Zobacz pełną wersję : Zdjęcia dla tygodnika
Sluchajcie mam problem. Dziewczyna mojego kolegi bedzie udzialala wywiadu z pewnym znanym tygodniku dla kobiet. Pan z gazety dzwonił do niej i powiedzial, ze fotograf nie da rady dojechac do Poznania. Ona powiedziala, ze ma kogos kto bedzie mogl jej zrobic fotki. Gosc ma sie niby ze mna skontaktowac. Pytanie teraz jest takie moze dziwne ale to bedzie moj pierwszy raz...;) W jaki tonie mam z tym gosciem gadac? generalnie na tym wywiadzie jej bardzo zalezy nie chce zniechecic tego kolesia :0
pozdrawiam
Redskull
24-10-2008, 19:13
Przedewszsytskim zapytaj czego oczekuja. Jak juz bedziesz wiedzial, to zapytaj sie o proponowane honorarium, lub jesli ma to byc gratis, zapytaj o obostrzenia przy wykorzystywaniu zdjec. Podejdz do sprawy partnersko, bo mozesz na tym skorzystac.
zapytaj:
pion czy poziom
jak pelny kard
ile zdjec
jak duze zdjecie
co chca dostac i czym (mail ftp, jpg i raw, czy obrobiony tif)
nigdy pod najmniejszym pozorem nie zgadzaj sie na darmoche nawet jesli komus zalezy bo po prostu robisz z siebie durnia a generalnie psujesz rynek. jesli to jest pojedyncze zdjecie mozesz sie spodziewac okolo 250 zl. za sztuke. strzelam na oko bo nie znam rozmiaru ( zakladam 1/4 str lub troche wieksze).
mozesz zaproponowac zeby cie potraktowali wierszowka i sami wycenili jednak nie zgadzaj sie na zbyt duze ustepstwa.
zgody udzielasz na jednorazowa publikacje w tygodniku + w necie.
absolutnie nie sprzedajesz na prawach wylacznosci i nie sprzedajesz do wielokrotnego uzytku. nie dajesz tez licencji na odsprzedaz.
tyle
pozdrowienia
olo
Redskull
25-10-2008, 10:14
Proponuje to wydzielic i przykleic, bardzo cenne wskazowki rabijki
Pod żadnym pozorem za darmochę !!!
To by było nie po chrześcijańsku, nawet Biblia tego zabrania.
bercik zaprzestaj takiego procederu bo nie mam zamiaru znowu czyscic monitora.
caly oplulem jak to przeczytalem:-)
olo
:-D rabijki ! polecam roztwór ługu i miękką szmatkę :mrgreen:
za Redskullem:
wydzielić i dodam by w wsadzić w ramkę za każdym razem kiedy padnie takie pytanie z automatu winna być odpowiedż rabijki - a zadający pytanie niech potraktują na początek swojej drogi jako receptę na sukces finansowy.
I na zakończenie nie szanujemy gościa jeżeli sam nie potrafi uszanować ( oszacować finansowo ) swojej roboty.
nie szanujemy...
powiem wiecej: jak spotkamy to po ryju damy:-)
olo
nie szanujemy...
powiem wiecej: jak spotkamy to po ryju damy:-)
olo
:twisted: nie prowokuj mnie wiesz przecież, że muszę się pilnować, dyżurni admina nie śpią, a z sytemem Nikona na razie się nie roztaję to chciałbym być jeszcze trochę na tym forum :evil:
Dziewczyna mojego kolegi bedzie udzialala wywiadu z pewnym znanym tygodniku dla kobiet.
a potem sie dziwić że ludzie gadają że w tej branży to po znajomości
;)