PDA

Zobacz pełną wersję : profile- co z czym sie je?

remnaj
22-10-2008, 01:45
Witajcie
ostatnio mam problem, a mianowicie profile. mam monitor CRT który "skalibrowalem" pod plansze, zapisalem profil i uzywany jest jako domyslny. mam rozumiec ze obrabiac zdjecia w PS musze równiez pod tym profilem zeby zdjecia obrabiane wygladaly tak samo na papierze? ale co ze zdjeciami wystawianymi do sieci? zauwazylem ze zdjecie obrabiane w profilu monitora po zmianie w ustawieniach kolorów w PS na sRGB robią sie wyplowiale. powiedzcie mi prosze co musze zrobic by zdjecie które chce opublikowac w sieci bylo takie jak u mnie na monitorze?
pozdrawiam Remik

truman20
22-10-2008, 08:10
Ono nigdy nie będzie takie samo, bo każdy (prawie każdy) ma inny monitor. Zobacz ten post http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=75825, autor myślał, że jest dobrze a na innych monitorach wyszło to, że zdjęcie nadaje się do kosza. Obrabiaj zdjęcia na tych samych profilach, to będzie większe prawdopodobieństwo, że zdjęcie będzie takie samo w PS i na Twoim monitorze w sieci, ale u innych i tak będzie nieco inne.

mcl
22-10-2008, 11:03
Z tego co rozumiem zdjęcie powinieneś zapisywać (do prezentacji w internecie) w profilu sRGB, natomiast profil monitora służy jedynie do tego, żeby PS wiedział jak ma prezentować zdjęcie na Twoim monitorze.

remnaj
22-10-2008, 11:15
no ok dzieki. powiedz mi jeszcze prosze w jaki sposób zapisac plik w PS do profilu sRGB? bo ja mam ustawienia kolorów i tam profil monitora. a jak zapisywac do pfofilu SRGB??

mcl
22-10-2008, 11:30
Nie znam się na PS, w Gimpie jest opcja Obraz -> Tryb - > Convert to color profile... - musisz poszukać czegoś podobnego

mcl
22-10-2008, 12:25
Staram się usystematyzować podstawową wiedzę na temat zarządzania kolorem i wychodzi mi coś takiego:

Aparat np. D80
- zapisuje NEF / JPG [sRGB] / JPG [AdobeRGB]

Wywoływarka raw np. Capture One (obsługuje zarządzanie kolorem)
- odczytuje NEF i stosując profil np. Generic Nikon D80 konwertuje do postaci (?), którą można obrabiać/prezentować
- przy prezentacji na monitorze, pobiera z systemu operacyjnego profil monitora i konwertuje dane zgodnie z tym profilem
- przy zapisie wybieramy profil np. sRGB / AdobeRGB, aplikacja konwertuje dane do wybranego profilu i otrzymujemy JPG/TIFF [sRGB] / JPG/TIFF [AdobeRGB]

Edytor graficzny np. GIMP (obsługuje zarządzanie kolorem)
- odczytuje JPG/TIFF [sRGB] / JPG/TIFF [AdobeRGB] i rozpoznaje profil z pliku
- przy prezentacji na monitorze, pobiera z systemu operacyjnego/z ustawień programu profil monitora i konwertuje dane zgodnie z tym profilem
- przy symulacji wydruku, pobiera z ustawień programu profil drukarki i konwertuje dane zgodnie z tym profilem (?)
- możemy zmienić profil obrabianych danych (konwersja) na inny np. z AdobeRGB na sRGB
- zapisuje np. JPG/TIFF [sRGB] / JPG/TIFF [AdobeRGB] - zgodnie z tym co otworzyliśmy/zmieniliśmy w trakcie działania

Aplikacja nie obsługująca zarządzania kolorem (np. przeglądarka obrazów, przeglądarka internetowa)
- odczytuje np. JPG/TIFF [sRGB] / JPG/TIFF [AdobeRGB]
- przy prezentacji na monitorze aplikacja nic nie robi i terz:
a) jeśli załadowaliśmy JPG/TIFF [sRGB] i mamy monitor obsługujący przestrzeń sRGB - ok
b) jeśli załadowaliśmy JPG/TIFF [sRGB] i mamy monitor obsługujący przestrzeń AdobeRGB - mamy wszystko przekolorowane
c) jeśli załadowaliśmy JPG/TIFF [AdobeRGB] i mamy monitor obsługujący przestrzeń sRGB - mamy kolory wyprane
d) jeśli załadowaliśmy JPG/TIFF [AdobeRGB] i mamy monitor obsługujący przestrzeń AdobeRGB - ok

Jako typowy należy założyć przypadek a) i w związku z tym zdjęcia do sieci powinniśmy zapisywać w przestrzeni sRGB.

Sporo tu uogólnień i uproszczeń. Ale jeśli ktoś widzi błędy w rozumowaniu proszę o poprawki.

sevenoo
22-10-2008, 16:01
to ja mam takie pytanko w temacie, pracuje na mac'u. W preview i View NX mam znacznie bardziej nasycone czerwienie. Wiec odpalam PS.
W PSie wlaczam Proof i dzialam w profilu monitora, wyglada to ok i teraz pytanko. Mam zdjecie ktore wyglada tak jak chce profil sRGB + proof w profilu monitora. Chce takie fotowywolac wiec konwertuje je do profilu Laba w ktorym wywoluje. Jakie kolory beda na wywolanej fotce ?? Takie jak bez Proofa czy z Proofem ?? bo mnie to nurtuje a nie chce miec fotek po druku do smieci:)

remnaj
22-10-2008, 18:25
mysle ze tak jak mówisz. jesli masz profil labu to konwertujesz do tego labu. jesli nie masz profilu labu to najbezpieczniej do sRGB (tak wyczytalem w innych postach). jako ze jestm zalozycielem tego tematu nie sugeruj sie moja odpowiedzia. wole zeby na twoje pytanie wypowiedzieli sie znawcy tematu. pozdrawiam

lyos
04-12-2008, 12:45
mysle ze tak jak mówisz. jesli masz profil labu to konwertujesz do tego labu. jesli nie masz profilu labu to najbezpieczniej do sRGB (tak wyczytalem w innych postach). jako ze jestm zalozycielem tego tematu nie sugeruj sie moja odpowiedzia. wole zeby na twoje pytanie wypowiedzieli sie znawcy tematu. pozdrawiam
Tez wyczytalem w kilku miejscach z jak wywolujesz anie masz profilu danej maszyny, to najbezpieczniej sRGB. Musze jeszcze potestowac, ale jak ostatnio dalem pierwszy raz skonwertowane na AdobeRGB (w ksiazce Kelby'ego wyczytalem ze to takie cudo :( ), to mimo ze na kompie w Lightroomie wygladaly cudnie to na papierze wyszly najgorzej odkad pamietam.

sevenoo
04-12-2008, 13:11
juz przetestowalem , sRGB jesli nie mamy profilu maszyny , z profilem to wiadomo.
w Adobe RGB faktycznie lepiej nie dawac bo ta przestrzen jest o wiele bogatsza w kolory niz maszyna jest w stanie ogarnac:)