PDA

Zobacz pełną wersję : Skanowanie filmów - Warszawa

Mundeczek
21-10-2008, 21:35
Witam zacne koleżanki i kolegów!!!
Ja z kolejnym problemem:)
Potrzebuję namiar na lab w Warszawie, gdzie posiadają porządną załogę z porządnym skanerem. Najlepiej z Nikonem.
No i jak by jeszcze skóry nie zdarli?
Dotychczas skanowałem w "Błękitnym Wieżowcu", ale padł im skaner, a dokładnie podajnik. Mają co prawda niedawno zakupiony "kombajn", ale jakość skanów na tym sprzęcie jest, jak to się teraz mówi, porażająca.
Niestety, biorąc pod uwagę fakt, iż jestem jednym z nie wielu, o ile nie jedynym klientem na takie usługi, na naprawę skanerka raczej nie mam co liczyć. Więc muszę szukać czegoś nowego.

W związku z powyższym proszę o namiary na dobry labik.
Mieszkam na Muranowie, ale lokalizacja to najmniejszy problem.
Pozdrawiam!!!!

maciey75
22-10-2008, 09:32
Znajomy mi polecil http://www.digitaleye.com.pl ale nie testowalem. Na allegro widzialem cos z nikonem ale z Poznania.

Mundeczek
22-10-2008, 10:34
Kolego ten adres jest zawirusowany!!!!!!!!!!!

maciey75
22-10-2008, 11:03
Dzialal jakis czas temu. Fakt ze od jakiegos czasu tam nie wchodzilem a w pracy mi go zablokowali z kategoria "Malicious Web Sites"

jeszcze tutaj ktos poleca http://www.profilab.pl/ ale tez nie testowalem.

mpwt
24-10-2008, 12:21
jeszcze tutaj ktos poleca http://www.profilab.pl/ ale tez nie testowalem.

Na Dzikiej porysowali mi film jak oddałem do skanowania. Trzeba uważać...

Mundeczek
24-10-2008, 13:03
Kiedyś oddałem do profi na Jana Pawła przy pl.Mirowskim i nie byłem zadowolony.
Film co prawda nie uszkodzony, ale skan o innych parametrach niż twierdzono że będzie. Obsługa bez jakiejkolwiek wiedzy. Jednym słowem porażka!!!!
Od tamtej pory omijam te instytucje. A koło tego na Dzikiej, to nawet wczoraj przechodziłem.
Kiepsko z tymi labami zaczyna się robić, oj kiepsko.
mpwt ale dzięki za zwrócenie uwagi na ten lab i związane z nim problemy.
W ogule przy okazji, warto by było zrobić taką czarną listę labów. Może zmobilizowało by to właścicieli do poprawy jakości usług i zatrudnianiu przeszkolonego personelu. Posiadającego wiedzę. Niestety ostatnimi czasy to rzadkość!!!!

mpwt
24-10-2008, 21:52
Ja po prostu kupiłem skaner...

Mundeczek
24-10-2008, 22:39
No, dla mnie na razie zakup porządnego skanera nie wchodzi w grę. A byle jakiego nie potrzebuję. Dlatego pytam o dobry lab, z dobrą ekipą.

rabijki
25-10-2008, 15:52
mialem tu wystawionego epsona 3170 na ktorym skanowalem do publikacji za doslownie grosze i nikt nie wzial.
wystawilem na alledrogo i poszedl w czasie 15 minut.

tak wiec nie zawsze musi to byc fortuna - trzeba tylko podjac decyzje.
olo

Mundeczek
25-10-2008, 20:44
rabijki (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=2650), ja mówię o porządnym skanerze do negatywów. Najlepiej Nikon 5000. Co do twojego skanera, nie jestem wcale zdziwiony że na forum fotograficznym nie miał wzięcia. Płaski skaner to ja mam to ja mam (CANON CS 4400F).
Natomiast moje pytanie brzmi: Czy wiecie gdzie w Warszawie jest dobry lab z dobrą ekipą i z dobrym skanerem do filmów. Najlepiej firmy Nikon. A nie: czy macie, bądź mieliście skaner do sprzedania.

rabijki
25-10-2008, 22:04
mundeczku
a ja jestem po trzech coolscanach i jednym epsonie
teraz mam drugiego
i powiem ci ze nikt mnie juz na coolscana nie namowi. bez wzgledu na cene!!!!
tak wiec to co jest porzadne to moze zostawmy ocenie kazdego. ja sie dziwie ze nie mial wziecia bo u mnie sluzyl do publikacji zdjec a dzis rowniez stoi u goscia ktory nie zajmuje sie czytaniem testow tylko sprzedaza zdjec.
jest pewna roznica miedzy czytaniem testow a praktycznym zastosowaniem sprzetu.

coolscan nie jest zreszta klasa sama z siebie. to nie jest ndzwyczajne urzadzenie. i nie mowie tego dlatego ze go nie mam bo jak pisalem przeszedlem 3 i szybko sprzedawalem. do standardowych zachowan mozna zaliczyc chocby przegrzewanie sie w przypadku negatywow kolorowych i powstajace wtedy zafarby w formie paskow na brzegach kadru. tak wiec moze (choc to nikona forum) bez legendy i napalania sie coolscany to nie jest cudo do ktorego trzeba cokolwiek porownywac. jest juz temat tu gdzies ( jak zawsze nie chce mi sie szukac) gdzie po podobnej wypowiedzi przytoczylem link do porownania coolscana 9000 i epsona v700 ( nie 750 czyli duzo slabszej wersji). resultaty zrobily nawet wrazenie na uzytkownikach collscana 9000 z tego forum. roznice byly aptekarskie, za to cena roznila sie znacznie. przy v750 roznice zauwaza tylko onanisci i to na monitorze. na pewno nie na wydruku.

tak wiec bez ******* i goralskiej muzyki. gdyby coolscan uzasadnial swoja cene jakoscia to bym go mial - mozesz byc pewny!
a raczej powinienem napisac - jeszcze bym go mial:-))))
w praktycznych zastosowaniach to nie jest cudo! natomiast tak samo debilny mit jak ten z blyszczaca matryca na ktorej nie da sie pracowac zawodowo, choc u mnie i wielu kumpli stoja monitory blyszczace i dzialaja jak trza sluzac do publikacji zdjec.

olo

marszull
26-10-2008, 11:53
Znajomy mi polecil http://www.digitaleye.com.pl ale nie testowalem. Na allegro widzialem cos z nikonem ale z Poznania.

ja tez polecam skanowanie u Tomka
ps nie widze tam zadnego wirusa

Bielik
26-10-2008, 12:43
idź do Relax Foto w dawnym kinie Relax, wejście od pasażu Wiecha, nie przejmuj się, że są dwa obok siebie, to ten sam lab.
ceny mają różne, w zależności od rozdzielczości. ogólnie nie są tani, ale za to porządnie robią i w jedną godzinę.

galu44
27-10-2008, 01:24
mundeczku
porownania coolscana 9000 i epsona v700

olo

no toś mi zadał bobu. już miałem iść spać i od jutra dalej spokojnie odkładać na ED-5000...

rabijki
27-10-2008, 10:04
odkladaj odkladaj, najwyzej kupisz cos innego:-)

olo

Mundeczek
27-10-2008, 11:46
marszull (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=8148) wirusa mi wywaliło pod tym pierwszym adresem
Bielik, dzięki podejdę, sprawdzę
rabijki (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=2650), nie wiem jakie miałeś doświadczenia z Nikonem, ale ja od dłuższego czasu skanowałem właśnie na tym sprzęcię, i jak do tej pory, byłem najbardziej zadowolony.
A ostatnio oddałem nawet do takiej firmy jak Bertoni i też lipa. Mimo iż pan z obsługi , na pytanie jakiej jakości jest ten skaner odpowiedział "to jest maszyna za 170 000 euro" co chyba miało znaczyć wspaniała!!! Oddałem jedną rolkę. i co? Wspaniała nie była. No, albo pan z obsługi nie był wspaniały.
(http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=14337)
(http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=8148)

axer
27-10-2008, 11:55
A ostatnio oddałem nawet do takiej firmy jak Bertoni i też lipa. Mimo iż pan z obsługi , na pytanie jakiej jakości jest ten skaner odpowiedział "to jest maszyna za 170 000 euro" co chyba miało znaczyć wspaniała!!!

Niekoniecznie. No chyba że to był skaner za taką kasę - to wtedy można by oczekiwać wręcz cudów.
Podejrzewam jednak, że ta maszyna poza skanowaniem robi także odbitki, zamawia przez internet materiały eksploatacyjne, robi kawę pani Józi zza lady, Clintona laborantowi, a do tego wyprowadza Azora na spacer sprzątając po nim kupy. Oczywiście symultanicznie. Nie trudno odgadnąć, że w takiej maszynie każda z funkcji potraktowana jest niejako po macoszemu, więc nie ma co się spodziewać dobrego skanu, kawy czy Clintona.

Innymi słowy - żaden lab, niezależnie od jego ceny, nie zeskanował mi slajdu ani negatywu tak, jak skanuje mój wiekowy 4000ED. Na Epsonie nie pracowałem, ale gdyby umarł Nikon - jest pierwszy na liście.

rabijki
27-10-2008, 11:58
mialem jakie opisalem
swietny skaner jesli skanowalem kilka klatek. przy wiekszej ilosci grzaly sie niemilosiernie i zostawialy paski na szerszym boku na brzegach o magentowym zafarbie. wszystkie jak leci. co wazne mialo to miejsce tylko na negatywach kolorowych a nie na dia!!! zawsze przy 2 lub 3 filmie.

szkoda mi bylo na to czasu wiec sprzedalem w cholere.

olo

Mundeczek
27-10-2008, 12:07
axer (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=12695) w stu procentach się z tobą zgadzam. A ponieważ nie mogłem uzyskać więcej informacji, ani o DPI ani o rozmiarze skanu (jaki można uzyskać wydruk), więc oddałem rolkę. Dostałem skany w rozdzielczości całkiem przyzwoitej bo 3089x2048 ale w jpeg i 72 dpi. Do tego skaner nie radzi sobie z rozpiętością tonalną, przepala jasne obiekty i ogólni jakość skanów jest co najmniej zła.

Fotozwierz
27-10-2008, 17:38
porównywałeś ze skanami z innego laba?

Mundeczek
27-10-2008, 18:10
Masz na myśli czy tą samą rolkę skanowałem w innym labie?
Tak, wcześniej skanowałem tam gdzie dotychczas. Wtedy właśnie padł podajnik w skanerze. Dlatego wybrałem ten sam film, żeby mieć porównanie.

RBT
27-10-2008, 19:03
mialem jakie opisalem
swietny skaner jesli skanowalem kilka klatek. przy wiekszej ilosci grzaly sie niemilosiernie i zostawialy paski na szerszym boku na brzegach o magentowym zafarbie. wszystkie jak leci. co wazne mialo to miejsce tylko na negatywach kolorowych a nie na dia!!! zawsze przy 2 lub 3 filmie.

szkoda mi bylo na to czasu wiec sprzedalem w cholere.

olo
Używam od lat Coolscana 2000 i 5000. Opisywane usterki nie występują na żadnym z nich. Nawet podczas całodziennej pracy.

Fotozwierz
27-10-2008, 19:10
to teraz takie pytanie, co lepsze espon v750 czy coolscan 9000ed, biorąc pod uwagę ze skanować będę przeważnie średni format. Za i przeciw.

rabijki
27-10-2008, 19:21
rbt
a ja uzywalem 1000, 2000, 5000 i wspomniane wyzej usterki wystepowaly.
olo

RBT
27-10-2008, 19:43
Przykro mi, miałeś zatem pecha. Ale od siebie dodam, że ja z kolei miewałem częste błędy softu. I to bardzo denerwujące.

okupant
28-10-2008, 13:26
RBT, a mozesz powiedziec, jakiego typu miales problemy z softem? Mam 5000ED i czasami aplikacja Nikon Scan sie zawiesza na "acquiring scan", czasami wywala caly program... W tym pierwszym przypadku musze resetowac kompa i wylaczac skaner, bo inaczej dzieje sie to samo. Denerwujace jest to o tyle, ze dzieje sie to przy skanowaniu 6 klatek w FH-3 - oczywiscie wywala na szostej (!).

PS.
Co do labu ze skanerem. Mundeczek, sproboj znalezc w sieci Studio Qba Jakub Jewuła z Krakowa. Robil skany dla A. Mroczka do "Ksiazki o fotografowaniu". Nigdy nie korzystalem z uslug, ale to chyba dobra rekomendacja... :-)

RBT
28-10-2008, 17:32
Ten błąd również u mnie dość często występuje. Drugim bardzo dokuczliwym jest uporczywe "trzymanie" się autokontrastu, które mimo iż wyłączone i nie przypisane w profilu, skaner na siłę włącza. Dzieje się to okresowo i w tak różnych sytuacjach, że nie mogę zdiagnozować przyczyny. Ten drugi błąd pojawia się na szczęście stosunkowo rzadko.

jchyra
04-11-2008, 19:09
Używam od lat Coolscana 2000 i 5000. Opisywane usterki nie występują na żadnym z nich. Nawet podczas całodziennej pracy.
Ja też, w moim 9000ED nigdy nie miałem podobnych zawirowań a często pracuje on całymi dniami.

marszull
04-11-2008, 21:56
marszull (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=8148) wirusa mi wywaliło pod tym pierwszym adresem

mi tam zadnego wirusa nie wywala
ani teraz ani na wczesniej na pc
tu masz kontakt ze strony (moim zdaniem rezultaty sa naprawde b. dobre)

DigitalEye
ul. Grochowska 306/308, parter, lok. 34
03-839 Warszawa
kom. 0 609 898 010
[email protected]
[email protected]

co do prolabu (przy relaxie)
tez jest ok (i bardzo szybko i 24/24 h lab ten na rogu wejscie na przeciwko empiku)
roblem tam pare razy skany i potem wydruki 60/60
ale moim zdniem u tomka lepiej

pzdr
marszull

ps co do skanera to mam v750 i naprawde polecam (efekty sa bardzo ok, a ja nie jestem jeszcze bardzo wdrozony w skanowanie na tym skanerze. Druga sprawa ze skanuje coraz mniej, ale potrzebowalem plaszczaka koniecznie do domu wiec pomyslalem ze skorzystam i bede mial tez do slajdow i negatywow do sredniaka)

galu44
12-11-2008, 15:28
potrzebuje dobrego magika od obróbki surowych skanów. w zamian za naukę oferuję dostęp do nikona ls-5000. piszcie na prv.

pozdrawiam, leniuch :)

mpwt
12-11-2008, 22:52
potrzebuje dobrego magika od obróbki surowych skanów. w zamian za naukę oferuję dostęp do nikona ls-5000. piszcie na prv.

Hmmm....

galu44
13-11-2008, 00:36
Hmmm....

zainteresowany? wpadaj do mnie do biura. jak zakończę pewną sprawę, to i tak się umawiamy u mnie :)

Kosti68
14-11-2008, 20:28
szukam jakiegos przystepnego scanera do filmow, zwlaszcza czarno-bialych...zdjecia robione w latach 80-tych....a jest ich troche. co moglibyscie mi polecic. Ale wolalbym typowy scaner do negatywow....nie plaski.