PDA

Zobacz pełną wersję : SOCZEWKA PIERSCIEŃ MIESZEK ?? co wybrać

macius140_wwc
25-10-2008, 00:07
Witam. Chciałbym kupic zestaw do makro fotografi, i zastanawiam sie co wybrać i w sumie co do czego służy czy lepiej kupic pierścienie z przeniesieniem optyki czy bez, a moze lepiej mieszek.... Dziekuje za pomoc :)

marlmoro
25-10-2008, 16:50
zależy jaki chcesz stosować obiektyw - a każde z tych trzech rozwiązań ma swoje wady i zalety

- soczewka.. jakość obrazu tylko spada - najlepiej jakiegoś raynox'a kupić.. choć z jakością obrazu i tak różnie
- mieszek/pierścienie - rośnie Ci numer przesłony wraz z oddalaniem obiektywu - czyli obiektyw ciemnieje - w makro używanie AF jest czasem nie wskazane... ani pierścień focusa... tylko przód tył aparatem... wiec po co przeniesienie AF - a przesłona ? zależy też jaki obiektyw będziesz używać do tego - pierścień z przeniesieniem AF/przesłony kosztuje.. ale i tak taniej niż obiektyw makro
- zależy gdzie będziesz głownie zdjęcie robić - nie jestem pewien czy mieszek jest taki poręczny na dworze...

w obu przypadkach maleje minimalny dystans ostrzenia.

M.

nazgul
26-10-2008, 13:25
Witam. Chciałbym kupic zestaw do makro fotografi, i zastanawiam sie co wybrać i w sumie co do czego słóży czy lepiej kupic pierścienie z przeniesieniem optyki czy bez, a moze lepiej mieszek.... Dziekuje za pomoc :)

Po prostu dobry obiektyw macro. Wybór duży, sam używam Sigmy 105/2,8 - używaną powinieneś wyrwać poniżej 1kPLN.

puch24
27-10-2008, 03:11
Najtańszym i najprostszym rozwiązaniem są soczewki nasadkowe do zdjęć z bliska - i jest to praktycznie jedyne rozwiązanie, jeśli chcesz korzystać ze standardowego zooma, jaki pewnie kupiłeś z aparatem. Jakość może trochę ucierpieć, i trudno uzyskać silne powiększenia. Ale nie tracisz pomiaru światła, wszelkiej automatyki, itd.

Pierścienie pośrednie i mieszki w zasadzie nadają się tylko do obiektywów stałoogniskowych. Pierścienie są trochę niewygodne w użyciu (żeby zmienić stopień powiększenia trzeba dokładać albo odejmować pierścienie), mieszek jest w zasadzie tylko do zdjęć w dużym powiększeniu, i raczej nie w terenie.
Ponadto dochodzą ograniczenia związane z przenoszeniem przysłony i elektryki - lub jego brakiem. Nie piszesz, jaki masz aparat i obiektywy, a to ma duże znaczenie. Jeśli masz aparat wymagający połączenia elektrycznego i obiektyw z serii G, możesz użyć tylko pierścieni przenoszących elektrykę i sprzężenie przysłony - w przeciwnym wypadku nawet nie otworzysz przysłony do pełnego otworu. To samo będzie z mieszkami - mieszki do Nikona nie przenoszą żadnej automatyki między korpusem a obiektywem. Obiektyw powinien być stałoogniskowy, musi mieć pierścień przysłon, a z nowszymi lustrzankami na poziomie amatorskim nie będzie działał pomiar światła.

Najwygodniejszy jest obiektyw makro - daje płynnie zmienną skalę odwzorowania aż do 1:1, wszystkie nowe obiektywy sprzęgają się mechanicznie i elektrycznie, więc fotografuje się łatwo i przyjemnie, jak zwykłym obiektywem.

macius140_wwc
27-10-2008, 22:23
Teraz mam D60 + NIKKOR 18-200 vr ..... i chce sie pobwaić fotografią Makro sa to początki jak i początki z fotografowaniem, A jesli obiektyw to co mozecie drodzy koledzy poradzić, Mam do wydania około 1000 zł moze troche wiecej własnie do makro, tylko ze d60 nie ma "srubokręta" i nie obsługuje wielu obiektywów ... Prosze o rade.

Marek
27-10-2008, 23:46
Z 18-200vr niewiele zdziałasz w makro.Miałem 18-200vr i z pierścieniami kenko wyglądało to dość nieciekawie. Najlepsze rezultaty osiągał 50/f1,4 a że makro mnie nie wciągnęło to pierścienie i stałka znalazły nowych użytkowników. Z tym budżetem to moim zdaniem poszukaj wśród używanych obiektywów makro sigmy lub tamrona. Będziesz miał dodatkowo ostrą i jasną stałkę do uzupełnienia 18-200vr. Tylko jedna jeszcze uwaga: uważaj na sigmę, bo w tej firmie często napis makro jest chwytem marketingowym i szkło ma niewiele wspólnego z odwzorowaniem 1:1.

macius140_wwc
28-10-2008, 09:00
jeszcze takie pytanko czy w 50/f1,4 jest przeniesienie automatyki i czy bedzie mi aut, przysłona ?? czy bede musiał ustawiać manualnie ??

mateo912
28-10-2008, 09:08
jeszcze takie pytanko czy w 50/f1,4 jest przeniesienie automatyki i czy bedzie mi aut, przysłona ?? czy bede musiał ustawiać manualnie ??

Będzie CI działać i przeniesienie automatyki i przesłona, nie będzie Ci działać tylko AF (brak śrubokręta)co w makro jest zbędne(tego ostatniego nie jestem na 100% pewien bo nie wiem czy 50/1,4 ma silnik).

pozdrawiam

jarek76
28-10-2008, 09:17
Teraz mam D60 + NIKKOR 18-200 vr ..... i chce sie pobwaić fotografią Makro sa to początki jak i początki z fotografowaniem, A jesli obiektyw to co mozecie drodzy koledzy poradzić, Mam do wydania około 1000 zł moze troche wiecej własnie do makro, tylko ze d60 nie ma "srubokręta" i nie obsługuje wielu obiektywów ... Prosze o rade.

Kup szkło dedykowane do makro. Wybór jest duży, poszperaj na forum i poczytaj. W tej cenie możesz spokojnie kupić używane:
1. Nikkor 60/2,8 AF
2. Tamron 90/2,8
3. Sigma 70/2,8
4. Sigma 105/2,8
Wszystkie wymienione szkła mają skalę odwzorowania 1:1 i są bardzo dobre optycznie.

A może warto dołożyć i kupić 60AFS, będziesz miał dodatkowo AF który w makro się nie przydaje ale do portretu jak najbardziej. Ja swoją 60 bardzo długo używałem jako portretówki i byłem naprawdę zadowolony.

nazgul
28-10-2008, 14:17

Obiektywem macro i tak lepiej ostrzyc manualnie - ustawiasz ostrość ręcznie w poblizu ideału a potem lekko się przysuwasz lub odsuwasz dla wyostrzenia precyzyjnego. Problem śrubokręta więc Ci odpada :)

Sigmę 105/2,8 miałem, w poprzednim systemie. Poszła za 850 złotych na Allegro, to szkło doskonae optycznie. Super ostre, wolne od winiety, aberracji i dystorsji. Na Nikona też je będę miał...

A.R
28-10-2008, 23:08
Obiektyw manual np Jupiter37~100zł a nawet mniej , pierścienie manual~30zł. Można robić fajne makro. Wejdź na mój login i oceń.
Pozdrawiam. A propo wymienianych tu obiektywów to każdego bym chciał mieć.

macius140_wwc
29-10-2008, 18:54
Nie umiem znaleźć zadnych fotek.... Ale to jest fajna propozycja to co mowisz i niedrogo :)

Czy cos takiego miałes na mysli ?? http://www.allegro.pl/item468165032_obiektyw_mc_jupiter_37_a_3_5_135_bdb _stan.html a powiedz jak wygląda sprawa z przysłoną trzeba pewnie ustawić manualnie... czy to jest jakis problem, czy poprostu zrobie kilka kilkanascie fotek i bede mniej wiecej wiedział jak co ustawić do danego swiatła ??

IIGrzesiekII
03-11-2008, 12:20
cześć, nie chciałem "śmiecić" na forum więc piszę tutaj, body już mam (D90) a teraz ... chcę się pobawić makro, i teraz czy ...

1. kupić stałkę 1.8/f i do tego pierścienie (obiekty będą mało ruchliwe) (i jakie te pierścienie, da ktoś linka do alledrogo)

2. czy zaryzykować i kupić jakiś obiektyw makro z odwzorowaniem 1:1 (a jak mi się nie spodoba ? bo nie chcę kasy utopić)

co lepiej ? bo myśle, że wariant 1 bo też bede miał dobry obiektyw z dobrym światłem do portretów

arachiusz
04-11-2008, 08:29
cześć, nie chciałem "śmiecić" na forum więc piszę tutaj, body już mam (D90) a teraz ... chcę się pobawić makro, i teraz czy ...
2. czy zaryzykować i kupić jakiś obiektyw makro z odwzorowaniem 1:1 (a jak mi się nie spodoba ? bo nie chcę kasy utopić)
nikor 60 albo tamron 90 , i do portretu będzie super...więc nie ma ryzyka

IIGrzesiekII
04-11-2008, 09:39
coś takiego :>

http://allegro.pl/item465707107_fotoit_nikon_af_micro_nikkor_60_f_2_ 8d_0502110111.html

Nikuś
04-11-2008, 16:32
Obiektyw manual np Jupiter37~100zł a nawet mniej , pierścienie manual~30zł. Można robić fajne makro. Wejdź na mój login i oceń.
Pozdrawiam. A propo wymienianych tu obiektywów to każdego bym chciał mieć.

Zdjęcia masz świetne, to trzeba przyznać, jednak nierealne jest wykorzystanie duzych liczb f , co ma znaczenie przy malej odległości od obiektu ( wielkość GO), a z piersiceniami to już ciemność widzę:( . Gdyby dało się "właczyc" przysłonę w momencie robienia zdjęcia, to nie kupowałbym Tamrona90 i dalej ropbiłbym fotki Jupiterkiem.

W przypadku modeli fotografowanych przez Ciebie A.R szkiełko to się sprawdza, to trzeba przyznać:)

.

A.R
06-11-2008, 00:03
Jeżeli budżet pozwala to bierz obiektywy wymienione przez kolegów. A to są naprawdę fachowcy w te klocki. Może i mnie kiedyś będzie stać. Jupiterek pozwoli ci zapoznać się ze światem makro może trochę po grudach, ale potrafi się odwdzieczyć ładnymi fotkami. Pozdrawiam.