Zobacz pełną wersję : Sigma 30mmf/1.4 EX czy Nikkor 50mm f/1.4D do nikona D70s
witam_mam dylemat
cel . portrety
wątpliwości _ 30mm Sigmy daje docelowo w przeliczeniu powiedzmy że odpowiednik 50mm w cyfrówce, _50mm Nikorra odpowiednio 75... czy ktoś może poradzić mi proszę który obiektyw byłby właściwszym?
kolejny punkt zaczepienia to Sigma_średnica 62mm , Nikkor_średnica 52mm = ? nie wiem naprawdę jak duże ma to znaczenie (oprócz tego, że wszystkie obiektywy jakie mam to 62 i 67mm - tu wkrada się kolejna średnica filtra....) i się waham na tym wietrze
może ktoś wie coś więcej na temat _znaczenia średnicy obiektywu?
idąc dalej Sigma jest 2 razy droższa :( _powodem chyba jest to że przeznaczona jest już głównie do cyfrowych aparatów
linki:
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&A=details&Q=&sku=381616&is=REG&addedTroughType=categoryNavigation
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&A=details&Q=&sku=97413&is=USA&addedTroughType=categoryNavigation
_ktoś coś może o tych obiektywach wie?
pozdrawiam ciepło
kup 50/1.4 ja mam używam i wiem że to wspaniałe szkło i każdy kto powie inaczej, bedzie miał ze mna do czynienia:))
pozatym sigma jest tylko do DX - imho nie opłaca sie kupowac obiektywu stałoogniskowego, porządnego tylko do DX
pozatym 50-tka fajne portrety mozna cykac, a na 52mm filtry sa naprawde tanie wiec nie ma problemu :)
dzięki za wsparcie - tańsza opcja bardziej mi w chwili obecnej pasuje ;)
pozdrawiam
Niedzwiedz
26-06-2006, 09:39
natomiast 30 uzyjesz w wielu innych sytulacjach :) ja bym kupil 30 1,4 i 50 1,8 :)
Al Bundy
26-06-2006, 15:59
A ja próbowałem portretować 50 w pokuju dł. 6m i niestety to ciut za wąsko...
w pokuju dł. 6m i niestety to ciut za wąsko...
a ja ostatnio robilem sesje tylko 50, w pomieszczeniu mniej wiecej takim o ktorym piszesz, i wyszlo cos takiego, czy to jest za wasko ? mysle, ze 50 mozna baaaaardzo duzo ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.eclipse.com.pl/galerie/teatr/agnieszka_sienkiewicz.jpg)
niedźwiedziu :) _podoba mi się twój nick
postanowiłam upolować 50/1,4 dnia jutrzejszego, spieszy mi się by zrealizować jeden projekt... w którym nią się posłużę
zatem 30stka chwilę poczeka /do kolejnej wypłaty ;)
odnośnie 6 metrów? Al'u bundy_zależy mi na portrecie "portrecie"_czyli już z *metra cięty nochal luda dzikiego w samotnej stodole zaszytego, owce dziko pasącego ;)
eclipse dzięki za foto :)
niestety/czytaj:na szczęście_dokument prowadzić będę nie w studio, ale w terenie od chaty do chaty, zatem odległość nie jest istotą w wielkich buciorach
dziękuję za wieści
Adam Trzcionka
26-06-2006, 20:03
renifer, jesli priorytetem dla ciebie jest portret - 30 odpada, weź 50
ale moja rada, za Niedźwiedziem: kup 30/1.4 (reporterka z dobrym światłem) + 50/1.8 (niewiele słabszy od 50/1.4, do portretu się nada). mam obydwa te szkła.
Niedzwiedz
27-06-2006, 09:27
eclipse, fajna sesje podoba mi sie
renifer, to co renifer robimy zoo na forum nikona ;)
fajna sesje podoba mi sie
dzieki, za jakis czas wrzuce "pelnowymiarowe" fotki do krytyki ;) swoja droga tak jak juz pisalem cala sesja zrobiona 50/1.8, jak dla mnie to swietne szklo wlasnie do portretow, a dodatkowo ta sesja utwierdzila mnie w przekonaniu, ze szklo 80-200 jest mi zupelnie niepotrzebne wiec je sprzedaje, podpialem je na sesji, zrobilem 3 fotki i stwierdzilem, ze kompletnie nie czuje tej ogniskowej i tej perspektywy, ciesze sie, ze juz sam dochodze do tych wnioskow i nie musze zadawac tutaj pytan "jaki obiektyw mam kupic" ;) oczywiscie to nie jest zaden przytyk do tych co te pytania zadaja, stwierdzam jedynie fakt, ze jednak najlepiej samemu dojsc do tego co jest potrzebne do fotografowania "rzeczy" ktore lubi sie fotografowac, pozdrawiam...
Niedzwiedz
27-06-2006, 12:57
eclipse, no tak mi i 50 i 85 sie przydaje ale 180 daje cos czego nie da mi zaden inny ;)
Niedzwiedz, w rzeczy samej, ja poprostu doszedlem do wniosku, ze najbardziej "czuje" tak jak widze, zblizona perspektywa etc. i chyba bardziej od tele wolalbym dobry szeeeeeeroki kat, np. taka tokinke ktora masz ;) ale to juz chyba OT...
Niedzwiedz
27-06-2006, 13:20
eclipse, tak polecam 12mm :)
niedźwiedź _zakładamy :) _dzikusy borów i innych takich tam ŁĄCZCIE SIĘ ;)
eclipse _zgadzam się odnośnie perspektywy z oka człeka wyciągniętej ;) jednak dobre tele przydaje się bardzo jeśli z zaszytego rogu kogoś łapiesz _a bardzo lubię ludzi na "wybiegu" w stop_klatki zamykać /zupełenie inaczej w studio_ale tu też przychylam się do zdania, że każdy chodzi w swoich skarpetkach /*no powiedzmy że każdy ;)
30/1.4 nabędę niebawem :D teraz nacieszę się jasnością 50/1.4
...
no 50/1.4 to jest dopiero szkło..
Niedzwiedz
28-06-2006, 09:24
renifer, i razem bedziemy rzadzili galaktyka jak renifer i niedzwiedz :)
btw ja sie zastanawiam na 30 1,4 kusi swiatlo :) ale na wymiane moiej 35 skusze sie tylko jak organoleptycznie przetestuje model ktory chce kupic :)
Niedzwiedz, pozbyłeś sie jednej sigmy już chcesz kupowac następna ? :D
Niedzwiedz
28-06-2006, 20:49
djbart, a co szukasz 35mm ;) wiesz swiatlo 1,4 kusi
Niedźwiedziu nie kuś !! miała byc 180-tka sigmy z ładnym makro, ale po wakacjach (październik) możemy pogadac, bo jest o czym !! z drugiej strony mój biceps jest wielkosci twojego nadgarstka i już ledwo dźwigam torbe z całym tym sprzetem :) jak kupie jeszcze 180 i 35 to bede mogl to wsyzstko tylko jako ozdobe trzymac bo nigdzie sie z tym nie rusze :)
ale wracając do tematu, oprócz 18-200 (z konieczności niejako) wolałbym nienabywac szkieł DX, zwłaszcza ze częśc osob (w tym z żadka ja, choc ostatnio czesciej odkąd mam niedzwiedziowa 20-tke) używa analoga, a i nie widomo czy nikon FF nie wprowadzi, ale o tym sszzza.. genrealnie 50 robiłem już
-waskie krajobrazy
-koncerty
-portrety
-quasi-reporterke
wszystkow dzien i w nocy, z lampą i bez i powiem tyle że ten obiektyw to cudeńko ii juz (powtarzam się)
kończąc wywód pozdrawiam wszystkich posiadaczy 50/1.4 :)
Niedzwiedz
29-06-2006, 10:46
djbart, oj tam z analogu to 6x6 :) a ja wierze ze DX bedzie jeszcze kilka lat jak wyjdzie FF to stac mnie na niego w nikonie lub fuji niebedzie wiec szkla DX sa ok , 50 1,4 to dla mnie za dlugo nietrzymam czasow 50mm i 1/90 potrafie poruszyc musze miec krotsza ogniskowa i wyzsze czasy np 30mm i 1/90
Krzysiek29
02-07-2006, 13:10
Witam
Nie miałem 50/1,4 ale miałem 50/1,8 a mam Sigmę 30/1,4. Jasność 1,4 daje b. duże możliwości jej wysoka rożdzielczość jest czasami "przeszkadzająca" przy poreretach widać pryszcze :? Teraz ta sigma jest moim podstawowym szkłem w pomieszczeniach. Długość 50 była dla mnie trochę za duża z cyfrówką. Polecam to szkło.
np:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.gorzow.mm.pl/~MM/photos/photo3.jpg)