4622-1.jpg
źródło (http://www.fibrochem.lublin.pl/DSC_4622.jpg)
Karbulot
17-04-2011, 14:17
Z daleka jej robiłeś?
Świetnie wyszło :) .
Ja tez dzisiaj cały dzień biegam z 35-tką ;) .
Nikkor 35 1.8? Do makro.. nowy trend:D
.
Burkinafaso
17-04-2011, 14:54
Z daleka jej robiłeś?
Kropowane te oski dosyć mocno. 35 była z podpiętym średnim pierścieniem (pierścionki u mnie w plecaku to wyposażenie obowiązkowe :D).
Nikkor 35 1.8? Do makro.. nowy trend:D.
A tam trend. Z rodziną byłem. Miałem się kulturalnie po trawie nie "walać"... ale cóż - siła przyzwyczajenia.:D;)
arachiusz
17-04-2011, 16:08
Dzisiaj narodziła się nowa, świecka, tradycja – podczas niedzielnych spacerów z rodziną zdjęcia makro to obowiązek ;)
Tak? Poszedłem sobie rozruchowo na małe pstrykanie w teren odludny.. no i trzech makromaniaków na jednej polanie. Kiedyś mogłem się poczuć wyjątkowy - dziś każdy z blendami ( lampa + dyfuzor passe ) oraz aparaty klasy D300/D700 ;)
.
Tak? Poszedłem sobie rozruchowo na małe pstrykanie w teren odludny.. no i trzech makromaniaków na jednej polanie. Kiedyś mogłem się poczuć wyjątkowy - dziś każdy z blendami ( lampa + dyfuzor passe ) oraz aparaty klasy D300/D700 ;)
Pewnie zrobiłeś im jakieś zdjęcie. Pokaż nam, jak to wyglądało. ;)
Pewnie zrobiłeś im jakieś zdjęcie. Pokaż nam, jak to wyglądało. ;)
Nie zrobiłem. Nastawiłem się na robaki.
Tak przy okazji.. ilu Was tam jest - na awatarze jest tylko jeden skakun ;)
.
Nie zrobiłem. Nastawiłem się na robaki.
Tak przy okazji.. ilu Was tam jest - na awatarze jest tylko jeden skakun ;)
A to nie wiesz, że skakun ma cztery pary oczu? :D
A to nie wiesz, że skakun ma cztery pary oczu? :D
Fotki skakunom robiłem od przodu.. a to z tyłu też coś jest? :D
//EDIT
.
Karbulot
17-04-2011, 21:19
Kropowane te oski dosyć mocno. 35 była z podpiętym średnim pierścieniem (pierścionki u mnie w plecaku to wyposażenie obowiązkowe :D).
Aaaa, no chyba że z pierścieniami :) .
//EDIT
arachiusz
05-05-2011, 17:35
,,,by nie zaorali :)
//EDIT
Nikuś, skakun super
timi, chyba matryca do przedmuchania :)
Arek, gratki za ma
Taki motylkowy standard, ciekawostka- ISO 2500, dane w exifie:
//EDIT
Rozumiem, ze tu zamierzone 2500(?)
kiedyś zdarzyło mi się ustawić na sztywno iso 1500 i zapomniałem o powrocie do minimalnej-nominalnej wartości. Dramatu też nie było mz :) http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2178643&postcount=695
Dodatkowo uśmiechnięty robal i jeszcze zaciera łapki ;) iso200
//EDIT
.
iso absolutnie nie zamierzone, dzień wcześniej miałem komunie i zapomniałem zmienić :) najdziwniejsze jest to, że czasy rzędu 1/500 nie dały mi do myślenia :)
Twoja wacha to chyba brawo Ci bije :)
Skakuny jednak mają dodatkowe oczy z boku ;)
//EDIT
.
Burkinafaso
06-05-2011, 22:14
A ja mam spóźnioną Walentynę...:grin:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/05/walentyna-1.jpg
źródło (http://www.fibrochem.lublin.pl/walentyna.jpg)
Roślinka była bardzo ciekawa. Była, bo w ciągu kilku godzin "wypierzyła" się całkowicie. Listki (serducha) wielkości ok. 2 mm.
dareksad
06-05-2011, 22:43
A co to za roślinka??? bardzo ciekawa.
A ja mam spóźnioną Walentynę...:grin:
Słitaśna Walentyna, nie spotkałam nigdy takiej...
PS W tym wątku miały lądować gnioty, znów przesadzacie, Panowie. :)
Rzeczywiście ładna makro-walentinka
.
Burkinafaso
07-05-2011, 19:43
Rośliny z imienia i nazwiska niestety nie znam, bo kilka gałązek przytargała z łąki moja szanowna kobita.;) Z tego co udało mi się z niej wyciągnąć,:-D podobno był to niewielki krzaczor na brzegu bajora. A parę chwil potem, tak jak już pisałem, całość się w wielkiej obfitości "wypierzyła" i trzeba było wątpliwej już urody bukiet zutylizować...
Jeśli słitaśna, to tylko do tego wątku się nadaje...;) No chyba, że jeszcze na NK wrzucę... tylko najpierw muszę sobie konto założyć...:mrgreen:
arachiusz
13-05-2011, 21:45
Tak czy inaczej super wypatrzone te serducha...co do skakunów oczyska mają super
//EDIT
Aż dziw, że nikt nie skomentował powyższych kupojadów;) arachiusza. Dla mnie jak zwykle pięknie doświetlone.. ciekawe ile źródeł światła.. stawiam na 2 blendy i ogólne słoneczne (?)
Wrzucam (zaczepnie) centralnego motylka
//EDIT
.
to ja też mogę?
pająki były za duże..
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/05/859284-1.jpg
źródło (http://i22.photobucket.com/albums/b313/Mavierk/859284.jpg)
no i gicio: hamowanie muchy w na szmaragdowej plaży :D
.
Burkinafaso
29-05-2011, 21:34
Aż dziw, że nikt nie skomentował powyższych kupojadów;) arachiusza. Dla mnie jak zwykle pięknie doświetlone.. ciekawe ile źródeł światła.. stawiam na 2 blendy i ogólne słoneczne (?).
Kupojady w wykonaniu Arachiusza bliskie perfekcji (jak zwykle), więc i komentujących brak. Gdyby tak chociaż z raz wrzucił faktycznie jakieś gniotki, to można by się przynajmniej popastwić nad nimi...;), a tak - cóż - norma, czyli pięknie.
Wrzucam (zaczepnie) centralnego motylka
Ależ piękności kadr.:shock: W którym miejscu on centralny?
Kurna chata, znów muszę pokazać jak wygląda centralny motylek.:wink: Centralny i prawie odleciany...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/05/motodl-1.jpg
źródło (http://www.fibrochem.lublin.pl/motodl.jpg)
Fajnie motylek współpracował - że tez chciał tak zatrzepotać skrzydełkami ;) Doświetlane sreberkiem od czekolady?
Co do kadru, to nie jest to centralny. Głowa motyla nie jest po środku zdjęcia. Przykładałem linijkę i mierzyłem :mrgreen:
Trzeba jednak dążyć do KAC-owego ideału
//EDIT
.
Karbulot
30-05-2011, 12:45
No i prawy czułek leci w lewo... ;)
To ja zapodam takiego robaka z dziwnie rozłożoną GO, nijak nie chciał współpracować drań jeden :-P
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/05/IMG_4266-1.jpg
źródło (http://i839.photobucket.com/albums/zz318/p_zurek/Macro/IMG_4266.jpg)
To ja zapodam takiego robaka z dziwnie rozłożoną GO, nijak nie chciał współpracować drań jeden :-P
Plotki jakieś. :)
Heliosowa Mrówka:
//EDIT
Po heliosowej mrówce, tamronowy skoczek eks-perymen-talny w gustownej ramce ;) tadaaam
//EDIT
.
Burkinafaso
01-06-2011, 21:15
Skoczek klimatyczny (filmy s-f, czy cuś :grin:). W "gustownych ramkach" niestety nie gustuję...;)
Po heliosowej mrówce, tamronowy skoczek eks-perymen-talny w gustownej ramce ;) tadaaam
.
Niezłe antenki. Przy tak gustownej ramce aż strach zapytać, na czym eks-perymen-talność polega. :mrgreen:
Arbuz, dla ochłody, heliosowy, a jakże:
//EDIT
spiritwood
01-06-2011, 21:22
KCentralny i prawie odleciany...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/05/motodl-1.jpg
źródło (http://www.fibrochem.lublin.pl/motodl.jpg)
Jak dla mnie to zdjęcie jest światowe... Jeżeli miał bym się czepnąć, to przyciemnił bym o włos, ale i tak jest ekstra. Nareszcie coś innego.
Skoczek miał grać w filmie "Dune" potwora wyłaniającego się z piasku, niestety na castingu uparcie prezentował się w ramce...
:roll: