PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Gdzieś na Kaszubach

harb
22-10-2008, 22:08
zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img397.imageshack.us/img397/2605/dsc4808rorgxl5.jpg)

elix
22-10-2008, 22:27
Pięknie! Nic innego mi na myśl nie przychodzi ;)

fIlek
22-10-2008, 22:35
Echhhh... Kaszuby.... może 6 grudnia będę w Szymbarku... Piknie Panie, piknie :)

Nemeth
22-10-2008, 22:39
A tutaj mi się nie widzi. 50/50, za dużo podłogi.

harb
22-10-2008, 22:45
A tutaj mi się nie widzi. 50/50, za dużo podłogi.

nie, nie, Maciek nie zgadzam się z takim poglądem --- tutaj specjalnie pokazałem to w ten sposób, po pierwsze dla wydłuzenia perspektywy a po drugie zeby zwrócić uwagę jaka drogę zrobiło sobie odbicie słoneczka ,zaczyna sie w wodzie, przechodzi na łączkę i biegnie nią do samego dołu zdjęcia nie przeszkadza mi taki podział -- kompletnie :-D

pozdro :-D

malasana
22-10-2008, 22:47
A ja powiem szczerze, ze tym razem nie zachwyca mnie to zdjecie:( Co sie przy Twoich fotkach rzadko zdarza. Jest poprawnie, ale dosc nudno. Cezkam na kolejne ujecia z tych okolic:)

Nemeth
22-10-2008, 22:52
nie, nie, Maciek nie zgadzam się z takim poglądem --- tutaj specjalnie pokazałem to w ten sposób, po pierwsze dla wydłuzenia perspektywy a po drugie zeby zwrócić uwagę jaka drogę zrobiło sobie odbicie słoneczka ,zaczyna sie w wodzie, przechodzi na łączkę i biegnie nią do samego dołu zdjęcia nie przeszkadza mi taki podział -- kompletnie :-D

Spoko :) To Twoja koncepcja i pewnie znajdą się jej obrońcy.
Ale...
Kadrowanie na 2/3 z 1/3 nieba wzmocniłoby moim zdaniem to o czym mówisz a tak mam wrażenie, że ni w pięć ni w dziesięć.

fIlek
22-10-2008, 22:55
Zgadzam się z harbem, w dodatku fajnie to uwydatniło pofałdowany charakter tego miejsca.

harb
22-10-2008, 23:03
Spoko :) To Twoja koncepcja i pewnie znajdą się jej obrońcy.
Ale...
Kadrowanie na 2/3 z 1/3 nieba wzmocniłoby moim zdaniem to o czym mówisz a tak mam wrażenie, że ni w pięć ni w dziesięć.

masz rację Maćku kazdy z nas ma inną wizję , ja tym razem jednak zostanę przy swojej poniewaz tak czy tak szkoda byłoby mi i ładnego nieba i skracania perspektywy i światełka na żdzbłach trawy na łące :-D

Malasana - myślę ze to kwestia gustu , ja wielokrotnie podkreslałem ze uwielbiam prostotę w krajobrazie - moze to paradoksalne ale ta fotka w mojej ocenie zajmuje minimalnie wyzsza pozycję od poprzedniej - światło ,światło światło, mnie tutaj urzeka - spokój ,czyli w Twoim odbiorze "nuda" tutaj jest przypisana temu kadrowi :-D

malasana
22-10-2008, 23:08
Malasana - myślę ze to kwestia gustu , ja wielokrotnie podkreslałem ze uwielbiam prostotę w krajobrazie - moze to paradoksalne ale ta fotka w mojej ocenie zajmuje minimalnie wyzsza pozycję od poprzedniej - światło ,światło światło, mnie tutaj urzeka - spokój ,czyli nuda tutaj jest przypisana temu kadrowi :-D

W 100 proc sie zgadzam, wszystko jest kwestia gustu i upodoban. Nie raz sie lapalem, ze podoba mi sie zupelnie inne zdjecie niz wiekszosci. Moim zdaniem problem sie zaczyna, gdy komus podoba sie cos, co obiektywnie jest kiepskie. Ale w tymprzypadku jestesmy od tego daleeeko. Bo zdjecie jest bardzo dobre, po prostu kadr nie trafia w moj gust. Pozdr:)

Kaśka M.
22-10-2008, 23:23
Ja tam sie może nie znam, ale mi sie bardzo podoba.
Super fotka i zupelnie mi nie przeszkadza ze jest 50/50.

elix
22-10-2008, 23:24
Moim zdaniem siłą tego zdjęcia jest m.in. to, że kadr jest właśnie taki "standardowy - tradycyjny". Czasem właśnie w prostocie siła - i jak dla mnie tak jest właśnie w tym przypadku.

bombel
23-10-2008, 04:12
Dla mnie bomba, mówię poważnie! Oprócz tego, że świetnie naświetlone co osobiście bardzo lubię, to jeszcze ma wyśmienite niebo. Nie ma w nim (niebie) przesady, ale jest wystarczająca dawka dramatyzmu. Lubię takie! :)

Na co zwróciłem uwagę w drugiej kolejności, a co teraz wydaje mi się podstawowe, to ładnie falujący horyzont, jeśli możemy mówić o falujących horyzontach - wiecie o czym mówię, prawda? Jakoś tak się te wszystkie elementy (chmurki, słońce, jezioro, czy co to tam jest, przerwa między drzewami żeby widać było tą wodę, itd) poskładały w kupę, że wyszło piękne zdjęcie.

Harb, szczerze Ci gratuluję. W zasadzie nie tylko gratuluję, ale i zazdroszczę.

A jakby dać kwadrat pół na pół, to wyszła by 'teraz Polska' w kolorach naturalnych (żartowałem). :)

Dyziek
23-10-2008, 08:35
Janusz, podoba się i tyle. Moim zdaniem koncepcja 50 na 50 trafiona.
Super kolorki i jakość jak zawsze u Ciebie.

anchel
23-10-2008, 16:20
Ja bym mocniej przymknął przysłonę, trochę to słońce "rozpromieniając". Ale to ja. Moim zdaniem jedno z twoich lepszych - świetne wykorzystanie kadru i krajobrazu.

jurekb
23-10-2008, 17:21
Wg mnie też - bez zrzutu.
Niebo (ciekawe chmury) pięknie dopełniło kompozycji.

Korchez
23-10-2008, 17:51
Szybkie spojrzenie na zdjęcie spowodowało u mnie dłuższą refleksję. Super zdjęcie . Napiszesz gdzie robione?

AndrzeY
23-10-2008, 17:53
bardzo udane zdjęcie, .świetne kolory, ostrość.

pozdrawiam

Marek-frotka
23-10-2008, 19:17
Malasana - myślę ze to kwestia gustu , ja wielokrotnie podkreslałem ze uwielbiam prostotę w krajobrazie - moze to paradoksalne ale ta fotka w mojej ocenie zajmuje minimalnie wyzsza pozycję od poprzedniej - światło ,światło światło, mnie tutaj urzeka - spokój ,czyli w Twoim odbiorze "nuda" tutaj jest przypisana temu kadrowi :-D

Dla jednych spokój , dla innych nuda. Ja zaliczam się do tej pierwszej grupy. Widzę ( czuję ) na tym zdjęciu głównie spokój i piękno otaczającej mnie przyrody no i bardzo ciekawe niebo , które ładnie opisał "bombel".
Coraz częściej utwierdzam się w przekonaniu , że na to jak staramy się pokazać fotografowany przez nas plener oraz na to jak odbieramy czyjąś pracę , w dużej mierze ma wpływ nasz "stan ducha" - nastrój , czy jakby to tam nazwać . Sam po sobie widzę , że jak jestem wkurzony to szukam spokoju w plenerze i zdjęcia to oddają w pewien sposób. To samo zdjęcie dla kogoś wesołego i pozytywnie nakręconego w tym momencie może wydawać się nudne. I na odwrót. Pewnie dlatego super zdjęcie zrobione „dziś” nie zawsze podoba się „jutro”. Dotyczy głownie krajobrazu. Coś w tym pewnie jest.

Wracając do zdjęcia - bardzo dobra praca - jak zresztą większość Twoich zdjęć.

Pozdrawiam
Marek

swiatlo
23-10-2008, 20:33
Podział kadru na 50/50 jest trafny na 50/50. To znaczy na 100 pytanych 50 powie że jest OK, a 50 powie że nie. Czyli mamy rozstrzał pomiędzy ziemią a niebem na 25-75. Makes sense?
Obrazek ładny i sielski. Spokojny i bez pretensji na arcydzieło. Niebo z ziemią mają łądną harmonię, ładne i logiczne linie. Kiedyś kłóciłem się z niejakim gościem który wszędzie się doszukuje jakichś linii i według nich ocenia zdjęcia. Takie samo zwichrowanie jak u Bombla na punkcie nieba. Nieszkodliwe dopóki nie ma wpływu na innych.
Jednak linie akurat w tym przypadku pomagają.
Trochę ziemia za nudna w obszarze traw, których może rzeczywiście ciut za dużo, ale z drugiej strony stwarza to przestrzeń negatywną jako pewien rodzaj balansu. Przydałoby się aby w tych trawach coś było, jakas ścieżka czy bógwico, ale i tak jest dobrze.
Janusz, czy będziesz przypadkiem w W-wie w listopadzie?

jarek76
23-10-2008, 20:51
Mnie się podoba tak jak jest :)

Skrzat
23-10-2008, 23:28
Miejscówka, można by powiedzieć, średnio ciekawa.
Ot wzniesienie, jeziorko w dole, lasy dookoła.
Wiele jest takich miejsc na Kaszubach.

Ale jak jest pomysł i wyobraźnia ( taki "klik" w głowie autora ) jak to pokazać, odpowiedni czas, kompozycja, światło i barwy to można osiągnąć efekt jaki nam prezentujesz i to jest właśnie to.

Piękna fotka, wszystko ze sobą współgra i uzupełnia się.
Spokój i czystość, przestrzeń i harmonia.

Szuwar
23-10-2008, 23:30
Bez chmurek byłoby zwyczajnie. A tak - super.

jendryn
23-10-2008, 23:36
Co tu dużo mówic, ostatnio nad wszystkimi Twoimi pracami wzdychamy:) więc wzdechnijmy i nad tą : achhhhhhhh:) Mnie sie podoba

Shooter
23-10-2008, 23:49
Przyjemna atmosfera.

harb
24-10-2008, 07:49
Szybkie spojrzenie na zdjęcie spowodowało u mnie dłuższą refleksję. Super zdjęcie . Napiszesz gdzie robione?

Ostrzyce - pozdrawiam :-D

borregaard
24-10-2008, 19:23
Wszystko na swoim miejscu.
Następna b.fajna Twoja fota Janusz...:-D
Pzdr
Andrzej