Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Mogę włożyć do albumu?

comptom
22-10-2008, 14:53
Po raz drugi się 'wychylam' - jeszcze bardzie się boję ... a mówili, że najtrudniejszy pierwszy krok :)

Proszę o krytykę.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/10/2957495237_02a8d45dcb-2.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3074/2957495237_02a8d45dcb.jpg)

arturjb
22-10-2008, 16:12
do albumu wkładasz co chcesz, zdjecia albumowe są przedewszstkim po to by przywoływały emocje i wspomnienia 'głównych zainteresowanch'
kompozycyjnie, oswietleniowo jest slabe, moment przedstawiony na zdjeciu tez nie zbyt emocjonujący; dlaczego twarz pani znajującej się za dziewczynką jest zasłonięta głową rzeczonej dziewczynki?

stock
22-10-2008, 16:41
album wszystko przyjmie. Wazne tylko by potem jakoś się sensownie prezentował. Moim zdaniem ta sepia z winietą jakoś nie ma uzasadnienia...

Grzegorka
22-10-2008, 17:52
Ja bym nie włożyła, Ty możesz. Kadr niestaranny, starsza kobietka zasłonięta przez młodsza kobietkę. Sepia fe, winietka taka też fe - moim zdaniem rzecz jasna. Bierz obie kobietki i kombinuj dalej. :)

kobyll
22-10-2008, 18:25
Pomijając wszystkie pozostałe aspekty tej fotografii to sepia + biała winieta zawsze kajrzyła mi się, kojarzy i będzie kojarzyć z porcelanowymi portretami nagrobkowymi.

sokrates
23-10-2008, 10:16
wywal tę winietę na 200%, sepia mi nie pasuje - jeśli nie chciałeś koloru to może b&w? co do - kadru i zasłaniania kobiety przez dziewczynkę - się nie wypowiem bo to twoja indywidualna sprawa - czy to zdjęcie budzi w tobie jakieś emocje?

swiatlo
23-10-2008, 20:45
Winieta i sepia jest akurat OK, każdy sobie robi takie winiety i sepie jakie chce, to nie jest obiektem krytyki i ludzie trzymajcie się od tego z daleka. Mi natomiast nie podoba się kadr, czyli takie niefortunne ucięcie twarzy starszej dziewczyny. Ja do swojego albumu bym poszukał innych zdjęć....

Majek
24-10-2008, 00:45
Winieta i sepia jest akurat OK, każdy sobie robi takie winiety i sepie jakie chce, to nie jest obiektem krytyki i ludzie trzymajcie się od tego z daleka.No chyba nie jest do końca tak. Autor, oddaje pod ocenę jakąś swoją pracę, na którą składa się wiele aspektów, między innymi obróbka i sposób prezentacji. Oceniamy całość i jeżeli któryś z elementów nie leży na swoim miejscu, traci na tym cała praca. Nawet najlepiej wykonane zdjęcie można zmasakrować nieodpowiednią tonacją, odpustową rameczką, czy niepasującą winietą.

Pomijając wszystkie pozostałe aspekty tej fotografii to sepia + biała winieta zawsze kajrzyła mi się, kojarzy i będzie kojarzyć z porcelanowymi portretami nagrobkowymi.No, dokładnie... Patrzyłem na to zdjęcie i nie bardzo mogłem go z czymkolwiek połączyć, choć gdzieś tam z tyłu czaszki przywoływało jakieś niefajne skojarzenia. Jak przeczytałem Twojego posta, to aż mnie ciary przeszły...

comptom
24-10-2008, 08:34
...No, dokładnie... Patrzyłem na to zdjęcie i nie bardzo mogłem go z czymkolwiek połączyć, choć gdzieś tam z tyłu czaszki przywoływało jakieś niefajne skojarzenia. Jak przeczytałem Twojego posta, to aż mnie ciary przeszły...

Dziękuję za opinie,
szczególnie ostatnia mnie zadziwiła.
Teraz widzę jak różnie można odebrać takie zwykłe albumowe zdjęcie.

Co do zdjęcia, to w kolorze mi się nie podobało, chciałem coś zmienić...sepia mi się spodobała - winieta /teraz czuję/ raczej zbędna.
Co do kadru: szkoda zasłoniętej twarzy żony :) Ale kilka poprzednich opinii mnie naprowadziło (starałem się zrobić: niecentralnie, żeby modelki na coś patrzyły, na coś czego nie widzą oglądający...) - no ogólnie starałem się.

Udanych pstryków - pozdrawiam wszystkich.

Majek
24-10-2008, 22:00
Dziękuję za opinie,
szczególnie ostatnia mnie zadziwiła.
Teraz widzę jak różnie można odebrać takie zwykłe albumowe zdjęcie.No właśnie ta obróbka sprawiła, że nie jest to zwykłe albumowe zdjęcie... Przynajmniej w mojej ocenie. Po prostu bardzo niefajnie mi się kojarzy z pewną sceną, której byłem świadkiem... Jeżeli ktoś chce poznać więcej szczegółów, zapraszam na PW, gdyż na prawdę nie jest to miły temat do rozmów na forum publicznym...

jendryn
24-10-2008, 22:12
Ciężko oceniac to zdjęcie pod względem jakościowym, jest to po prostu zwykły pstryk który mozna wykonac najprostszym kompaktem i zabawic sie byle jakim efektem w ps, lub gimpie. Jestem pewien , że pozytywna ocena tego zdjęcia przez użytkowników nie doda samozapału autorowi , jedynie uświadczy go w przekonaniu , że takiezdjęcia są akceptowalne na forum, a wiadomo , że nie są.