Zobacz pełną wersję : precyzyjna korekta Af - poraz kolejny
Wiem że temat ten już przewijał się przez forum niejednokrotnie, lecz mam pewien niedosyt.
Zacznę więc od początku. Po wielotygodniowych negocjacjach ze skarbnikiem rodzinnym udało mi się wynegocjować zakup D700.
Wszystko ładnie pięknie, ale..... No właśnie po podpięciu 50 obiektyw nie ostrzy w punkt, korekta na +15 i w zasadzie wydawało by się ze problem rozwiązany. Podpinam 85 i to samo +12.
Aby dokładnie opisać problem, skupię się na 85. Mam wrażenie że jeśli skoryguje obiektyw na odległość 2m i ustawie na +12, to jest OK, ale już przy fotografowaniu z większej odległości jest lipa. Zaznaczę że w instrukcji nie zaleca się korekcji, jak to napisano może powodować to nie ostrzenie z bliskich odległości lub w nieskończoność.
Rozumiem w tym wypadku należało by się skontaktować z serwisem i puszkę dać do kalibracji. Jeśli się mylę to wytłumaczcie mi czy coś robię nie tak. Szkła zarówno 50 jak 85 z moim D70 zachowują się OK.
Czy jest możliwe, abyś wrzucił dwie poglądowe foty bateryjek czy taśmy mierniczej - przed korekcją i po dokonanej korekcji na poprawne +12, np. do plikowni www.odsiebie.com ?
Nie robiłem bardzo dokładnych testów, ani bardzo dokładnych ustawień wiec możne z tego to wynika. Pewnie powinienem wziąć tablice testowa i jechać większa odległość mniejsza itd. Ostawiłem to troszkę na wyczucie.
Ale bardziej mnie interesuje tok rozumowania. Czy taka korekta jest skuteczna, jeśli się jej nie zaleca.
Może biorąc pewne uśrednienie nie było by najgorzej.
Moje doświadczenie z 50/1.8 jest podobne do Twojego - niby wyszło mi +13, ale dla różnych odległości różnie to wygląda.
Zastanawiam się czy nie "wyzerować" korekty i nie zacząć przymykać przysłony troche bardziej - tak na wszelki wypadek.
Nie wyobrażam sobie korygowania jakiegokolwiek zoom'a gdzie wpływ na korekte może mieć zarówno odległość przedmiotu jak i ogniskowa.
No ale wiesz nie po o mam jasne stalki aby je przymykać.
Przychodzi mi jeszcze do głowy takie rozwiązanie, że większość tych szkieł jest skorygowana pod DX (wiecej osob kupuje jednak DX) i stąd te problemy pod pełna klatką i może to szkła należy skorygować.
Przychodzi mi jeszcze do głowy takie rozwiązanie, że większość tych szkieł jest skorygowana pod DX (wiecej osob kupuje jednak DX) i stąd te problemy pod pełna klatką i może to szkła należy skorygować.
Nie ma co wymyślać dziwnych teorii, po prostu nie ma kontroli jakości zarówno w szkłach jak i w puszkach. Trafiłeś na taką puszkę i już. Przez moje ręce przeszło duszo sprzętu i rozrzut jest wielki, ja już nigdy nie kupię sprzętu (obojętnie co, czy szkło czy puszka) bez wcześniejszego sprawdzenia.
Swoja droga to dosc przykre - za czasow swietnosci mojego d100 nikt nie mowil o korektach AF i temu podobnych, bf/ff na szklach nikonowskich tez raczej nikt nie zauwazal, teraz czy to d300 czy d700 okazuje sie ze jest gorzej niz na puszkach badz co badz juz archaicznych... Zbieram sie powolutku do przesiadki na d300 ale mam coraz wiecej watpliwosci - wszystko wlasciwie przemawia za, ale jak mam sie wsciekac ze mi nie ostrzy w punkt albo inne cuda wyczynia to sie grubo zastanawiam :S
Nie ma co wymyślać dziwnych teorii, po prostu nie ma kontroli jakości zarówno w szkłach jak i w puszkach. Trafiłeś na taką puszkę i już. Przez moje ręce przeszło duszo sprzętu i rozrzut jest wielki, ja już nigdy nie kupię sprzętu (obojętnie co, czy szkło czy puszka) bez wcześniejszego sprawdzenia.
Tez tak myślę ze puszka jest walnięta, rozumiem korekcje na +-5, na jednym szkle, na dwóch już jest to troszkę podejrzane. Mam nadzieje ze uda mi się jeszcze ta puszkę wymienić na inna sztukę.
Udało mi się wymienić puszkę, podczas testów w sklepie wyszło mi o wiele lepiej, muszę podziękować tutaj panom z EuroRtvAgd, za miłą obsługę.
Swoja droga to dosc przykre - za czasow swietnosci mojego d100 nikt nie mowil o korektach AF i temu podobnych, bf/ff na szklach nikonowskich tez raczej nikt nie zauwazal, teraz czy to d300 czy d700 okazuje sie ze jest gorzej niz na puszkach badz co badz juz archaicznych... Zbieram sie powolutku do przesiadki na d300 ale mam coraz wiecej watpliwosci - wszystko wlasciwie przemawia za, ale jak mam sie wsciekac ze mi nie ostrzy w punkt albo inne cuda wyczynia to sie grubo zastanawiam :S
nie wiem kedy te czasy byly
ale jak ja i wielu moich kolegow uzywalo zawodowo d100, dosc dawno temu- powiedzmy ok 8 lat wstecz, problem bf/ff wystepowal nie rzadziej niz teraz, zwlasza z dlugimi obektywami
byl to wiek dzieciecy lustzranek cyfrowych i moze prostu mniej czasu poswiecalo sie na gadania o zdjeciach, a wiecej na ich robienie
robin102
23-10-2008, 15:30
Trafiłeś na taką puszkę i już. Przez moje ręce przeszło duszo sprzętu i rozrzut jest wielki, ja już nigdy nie kupię sprzętu (obojętnie co, czy szkło czy puszka) bez wcześniejszego sprawdzenia.
AF tuning to wybawienie dla producenta i serwisu. Teraz odbiorca końcowy musi sobie dokończyć produkcje aparatu w domowym zaciszu kalibrując precyzyjnie AF, kalibracją której producent w instrukcji odradza używać.:mrgreen:
Ja tylko nie wiem gdzie jest napisane wyraźnie, że producent odradza jej używania. Napisane jest że jest niezalecana w większości sytuacji (???); stosować ją tylko w razie konieczności.
Mam konieczność to stosuję.
Jeżeli obiektyw jest bardzo odjechany to faktycznie mogą być problemy z nieskończonością po dużej korekcji.
Pozdr
Odradza nie odradza - kwestia interpretacji
"...Nie zalecamy uzywanie precyzyjnej korekty af w wiekszosci sytuacji, ponieważ funkcjia może (pewnie nie musi) zakłócic normalne ustawianie ostrości ; stosować jedynie w konieczności"
Mój temat "Kto w Rzeszowie ma D700"
ale tu chyba wątek właściwszy ponieważ
zrobiłem foty na tej tablicy odnosnie czy jest FF/BB
Kąt niby był, odległość też oto co wysżło:
jedno jest na obiektywie 18-200 z VR
http://wwww.metrum.org.pl/18-200.jpg
drugi na kitowym 18-70
http://wwww.metrum.org.pl/18-70.jpg
i teraz co czy z tą ostością jest spox ?
Dla mnie pierwsze spox, drugie jakby dalej bierze, ale też jakby majtnięte troche...poza tym niby głębia w dal dalej się rozkłada...Tragedii to ja tu nie widzę, nieźle chyba
edit: musisz uważać przy fotkach takich testowych tablic, bo mała niedokładność i już masz "niedokładność". Statyw albo inne bardzo solidne podparcie, do tego ostrzenie manualne w LiveView i porównanie z AF.
AF tuning to wybawienie dla producenta i serwisu. Teraz odbiorca końcowy musi sobie dokończyć produkcje aparatu w domowym zaciszu kalibrując precyzyjnie AF,
ja jeszcze czakam na ten magiczny sofcik(chyba z jakims magicznym kabelkiem) co maja w serwisach do precyzyjnego strojenia puszek czy szkiełek, które nie da sie dostroic dzieki AF tuning:)
Inkognito
31-10-2008, 22:09
ja jeszcze czakam na ten magiczny sofcik(chyba z jakims magicznym kabelkiem) co maja w serwisach do precyzyjnego strojenia puszek czy szkiełek, które nie da sie dostroic dzieki AF tuning:)
Oj możesz się nie doczekać :)
Oj możesz się nie doczekać :)
BTW Ja kiedyś szukałem po "ruskich" stronach jakiś np. zmodyfikowanych firmware do Nikonów. Niestety nic nie znalazłem.
Inkognito
01-11-2008, 12:09
BTW Ja kiedyś szukałem po "ruskich" stronach jakiś np. zmodyfikowanych firmware do Nikonów. Niestety nic nie znalazłem.
Aż się dziwię, że Ci się chciało :) taką potrzebę tego czułeś?
btw.
Ja tak za bardzo to nie wiem co by można jeszcze poprawić - wolałbym nawet, żeby się skupili na tym aby szkieł nie trzeba było korygować, zamiast wypuszczać nowe uaktualnienia (choć to 1.10 do d300 to niczego sobie jest :) ).
Proponuję poczytać, przemyśleć i postarać się zrozumieć:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tolerancja_wymiaru
Można się czegoś nowego dowiedzieć, a i głupot mniej się później na forum napisze. :wink: