Zobacz pełną wersję : Z filtrem czy bez
Nik_s_on
24-10-2008, 06:43
Witam Koledzy. Mam pytanie odnośnie filtra polar koło. Czy można go używać np. w ciemnym pomieszczeniu (zadymiona knajpa itp.). A jeśli nie to to jest jakieś rozwiązanie?
Móc-możesz, tylko po co? Przeszkadzają odblaski na kuflach? Kontrastów raczej i tak Ci nie zabraknie a polar zabierze jeszcze 1-2 działki przysłony i będziesz w czarnej d...
truman20
24-10-2008, 07:41
W ciemnym miejscu ze zdjęcia z polarem może wyjść kaszana.
W ciemnym miejscu ze zdjęcia z polarem może wyjść kaszana.
co ma ciemnosc do dzialania polara?
truman20
24-10-2008, 08:45
Widocznie ma. Jak kiedyś robiłem zdjęcia w nocy z polarem, to ze zdjęcia wychodziła właśnie kaszanka. Na zdjęciu pojawiało się coś na wzór szumu, brzydko to wyglądało. Jak robiłem to samo zdjęcie bez polara, to zdjęcie wyszło normalnie.
Widocznie ma. Jak kiedyś robiłem zdjęcia w nocy z polarem, to ze zdjęcia wychodziła właśnie kaszanka. Na zdjęciu pojawiało się coś na wzór szumu, brzydko to wyglądało. Jak robiłem to samo zdjęcie bez polara, to zdjęcie wyszło normalnie.
efekt szumu jest normalny w cyfrze, bo jak jest na zdjeciu nadmiar koloru niebieskiego i jeszcze na
dodatek niedoswietlony i w postaci wzglednie jednolitej plaszczyzny - to to bedzie szumialo jak diabli.
sek w tym, ze nie ma koniecznosci ani nawet potrzeby polaryzowania nocnego nieba. to raz. drugi sek
polega na tym, ze jak sie to samo zdjecie zrobi na slajdzie to bedzie git-malina, bo tam takiej
niedoskonalosci nie ma. tak ze to nie polara wina tutaj...
truman20
24-10-2008, 08:59
Akurat nie o niebieskim mówię :P. To było zdjęcie drogi w nocy, latarnie świeciły (żarniki sodowe) w tle był sklep z neonami i chciałem uzyskać efekt rozmytych lamp samochodów. Dałem się 30 sek naświetlania z polarem i w miejscach oświetlonych lampą albo samej lampie, na sklepie też, wyszedł czarno-szary mocny szum - co nie powinno mieć miejsca przy najniższym ISO.
a to musialbym zdjecia obejrzec. polar z definicji nie moze psuc obrazu poza tym, ze na skutek
polaryzacji moze cos byc ciemniejsze.
że z tego co pamiętam polary zabierają średnio 1/3 - 2/3 EV (około) zatem w ciemnościach będzie jeszcze ciemniej
truman20
24-10-2008, 10:47
że z tego co pamiętam polary zabierają średnio 1/3 - 2/3 EV (około) zatem w ciemnościach będzie jeszcze ciemniej
Akurat akustyk'owi nie chodziło o to. Bo to, że zabierają światło to normalne. Chodzi i jakość tego zdjęcie. Szkoda kurcze, że nie zostawiłem sobie tych zdjęć z tamtego aparatu. Teraz polara nie mam w domu, więc nie pokażę. Jak ktoś ma, to niech spróbuje zrobić zdjęcie w nocy z polarem na dłuższym czasie.
1 1/3 do 1 2/3 EV, chyba, ze masz jakis specjalnego typu polar :)
przy czym, oryginalny cytat brzmial: "co ma ciemnosc do dzialania polara?"
a jako kontrargument podajesz mi opisu jak polar dziala. ktory, uwierz mi, znam ;)
Witam Koledzy. Mam pytanie odnośnie filtra polar koło. Czy można go używać np. w ciemnym pomieszczeniu (zadymiona knajpa itp.). A jeśli nie to to jest jakieś rozwiązanie?
Nikt tego nie zabrania, możesz sobie używać czego chcesz...
Rozwiązania czego szukasz? Co chcesz osiągnąć? Napisz jeszcze raz o co chodzi, bo ni w ząb nie rozumiem sensu Twojego posta... wiesz... tak po polskiemu napisz (a może to ja aż tak tępy jestem, że tego nie rozumiem?)
Nik_s_on
24-10-2008, 17:47
Nikt tego nie zabrania, możesz sobie używać czego chcesz...
Rozwiązania czego szukasz? Co chcesz osiągnąć? Napisz jeszcze raz o co chodzi, bo ni w ząb nie rozumiem sensu Twojego posta... wiesz... tak po polskiemu napisz (a może to ja aż tak tępy jestem, że tego nie rozumiem?)
kolego chodzi mi o to, że jak robię zdjęcia z polarem to wydłużają się czasy. A jak jest ciemno to te czasy będą jeszcze dłuższe. a nie mam zamiaru zabierać statywu. Jestem początkującym użytkownikiem lustrzanki więc proszę o jakąś wyrozumiałość. Jeśli komuś nie odpowiada zadane przeze mnie pytanie to niech nie odpowiada.
Pozostałym dziękuje za pomocne odp.
kolego chodzi mi o to, że jak robię zdjęcia z polarem to wydłużają się czasy. A jak jest ciemno to te czasy będą jeszcze dłuższe. No to ja tym bardziej nie rozumiem. To po co Ci w takim razie ten polar, skoro chcesz miec raczej krotsze czasy a nie dluzsze...?
Nik_s_on
24-10-2008, 18:22
No to ja tym bardziej nie rozumiem. To po co Ci w takim razie ten polar, skoro chcesz miec raczej krotsze czasy a nie dluzsze...?
Stąd moje pytanie. Czy jest sens i co mogę uzyskać z i bez.
Stąd moje pytanie. Czy jest sens i co mogę uzyskać z i bez.To, co mozesz uzyskac, to powinienes wiedziec posiadajac filtr polaryzacyjny. Ja najmniejszego sensu uzywania takiegoz w knajpie -- nie widze. Moze inaczej; zdradz nam, co Ci w glowie switalo, kiedy w ogole o zastosowaniu tego filtra pomyslales? Wybacz, ale wpadajac na pomysl uzycia jakiegos urzadzenia, gadzetu, podzespolu, itd., trzeba chociaz troche wiedziec do czego on sluzy. Uzycia go do zdjec w knajpie -- ja osobiscie kompletnie nie rozumiem.
Nik_s_on
24-10-2008, 18:42
To, co mozesz uzyskac, to powinienes wiedziec posiadajac filtr polaryzacyjny. Ja najmniejszego sensu uzywania takiegoz w knajpie -- nie widze. Moze inaczej; zdradz nam, co Ci w glowie switalo, kiedy w ogole o zastosowaniu tego filtra pomyslales? Wybacz, ale wpadajac na pomysl uzycia jakiegos urzadzenia, gadzetu, podzespolu, itd., trzeba chociaz troche wiedziec do czego on sluzy. Uzycia go do zdjec w knajpie -- ja osobiscie kompletnie nie rozumiem.
Ok sorki zamykam temat. Dzięki za zainteresowanie
kolego chodzi mi o to, że jak robię zdjęcia z polarem to wydłużają się czasy. A jak jest ciemno to te czasy będą jeszcze dłuższe. a nie mam zamiaru zabierać statywu. Jestem początkującym użytkownikiem lustrzanki więc proszę o jakąś wyrozumiałość. Jeśli komuś nie odpowiada zadane przeze mnie pytanie to niech nie odpowiada.
Pozostałym dziękuje za pomocne odp.
Kolego - ja jestem wyrozumiały, tylko czytając pierwszy Twój post nie miałem najmniejszego pojęcia o co chodzi. Chciałeś o coś zapytac, ale wyszedł Ci zlepek słów ułożonych w zdania - całość mało sensowna...
Teraz mniej więcej wiem, ale odpowiedź już dostałeś.