PDA

Zobacz pełną wersję : Z filtrem czy bez

Nik_s_on
24-10-2008, 06:43
Witam Koledzy. Mam pytanie odnośnie filtra polar koło. Czy można go używać np. w ciemnym pomieszczeniu (zadymiona knajpa itp.). A jeśli nie to to jest jakieś rozwiązanie?

FajaR
24-10-2008, 07:37
Móc-możesz, tylko po co? Przeszkadzają odblaski na kuflach? Kontrastów raczej i tak Ci nie zabraknie a polar zabierze jeszcze 1-2 działki przysłony i będziesz w czarnej d...

truman20
24-10-2008, 07:41
W ciemnym miejscu ze zdjęcia z polarem może wyjść kaszana.

akustyk
24-10-2008, 08:36
W ciemnym miejscu ze zdjęcia z polarem może wyjść kaszana.

co ma ciemnosc do dzialania polara?

truman20
24-10-2008, 08:45
Widocznie ma. Jak kiedyś robiłem zdjęcia w nocy z polarem, to ze zdjęcia wychodziła właśnie kaszanka. Na zdjęciu pojawiało się coś na wzór szumu, brzydko to wyglądało. Jak robiłem to samo zdjęcie bez polara, to zdjęcie wyszło normalnie.

akustyk
24-10-2008, 08:52
Widocznie ma. Jak kiedyś robiłem zdjęcia w nocy z polarem, to ze zdjęcia wychodziła właśnie kaszanka. Na zdjęciu pojawiało się coś na wzór szumu, brzydko to wyglądało. Jak robiłem to samo zdjęcie bez polara, to zdjęcie wyszło normalnie.

efekt szumu jest normalny w cyfrze, bo jak jest na zdjeciu nadmiar koloru niebieskiego i jeszcze na
dodatek niedoswietlony i w postaci wzglednie jednolitej plaszczyzny - to to bedzie szumialo jak diabli.
sek w tym, ze nie ma koniecznosci ani nawet potrzeby polaryzowania nocnego nieba. to raz. drugi sek
polega na tym, ze jak sie to samo zdjecie zrobi na slajdzie to bedzie git-malina, bo tam takiej
niedoskonalosci nie ma. tak ze to nie polara wina tutaj...

truman20
24-10-2008, 08:59
Akurat nie o niebieskim mówię :P. To było zdjęcie drogi w nocy, latarnie świeciły (żarniki sodowe) w tle był sklep z neonami i chciałem uzyskać efekt rozmytych lamp samochodów. Dałem się 30 sek naświetlania z polarem i w miejscach oświetlonych lampą albo samej lampie, na sklepie też, wyszedł czarno-szary mocny szum - co nie powinno mieć miejsca przy najniższym ISO.

akustyk
24-10-2008, 09:02
a to musialbym zdjecia obejrzec. polar z definicji nie moze psuc obrazu poza tym, ze na skutek
polaryzacji moze cos byc ciemniejsze.

kh29228
24-10-2008, 10:14

że z tego co pamiętam polary zabierają średnio 1/3 - 2/3 EV (około) zatem w ciemnościach będzie jeszcze ciemniej

truman20
24-10-2008, 10:47
że z tego co pamiętam polary zabierają średnio 1/3 - 2/3 EV (około) zatem w ciemnościach będzie jeszcze ciemniej
Akurat akustyk'owi nie chodziło o to. Bo to, że zabierają światło to normalne. Chodzi i jakość tego zdjęcie. Szkoda kurcze, że nie zostawiłem sobie tych zdjęć z tamtego aparatu. Teraz polara nie mam w domu, więc nie pokażę. Jak ktoś ma, to niech spróbuje zrobić zdjęcie w nocy z polarem na dłuższym czasie.

akustyk
24-10-2008, 11:15
1 1/3 do 1 2/3 EV, chyba, ze masz jakis specjalnego typu polar :)

przy czym, oryginalny cytat brzmial: "co ma ciemnosc do dzialania polara?"
a jako kontrargument podajesz mi opisu jak polar dziala. ktory, uwierz mi, znam ;)

lewAp7
24-10-2008, 14:37
Witam Koledzy. Mam pytanie odnośnie filtra polar koło. Czy można go używać np. w ciemnym pomieszczeniu (zadymiona knajpa itp.). A jeśli nie to to jest jakieś rozwiązanie?
Nikt tego nie zabrania, możesz sobie używać czego chcesz...
Rozwiązania czego szukasz? Co chcesz osiągnąć? Napisz jeszcze raz o co chodzi, bo ni w ząb nie rozumiem sensu Twojego posta... wiesz... tak po polskiemu napisz (a może to ja aż tak tępy jestem, że tego nie rozumiem?)

Nik_s_on
24-10-2008, 17:47
Nikt tego nie zabrania, możesz sobie używać czego chcesz...
Rozwiązania czego szukasz? Co chcesz osiągnąć? Napisz jeszcze raz o co chodzi, bo ni w ząb nie rozumiem sensu Twojego posta... wiesz... tak po polskiemu napisz (a może to ja aż tak tępy jestem, że tego nie rozumiem?)

kolego chodzi mi o to, że jak robię zdjęcia z polarem to wydłużają się czasy. A jak jest ciemno to te czasy będą jeszcze dłuższe. a nie mam zamiaru zabierać statywu. Jestem początkującym użytkownikiem lustrzanki więc proszę o jakąś wyrozumiałość. Jeśli komuś nie odpowiada zadane przeze mnie pytanie to niech nie odpowiada.
Pozostałym dziękuje za pomocne odp.

stig
24-10-2008, 18:19
kolego chodzi mi o to, że jak robię zdjęcia z polarem to wydłużają się czasy. A jak jest ciemno to te czasy będą jeszcze dłuższe. No to ja tym bardziej nie rozumiem. To po co Ci w takim razie ten polar, skoro chcesz miec raczej krotsze czasy a nie dluzsze...?

Nik_s_on
24-10-2008, 18:22
No to ja tym bardziej nie rozumiem. To po co Ci w takim razie ten polar, skoro chcesz miec raczej krotsze czasy a nie dluzsze...?

Stąd moje pytanie. Czy jest sens i co mogę uzyskać z i bez.

stig
24-10-2008, 18:30
Stąd moje pytanie. Czy jest sens i co mogę uzyskać z i bez.To, co mozesz uzyskac, to powinienes wiedziec posiadajac filtr polaryzacyjny. Ja najmniejszego sensu uzywania takiegoz w knajpie -- nie widze. Moze inaczej; zdradz nam, co Ci w glowie switalo, kiedy w ogole o zastosowaniu tego filtra pomyslales? Wybacz, ale wpadajac na pomysl uzycia jakiegos urzadzenia, gadzetu, podzespolu, itd., trzeba chociaz troche wiedziec do czego on sluzy. Uzycia go do zdjec w knajpie -- ja osobiscie kompletnie nie rozumiem.

Nik_s_on
24-10-2008, 18:42
To, co mozesz uzyskac, to powinienes wiedziec posiadajac filtr polaryzacyjny. Ja najmniejszego sensu uzywania takiegoz w knajpie -- nie widze. Moze inaczej; zdradz nam, co Ci w glowie switalo, kiedy w ogole o zastosowaniu tego filtra pomyslales? Wybacz, ale wpadajac na pomysl uzycia jakiegos urzadzenia, gadzetu, podzespolu, itd., trzeba chociaz troche wiedziec do czego on sluzy. Uzycia go do zdjec w knajpie -- ja osobiscie kompletnie nie rozumiem.

Ok sorki zamykam temat. Dzięki za zainteresowanie

lewAp7
24-10-2008, 20:33
kolego chodzi mi o to, że jak robię zdjęcia z polarem to wydłużają się czasy. A jak jest ciemno to te czasy będą jeszcze dłuższe. a nie mam zamiaru zabierać statywu. Jestem początkującym użytkownikiem lustrzanki więc proszę o jakąś wyrozumiałość. Jeśli komuś nie odpowiada zadane przeze mnie pytanie to niech nie odpowiada.
Pozostałym dziękuje za pomocne odp.
Kolego - ja jestem wyrozumiały, tylko czytając pierwszy Twój post nie miałem najmniejszego pojęcia o co chodzi. Chciałeś o coś zapytac, ale wyszedł Ci zlepek słów ułożonych w zdania - całość mało sensowna...
Teraz mniej więcej wiem, ale odpowiedź już dostałeś.