Zobacz pełną wersję : profile- co z czym sie je?
Witajcie
ostatnio mam problem, a mianowicie profile. mam monitor CRT który "skalibrowalem" pod plansze, zapisalem profil i uzywany jest jako domyslny. mam rozumiec ze obrabiac zdjecia w PS musze równiez pod tym profilem zeby zdjecia obrabiane wygladaly tak samo na papierze? ale co ze zdjeciami wystawianymi do sieci? zauwazylem ze zdjecie obrabiane w profilu monitora po zmianie w ustawieniach kolorów w PS na sRGB robią sie wyplowiale. powiedzcie mi prosze co musze zrobic by zdjecie które chce opublikowac w sieci bylo takie jak u mnie na monitorze?
pozdrawiam Remik
truman20
22-10-2008, 08:10
Ono nigdy nie będzie takie samo, bo każdy (prawie każdy) ma inny monitor. Zobacz ten post http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=75825, autor myślał, że jest dobrze a na innych monitorach wyszło to, że zdjęcie nadaje się do kosza. Obrabiaj zdjęcia na tych samych profilach, to będzie większe prawdopodobieństwo, że zdjęcie będzie takie samo w PS i na Twoim monitorze w sieci, ale u innych i tak będzie nieco inne.
Z tego co rozumiem zdjęcie powinieneś zapisywać (do prezentacji w internecie) w profilu sRGB, natomiast profil monitora służy jedynie do tego, żeby PS wiedział jak ma prezentować zdjęcie na Twoim monitorze.
no ok dzieki. powiedz mi jeszcze prosze w jaki sposób zapisac plik w PS do profilu sRGB? bo ja mam ustawienia kolorów i tam profil monitora. a jak zapisywac do pfofilu SRGB??
Nie znam się na PS, w Gimpie jest opcja Obraz -> Tryb - > Convert to color profile... - musisz poszukać czegoś podobnego
Staram się usystematyzować podstawową wiedzę na temat zarządzania kolorem i wychodzi mi coś takiego:
Aparat np. D80
- zapisuje NEF / JPG [sRGB] / JPG [AdobeRGB]
Wywoływarka raw np. Capture One (obsługuje zarządzanie kolorem)
- odczytuje NEF i stosując profil np. Generic Nikon D80 konwertuje do postaci (?), którą można obrabiać/prezentować
- przy prezentacji na monitorze, pobiera z systemu operacyjnego profil monitora i konwertuje dane zgodnie z tym profilem
- przy zapisie wybieramy profil np. sRGB / AdobeRGB, aplikacja konwertuje dane do wybranego profilu i otrzymujemy JPG/TIFF [sRGB] / JPG/TIFF [AdobeRGB]
Edytor graficzny np. GIMP (obsługuje zarządzanie kolorem)
- odczytuje JPG/TIFF [sRGB] / JPG/TIFF [AdobeRGB] i rozpoznaje profil z pliku
- przy prezentacji na monitorze, pobiera z systemu operacyjnego/z ustawień programu profil monitora i konwertuje dane zgodnie z tym profilem
- przy symulacji wydruku, pobiera z ustawień programu profil drukarki i konwertuje dane zgodnie z tym profilem (?)
- możemy zmienić profil obrabianych danych (konwersja) na inny np. z AdobeRGB na sRGB
- zapisuje np. JPG/TIFF [sRGB] / JPG/TIFF [AdobeRGB] - zgodnie z tym co otworzyliśmy/zmieniliśmy w trakcie działania
Aplikacja nie obsługująca zarządzania kolorem (np. przeglądarka obrazów, przeglądarka internetowa)
- odczytuje np. JPG/TIFF [sRGB] / JPG/TIFF [AdobeRGB]
- przy prezentacji na monitorze aplikacja nic nie robi i terz:
a) jeśli załadowaliśmy JPG/TIFF [sRGB] i mamy monitor obsługujący przestrzeń sRGB - ok
b) jeśli załadowaliśmy JPG/TIFF [sRGB] i mamy monitor obsługujący przestrzeń AdobeRGB - mamy wszystko przekolorowane
c) jeśli załadowaliśmy JPG/TIFF [AdobeRGB] i mamy monitor obsługujący przestrzeń sRGB - mamy kolory wyprane
d) jeśli załadowaliśmy JPG/TIFF [AdobeRGB] i mamy monitor obsługujący przestrzeń AdobeRGB - ok
Jako typowy należy założyć przypadek a) i w związku z tym zdjęcia do sieci powinniśmy zapisywać w przestrzeni sRGB.
Sporo tu uogólnień i uproszczeń. Ale jeśli ktoś widzi błędy w rozumowaniu proszę o poprawki.
to ja mam takie pytanko w temacie, pracuje na mac'u. W preview i View NX mam znacznie bardziej nasycone czerwienie. Wiec odpalam PS.
W PSie wlaczam Proof i dzialam w profilu monitora, wyglada to ok i teraz pytanko. Mam zdjecie ktore wyglada tak jak chce profil sRGB + proof w profilu monitora. Chce takie fotowywolac wiec konwertuje je do profilu Laba w ktorym wywoluje. Jakie kolory beda na wywolanej fotce ?? Takie jak bez Proofa czy z Proofem ?? bo mnie to nurtuje a nie chce miec fotek po druku do smieci:)
mysle ze tak jak mówisz. jesli masz profil labu to konwertujesz do tego labu. jesli nie masz profilu labu to najbezpieczniej do sRGB (tak wyczytalem w innych postach). jako ze jestm zalozycielem tego tematu nie sugeruj sie moja odpowiedzia. wole zeby na twoje pytanie wypowiedzieli sie znawcy tematu. pozdrawiam
mysle ze tak jak mówisz. jesli masz profil labu to konwertujesz do tego labu. jesli nie masz profilu labu to najbezpieczniej do sRGB (tak wyczytalem w innych postach). jako ze jestm zalozycielem tego tematu nie sugeruj sie moja odpowiedzia. wole zeby na twoje pytanie wypowiedzieli sie znawcy tematu. pozdrawiam
Tez wyczytalem w kilku miejscach z jak wywolujesz anie masz profilu danej maszyny, to najbezpieczniej sRGB. Musze jeszcze potestowac, ale jak ostatnio dalem pierwszy raz skonwertowane na AdobeRGB (w ksiazce Kelby'ego wyczytalem ze to takie cudo :( ), to mimo ze na kompie w Lightroomie wygladaly cudnie to na papierze wyszly najgorzej odkad pamietam.
juz przetestowalem , sRGB jesli nie mamy profilu maszyny , z profilem to wiadomo.
w Adobe RGB faktycznie lepiej nie dawac bo ta przestrzen jest o wiele bogatsza w kolory niz maszyna jest w stanie ogarnac:)