Zobacz pełną wersję : cuda prawdziwe w Capture NX
RAWy z D700 + S12-24 "przekonwertowałem" za pomocą programu (aplikacji?) z Forum do Raw z D3'
po otwarciu zdjęcia widzę takie "cuda" :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
W podglądzie miniaturek jest wszystko OK, podobnie zresztą po otwarciu w PS.
Może mi ktos to wytłumaczyć ??
PS.zdjęcia robiłem przy ściągniętej osłonie p/słonecznej dla DX.
Im przysłona bardziej przymknięta, tym koło jest mniejsze :)
Przeraził Was bałagan w kadrze ?? :)
Przeraził Was bałagan w kadrze ?? :)
W rzeczy samej :-D
Władca Pixeli
25-10-2008, 04:15
Czy ten problem jest na innym obiektywie?
Czy ten problem jest na innym obiektywie?
Nie, sprawdzałem na Tokinie 12-24/4. Ale w PS jest OK.
Wygląda to na jakąś spapraną obsługę kontroli winiety, czy coś.. tak mi się przynajmniej skojarzyło :)
Wygląda to na jakąś spapraną obsługę kontroli winiety, czy coś.. tak mi się przynajmniej skojarzyło :)
Masz rację, wyłączyłem w aparacie funkcję korekcji winietowania i jest OK. THX
Może dlatego, że Nikon dla pełnej klatki poniżej 14mm nie schodzi - nie ma w sprzedaży takich obiektywów.
Też to zauważyłem. Z tą Sigmą tak jest zarówno dla D700, jak też dla D3. Przypomniała mi się stara historia z błędnym działaniem Sigmowego AF z Nikonem D200. Pewnie znów ktoś w Sigmie czegoś nie kupił, albo czegoś nie doczytał.
Był chyba podobny wątek na dpreview...
Polecam kontakt z serwisem Sigmy - wiem że niektóre ich obiektywy które powodowały problemy, po zmianie oprogramowania działały poprawnie.
Nie gwarantuje że mam racje, ale spróbowałbym
Może dlatego, że Nikon dla pełnej klatki poniżej 14mm nie schodzi - nie ma w sprzedaży takich obiektywów.
Też to zauważyłem. Z tą Sigmą tak jest zarówno dla D700, jak też dla D3. Przypomniała mi się stara historia z błędnym działaniem Sigmowego AF z Nikonem D200. Pewnie znów ktoś w Sigmie czegoś nie kupił, albo czegoś nie doczytał.
Ale u mnie ta Sigma na D700 z wlaczona kontrola winietowania dzialala ok, wiec ja bym sugerowal obiekty do serwisu jednak oddac.
Sam nie wie, dopiero co ją kupiłem lecz bez gwarancji. Dam sobie chyba spokój, wystarczy wyłączyć tą funkcję w aparacie.
Mont - a co Ci szkodzi zadzwonić do serwisu Sigmy i spytać sie - m.in. o cene zmiany oprogramowania? Koszt kilku impulsów telefonicznych.
Mont - a co Ci szkodzi zadzwonić do serwisu Sigmy i spytać sie - m.in. o cene zmiany oprogramowania? Koszt kilku impulsów telefonicznych.
zadzwonić nic nie szkodzie ale nie bardzo mam ochotę go wysyłać :(
nie bardzo mam ochotę go wysyłać :(
We wtorek wysyłałem do nich 2 obiektywy w piątek wróciły do mnie po regulacji. Nie jest to takie straszne.
Władca Pixeli
25-10-2008, 21:48
Wygląda na to, że firmy zaczynają robić z nas w balona. Wiedzą, że dobry obiektyw jest drogi i ciężko go sprzedać, więc robi się totalne dziadostwo, które później w aparacie jest programowo korygowane aby to jakoś wyglądało.
JK nie do końca. To (http://www.kenrockwell.com/nikon/8mm.htm) przecież wyprodukował nasz wspaniały nikon pod FF :D
Może spróbuj to kupić w sklepie ze sprzętem Nikona. :wink:
Jeszcze jedno - skąd pewność, że to wina oprogramowania obiektywu??
W Photoshopie, jak pisałem, otwiera się bez problemu.
W NXie też, jeśli wyłączysz kontrolę winietowania. :wink:
W NXie też, jeśli wyłączysz kontrolę winietowania. :wink:
No widzicie :) Problemu więc nie ma. Dzięki zainteresowanym.
Też to zauważyłem. Z tą Sigmą tak jest zarówno dla D700, jak też dla D3. P
Hmmm, ale z moją Sigmą 12-24 i twoim D3 nie było takiego problemu chyba...
Tak Ci się tylko wydaje. Właśnie na tych fotkach to zauważyłem.
Tak Ci się tylko wydaje. Właśnie na tych fotkach to zauważyłem.
Ekhm... no to nie mówiłeś... :(
Jak będzie w końcu D700 to sprawdzę jeszcze.
Nie chciałem Cię straszyć. :wink: Ale problem występuje tylko przy włączonej funkcji kontroli winietowania. Jeśli jest ona wyłączona, to wszystko jest OK.