Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : stan wizualny waszego sprzetu po dluzszym uzywaniu :)

Bartek_902
24-10-2008, 17:14
Witam.
Pewnie czesc osob pomysli ze to glupi temat i niepotrzebny ale zalozylem tak z ciekawosci zebyscie wypowiedzieli sie jak sprawuje sie wasz sprzet po jakims czasie uzytkowania wizualnie,czy cos sie luzuje,odkleja,lamie rysuje itd itp czyli po prostu czy widac ząb czasu na waszym sprzecie po dluzszym czasie uzytkowania. Wypowiadajcie sie
W moim d80 narazie wszystko sie trzymna nic nie odkleja itd,jedynie co to szybka od wyswietlacza troche porysowana, a d200 ktorego sie pozbylem z przebiegiem 80tys troche sie rozklejal ale to przypadlosc tego modelu chyba jesli chodzi o gumowe wykonczenie...za jakis czas moze d700 ale narazie jeszcze troche pociagne na d80

VanRay
24-10-2008, 17:39
w moim d80 zaczyna sie odklejac guma pod kciukiem, i jakby zamkniecie do karty pamieci zaczyna miec jakies luzy, poza tym jak nowka :)

Przemas-Glasgow
24-10-2008, 17:41
mój d200 poza odklejająca się gumą na rękojeści wyglada jak nowy,dbam o sprzęt,ale pary razy dostał po dupie
Zwiedził Sahare (była lekka burza piaskowa),wytrzymał spływ pontonami po rzece w Turcji (był mokry pare razy,ale przetarcie koszulką wystarczyło) i inny kilka przygód gdzie nie masz czasu żeby przejmowac się sprzętem

Jestem bardzo zadowolony z D200

Articool
24-10-2008, 17:42
w moim d80 zaczyna sie odklejac guma pod kciukiem, i jakby zamkniecie do karty pamieci zaczyna miec jakies luzy, poza tym jak nowka :)

Po jakim czasie użytkowanie zaczyna się odklejać?

velaskez
24-10-2008, 17:46
u mnie się nic nie odkleja, może ręce mi się aż tak nie pocą:mrgreen: nówka sztuka, nie licząć osłony wyświetlacza:)

autograf
24-10-2008, 17:52
Napisz jeszcze w tytule wątku "Dla szukających dziury w całym"

Teraz ludzie będą szukać u siebie tych dziur, zamiast zdjęcia robić!

Articool
24-10-2008, 18:01

Nie rozumiem Twojej ironii? Mógłbyś wyjaśnić sens Twojej wypowiedzi?

Bo dla mnie to jest jakiś znak (przed kupnem lustrzanki) ze po roku może mi się "rozkleić"

autograf
24-10-2008, 18:03
Może czy rozklei?

Articool
24-10-2008, 18:14
Według mnie NIE MA PRAWA, a ktoś jednak porusza ten temat więc MOŻE ;]

VanRay
24-10-2008, 18:25
Po jakim czasie użytkowanie zaczyna się odklejać?

po pół roku, zrobił się lekki "brzuch z powietrzem" pod gumą, ale to pewnie dlatego ze mi się ręce pocą ;)

BES
24-10-2008, 18:25
Czy to będzie D80 czy D3 czy 40D, czy k200D to po jakimś czasie się zniszczy... Czy to będzie dom, auto, pralka, czy kibel to po jakimś czasie się zniszczy... Lustrzanki nie kupuje się po to żeby ładnie wyglądała. Ma robić dobre zdjęcia.
Zależy jak się użytkuje, w jakich warunkach, jak długo, ale nie ma siły, musi się zniszczyć... Chyba że postawisz na półce i przykryjesz woreczkiem, żeby kurze nie siadał. Chociaż wtedy może parować a woda ma wiadomy wpływ.....

carl00s
24-10-2008, 18:46
D70. Uzywany przeze mnie od okolo 3 miesiecy, przez poprzednika nieznacznie w ciagu dwoch lat. obudowa lekko trzeszczy w okolicach guzika kosz, lekko przeoralem gorny wyswietlacz (pasek lowepro z metalowymi klamrami :/). Poza tym nowencja.
Obiektywy - to co w podpisie - stan igla, jedynie z Sigmy spadla gumka od pierscianie zoomu (ale przez moja nieuwage, byla lekko nacieta, i zamiast to podkleic, pozwolilem zeby calkiem puscilo).
Za to ciekawostka - mialem przez moze 2 miechy 18-200 VR i... zlazla z niego farba? sam nie wiem co to bylo, bo material pod spodem, pod tym co zlazlo byl identycznego koloru i faktury. Moze jakas warstwa zabezpieczajaca? Zlazl kawalek 2x1 cm. Ale nowemu nabywcy to nie robilo roznicy.

sote
24-10-2008, 19:46
kolejny bzdurny temat...:evil:
Czy to naprawde tak wazne ze sie cos gdzies odklei?
Czy jak sie guma odklei to aparat przestanie robic zdjecia?? NIE.
Takie kosmetyczno-estetyczno-babskie rzeczy moim zdaniem nie bardzo maja znaczenie
bo jednemu sie odklei cos po miesiacu innemu po 3 latach sie nie odklei, nie ma na to zadnej reguly!
Jeden mocniej przutula i obejmuje aparat inny nosi na szyji, chucha i dmucha.
A jak sie odklei to mozna sobie przykleic - jaki problem?
To ma byc ozdoba czy ma to zdjecia robic?
pozdrawiam

p.s. autograf znow trafiamy na ten sam watek i mamy podobne poglady widze :mrgreen:

Pawel

jendryn
24-10-2008, 20:26
Na początku też czytałem tego typu posty, i bałem sie że źle kupie itp, w końcu kupiłem, i wysr... się na to czy siecoś odklei czy nie i czy nie zrobie przypadkiem za dużo klatek :o :) Guma się odkleiła, matryca brudna, ale czy to takie ważne?

szelass
24-10-2008, 20:32

To proponuję, żebyś w ogóle lustrzanki nie kupował. Przecież "małpki" są takie uniwersalne, a do tego całe z plastiku, więc będziesz miał pewność, że nic się nie odklei......... :)

wlopis
24-10-2008, 20:35
W moim D80 lekko odkleja się guma pod kciukiem, pozostałe elementy sprzętu marki Mikon stan idealny.

Temat jak temat, są i o fotografowaniu i o sprzęcie, Bartek_902 założył taki wątek mi on nie przeszkadza, jest młody stażem niech się poczuje na tym forum jak w domu.

Autograf, pozwól innym na swobodne wypowiadanie się, zdecydowanie bijesz autora wątku płodnoscią postów.
Nie było moim zamiarem Ciebie dotknąc lecz tylko delikatnie zwrócic uwagę, że jest tu nas wielu nie za wielu, o różnych osobowościach.
Pozdrawiam, proszę o wybaczenie jeśli przekroczyłem normy dobrego wychowania.

sote
24-10-2008, 20:44
W moim D80 lekko odkleja się guma pod kciukiem, pozostałe elementy sprzętu marki Mikon stan idealny.

Temat jak temat, są i o fotografowaniu i o sprzęcie, Bartek_902 założył taki wątek mi on nie przeszkadza, jest młody stażem niech się poczuje na tym forum jak w domu.

Autograf, pozwól innym na swobodne wypowiadanie się, zdecydowanie bijesz autora wątku płodnoscią postów.
Nie było moim zamiarem Ciebie dotknąc lecz tylko delikatnie zwrócic uwagę, że jest tu nas wielu nie za wielu, o różnych osobowościach.
Pozdrawiam, proszę o wybaczenie jeśli przekroczyłem normy dobrego wychowania.

Wlodku! Autor by zrobil milion razy lepiej pokazujac jakie zdjecia robi zamiast martwic sie o takie glupoty.

Articool
24-10-2008, 20:56
szelass: Nie wiem jak Ty ale jak wydaje na sprzęt 2,5 tys PLN to raczej oczekuję że mi się nic nie odklej w trakcie użytkowania a już na pewno nie po krótkim czasie dlatego się pytałem użytkownika po jakim czasie się z tym problemem u siebie spotkał...

Twój D80 to niby z czego jest? z aluminium? Więc daj sobie spokój z takiego typu radami ok?

Nie podoba się wam temat to nie piszcie w nim postów. Nikt was nie zmusza do tego, ale dajcie innym wolności trochę. Forum łączy różnych ludzi. Jeśli mają ochotę pogadać o tym czy coś się im odkleja czy też nie to mają do tego prawo Chyba że bym się mylił? To proszę mnie poprawić

eldritch
24-10-2008, 21:03
Lustrzanki nie kupuje się po to żeby ładnie wyglądała.

Są tacy co właśnie po to kupują sobie lustrzankę! Chcą mieć przyjemność obcowania z fotografią - poprzez trzyamnie w ręku pięknego aparatu.
Znam takich ludzi - i autor wątku też chyba do nich należy.

PS do autora wątku
Czy jak kupujesz samochód za 200.000 PLN to oczekujesz, że się dywaniki nie zabrudzą, kierownica nie zetrze i okładziny pedałów też?
A jak ktoś jak mój szwagier robi rocznie 100.000 km, i po krótkim czasie użytkowania auta (3 mieś) ma przejechane 30.000 km i to zaczyna być już widać na pedałach (bo "guma mu się odkleja") - to znaczy że złe auto sobie kupił?

A skąd wiesz w jakich butach jeździ...?

sote
24-10-2008, 21:10
eldritch to zalezy czy auto szwagra jeszcze jezdzi ze starta guma na pedalach ;)
bo Nikon z odklejona tu i owdzie guma jak wiadomo zdjec nie robi...

Majek
24-10-2008, 21:34
PS do autora wątku
Czy jak kupujesz samochód za 200.000 PLN to oczekujesz, że się dywaniki nie zabrudzą, kierownica nie zetrze i okładziny pedałów też?
A jak ktoś jak mój szwagier robi rocznie 100.000 km, i po krótkim czasie użytkowania auta (3 mieś) ma przejechane 30.000 km i to zaczyna być już widać na pedałach (bo "guma mu się odkleja") - to znaczy że złe auto sobie kupił?Dokładnie. Z ust mi to wyjąłeś. Taka sama analogia przyszła mi do głowy po przeczytaniu kilku pierwszych postów.

Ludzie, idźcie porobić zdjęcia, zamiast sobie głowę pierdołami zaprzątać...

velaskez
24-10-2008, 21:37
to ja zapomniałem powiedzieć, że na moim 18-135 z dekla zeszła ta fajna srebrna farba z napisu Nikon!!!

swider
24-10-2008, 21:41
To sobie wejdz do dzialu "Nikon d'SLR - D1; D2; D3" i poczytaj posty jak sie odkleja guma w D3 za ponad 10.000zl. I co? Dalej myslisz, ze nie ma prawa? Kazdy sprzet jesli go uzywasz (w szczegolnosci intensywnie) musi sie zuzywac. No chyba, ze bedziesz go tylko glaskal :)

P.S.
U mnie po dwoch latach w D80 nic sie nie odkleja, ale rece mi sie nie poca wiec moze dlatego.

jendryn
24-10-2008, 21:48
o nie ! przełącznik pomiaru światła zaczął chodzi cieżej niż zwykle :(:(:( co ja teraz zrobie????? koledzy wydałem na aparat tyle kasy..... ten nikon to jakis szajs nie firma:)

Bartek_902
24-10-2008, 22:01
widze ze niezla dyskusja sie rozpetala....zalozylem ten temat nie po to zeby sie uzalac nad rysami odklejaniem sie czegos itd na swoim aparacie lecz po to zeby po prostu podyskutowac,zobaczyc jak trzyma sie sprzet innych i dac jakis poglad na temat nikona dla tych ktorzy maja zamiar wejsc w system....nie jestem jakims onanista sprzetowym,bylem moze pierwszy miesiac po kupnie aparatu a teraz mam to gdzies i po prostu go uzywam,wiec mysle ze dyskusja na temat po co ten temat zostal zalozony zamilknie bo to bez sensu,nie chce ktos sie wypowiadac w tym watku niech nie pisze ! a zbedne komentarze zostawi dla siebie

Articool
24-10-2008, 22:29
Staracie się przekonać ludzi na siłę, że nie wolno porozmawiać o zużyciu sprzętu.
Dajcie sobie spokój, bo tracę wiarę w to forum

Ile razy mam powtarzać że jak się komuś temat nie podoba to niech go nie czyta, a tym bardziej nie pisze w nim postów! Czy to tak trudno zrozumieć?

PS Zużywanie się sprzętu, a odklejanie się jakiś części (np okleiny gumowej) to jest różnica bynajmniej dla mnie

ADAS
24-10-2008, 22:47
A ile razy ma się wałkować ten sam temat. Ba i z niego wychodzi ten sam wniosek, o którym koledzy piszą a autograf zaczął. W związku z tym, że już o tym pisano wiele razy by nikt nie mówił, że nikt nie chce odpowiedzieć to z wielu tematów sprzętowych wynika, że stan aparatu wynika głownie z intensywności użytkowania oraz warunków w jakich pracował. Pomijam oczywiście gumę bo jak wszyscy wiemy powinna zawsze być jednorazowa, a sugestie powyższe o możliwości klejenia uważam za szczyt braku uświadomienia. Panowie gum się nie klei tylko kupuje w aptece nowe. Wychodzi taniej niż klej.

Edit:\
A kurna w D 50 coś mi lata w środku - popsułem?

Cosnek
24-10-2008, 23:25
D70s uzywany w "boju" przez lat 3 i? nic. Wiec nie wymieniam; w mysl zasady podslyszanej na tym forum: "nie zamieniaj czegos co Ci dobrze (bezawaryjnie) sluzy! Pzdr

Nemeth
24-10-2008, 23:37
Odchodzące gumy:
D50 po 13 k pod kciukiem po 2 latach.
D200 po 14 k pod przednim kółkiem nastawczym tydzień po upływie gwarancji :|

Wyjątkowo irytujące.

autograf
24-10-2008, 23:53
Autograf ZUUOOO!

Idźcie zdjęcia robić.

P.S. Nemeth, powiedz młodym jak używasz sprzętu. No powiedz im, że matrycę smażysz m.in. plażach :twisted:

Bonthyc
24-10-2008, 23:55

Autograf wyluzuj, sam pamiętam jaka na forum była jazda z zakupionym przez Cienie N18-70 w którym odstawała guma i jak sam podkreślałeś, że jesteś pedantem i wszystko musi być w super idealnym stanie :D

Marta Baranowska
25-10-2008, 00:03
poczekam na post: " nie działa, ale pozatym jak nówka" :mrgreen:

jendryn
25-10-2008, 00:05
coś mi sie wydaje że to będzie temat rzeka:)

autograf
25-10-2008, 00:06
Autograf wyluzuj

Pry, pry, pry.

Ja się pytałem czy to normalne czy to oszustwo. To dwie różne sprawy.

Nemeth
25-10-2008, 00:12
Autograf ZUUOOO!

Idźcie zdjęcia robić.

P.S. Nemeth, powiedz młodym jak używasz sprzętu. No powiedz im, że matrycę smażysz m.in. plażach :twisted:

Ale co ma matryca do odchodzącej gumy? To naprawdę irytuje. W końcu potraktuje to jakimś butaprenem.

A co do traktowania sprzętu... no nie śpię z nim, nie modlę się do niego, nie głaszcze ...
To co wpadnie do komory lustra ... się przedmucha. To co napada... wyschnie. Sprzęt ma zdjęcia robić a nie ładnie wyglądać.

Ale te gumy to mnie naprawdę wkur*8*

Bartek_902
25-10-2008, 09:32
dobra olejmy tych co zaklucaja dyskusje w tym watku i pisza NIE NA TEMAT watek na forum byc moze jednym potrzebny drugim nie ale zostanmy przy temacie jesli ktos jest zainteresowany.

a jak jest u was z plastikiem na obudowie?? zauwazyliscie po dluzszym czasie jakas wieksza podatnosc na uszkodzenia,jakies luzy,niedopasowanie? bo te gumy to chyba przypadlosc kazdego nikona

MARTINK
25-10-2008, 09:56
A co do traktowania sprzętu... no nie śpię z nim, nie modlę się do niego, nie głaszcze ...

no ale dbac o sprzet trzeba - to jasne.

u mnie w d50 nic sie nie dzieje, obiektywy nikona to samo.
Za to Tamrona juz raz skrecalem do kupy spowrotem - a mimo wszystko za bardzo z nim nie szaleje.

szelass
25-10-2008, 10:15
szelass: Nie wiem jak Ty ale jak wydaje na sprzęt 2,5 tys PLN to raczej oczekuję że mi się nic nie odklej w trakcie użytkowania a już na pewno nie po krótkim czasie dlatego się pytałem użytkownika po jakim czasie się z tym problemem u siebie spotkał...

Twój D80 to niby z czego jest? z aluminium? Więc daj sobie spokój z takiego typu radami ok?

Nie podoba się wam temat to nie piszcie w nim postów. Nikt was nie zmusza do tego, ale dajcie innym wolności trochę. Forum łączy różnych ludzi. Jeśli mają ochotę pogadać o tym czy coś się im odkleja czy też nie to mają do tego prawo Chyba że bym się mylił? To proszę mnie poprawić

Wiesz Stary, to nie miało być uszczypliwe, tylko szukasz dziury w całym. Tak jak napisał Ci kolega o gumach na pedałach w samochodzie. Przecież zdjęć Ci nie przestanie dobrych robić jak gumka się odklei.
Ja na początek wydałem 3 tys na body i szkiełka i tak na dobrą sprawę dopiero się go uczę i dobrze bawię. Gdybym zamartwiał się jakimiś gumkami, to chyba bym zwariował. A w najlepszym przypadku, zamknąłbym sobie sprzęt w szafce za szybą.

W każdym razie może i masz rację, niech będzie swoboda wypowiedzi i jeśli chcecie o takich pierdołach m-cami pisać, to mnie nic do tego. Więc obiecuję już nie zakłócać Waszego "spokoju=niepokoju" :)

W każdym razie kupuj puszkę, dobre szkło i do dzieła....

BES
25-10-2008, 11:19
Są tacy co właśnie po to kupują sobie lustrzankę! Chcą mieć przyjemność obcowania z fotografią - poprzez trzyamnie w ręku pięknego aparatu.Ale nie kupują wtedy chyba cyfrówek... W takim wypadu kupiłbym jakiegoś dużego analoga, a co! To byłoby dopiero obcowanie z fotografia. Ciemnia, flimy to jest dopiero szpan, byłbym inny, wyjątkowy :D Wszystkie dupy moje

baqers
25-10-2008, 13:32
a mojego D70 nic nie rusza ;) I nikkora i heliosa. Nie ma na ten sprzęt mocnych.

autograf
25-10-2008, 14:38
Staracie się przekonać ludzi na siłę, że nie wolno porozmawiać o zużyciu sprzętu.
Ja się nie staram. Ja przekonuję by iść zdjęcia robić.

Zużywanie się sprzętu, a odklejanie się jakiś części (np okleiny gumowej) to jest różnica bynajmniej dla mnie
No to jesteś w błędzie. Spodnie też Ci się wycierają, fotele w samochodzie także.
Eksploatujesz, więc mają prawo.

Pomijam oczywiście gumę bo jak wszyscy wiemy powinna zawsze być jednorazowa, a sugestie powyższe o możliwości klejenia uważam za szczyt braku uświadomienia. Panowie gum się nie klei tylko kupuje w aptece nowe. Wychodzi taniej niż klej.
I taka zmiana gumy kosztuję w serwisie 100-200zł.

Ale co ma matryca do odchodzącej gumy?
Ok. Myślałem o eksploatacji w ogólnym tego słowa znaczeniu.
Ja też nie patrzę przed snem, czy filterek UV przypadkiem nie uwiera obiektywu ;)

dobra olejmy tych co zaklucaja dyskusje w tym watku i pisza NIE NA TEMAT watek na forum byc moze jednym potrzebny drugim nie ale zostanmy przy temacie jesli ktos jest zainteresowany.
Powiedz, w czym Ci pomoże informacja, że guma się może odkleić? Przecież i tak kupisz to D80.

a jak jest u was z plastikiem na obudowie?? zauwazyliscie po dluzszym czasie jakas wieksza podatnosc na uszkodzenia,jakies luzy,niedopasowanie? bo te gumy to chyba przypadlosc kazdego nikona
O ile nie każdego DSLRa.

Ale nie kupują wtedy chyba cyfrówek... W takim wypadu kupiłbym jakiegoś dużego analoga, a co! To byłoby dopiero obcowanie z fotografia. Ciemnia, flimy to jest dopiero szpan, byłbym inny, wyjątkowy :D Wszystkie dupy moje
O tak, wszystkie dupy Twoje ;)

Amadeusz
25-10-2008, 15:25
Dziś tylko siedzę i czytam wątki-rzeki...
Niektórzy tu mylą zużywanie się z niedoróbką. Odklejanie się gumy to niedoróbka a ścieranie się gumy to zużywanie. Przecież to jasne jak słońce a przez kilka stron macie problemy z identyfikacją.
Jak już porównujecie do samochodu... chciałbym zobaczyć miny niektórych jakby im deska rozdzielcza (czasem gumowa) się w "ślimak" wyginała, czy nie bylibyście wkurzeni? Oczywiście silnik pracuje bez zarzutu, eeh

autograf
25-10-2008, 15:46
No jak byś wylał na nią kilkadziesiąt litrów potu to pewnie tak.

Articool
25-10-2008, 15:58
W każdym razie kupuj puszkę, dobre szkło i do dzieła....

Właśnie jestem na etapie zbierania informacji jak również gotówki ;] Dlatego mnie interesują nawet takie pierdoły jak ten temat. Co nie zmienia faktu że z pewnością zakupie jakiegoś nikona

david
25-10-2008, 16:44
Proponuję ankietę:

1. Po jakim czasie odkleiła się guma w Twoim body?
a. po miesiącu
b. po 6 miesiącach
c. po roku
d. jeszcze się nie odkleiła
e. nie wiem o jaką gumę chodzi
f. zerwałem ją sam zaraz po zakupie aparatu

2. Jakiej średnicy jest bombel powietrza, które dostało się pod gumę?
a. 2mm
b. 4mm
c. powyżej 6mm
d. jeszcze nie mam bombla
e. sam nakłułem gumę tak, aby powstał bombel

3. Jaką średnią długość mają rysy na Twoim body?
a. poniżej 1mm
b. 1-3mm
c. powyżej 3mm
d. w chwilach wolnych sam rysuje cyrklem po aparacie
e. wszystkie rysy wygładziłem żywicą epoksydową

Na podstawie wyników ankiety zostanie ustalony poziom onanizmu sprzętowego, w aparatach użytkowników którzy zdobyli najwyższe noty Nikon Polska bezpłatnie zdemontuje matryce nie wykorzystywane wedle ich przeznaczenia, a dochód ze sprzedaży zasili cele charytatywne.

Pozdrawiam Dawid

trrr
25-10-2008, 17:14
Czy to będzie D80 czy D3 czy 40D, czy k200D to po jakimś czasie się zniszczy... Czy to będzie dom, auto, pralka, czy kibel to po jakimś czasie się zniszczy... Lustrzanki nie kupuje się po to żeby ładnie wyglądała. Ma robić dobre zdjęcia.
Zależy jak się użytkuje, w jakich warunkach, jak długo, ale nie ma siły, musi się zniszczyć... Chyba że postawisz na półce i przykryjesz woreczkiem, żeby kurze nie siadał. Chociaż wtedy może parować a woda ma wiadomy wpływ.....

o ku.wa!!! ze tak zapytam ile kibli zniszczyłeś w swoim życiu? możesz dodać krótka historię jak to zrobiłeś:D -jedną z ostatnich rzeczy którą bym powiedział że da sie zniszczyć to kibel!
nikon z tym rozklejaniem to naprawdę przesadza...

meliszipak
25-10-2008, 17:15
Mój D50 jest jak nowy, ale jak raz włożyłem kartę i naładowaną baterię to do dziś nie
wyjmuję z obawy aby nie zepsuć. Ale wygląda pięknie i robi piękne zdjęcia.
Widziałem u innych .

sote
25-10-2008, 18:16
jak raz włożyłem kartę i naładowaną baterię to do dziś nie
wyjmuję

ja sie tylko zastanawiam jak Ty ta baterie razem z aparatem do ladowarki miescisz:twisted:

jendryn
25-10-2008, 18:28
A ja zanim pójdę spac swoją d dwósetke umieszczam w usczelnionym body do zdjec morskich,ponieważ wilgotnośc powietrza w nocy źle oddziaływuje na gumke wokół wizjera. W ciągu dnia natomiast trzymam w pojemniku próżniowym , takim kuchennym z którego wypompowuje powietrze i aparat zawsze wygląda jak nowy!

eldritch
25-10-2008, 18:48
Ale nie kupują wtedy chyba cyfrówek... W takim wypadu kupiłbym jakiegoś dużego analoga, a co! To byłoby dopiero obcowanie z fotografia. Ciemnia, flimy to jest dopiero szpan, byłbym inny, wyjątkowy :D Wszystkie dupy moje

jedni wolą klasycznego forda mustanga innym podoba się honda civic...

eldritch
25-10-2008, 18:51
Proponuję ankietę:

1. Po jakim czasie odkleiła się guma w Twoim body?
a. po miesiącu
b. po 6 miesiącach
c. po roku
d. jeszcze się nie odkleiła
e. nie wiem o jaką gumę chodzi
f. zerwałem ją sam zaraz po zakupie aparatu

2. Jakiej średnicy jest bombel powietrza, które dostało się pod gumę?
a. 2mm
b. 4mm
c. powyżej 6mm
d. jeszcze nie mam bombla
e. sam nakłułem gumę tak, aby powstał bombel

3. Jaką średnią długość mają rysy na Twoim body?
a. poniżej 1mm
b. 1-3mm
c. powyżej 3mm
d. w chwilach wolnych sam rysuje cyrklem po aparacie
e. wszystkie rysy wygładziłem żywicą epoksydową

Na podstawie wyników ankiety zostanie ustalony poziom onanizmu sprzętowego, w aparatach użytkowników którzy zdobyli najwyższe noty Nikon Polska bezpłatnie zdemontuje matryce nie wykorzystywane wedle ich przeznaczenia, a dochód ze sprzedaży zasili cele charytatywne.

Pozdrawiam Dawid

1E
2D
3 to zależy od tego jaką ogniskową robione i z jakiej odległości (z którego szczytu) :p

sote
25-10-2008, 19:09
jedni wolą klasycznego forda mustanga innym podoba się honda civic...

a co TY masz do Hondy Civic?? :twisted:

autograf
25-10-2008, 19:16
a co TY masz do Hondy Civic?? :twisted:

Ja słyszałem, że z kierownicy odłazi tworzywo. Jak łapska się pocą :twisted:

sote
25-10-2008, 19:38
Ja słyszałem, że z kierownicy odłazi tworzywo. Jak łapska się pocą :twisted:

sprawdzilem i sprawdzam wlasnorecznie "dosc czesto" i nic nie odlazi,
ale wyobraz sobie ze zdjec nie robi :(

BES
26-10-2008, 00:46
ale wyobraz sobie ze zdjec nie robi :(lepiej ja oddaj na serwis...

jedną z ostatnich rzeczy którą bym powiedział że da sie zniszczyć to kibel!pojedz przez pol roku codziennie grochówkę to zobaczysz czy Ci się nie zniszczy...

A mówiąc poważnie... z kiblem chodzi właśnie o to, że niszczy się ale po innym czasie. Jak się go np wystawi na mróz to się zniszczy szybciej. Tak czy inaczej po jakimś czasie biały kolor już nie będzie taki biały :) Porównałem różne przedmioty które niszczą się o różnym czasie. Ich zniszczenie zależy też od warunków i sposobu w jaki się ich używa. Tak samo jest z aparatem. Tak czy siak się zniszczy. W trudnych warunkach po prostu szybciej.

Swoją drogą zastanówcie się... wolicie mieć tą gumkę nawet z bąblem po 2 latach czy nie mieć nic jak canon? :D

eldritch
26-10-2008, 12:44
sprawdzilem i sprawdzam wlasnorecznie "dosc czesto" i nic nie odlazi,
ale wyobraz sobie ze zdjec nie robi :(

Trzeba było wybrać opcję "kamera cofania" zamiast "skórzana sportowa kierownica",
to miałbyś na odwrót... :p

wlopis
26-10-2008, 19:32
Wróciłem z kolejnego prywatnego pleneru, czytam i co mogę napisac, ot kolejny przykład zajechania wątku przez forumowiczów. Powoli czytac się nie chce, ech życie.
Zarejestrowanych userów 22485, aktywnych załóżmy 5% chyba zawyżyłem, przestaje mnie to dziwic koledzy.

szelass
26-10-2008, 21:00
Wróciłem z kolejnego prywatnego pleneru, czytam i co mogę napisac, ot kolejny przykład zajechania wątku przez forumowiczów. Powoli czytac się nie chce, ech życie.
Zarejestrowanych userów 22485, aktywnych załóżmy 5% chyba zawyżyłem, przestaje mnie to dziwic koledzy.

Niestety chyba masz rację, choć sam przyłożyłem swojego 1 gr do 'zajechania' tego wątku.
Ale rzeczywiście coś jest na rzeczy. Skoro ludzie coraz bardziej "boją" się tu pisać, żeby przypadkiem "super-zawodowcy" nie zjedli ich na drugie śniadanie.
A nie taka miała być pewnie zasada tego forum.
Nie wiem jak sytuacja wygląda na forum canona, ale tutaj ciężko jest "nowym"...

...może trochę więcej wyrozumiałości....

P.S. przez przypadek czytałem wczoraj wątek jakieś dziewczyny, która kupiła D3 z jakimś tam przebiegiem. Trzeba było widzieć jak po kawałeczku każdy "gryzł" :) Zaczęło się delikatnie od sugestii z instr. obsł., a skończyło na wytykaniu, że po co sobie kupiła D3 skoro zadaje takie pytania. Ręce mi opadły. Odp: może akurat miała 12tys drobnych i po prostu chciała go mieć.

P.S.2
Temat chyba też do przemyślenia dla naszych wszechmocnych Modów...

jonash
26-10-2008, 21:03
Dajcie ludziom spokój! Niech się pocieszą że oprócz nich ktoś jeszcze bardzo cierpi z powodu bąbla lub dwóch :mrgreen:

autograf
26-10-2008, 21:04
Błądzicie Panowie. Czasami warto potraktować temat z przymrużeniem oka.

A często użyć wyszukiwarki. Pomijając aspekt gumy proszę kliknąć tutaj: http://www.google.com/custom?hl=pl&inlang=pl&client=pub-000000000&cof=FORID%3A1%3BGL%3A1%3BLBGC%3ACCE5F9%3BBGC%3A%23 000000%3BT%3A%23ffffff%3BLC%3A%23ffcc00%3BVLC%3A%2 38a949e%3BALC%3A%23ffff66%3BGALT%3A%23CC9908%3BGFN T%3A%23cc9908%3BGIMP%3A%23223472%3BDIV%3A%23999999 %3B&domains=forum.nikon.org.pl&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&q=guma&btnG=Szukaj&sitesearch=forum.nikon.org.pl

jonash
26-10-2008, 21:07
Mnie szczególnie zaciekawił wątek dotyczący gumy do żucia :) http://forum.nikon.org.pl/archive/index.php?t-24554.html

puchbeary
26-10-2008, 21:09
d50 po dwóch latach - jak nowy. d80 po roku - jak nowy - porysowana osłona wyświetlacza(swoją drogą jak na osłonę to wyjątkowo gówniany plastik). SB800 - jak nowa mimo że kupowana od kolegi z forum - widać dbał jak ja. Żadne gumy się nie odklejają - widać mam jakiś wybrakowany model.

ADAS
26-10-2008, 21:17
Kiedyś był taki wątek o kręcącym się spuście migawki. zastanawiano się czy to wada czy tak wszycy mają. Jak sobie o tym przypomniałem to sprawdziłem w D 300 kręci się lepiej w lewo, ale gorzej niż w d 50.
Co do gum to mi się odkleiła w SB 600 co zabawniejsze za kilka godzin padła lampa.

wlopis
26-10-2008, 22:58

Rozumiem ze w ostatniej swojej wypowiedzi podałeś linki w których userzy szukali tej dziury.:)

autograf
26-10-2008, 23:02
Rozumiem ze w ostatniej swojej wypowiedzi podałeś linki w których userzy szukali tej dziury.:)

Owszem. Dla spokoju świętego :mrgreen:

Sindbad
27-10-2008, 15:32
Świetny wątek :-) Udzielę się w nim, bo czuję że do historii przejdzie...
A żeby nie było OT, to informuję że w moim d70s po 2.5 roku użytkowania porysowała się plastikowa osłonka na tylny LCD. Wymieniłem. Serio. Na czarną z klapką. Celowo urwałem od razu klapkę. I tak jakoś luźniej chodzi lewarek od przełączania na manualne ostrzenie. Ma jakieś 2mm luzu. A nie miał. Chyba...
Reszta bez zarzutu. Sprzęt git, gumy całe.