Zobacz pełną wersję : D300 i serwis sigmy - szukam doświadczonych
Mam sigmę 70-200 / 2,8, której do tej pory używałem z d70s. Wszystko działało perfekcyjnie.
Po przesiadce na d300 nagle obiektyw wariuje albo BF albo FF albo w ogóle tak odjedzie, że nie wiadomo w którym województwie szukać ostrości.
I teraz mam pytanie do tych, którzy walczyli z problemem BF/FF w Sigmie.
Czy podejmować próbę walki z Sigmą, żeby doprowadzili ten zestaw do ładu? Czy stracę zdrowie a skutek wątpliwy.
Czy sigma robi to w czasie akceptowalnym, czy trzymają sprzęt w nieskończoność?
Czy będą chcieli moje d300 czy robią takie rzeczy bez sprzętu klienta?
Starego sprzętu nadal używam, więc czy po kalibracji mogę się spodziewać, że będzie prawidłowo ostrzyła zarówno z D70s jak i D300? Czy tzw. albo/albo?
I jeszcze jedno:
Czy ktokolwiek oddawał już jakąś sigmę prosząc o dopasowanie jej do D300?
Z tego co wiem część przypadków niekompatybilności obiektywów załatwia się softem na płytce szkła, więc nie wiem czy o D300 już wiedzą co trzeba?
Ja 2 dni po zakupie wysłałem do Sigmy w Sopocie mój obiektyw: Sigma 18-50 2.8 HSM.
Jakie efekty?
Przed wysyłką występował FF 15-20mm w zależności od ogniskowej.
Po tym jak wrócił do mnie - ostrzy na każdej ogniskowej idealnie. Czyli te "czary mary" sigmy zwyczajnie zadziałały.
Niestety trzeba do nich wysłać obiektyw razem z body. Oni tam korygują jedynie mechanizm ostrzenia w obiektywie, nie w korpusie, jednak body jest podstawą do wykonania zadania. Jedno D300 innemu D300 nie równe, niestety.
Co do szybkości działania - wszystko trwało 7 dni, łącznie z wysyłką w obie strony. Koszty wysyłki pokrył w jedną stronę sklep w którym obiektyw kupiłem (gwarancja), z powrotem zapłacił serwis Sigmy. Kontakt telefoniczny bezproblemowy, rzeczowy i sympatyczny.
Zła wiadomość jest taka, że po korekcji pod względem danego body, prawdopodobnie w innym body będzie ostrzył niepoprawnie.
W przypadku wspominanej przeze mnie sigmy tak właśnie się stało: w d80 od początku działała poprawnie, problemy z ostrością występowały tylko w d300. Po serwisowaniu - współpraca z d300 idealna, natomiast z d80 pojawiły się błędy. Nie wiem jednak, czy jest to reguła.
Reasumując: warto poświęcić 7 dni na wysłanie obiektywu do sopotu, efekty są więcej niż zadowalające.
Powodzenia!
Ja 2 dni po zakupie wysłałem do Sigmy w Sopocie mój obiektyw: Sigma 18-50 2.8 HSM.
Sopot?
Ja jedyne info jakie znalazłem o serwisie to
FOTO-SERVICE
81-589 Gdynia
ul. Fleszarowej-Muskat 3
To ten sam czy są dwa?
Ten adres to właśnie serwis Sigmy, ale nie tylko, bo też Pentaxa, Samsunga i jeszcze jakichś tam, dlatego mają sporo roboty i naprawa mojej Sigmy trwała 2 tyg. Ale nie powiem, załatwili bez pytań, do tego przesyłka w 2 strony DHL na ich koszt. Nie wiem jak dokładnie z kalibracją będą postępować, ale serwis wygląda mi bardzo porządnie. Polecam...chyba.
Uwaga: Ku...sko trudno się dodzwonić. Albo nikt nie odbiera, albo zajęte. Pani twierdzi że mają baaardzo dużo pracy z Samsungami, więc zachęca do kontaktu mailowego, na który nie raczyli odpowiedzieć notabene.
Pozdrawiam
Nie mialem problemu z serwisem, raz kalibrowalem 30 1.4 pod d70 a po paru tygodniach pod d300 wszystko na ich koszt :) Po ich kalibracji AF w sigmie dziala duzo pewniej
Moge polecic kontakt trudny, ale ludzie bardzo sympatyczni i rzeczowi :)
spytam tylko czy to jakas w miare nowa sztuka, bo z tego co pamietam jesli masz starsza wersie nie-DG to nie jest to taka prosta sprawa (te nowsze mozna przeprogramowac, starsze jakas glebsza zabawa byla), ale moze sie to zmienilo.
spytam tylko czy to jakas w miare nowa sztuka, bo z tego co pamietam jesli masz starsza wersie nie-DG to nie jest to taka prosta sprawa (te nowsze mozna przeprogramowac, starsze jakas glebsza zabawa byla), ale moze sie to zmienilo.
To jest nowsza wersja DG
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Wszystko wskazuje na to, że powinienem spróbować.
No nic, w takim razie szukam gwarancji z rachunkiem i spróbuję - może u mnie efekty będą równie zadowalające.
Nie mialem problemu z serwisem, raz kalibrowalem 30 1.4 pod d70 a po paru tygodniach pod d300 wszystko na ich koszt :) Po ich kalibracji AF w sigmie dziala duzo pewniej
A czy u Ciebie po kalibracji pod d300 ostrzył prawidłowo również z d70, czy tak jak u messer'a ?
Mam jeszcze jedną zagwozdkę.
W najbliższym czasie będę chciał dokupić do tej Sigmy konwerter x1,4.
I tak się zastanawiam, czy nie powinienem poczekać z kalibracją. Może wtedy wyjdą jakieś dodatkowe kwiatki i będę musiał kolejny raz kalibrować to szkło pod pełny zestaw body+konw.+obiektyw.
Teoretycznie nie powinno tak być, bo konwertery nie interpretują chyba niczego i tylko przenoszą napęd, a af dogadywany jest ze szkłem. Ale... już takie dziwne i nielogiczne przypadki słyszałem o BF/FF, że wszystkiego się spodziewam.
A czy u Ciebie po kalibracji pod d300 ostrzył prawidłowo również z d70, czy tak jak u messer'a ?
Zrobilem zestawem D70 + sigma moze z trzy fotki jak wykalibrowalem ja pod D300
Bede w domu to sprawdze jak to sie spisuje :)
[SIZE=2]Mam jeszcze jedną zagwozdkę.
W najbliższym czasie będę chciał dokupić do tej Sigmy konwerter x1,4.
I tak się zastanawiam, czy nie powinienem poczekać z kalibracją. Może wtedy wyjdą jakieś dodatkowe kwiatki i będę musiał kolejny raz kalibrować to szkło pod pełny zestaw body+konw.+obiektyw...
W 2005 kupiłem Sigmę 70-200 - jeszcze nie makro. Chodziła z s3pro - gdy doszedł D200 pojechała do 3miasta. I wciąż dobrze chodziła i z fuji i z D200. I z konwerterem x2. Po drodze nastąpiły zmiany - na dziś szkło wciąż u mnie tylko teraz chodzi z D300 i z D3. I doszedł konwerter x1.4. Nie mam problemów i nie narzekam. Nawet gdy pokaże się wolna kasa to nie kupię 70-200 nikkora - tylko dołożę i kupię 500 Sigmy.