Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : CS3 sie czesto wiesza

kroolik
24-10-2008, 09:54
Mysle ze cos trzeba skonfigurować w CS-e (tz mam taka nadzieje...).
komp byl wlasnie formatowany. 1,7 Gh +1 Gb Ram i 40 Gb wolnego na dysku gdzie jest zainstalowany CS3. System- XP.
Mimo tego przy prostych operacjach (np zaznaczam duzy obszar albo proste prace na 3 warstwach) program sie wiesza.
pomożcie.
dzieki

Grzesiek_G
24-10-2008, 10:51
trzeba więcej pamięci, zwiększyć plik pamięci dyskowej, może pomóc gdy obrabiane zdjecie jest na tej samej partycji, co PS.

kroolik
24-10-2008, 11:35
dzieki za ogólny zarys planu ale prosilbym o konkrety typu:
-wejdz tu, zmien to itd...

po prostu Csa ja dopiero poznaje i ciezko opanowac wszystko w jednej chwili :)
pozdr

samek
24-10-2008, 11:58
Źle wygląda ilość RAMu w Twoim kompie. Nowe oprogramowania chcą więcej. Nie gmeraj w ustawieniach pshopa na początek - generalnie, tak jak się domyślnie zainstaluje, działa. Zwiększ ilość RAMu. Przy tym co masz, musi mulić - 1 giga musi obsłużyć system, pshopa i kto wie co jeszcze w trakcie.

stig
24-10-2008, 18:27
Panowie... 1 GB RAMu nie moze byc powodem wieszania sie Shopa. Program moze wolno dzialac podczas wykorzystywania pamieci wirtualnej, ale nie sie zawieszac -- nawet przy prostych operacjach (jak to autor uscislil). kroolik, obawiam sie, ze nie ma czegos takiego, jak "wejdz tutaj, zmien to, a potem tamto", zeby Photoshop przestal Ci sie wieszac. Ja bym tu raczej widzial problem sprzetowy (i wcale nie mala ilosc RAMu, tylko jakies uszkodzenie, na ktore rozne programy roznie reaguja). Oddaj te maszyne na 2 dni do przeanalizowania przez jakiegos dobrego serwisanta. Niech sprawdzi kontrolery dyskowe, przetestuje pamieci, itd.

kroolik
24-10-2008, 19:15
rozumiem,
dzieki stig. tez uwazalem ze 1 Gb musi z grubsza starczac..

problem dotyczy 3 letniego laptopa, na szczescie w niedlugich planach zakup nowego sprzetu tak wiec odpuszcze sobie analize obecnego.

stig
24-10-2008, 19:18
rozumiem,
dzieki stig. tez uwazalem ze 1 Gb musi z grubsza starczac..."Starczac" to pojecie wzgledne. Otwarcie zdjecia z typowej lustrzanki, obrot, jakis filterek, gdzies stampik, crop, resize, save -- styknie. Do nieco tylko ciezszej pracy (na XP) moze byc powazny problem z wydajnoscia. Niemniej jednak z tego powodu (ilosc pamieci) nie powinien sie wieszac.

Corvus5
24-10-2008, 22:25
Nie powinno być takich problemów, chyba że CS3 zjada o wiele więcej pamięci niż CS2. Sprawdź pamięć, może się sypie. Sprawdź temperaturę. Sprawdź wszystko ;)

jendryn
24-10-2008, 22:30
Miałem kiedyś podobne zwieszki cs-trójki, jednak były spowodowane jedynie ilością miejsca na hdd, niktóre pliki obrabiane w ps zajmują kosmiczne ilości pamięci. Obrabiając panorame zrobioną z 8 nefów system pokazał mi brak miejsca pomimo 8 gb wolnych a plik wyjściowy zajmował 500 mb, program potrafił się zwiesic na stałe. Ja na Twoim miejscu zrobiłbym duuużo wolnego miejsca na hdd, i przy okazji sprawdził RAM jakims memory testem.

bartekl
24-10-2008, 22:52
jezeli nie wyskoczyl Ci nigdy komunikat 'system ma za malo pamieci wirtualnej ... bla bla'
to raczej nie obstawial bym problemow z RAM'em tudziez iloscia wolnego miejsca na hdd.

w moim przypadku, winda notorycznie zwieszala sie w przypadku, gdy :
* mialem wadliwy RAM
* nie mialem wystarczajacego chclodzenia na karcie graficznej
* przegrzewal sie mostek.

PS. tez mam CS3 @ barton 2,5 i 512MB RAM'u :) wiec konfoguracja raczej maaarna.
oczywiscie z wydajnoscia jest slabo ale nic sie nie zawiesza.

i nawet nie planuje modernizowac kompa.
wole sloik :D

pozdrawiam