Zobacz pełną wersję : 300/700
Witam.
Mam troszke banalne pytanie ale zaryzykuje, od około półtora roku bawię się fotografią i sprawia mi to ogromną przyjemność. Na chwilę obecną posiadam już odrobinkę wysłużony model D50 ale w najbliższym czasie chciałbym się oprzesiąść na coś wyższego i tutaj pojawiaja się schody. D700 czy D300. Bardzo proszę o ocenę osób które pracują na wyżej wymienionych puszkach.
a chcesz normalną czy mniejszą klatkę?
Maciej Służenko
22-10-2008, 23:30
jak różnica w cenie nie ma znaczenia to d700 - nie ma co się rozpisywac
Większej różnicy nie robi, chodzi mi tylko o to czy warto dokładać te dwa tysiące do korpusu czy też może poza formatem klatki nie ma jakichś znaczących różnic i moge te pieniądze przeznaczyć na coś innego.
jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki... jak dla mnie to zainwestuj w szkiełka
Większej różnicy nie robi, chodzi mi tylko o to czy warto dokładać te dwa tysiące do korpusu.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na tego typu pytanie. Najpierw sam musisz sobie zadać pytanie "co chcę fotografować?" a jak sobie odpowiesz na to pytanie to i dopasujesz aparat do wymagań. Oczywiście zakładając, że przeczytałeś specyfikację (ze zrozumieniem).
Jeśli nie fotografujesz i nie masz zamiaru fotografować w słabych warunkach oświetleniowych, gdzie potrzeba używalnego bardzo wyskiego ISO to bierz D300.
ponadto jesli znasz jezyk szekspira mozesz przeczytac sobie to
http://www.bythom.com/nikond700review.htm
recenzent swietnie punktuje wszystkie roznice miedzy tymi modelami (oraz d3),
Maciek321
23-10-2008, 00:38
Większej różnicy nie robi, chodzi mi tylko o to czy warto dokładać te dwa tysiące do korpusu czy też może poza formatem klatki nie ma jakichś znaczących różnic i moge te pieniądze przeznaczyć na coś innego.
Jak masz D700 i masz obiektyw 18-200mm, to masz te 18-200mm, a nie 27-300. Jak masz do D700 i 50mm, to masz 50mm a nie 75mm. nic dodać nic ująć. Po prostu - ogniskowa x 1 (a nie x 1,5) = te ok. 2000 różnicy.
Jak masz D700 i masz obiektyw 18-200mm, to masz te 18-200mm, a nie 27-300..
taaa.. a masz taki obiektyw na pelna klatke? poza tym roznice sa zdaje sie bardziej zlozone niz Twoje wyobrazenie na ten temat.
czy też może poza formatem klatki nie ma jakichś znaczących różnic
To jest roznica decydujaca, jesli nie wiesz czy jej potrzebujesz, to znaczy, ze jej nie potrzebujesz.
Maciek321
23-10-2008, 10:47
taaa.. a masz taki obiektyw na pelna klatke? poza tym roznice sa zdaje sie bardziej zlozone niz Twoje wyobrazenie na ten temat.
Tylko przykłady. No dobra mogłem podać 18-24.
Pawel Pawlak
23-10-2008, 11:22
O czym Ty piszesz ?? Najpierw 18-200 pod pełną klatkę, teraz 18-24 ?! co to za szkła ?? wiem że to tylko przykłądy, ale jakieś bajkowe, nijak nie powiązane z rzeczywistością
Chłopie...
Jak masz kasę bierz d700, jak masz kasę, ale trochę mniej - to d300.
I tak "bydziesz zadowolony i tak" ;)
jaką fotografię uprawiasz?
Wojt@s!o
23-10-2008, 19:59
A tu wkoło Macieju. Temat wałkowany po raz N -ty.
Witam.
Mam troszke banalne pytanie ale zaryzykuje, od około półtora roku bawię się fotografią i sprawia mi to ogromną przyjemność. Na chwilę obecną posiadam już odrobinkę wysłużony model D50 ale w najbliższym czasie chciałbym się oprzesiąść na coś wyższego i tutaj pojawiaja się schody. D700 czy D300. Bardzo proszę o ocenę osób które pracują na wyżej wymienionych puszkach.
Bierz 40D jeśli nie masz zbytnio rozbudowanej szklarni:)
Póki co to przyuczam sie do ślubów a przy okazji troche mam wspólnego z reklamą.
Ceny szkieł pod DX mają cyfrę 2 na początku, pod FX cyfrę 4 (oczywiście to uogólnienie)
Do przyuczania się i nie tylko, doskonały będzie D300. Jeżeli rzeczywiście fotografując zarabiasz konkretne pieniądze, to możesz pomyśleć o D700 /np. praca w studio/
Amadablam
23-10-2008, 22:00
do ISO 1600 nie widze roznicy na obu puszkach, powyzej roznica jest zauwazalna, ale nie az tak znaczaco
wg mnie na razie nie warto przeplacac
badabuzz
24-10-2008, 07:30
Jak cię stać... to bierz D700. Bardziej przyszłościowe, bo pełnklatkowe. A potem jakieś 18 tysięcy na 3 fajne szkła i jest bajeczka
Czy szkła DX również trzeba przeliczać x1,5 tak jak FX podłączając do D300 czy też wartość po przeliczeniu jest nadrukowana na obudowie obiektywu?
Na przykład 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX NIKKOR ma faktycznie taką ogniskową po podłączeniu do D300 czy będzie to 24-127,5mm ?
Czy szkła DX również trzeba przeliczać x1,5 tak jak FX podłączając do D300 czy też wartość po przeliczeniu jest nadrukowana na obudowie obiektywu?
Na przykład 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX NIKKOR ma faktycznie taką ogniskową po podłączeniu do D300 czy będzie to 24-127,5mm ?
:) również trzeba przeliczać, czyli ta druga wersja.
Myślę, że kolega może jeszcze rozważyć zakup D90, bo zadając takie pytanie to z wiedzą fotograficzną jeszcze jest kiepsko. Każdy zaawansowany doskonale wie co potrzebuje i często jedynym ograniczeniem zakusów jest kasa. Kup sobie D90 + fajne szkiełko i będziesz miał spokój na 3 lata, w tym czasie postaraj się nauczyć podstawowych zasad fotografii używając trybu manualnego, jeżeli to opanujesz to więcej na forum takiego pytania nie zadasz.
Pozdrawiam serdecznie.
Ceny szkieł pod DX mają cyfrę 2 na początku, pod FX cyfrę 4 (oczywiście to uogólnienie)
taa... a w dziale optyka masz sporo postów o szkłach pod FX (które śmigają pod DX równie dobrze), faktycznie uogólniłeś nieco, bo całe stado stałek, które były projektowane stricte pod FX kosztuje między 1 a 3 kpln.
a dla kolegi rozważającego dylemat 300/700 - za przedmówcami - polecam d90. Jak Ci przestanie wystarczać - zaczniesz kombinować nad przesiadką.
Jak masz D700 i masz obiektyw 18-200mm, to masz te 18-200mm, a nie 27-300. Jak masz do D700 i 50mm, to masz 50mm a nie 75mm. nic dodać nic ująć. Po prostu - ogniskowa x 1 (a nie x 1,5) = te ok. 2000 różnicy.
Jesli mowa o nikorr 18-200 to po podlaczeniu do FX-a bedziesz mial 18-200 i ciemna rameczke do okola zdjecia, bo to jest DX.
Jesli masz zamiar fotografowac dzika nature zwierzaki itd. To ten crop 1.5 akurat jest korzystny bo ze szkla 70-200 masz 105-300. Ale do architektury to juz gorzej...
Jesli przesiadasz sie z lustrzanki to chyba wiesz co fotografujesz ;)
Jedrzej
lodzermensch
24-10-2008, 13:05
Oj, plączesz się...
Jeśli nie fotografujesz i nie masz zamiaru fotografować w słabych warunkach oświetleniowych, gdzie potrzeba używalnego bardzo wyskiego ISO to bierz D300.
Albo D200.
O to chodzi.
Lepiej za zaoszczędzoną na tzw. komplecie kaskę pojechać na plener w świat.
A jak ukradną, albo w podróży zginie :(, to serce będzie mniej boleć...
Do przyuczania się i nie tylko, doskonały będzie D300. Jeżeli rzeczywiście fotografując zarabiasz konkretne pieniądze, to możesz pomyśleć o D700 /np. praca w studio/
Do przyuczania się wystarczy to, co kolega ma. Czyli D50. A jak już się przyuczy, to będzie wiedział co kupić i nie będzie już takich pytań na forum zadawał.
Ja mam takie podstawowe pytanie: dlaczego zmieniasz D50 na coś nowszego ?
Miałem D50, powędrowałem od pożyczonego plastikoweg 28-70 przez 18-70 do coraz lepszego zestawu .... Nastał taki moment, gdy kupiłem 85/1.4 - do D50 ! ...
Jak nie widać różnicy to po co przepłacać ? Taka dewiza mi przyświeca. Zdjęcia z nowego aparatu nie będą lepsze niż z obcenego (zrobione tym samym szkłem)...
Wiem, że jest taki moment, gdy jakieś pieniążki przeznaczyc chcesz na hobby. Sam tak miewam... Ale dużo większy wzrost jakości/satysfakji zyskasz kupując obietkywy...
Ewolucja mojego podejścia do fotografi i sprzętu doprowadziła do takiej oto sytuacji :
1. 10-20 - Sigma oczywiście, aby szeroki kąt mieć
2. 30/1.4 - Aby standard mieć
3. 85/1.4 - Aby portretówkę mieć
4. 80-400 - Aby na wystawę lotniczą dla przykładu jechać...
Ktoś powie, że nie jestem "wyspecjalizowany", cóż, szkła które posiadam pozwalają na wiele, napewno wieeeleee jeszcze mnie czeka.
Czemu nie zmienie aparatu na D700 ? Bo musiałbym dokupić NIEISTNIEJĄCY obiektyw Nikkor 135/1.4D, aby mieć tę samą możliwość kreacji na ogniskowej odpowiadającej ogniskowej 85tce
Fakt, że D50 już dziś nie mam. Czemu nie mam? Bo trafiłem na moment, w którym mogłem kupić za 500funtów NOWEGO Fuji S5 PRO, a szklarnie już miałem.
WNIOSEK?
Inwestuj w szkła, lub wycieczkę, aby zdjęcia robić...
Czemu nie zmienie aparatu na D700 ? Bo musiałbym dokupić NIEISTNIEJĄCY obiektyw Nikkor 135/1.4D, aby mieć tę samą możliwość kreacji na ogniskowej odpowiadającej ogniskowej 85tce
..
niekoniecznie, jeśli chodzi o GO to da ci to samo 135/2.0, bo GO jest mniejsza na FX niz na DX. 135/2.0 istnieje.
1 EV mniej światła - na to ci z kolei pozwoli lepsze wysokie ISO D700.
Pawel Pawlak
24-10-2008, 17:15
Tu chyba trochę przedobrzyłeś ;)
ISO ISO, tak.... ISO jest powodem i to bardzo trudnym do obalenia.
I w ten sposób doszliśmy do momentu w którym różnica zaczyna być widoczna. Jeżeli ktoś potrzebuje ISO i podaje ten fakt jako argument do zakupu D700 to nie dyskutuję. Podobnie jak w dyskusji na temat tego czemu ktoś pali papierosy gdy słyszę "bo lubię"... pasuję.
Pewnie przedobrzyłem ;) aby uwypuklić :P
Faktycznie, dla własnej wewnętrznej satysfakcji wolałbym mieć D700, ale... dla mnie poważnym argumentem dla zakupu nowego aparatu byłaby obecność w pełni obracanego (tak jak w niektórych małpkach) ekranu LCD z obsługą LiveView... Nie zawsze fajnie jest się kłaść jesienią w parku na mokrych liściach ;) Mam nadzieję, że D900 będzie takowy posiadał ;)
D90 raczej nie kupie ale dziękuję za pomoc. Nasłuchałem się troche negatywnych opinii o tej puszce a poza tym nie jest mi potrzebna kamera w aparacie, tak wiem to tylko dodatek którego nie musze używać. Ale jest mi potrzebna szczelna puszka czyli w razie ewentualnej zmiany korpusu bedzie to d300. Dzięki wszystkim za pomoc.
... dla mnie poważnym argumentem dla zakupu nowego aparatu byłaby obecność w pełni obracanego (tak jak w niektórych małpkach) ekranu LCD z obsługą LiveView... Nie zawsze fajnie jest się kłaść jesienią w parku na mokrych liściach ;) Mam nadzieję, że D900 będzie takowy posiadał ;)
... i zoom w przyciskach, tak jak w małpkach:) żeby nie trzeba było sobie wykręcać nadgarstka:)
;)
D90 raczej nie kupie ale dziękuję za pomoc. Nasłuchałem się troche negatywnych opinii o tej puszce a poza tym nie jest mi potrzebna kamera w aparacie, tak wiem to tylko dodatek którego nie musze używać. Ale jest mi potrzebna szczelna puszka czyli w razie ewentualnej zmiany korpusu bedzie to d300. Dzięki wszystkim za pomoc.
A jakie to negatywne opinie mogę wiedzieć? Poznałem D90 i mam tylko dobre zdanie o tym korpusie.
Paru znajomych kupiło tę puszkę i z tego co słyszałem to mieli problemy z wypalonymi pixelami na matrycy w fabrycznie nowym aparacie, poza tym puszka podobno świetna.
... i zoom w przyciskach, tak jak w małpkach:) żeby nie trzeba było sobie wykręcać nadgarstka:)
;)
szydzisz... a chodzi np o sytuacje jaką miałem przedwczoraj: spacerowałem w parku łazienkowskim, 3 (trzy) wiewiórki bawiły się, na tle niezgarniętych liści - dla mnie to super motyw na zdjęcie, ale... nie byłem tak ubran, abym mógł kłaść się w alejkach... niestety kucając i trafiając na oślep nie udało mi się zrobić fajnego zdjęcia..., obrotwy ekran BARDZO by pomógł, prawda ?
lodzermensch
24-10-2008, 22:28
dla mnie poważnym argumentem dla zakupu nowego aparatu byłaby obecność w pełni obracanego (tak jak w niektórych małpkach) ekranu LCD z obsługą LiveView... Nie zawsze fajnie jest się kłaść jesienią w parku na mokrych liściach ;) Mam nadzieję, że D900 będzie takowy posiadał ;)
Polecam produkty Olympusa. :-?
Nie szydzę, ale żartuję. Sam napisałeś:
;) Mam nadzieję, że D900 będzie takowy posiadał ;)
używając ikonki ";)", której ja też użyłem.
A tego typu sytuację rozumiem, ale mając wiewiórki przed sobą raczej bym skorzystał z 8kl/s i coś próbował ustrzelić niż kombinował z LV:) Ale to moje zdanie.
Wtedy bardziej chodziło o kąt pod którym uchwycę minimum podłoża i maksimum akcji ;)
W sumie do złapania kadru tez można było użyć szybkostrzelnego karabinu ;)
Myślałem, że masz bardziej atakujący stosunek... sorki
Pawel Pawlak
24-10-2008, 23:02
Paru znajomych kupiło tę puszkę i z tego co słyszałem to mieli problemy z wypalonymi pixelami na matrycy w fabrycznie nowym
a co to za problem ? Nie sprawdzasz czy są, albo ewentualnie jak już Ci wpadnąw oko to mapujesz w serwisie.