PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Nocne drogi

loki_p
22-10-2008, 18:32
Z wczorajszego gwiazd szukania
Zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/vol0/84/85/download/2659488.jpg)

kobyll
22-10-2008, 18:35
No Panie kolego bardzo ciekawie to wyszło moim zdaniem :)

b202
22-10-2008, 20:18
nooooo to niezłe, jaki czas? i jaki aparacik? bo ja ostatnio puściłem 30 min. i matryca się już na D80 smażyła, na tym zimnie prawie zaczął parować ;)

kobyll
22-10-2008, 21:36
Lamerskie pytanie mam, aż mi głupio pytać - jak puścić aparat na tak długi czas naświetlania?

b202
22-10-2008, 21:50
Lamerskie pytanie mam, aż mi głupio pytać - jak puścić aparat na tak długi czas naświetlania?

Bulb ;)

kobyll
23-10-2008, 01:37
Serio pytam bo się nie bawiłem nigdy, aż tak długimi czasami. Da się wogóle ustawić dłuższy czas niż 30 sekund?

Piotr_ek
23-10-2008, 01:59
loki _p masz styl
fota zawaliście mi się podoba
i to tylko dlatego, że robisz to wg własnej koncepcji a nie pod publikę
za to szacunek

pozdrawiam
P.

loki_p
23-10-2008, 07:33
nooooo to niezłe, jaki czas? i jaki aparacik? bo ja ostatnio puściłem 30 min. i matryca się już na D80 smażyła, na tym zimnie prawie zaczął parować ;)

Ekspozycje po 2,5 minuty a sumarycznie ok 1godz 20 min. Aparacik to D300.

Dzięki za odwiedziny :)

dar3k
23-10-2008, 10:41
Serio pytam bo się nie bawiłem nigdy, aż tak długimi czasami. Da się wogóle ustawić dłuższy czas niż 30 sekund?

To przeczytaj instrukcje to bedziesz wiedzial co to bulb :)

A foto super - efekt 'zakreconych gwiazd' dobrze wyszedl :)

jarek76
23-10-2008, 12:20
Ekspozycje po 2,5 minuty a sumarycznie ok 1godz 20 min. Aparacik to D300.

Dzięki za odwiedziny :)

Po konsultacjach z tobą próbowałem tego samego ze swoim D50 ale niestety moje body niezbyt dobrze znosi aż tak długie naświetlanie. Niebo i gwiazdy wyszły jeszcze nieźle ale już dół to totalna porażka :)
A wracając do zdjęcia to jest naprawdę fajne

altrey
23-10-2008, 12:27
re: kobyll

Tryb Bulb, czyli ustawiasz ten tryb a raczej dochodzisz do niego podczas zwiekszania czasu naswietlania ;)

W tym trybie nacisniecie spustu zaczyna naswietlanie - a jego puszczenie konczy naswietlanie. Innymi slowy Naciskasz i trzymasz tak dlugo jak sobie zalozyles ... ;)

Pozdrawiam,
Pawel

Locter
23-10-2008, 12:45
Bardzo mi sie podoba.

kobyll
23-10-2008, 13:19
No o tym akurat wiedziałem i wiem, ale myślałem, że jest na to jakiś myk, żeby automatycznie ustawić tak długi czas. Bo tak troche ciężko tyle czasu palec trzymać na spuście - ręka by mi ścierpła :D

loki_p
23-10-2008, 13:19
Po konsultacjach z tobą próbowałem tego samego ze swoim D50 ale niestety moje body niezbyt dobrze znosi aż tak długie naświetlanie. Niebo i gwiazdy wyszły jeszcze nieźle ale już dół to totalna porażka :)
A wracając do zdjęcia to jest naprawdę fajne

D50 już swoje lata ma ale myslę że i z niego można jeszcze sporo wyciągnąć. Dużą rolę odgrywa temperatura w jakie sie pstryka długie czasy. W zimie na mrozie jest zdecydowanie lepiej. Dodatkowo dobrze jakby pierwszy plan był w jakiś sposób oświetlony. To tak naprawdę do niego dobiera sie długość ekspozycji bo gwiazdy praktycznie zawsze wyjdą.
Poczekaj na zimę i sprawdź jaka najdłuższa ekspozycja jest akceptowalna pod względem szumów. Myślę że pociągnie 1-2 minut.
D300 w ujemnych temperaturach spokojnie wyciąga 30 minut.

No o tym akurat wiedziałem i wiem, ale myślałem, że jest na to jakiś myk, żeby automatycznie ustawić tak długi czas. Bo tak troche ciężko tyle czasu palec trzymać na spuście - ręka by mi ścierpła :D

Myk jest taki że używa sie wężyka z blokadą. Wciskasz i blokujesz :)
Jest jeszcze wężyk z interwałometrem na który już sobie ostrzę pazurki :)

altrey
23-10-2008, 13:29

No jest taki sposob. Zmienic System na C ;) bo tam jest na odwrot ... drugi przycisk konczy naswietlenie ;)

A tak na powaznie to tez slyszalem o tym wezyku i podobno sie sprawdza.

POzdrawiam,
Pawel

kobyll
23-10-2008, 13:29
loki_p dzięki za odpowiedź moja ciekawość została zaspokojona :) Wiedziałem, że nikty by nie wytrzymał kilka minut spustu trzymać :D

Panowie, że się tak wtrące do Waszej dyskusji - a nie lepiej nieboskłon naświetlić na jakimś kosmicznie długim czasie, pierwszy plan na osobnym zdjęciu na czasie dajmy na to 2-3 sekundy, a potem to złożyć?

loki_p
23-10-2008, 13:41
A myślisz że na tym "kosmicznie długim czasie" nie wyjdą ci szumy przy fotografowaniu tylko nieboskłonu? Poza tym takie łączenie to już lekki fotomontaż.
A tak z innej beczki to nie chodzi o to żeby złapać królika tylko żeby go ciągle gonić :)

No jest taki sposob. Zmienic System na C ;) bo tam jest na odwrot ... drugi przycisk konczy naswietlenie ;)

Czy trzymasz cały czas czy tylko naciskasz dwa razy to w obu przypadkach pewnie poruszysz :) Bez wężyka/pilota ani rusz :)

jarek76
23-10-2008, 13:46
D50 już swoje lata ma ale myslę że i z niego można jeszcze sporo wyciągnąć. Dużą rolę odgrywa temperatura w jakie sie pstryka długie czasy. W zimie na mrozie jest zdecydowanie lepiej. Dodatkowo dobrze jakby pierwszy plan był w jakiś sposób oświetlony. To tak naprawdę do niego dobiera sie długość ekspozycji bo gwiazdy praktycznie zawsze wyjdą.
Poczekaj na zimę i sprawdź jaka najdłuższa ekspozycja jest akceptowalna pod względem szumów. Myślę że pociągnie 1-2 minut.
D300 w ujemnych temperaturach spokojnie wyciąga 30 minut.

Ja próbowałem latem przy temperaturach około 25 C
Z tym pierwszym planem to już teraz wiem a wcześniej specjalnie szukałem za miastem miejsc mało oświetlonych tak jak radziłeś w PMkach. Czas naświetlania wychodził około 5-8 minut i niestety moja matryca tego nie zdzierżyła :mrgreen:
Muszę spróbować co z tego wyjdzie zimą przy czasach rzędu 1-2minut

loki_p
23-10-2008, 14:22
W lecie przy 25 C to D300 szumiał jak szalony przy 3 minutach naświetlania... Poniżej 15C jest zdecydowanie lepiej jesli chodzi o szumy za to szkło zaczyna parować a z czasem pokrywa sie wodą :)