Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Most
Marcin Stawiarz
24-10-2008, 18:16
http://www.stawiarz.com/most.jpg
irek6311
24-10-2008, 18:26
Marcin Stawiarz piękna fotka ;)
Jezu!...cos wspanialego!...
swietne masz fotki, ale nie wrzucaj juz wiecej bo ludzi w kompleksy wpedzasz ;-)
Pozdrawiam
swietne masz fotki, ale nie wrzucaj juz wiecej bo ludzi w kompleksy wpedzasz ;-)
Pozdrawiam
ja tam sie zakompleksiony nie czuje - wprost przeciwnie - zobaczywszy to zdjecie kolejny raz siegnalem po instrukcje obslugi aparatu :-) ;-)
witold68
24-10-2008, 18:58
Niezle zdjecie...
www.fiedziuk.com -Portfolio
borregaard
24-10-2008, 19:01
Jak to na długim czasie...:wink:
W porządku.Ładnie zrobione.
Pzdr
Andrzej
ja tam sie zakompleksiony nie czuje - wprost przeciwnie - zobaczywszy to zdjecie kolejny raz siegnalem po instrukcje obslugi aparatu :-) ;-)
Jeśli na podstawie instrukcji uda ci się choć zbliżyć do powyższych efektów to daj znać którą stronę czytałeś.
Pawcio - ja Ci radzę zrób coś innego , cofnij się do wczesniejszych zdjęć Marcina - przy niektórych Marcin wyjasniał w jaki sposób obrabia fotki ----- ale uprzedzam dla Ciebie moze to być jak zderzenie Titanica z górą lodową ( i nie ma w tym zadnej drwiny ani aluzji )
to tylko wygląda na coś tak prostego jak napicie się kakao :-D
odnośnie fotki Marcinie Stawiarz - gratuluję :-D
Sowulus12
24-10-2008, 20:08
obraz...
Pawcio - ja Ci radzę zrób coś innego , cofnij się do wczesniejszych zdjęć Marcina - przy niektórych Marcin wyjasniał w jaki sposób obrabia fotki ----- ale uprzedzam dla Ciebie moze to być jak zderzenie Titanica z górą lodową ( i nie ma w tym zadnej drwiny ani aluzji )
odnośnie fotki Marcinie Stawiarz - gratuluję :-D
Dzieki za rade harb-ie.Przyjdzie i na to czas ale trzeba "dac czas-czasowi" ;-) Najpierw instrukcja:-)
Jeśli na podstawie instrukcji uda ci się choć zbliżyć do powyższych efektów to daj znać którą stronę czytałeś.
Mysle elix ,ze znajomosc obslugi aparatu ma tutaj jednak dosc duze znaczenie :-)
Powoli.
Poza tym piszac to chcialem powiedzec ,ze zdjecie Marcina po prostu zadzialalo na mnie motywujaco :-)
Motywacja dobra rzecz - w końcu to jeden z głównych powodów dla których warto być na tym forum (przynajmniej jak dla mnie) i zgadzam się, że zdjęcia Marcina potrafią być bardzo mobilizujące :)
świetne, bardzo pozywne zdjecie, takie uspokajajaco wyciszające..przynajmniej na mnie tak dziala:) Pozdrawiam
uswiadamiasz mi jaka dluga droga przede mna...
swietna fota (jak zwykle;) )
Kolejny przykład znakomitego bw!
cholera bardzo dobre...gratulacje!!!
Mnie też się bardzo podoba
Super zdjęcie i rewelacyjna obróbka
Marcin Stawiarz
24-10-2008, 23:08
IRek ?
No, wreszcie ktos zauwazyl ;)
no, po drzewach widać;) przednia praca:)
No, wreszcie ktos zauwazyl ;)
No wiesz .... obróbkę masz w małym paluszku za paznokciem, więc kto mógł przypuszczać :mrgreen:
Podoba mi się, ale nie jest to dla mnie jedna z Twoich najlepszych.
No cóż ... gusta i gusteńka :-D
Marcin Stawiarz
24-10-2008, 23:26
Powiem tak, gdyby ktos zobaczyl jak obrabiam zdjecia, ktos kto sie zna na Photoshopie, to pewnie wybuchnąłby smiechem. Zapewniam, ze nie wykonuje żadnych skomplikowanych czynnosci. Nie umiem maskowac, nie umiem mieszac w tych wszystkich opcjach. Nie jest mi to potrzebne. Nigdy w zyciu nie zrobilem HDRa i pewnie nigdy nie zrobie.
Cala robote odwalam recznie, pedzelkiem, kontrastem i wyostrzaniem. Jedyne co w tej sytuacji jest wazne, to wyobraznia jaki efekt koncowy chce sie osiagnac.
Najwazniejsze to miec odpowiednio naswietlone zdjecie. A zeby to osiagnac, to trzeba trzymac sie zasad (pogoda, filtry, pora dnia itd...). Zasady sa najwazniejsze i one pchaja i nakrecaja mnie do tego wszystkiego. Potem na plenerze czlowiek czuje sie jak na haju, jakby byl w transie i to jest wlasnie w tym wszystkim najpiekniejsze.
. Potem na plenerze czlowiek czuje sie jak na haju, jakby byl w transie i to jest wlasnie w tym wszystkim najpiekniejsze.
Ja próbowałem i na haju. Jakoś tak dobre foty mi nie wychodzą :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Powiem tak, gdyby ktos zobaczyl jak obrabiam zdjecia, ktos kto sie zna na Photoshopie, to pewnie wybuchnąłby smiechem. .........................
Marcin - ja obrabiam w NX-ie i tez mi to całkowicie wystarcza , ale pamiętam jak kiedyś zapytany przez kogoś o obróbkę w którymś ze swych wątków tłumaczyłes nam ze dokonujesz ustawień i włączasz kompa aby sobie obrabiał fotę :lol::lol::lol:
Piotr_ek
25-10-2008, 01:10
Powiem tak, gdyby ktos zobaczyl jak obrabiam zdjecia, ktos kto sie zna na Photoshopie, to pewnie wybuchnąłby smiechem.
Bo Ty robisz zdjęcie nie grafikę :)
filtry szare naturalne mają to do siebie, że jeżeli dobrze naświetlisz i wiesz do czego jest ACR to efektem końcowym jest taka oto dobra fotografia :)
witold68
25-10-2008, 12:19
Jak to na długim czasie...:wink:
W porządku.Ładnie zrobione.
Pzdr
Andrzej
...Niestety,...to nie tylko kwestia dlugiej ekspozycji..;-)
pozdrawiam
Joooooo...., kiedy ja będę takie foty trzaskał ?????????
Marek-frotka
25-10-2008, 14:25
Fajna praca. Podoba mi się obróbka.
Pozdrawiam
borregaard
26-10-2008, 11:37
Powiem tak, gdyby ktos zobaczyl jak obrabiam zdjecia, ktos kto sie zna na Photoshopie, to pewnie wybuchnąłby smiechem. Zapewniam, ze nie wykonuje żadnych skomplikowanych czynnosci. Nie umiem maskowac, nie umiem mieszac w tych wszystkich opcjach. Nie jest mi to potrzebne. Nigdy w zyciu nie zrobilem HDRa i pewnie nigdy nie zrobie.
Marcin,ja Ciebie nie chwalę,Ty masz ....talent...i tyle we wtem temacie.:-D
Pzdr
Andrzej
Tomasz121
26-10-2008, 11:51
super fotka ;-)
Cala robote odwalam recznie, pedzelkiem, kontrastem i wyostrzaniem. Jedyne co w tej sytuacji jest wazne, to wyobraznia jaki efekt koncowy chce sie osiagnac.
Najwazniejsze to miec odpowiednio naswietlone zdjecie. A zeby to osiagnac, to trzeba trzymac sie zasad (pogoda, filtry, pora dnia itd...). Zasady sa najwazniejsze i one pchaja i nakrecaja mnie do tego wszystkiego. Potem na plenerze czlowiek czuje sie jak na haju, jakby byl w transie i to jest wlasnie w tym wszystkim najpiekniejsze.
To co napisał MArcin, to kwintesencja odpowiedzi na pytanie -jak zrobić prawdziwie dobre zdjęcie.
Bez pełnej świadomości tego co chce sie osiągnac PRZED naciśnieciem spustu migawki - prawdopodobnie nigdy nie osiągniemy wspaniałych rezultatów. A jezeli nawet - to będą one przypadkowe, niepowtarzalne i nie bedziemy mogli wyciągnąć z tego żadnych nauk czy wniosków.
Z tego też powodu, uważam, ze absolutna biegłośc w obsłudze PSa, czy innych programów graficznych jest konieczna grafikom. Fotograf ma wiedziec tyle, ile jest mu niezbędne dla uzyskania tych efetów, które chce osiągnąć.
A co do zdjęcia - nie wywołue ono u mnie jakiejś szczególnej ekstazy. Mam wrażenie, ze przedmiot zdjęcia i zastosowane środki wyrazu mijają się gdzieś, zamiast wzajemnie sie uzupełniac.
Jest efektownie, ale nie widzę tu nic nowego w stosunku do tego co publikowałes wczesniej.