Zobacz pełną wersję : zdjecia w nocy...
amatorfoto
25-10-2008, 19:44
Witam....mam taki maly problem posidam D300 i 50mm jak robie fotki w nocy zamku oswietlonego od dolu to wychodza mi bardzo a to bardzo ciemne zdjecia mozna powiedziec czarne zero widoku.....co moze byc przyczyna?
autograf
25-10-2008, 19:47
Wklej jakieś przykładowe zdjęcie. Obejrzymy.
Przyczyny mogą być takie:
a. Za krótki czas naświetlania.
b. Za mocno domknięta przysłona.
c. Ustawiłeś pomiar punktowy i dokonałeś pomiaru w słabo lub nieoświetlonym obszarze.
d. Jakaś inna "magiczna" bliżej nieznana.
Ja mam w zwyczaju używać przysłon od f/8 do f/16 a czas jest conajmniej kilka sekund aż do 30s na bulbie jeszcze nie robiłem, iso 100 zawsze (u mnie).
Podaj dane z exifa lub wklej fotke z exifem i będzie wiadomo czy to coś o czym ja pisze.
Przyczyny mogą być takie:
c. Ustawiłeś pomiar punktowy i dokonałeś pomiaru w słabo lub nieoświetlonym obszarze.
Wtedy chyba zdjęcie byloby w dużej mierze prześwietlone ? Waląc punktowym po ciemnych obszarach zwykle wychodzi mi korekta na minus ...
autograf
25-10-2008, 21:21
Wtedy chyba zdjęcie byloby w dużej mierze prześwietlone ? Waląc punktowym po ciemnych obszarach zwykle wychodzi mi korekta na minus ...
Osmax ma racje. Dawaj to zdjęcie. Bo tak to se z fusów możemy powróżyć.
Dokładnie, szybciej pisałem niż pomyślałem :D