PDA

Zobacz pełną wersję : stare obiektywy manualne--body elektroniczne

ada
23-10-2008, 14:37
witam i z góry przepraszam jeżeli robię jakies błędy w etykiecie forum
--mam z dawnych czasów dwa bardzo ładnie rysujące obiektywy
55/3.5 Micro Nikkor Ai i 105/2.5 AiS
są w idealnym stanie i kiedy robiłam nimi zdjęcia F100 świetnie pracowały--ale ostatnio 10 lat temu ;)
chciałabym teraz porobić sobie nimi trochę zdjęć--ot--dla przyjemności

mam jeszcze z dawnych czasów
AF Nikkor 35-70mm f/2.8
i zdecydowanie słabszy--AF nikkor 80-200 4.5-5.6 D

jakiego nikona kupić bym mogła się nimi "pobawić"?
myślałam o D300--bo cena jest do przyjęcia [-pewnie dokupiłabym potem jakies porządne, nowe szkło]
choć mam mało czasu na wyjścia--siedzę przed komputerem po kilkanaście godzin dziennie--ale też nie lubię kupować całkiem byle czego

z jakimi kłopotami musiałabym się liczyć przy fotografowaniu tymi obiektywami z elektronicznym body--pytam zwłaszcza o 105 i 55 ? czy w ogóle coś z tego wyjdzie???

czy da się poprawnie nastawiać ostrość--czy byłby to spory problem? jakie problemy napotkam przy takim zestawie?
jak ewentualnie można z tymi problemami sobie radzić--lub je minimalizować?

dawno straciłam kontakt z "fotografią" - prosiłabym o pomoc

baqers
23-10-2008, 14:44
Podejrzewam że nie mają CPU, więc nie będzie pomiaru światła z każdym body. Z tego co ja się orientuję pomiar światła umożliwia D200 i Fuji S5pro. Nie wiem jak z D300.

ada
23-10-2008, 15:12
z tego co właśnie czytałam--w wyższych modelach--[tekst nie wyszczególnia czy we wszystkich]--ale myślę, że to byłoby logiczne [ja robię więc takie założenie, że i w D300] body mierzy światło wpadające przez obiektyw i do tego dobiera parametry ekspozycji--tylko nie wiem czy nie ma tu jakiś realnych "zawirowań"--mimo istniejącej możliwości

pozdrawiam :)

baqers
23-10-2008, 15:14
no właśnie, nie do końca to jest takie pewne, bo ja od dłuższego czasu szukam i nie mogę się dopatrzeć. Aha - na pewno jeszcze D2h ma tę opcję. Może ktoś kto ma D300 mógłby się wypowiedzieć. ;)

malisz
23-10-2008, 15:39
d300 mierzy swiatlo z manualami, nawet na matrycowym ;) uzywam 50/1,4 i 55/2.8 micro bez procesora, a do niedawna jeszcze 135/2.8 i wszystko dzialalo pieknie. trzeba sie tylko troche przyzwyczaic do ustawiania ostrosci przez niezbyt ogromny wizjer.

Marek
23-10-2008, 15:44
Z d300 pracują obiektywy bez CPU.
Jest opcja w menu: wprowadza się dane obiektywu - ogniskową i maksymalną przysłonę oraz przypisuje numer.
Można uzyskać dostęp min do automatycznej funkcji Power Zomm z sb600, 800,900 , ogniskowa jest wyświetlana w parametrach zdjęcia, wartość przysłony jest wyświetlana na panelach w body, poziom błysku regulowany do zmian przysłony, działa pomiar matrycowy Color Matrix. Dokładniejszy pomiar centralny i punktowy oraz błysk wypełniający i-TTL.
Z moim 135/f3,5 d300 pracuje znakomicie.
Oczywiście pozostaje ostrzenie ręczne, ale jest informacja kiedy jest ok.
Szczegóły : instrukcja obsługi str. 198

ada
23-10-2008, 16:06
bardzo dziękuję :)
--mocno mnie interesowało jak z tym ustawianiem ostrości wychodzi--nie w teorii a w praktyce właśnie--czy realnie da to tak dobre wyniki jak praca z nimi z F100
i z samym "rysunkiem" w takim zestawie z elektronicznym body
--bo pamiętam jak pięknie--ostro, wyraziście--ale nie twardo--pracowały te objektywy :)--i jakie piękne dawały rozmycie przy małej przysłonie--zwłaszcza 55 miała piękny bokeh

czy w połączeniu z elektronicznym body--coś z tych walorów ulegnie widocznemu pogorszeniu? czy wyniki będą zbliżone?
nie mam prawdę mówiąc pojęcia o specyfice pracy tych obiektywów w wydaniu "aparatu elektronicznego"--wydaje mi się, że różnice jakieś muszą być (?)

Marek
23-10-2008, 16:23
Nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie.
Należałoby wziąć f100, d300 i porobić parę zdjęć - porównać. Zrobić zdjęcia na papierze.
Moim zdaniem będą różnice. Musisz sobie odpowiedzieć czy je zaakceptujesz...

baqers
23-10-2008, 16:30
Pamiętaj o cropie x1.5 a co za tym idzie dłuższych ogniskowych, mniejszej głębi, i węższym kącie widzenia ;)

malisz, marek2004 dzięki za info w sprawie d300 i współpracy z manualami ;)

Marek
23-10-2008, 16:40
Pamiętaj o cropie x1.5 a co za tym idzie dłuższych ogniskowych, mniejszej głębi, i węższym kącie widzenia ;)
to miałem na myśli pisząc o różnicach...

ada
23-10-2008, 16:43
jestem w stanie bardzo wiele "podrasować" w photoshopie--sporo się z tym bawię--po prostu chciałam dopytać na tyle na ile można--tak nieco teoretyzować o spodziewanych wynikach takiego zestawu
--po prostu autentycznie zatęskniłam za tymi obiektywami i jednocześnie szybkim przeniesieniem zdjęć do komputera

pozwolę sobie jeszcze dopytać--czy poprawnie będzie pracować z D300--[bo też mi została z dawnych czasów]--lampa SB-80DX?
jeżeli niezupełnie to jakie realne problemy--z czym konkretnie--mogą wystąpić i jak to można skompensować?

wybaczcie "naiwność" pytań--naprawdę nie mam -zupełnie ale to zupełnie ;)- pojęcia o sprzęcie obecnej generacji i związanych z tym problemach

Marek
23-10-2008, 16:52
Nie miałem podpiętej sb80dx do d300 więc nie bardzo mogę powiedzieć jak to działa z własnego doświadczenia, ale na pewno nie będziesz miała CLS, TTL też pewnie nie będzie działał, ale głowy nie dam. Na pewno będzie automatyka bez ttl, manual, stroboskop i synchronizacja na tylną kurtynę.
Moim zdaniem jak najbardziej można wykorzystać sb80dx z d300...

ada
23-10-2008, 17:02
OK, serdecznie wam dziękuję :)

madburn
23-10-2008, 17:26
55/3.5 Micro Nikkor Ai i 105/2.5 AiS
są w idealnym stanie i kiedy robiłam nimi zdjęcia F100 świetnie pracowały--ale ostatnio 10 lat temu ;)
chciałabym teraz porobić sobie nimi trochę zdjęć--ot--dla przyjemności

om nom nom nom - zazdroszcze - beda bardzo dobre dalej jesli ich grzyb nie zezarl i maja czyste soczewki i sprawne przeslony

mam jeszcze z dawnych czasów
AF Nikkor 35-70mm f/2.8
i zdecydowanie słabszy--AF nikkor 80-200 4.5-5.6 D

pierwszy superhiper drugi sprzedac bo ciemnica

jakiego nikona kupić bym mogła się nimi "pobawić"?
myślałam o D300--bo cena jest do przyjęcia [-pewnie dokupiłabym potem jakies porządne, nowe szkło]

zeby dzialal pomiar swiatla to zostaje ci tylko d200, d300, d700 i d3 oraz moze seria d2.. ulozone rosnoca wedle ceny - wszyskie body Dxx dwucyfrowe - bedziesz mogla robic fotki tylko w trybie M i zgadywac parametry ekspozycji - da sie ale majac szklo MF trzeba sie jeszcze martwic poza kadrowaniem o ostrosc - mozna robic w NEFach i obrabiac potem surowe pliki ale sporo ujec moze byc nieudaych - a jak ta chwila ucieknie to po zdjeciu ;(
lepsze body = robisz w JPG - aparat ustawiony na A czyli priorytet przeslony lub M jak lubisz i martwisz sie tylko o ostrosc

ostrosc - w momencie kiedy w polu AF (np srodek celownika - punkt otoczony ramka czarna) bedzie ostry kawalek czegos - zapali sie pod wizjerem mala zielona kropka (czasami moze lekko mignac - na malych przeslonach z waska GO czasami ciezko ustawic bo wystarcza minimalne ruchy prawo/lewo pierscieniem ostrosci - do tego dochodzi to ze musisz trzymac body nieruchomo (swoje i aparat ;) bo jesli sie pochylisz - zmienia sie ustawienie ostrosci - stad tz zoom nogami mozna wykorzystac do ustawienia ostrosci - z grubsza pierscieniem a potem przyblizajac oddalajac aparat (ciasny portret, kwiatki i nne macro)

z jakimi kłopotami musiałabym się liczyć przy fotografowaniu tymi obiektywami z elektronicznym body--pytam zwłaszcza o 105 i 55 ? czy w ogóle coś z tego wyjdzie???
problemem bedzie nieco ciemniejszy i chyba ciut mniejszy wizjer niz w f100 (im drozszy model tym wiekszy minimalnie wizjer (d700 95% krycia w wizjerze)
niestety przy manualnym ostrzeniu z braku mikrorasta lub klina w wizjerze trzeba miec dobry wzrok i ostrzyc na czyms wzorzystym i kontrastowym - mozna tez ostzyc na d300/d700 w lifeView - na ekranie LCD - ale raczej ze statywu
mozna dokupic za jakies 60-90zl okular DK21M - 10-15% powiekszenia obrazu w wizjerze - lub dostosowac nakladki (lupy na wizjer np z starych aparatow) lub nasadki katowe - maja czesto nawet do 2x powiekszenie (widac tylko centrum kadru) - 90st fajka na wizjer czasami nie jest zbyt wygodna, 45st sa rzadkie a regulowane to wogole biale kruki - tania chinszczyzna ma tania chinska optyke

ja uzywam dk21M - sprawdza sie

uniwersalne szklo tez sie przydaje - czasami nie ma sie ochoty bawic z aparatem, trzeba na szybko cos zrobic - czlowiek jednak lubi wygody
bedziesz chciala zeby Tobie ktos cyknal fotke - z szklem MF malo kto da rade ;)

moze np rozwaz potem zakup jakiegos tamrona 17-55 2.8, kitowego 18-70 uzywane sa dosyc tanie, oraz najnowszy wynalazek nikkora 18-105 z VR - ciemny - za to ma szybki dosyc AF i niezla jakosc fotek choc to plastikowa wydmuszka - ale zbiera pochwaly - na spacer zooma jak znalazl - w porowaniu do szkiel manualnych praktycznie zawsze fotki ostre, a jesli chodzi o szkla ruskie lub z zuzytymi powlokami - praktycznie zawsze poprawnie nasycone kolorami i bez problemu z kontrastem - jedyne czego sie mozna czepic to ze bokeh nie taki i ze ciemne

ada
23-10-2008, 18:08
dziękuję za rady i poświęcony mi czas :)
wiesz kupiłabym--tak się nastawiałam--D 700 i jakieś naprawdę dobre szkło--w miarę uniwersalne
problemem jest to, że rzadko wychodzę--jestem nałogowym maniakiem komputerowym
[i internetowym :)] i wyciągnąc mnie z domu to sztuka--tylko pies potrafi :)
chyba szkoda pieniędzy na D700--a jest to dla mnie--no, nie żeby wielki--ale już konkretny wydatek
myślę, że tak dla zabawy i przyjemności D300 mi wystarczy
mam nadzieję skompensować pewne "niedostatki" w postprodukcyjnych działaniach
--w tym jestem dobra :)
muszę teraz poszukać rozsądnych "ofert"

wasilewk
24-10-2008, 10:56
dziękuję za rady i poświęcony mi czas :)
wiesz kupiłabym--tak się nastawiałam--D 700 i jakieś naprawdę dobre szkło--...

Wtrącę swoje trzy grosze, bo cała sytuacja kojarzy mi się z moim dylematem:
"Czy dokupić sobie P6000 ?"

Chodzi o to, że kiedyś był Pentaconsix, potem Praktika TTL i ... długo, długo nic... a teraz D80 (2 lata).

1. Moje (bardzo głupie) pytanie: "A czy będę sobie mógł czymś pokręcić w obiektywie ?"
2. Zasadnicza sprawa: zmiana kąta odwzorowania ! To jest główny powód problemów.

Mam kolegę, który czasami robi kwiatki, ale zakochany jest w foceniu samolotów (i to tych dużych).
Więc dla niego: przejście z D80 na P6000 byłoby niejako "po drodze".
Ja, natomiast, preferuję landszafty, więc dla mnie, niejako oczywistym, jest przejście na D700 + N14-24.

Tak więc problem jest w perspektywie odwzorowania.

Nie wiem, czy 'w miarę umiejętnie' to wyjaśniłem.

Pzdr.

ada
24-10-2008, 23:57
powiem tak--częściej będę robić plany bliskie i "detal" niż "przestrzenie"
mogę je robić i d300 i d700--ale ekonomiczniej mi wyjdzie d300
czasem potrzebuję np tekstur, różnych charakterystycznych elementów do wykorzystania w 2d czy 3d, innych elementów do wykorzystania w komputerowych "kolażach"--[a czasu na wojaże w plenerze i tak zapewne nie znajdę]

czy portretów do wykorzystania przy malowaniu swoich -kompilowanych- postaci
d300 jest mniejszy, lżejszy--a to dla mnie kolejny plus
myślałam o d700 głównie jak początkowo się zastanawialam nad zakupem--ale po doczytaniu o obydwu modelach doszłam do wniosku, że d300 jest wystarczającą dla mnie opcją

mam--no, już kilka ładnych lat--Sony DSC-F717 i casio ex-z750 [tak w kieszeń]
w zasadzie do cykania tekstur czy potrzebnego "dodatku" do dalszego wykorzystania wystarczają--całkiem ładnie się spisują--ale już sie trochę zestarzały--a ponadto zabawa czymś takim to to nie jest :)...
jak idę na spacer z psem to biorę w kieszeń--ale "z domu wyjść na zdjęcia" to się z tym nie da...

zamówiłam już d300
kupię dk21M jak radził mi madburn--[muszę zamówić bo na stanie nie ma]
i będę się bawić :) starymi obiektywami--strasznie jestem ciekawa co to da za rezultaty

pozdrawiam

Atuin
27-10-2008, 18:43
Rezultaty beda dobre :D
mam ta 55ke (f3,5) i w polaczeniu z d300 sprawuje sie bardzo ladnie. Bezproblemowy pomiar swiatla, potwierdzenie ostrosci. a przy macro ze statywu LW daje troche spory komfort ostrzenia. Pamietac trzeba tylko ze bez PK-3 jest to jedynie 1:2 a nie 1:1.

autograf
27-10-2008, 19:10
Koniecznie zaprezentuj swoje prace. Po przeczytaniu Twojego wątku - jestem bardzo ciekaw finalnych efektów.

Dziękuję! ;)

jarek76
27-10-2008, 19:47
Na pewno będziesz zadowolona ze współpracy tych szkieł z D300 i z osiąganych efektów bo to naprawdę bardzo dobre szkła
PS. Atuin ten pierścień do zwiększenia skali odwzorowania to PK-13

emgieb
27-10-2008, 20:13
Na D300 da sie rewelacyjnie ostrzyc na LV bez statywu nawet i to na dowolnym punkcie. 100% trafien. Cudowna opcja :)

Atuin
27-10-2008, 21:47
Na pewno będziesz zadowolona ze współpracy tych szkieł z D300 i z osiąganych efektów bo to naprawdę bardzo dobre szkła
PS. Atuin ten pierścień do zwiększenia skali odwzorowania to PK-13

Mea culpa - zjadlo mi 1. PK-3 byl do przed AIS-owych szkiel

erykm
05-11-2008, 13:35
Mam pytanie lekko z innej beczki, mam Nikona D200, dysponuję także pełnym manualem Mir 24 z bagnetem pasującym bezpośrednio pod nikona, bagnet jest metalowy i tu moja obawa, czy jak go założę na D200, to czy nie istnieje obawa o zwarcie styków, proszę o pomoc w tym temacie.