Zobacz pełną wersję : D200 + manualny micro Nikkor np taki jak poniżej...
Aberrator
25-10-2008, 22:39
Hej dobrzy ludzie!
Wiem że D200 współpracuje z manualami, ale nie wiem jak się to ma z tym oto micro nikkorkiem, chciałbym trochę pobawić się w macro ale nie będzie ono to głównym obszarem moich zainteresowań więc nie chcę wyrzucac forsy na 60 AF-d ani na 60 AF-S nano, więc chciałbym pobawić się z czymś manualnym, jak to będzie śmigać z nikkorem bez D?
macie to i używacie?
http://www.allegro.pl/item466513160_nikon_micro_nikkor_p_c_auto_55mm_obi ektyw_makro.html
pozdrawiam piotr
Niestety, to jest nonAI - musiałbyś dodatkowo przerobic lekko bagnet. Moim zdaniem nie warto - za mniejszą kasę kupisz 55/2.8 micro, równie dobry (jeśli nie lepszy) optycznie. Pamiętaj tylko, że manualne Micro-Nikkory mają skalę odwzorowania 1:2; by mieć 1:1 potrzebny jest dodatkowy pierścień pośredni.
Moim zdaniem nie warto - za mniejszą kasę kupisz 55/2.8 micro, równie dobry (jeśli nie lepszy) optycznie.
+1
Zdecydowanie 600zł to przegięcie za taki obiektyw.
Ja taki w stanie idealnym kupiłem za 320zł i za tyle samo sprzedałem i był już przerobiony. Jeśli miałbym dać za to 600 zł lub podobne pieniądze za 55/2,8 to wolałbym dołożyć te 300-400zł do AF 60/2,8.
Poza tym to chyba nie ten dział wiec przenoszę
Aberrator
25-10-2008, 23:30
No i w tym sęk, cena tego już wydawał mi się podejrzanie wysoka, rozumiem że mało zniszczony ale fakt jest faktem że to nie to samo co AFD i AFS. Natomiast dzięki za podpowiedź odnośnie skali odwzorowania, jednak 1:2 oznaczałoby zmiejszenie o 50% tak? co mnie już tak nie rajcuje jak 1:1 b w macro chyba o to chodzi prawda?
Czyli ten 55 2,8 też ma 1:2 i potrzebny pierścień, a jaki to pierścień i czy można go jeszcze dostać.
pozdrawiam i dzięki za błyskawiczne porady no i przepraszam moderatora za wbicie sę nie w ten dział.
Obie 55 mają skale odwzorowania 1:2 i oba są rewelacyjne optycznie
Żeby mieć skalę 1:1 musisz dokupić oryginalny pierścień o nazwie PK-13 dł. 27,5mm lub M2
Lub coś innego o podobnej długości
Tu masz wyjaśnienie jaka jest różnica między tymi pierścieniami
Pierścień M2 to dość stara wersja, obecnie już nie produkowany. Był pomyślany jako dodatek do Nikkora Micro 55/3.5 w celu osiągnięcia skali 1:1. Pasuje do wszystkich puszek z t.zw. niechowanym (non-retractable) sprzęgłem światłomierza (np. FM2a, FM3a, F5, F100, D-dwójki). Nie daje pomiaru TTL (brakuje ok. 1 mm do załapania sprzęgła), w analogowych puszkach można używać funkcji Auto-aperture, w D-dwójkach niestety nie. Z PK 13 jest pomiar TTL.
PS Te pierścienie dosyć trudno kupić
gdybyś chciał zobaczyć zdjęcia D200 z Nikon Micro-Nikkor 55mm f/3.5 Pre-AI i wersją AI
http://www.momentcorp.com/review/nikmicro55f35_pre-ai.html
pozdr :)
Aberrator
29-10-2008, 22:16
Witam
Dzieki za wszystkie porady, Do uzytkownika WINI co mial autor na mysli piszac +1?
Teraz juz troche jestem w temacie i wynalazlem o cosik takiego
http://cgi.ebay.co.uk/Micro-Nikkor-55-mm-lens_W0QQitemZ140276600717QQcmdZViewItem?hash=item 140276600717&_trkparms=72%3A1301%7C39%3A1%7C66%3A2%7C65%3A12%7C 240%3A1318&_trksid=p3286.c0.m14
i po waszych poradach jestem raczej pewien ze to jest to o czym wczesniej pisaliscie, a wiec nie non-AI wiec nie trzeba przerabiac no i lepsze swiatlo 2.8.
Bedzie smigac z F100 i z D200 az milo. Mysle ze najpierw zrobie fotki a potem nic nie mowiac znajomemu ktory ma AFS-a 60 2.8 pokaze i spytam czy wie czym to je zrobione?
Wini miał na myśli, że popiera axera. Ai-S 55/2.8 jest zjawiskowa, w tej cenie można trafić piękną sztukę tego szkła i nie będzie sprawiać problemów z D200 (w przeciwieństwie do tego z Allegro - non-Ai)
Aberrator
29-10-2008, 22:20
a i jeszcze jedno do F100 bedzie na slajdy czyli jak to rzuce na ekran to nie ma wiekszego znaczenia czy 1:1 czy 1:2 bo i tak duze toto bedzie, a w D200 to przeciez istnieje cos takiego jak crop, wiec o to sie nie martwie. Cieszy mnie tylko fakt ze szklo to jest bardzo o stre nawet otwarte na maks i nie ustepuje wiele 60 AFD, chyba tylko moze gorsza praca pod swiatlo bo i powlok mniej ale zobaczymy, jak zanabede to pokaze co wymodzilem i ocenicie.
Aberrator
29-10-2008, 22:24
Wiem ze ten z linka jest na 100proc. nie non-Ai ale jeszcze upewnijcie mnie czy to jest AIS czy tylko AI? (AIS ponoc byly troche bardziej odchudzone mniej srubek na bagnecie etc , niektorzy mowia ze AI bardziej masywne ale optycznie tak samo...jednak bez wzgledu na to beda smigac z obydwoma korpusami.
Ja na D200 uzywam 50/1.4 non-AI i pomijajac fakt zabaw z korekcja z powodu zlego przenoszenia przeslony - jest OK :) Trzeba tylko uwazac przy montowaniu, co by nie zepsuc dzyndzla w aparacie, ale to maly problem. Oczywiscie o wiele lepiej korzysta sie z AI (AI mam 8-200/4.5), niemniej 50-ke mialem za darmo, a darowanemu koniowi... :)
Ai-S
AIS ma zawsze największą przysłonę (w tym przypadku 32) na mniejszej skali (tej od ADR) koloru pomarańczowego.
Tutaj (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/lenses.html) możesz też sprawdzić po numerze seryjnym.
z Micro 55/2.8 sprawa jest prosta, bo był tylko w Ai-S.