Zobacz pełną wersję : Sony Alfa 700 czy Nikon D80
giuseppe
21-10-2008, 20:18
Witam
Przymierzam się do zakupu aparatu i waham się pomiędzy Sony Alfa 700 a Nikonem D80. Mam zamiar przeznaczyć do 3000 PLN max. Nigdy wcześniej nie miałem lustrzanki cyfrowej także potrzebowałbym aparatu na którym mógłbym się uczyć jak fotografować :D Niestety w tej cenie stać mnie tylko na zestaw kitowy, jednakże w późniejszym czasie myślę że mógłbym pozwolić sobie na rozbudowę o dodatkowe obiektywy. Co byłoby lepszym wyborem w tej sytuacji ?
Dziękuje za rady i pozdrawiam
G.
pytasz na forum nikona, i jeszcze proponujesz sony? rydzykowne posunięcie.
nie znam sony, bo kupując aparat nie patrzyłem nawet w jego stronę głownie z powodu małej dostępności używanych szkieł, w przeciwieństwie do systemu nikona
pioter m
21-10-2008, 20:47
Nawet Canona 40d, ale nie sony.
Nawet Canona 40d, ale nie sony.
Dlaczego tak kategorycznie "ale nie sony"? Pewnie zaraz padnie powód "szklarnia" więc proszę o konkrety. ;)
Skupiając się tylko na tych dwóch modelach aparatów, bezdyskusyjnie wybrałbym Alfę. Wiele przemawia na jego korzyść, o wszystkim przeczytasz na internetowych forach.
Piszesz też o chęci rozbudowy systemu, dziś pewno trudno Ci odpowiedzieć na pytanie co będziesz fotografował i jaki sprzęt potrzebował.
Jakikolwiek by to jednak nie był, dla Sony będzie droższy od swych odpowiedników w systemie C lub N, albo będzie trudno dostępny.
Nie tak dawno pomagałem kumplowi kupić nowego Tamrona/Minoltę 28-75/2,8 i okazało się to niemożliwe, czekaliśmy na realizację zamówień kilka tygodni, bezskutecznie.
Dopiero pospolite ruszenia na Forum KM pozwoliło znaleść chętnych do osprzedaży posiadanych szkieł.
Wcześniej podobne przejścia miał z zakupem S100-300/4.
Na dzień dzisiejszy Sony to nadal system dla amatora, ograniczjącego się do dwóch szkieł, standardowego i ciemnego tele. Chyba, że ktoś już od lat tkwi w systemie z bagnetem Minolty.
Radzę Ci znaleźć używkę D50/D70s w dobrym stanie, do tego dobry, jasny obiektyw i daj sobie rok czasu na sprecyzowanie potrzeb, po czy zamień body na bardziej zaawansowane. Dobre szkło już będziesz miał :)
W tym czasie spadnie cena D300, a Ty będziesz wiedział czego chcesz :)
POwodzenia w wyborze.
Przy takim wyborze to zdecydowanie Alpha 700. Jako byly uzytkownik KM D7D zapewniam Cie, ze dostaniesz sporo dobrej optyki KM w rozsadnej cenie.
Gdybys jednak rozwazal tez inne aparaty, to lepiej wez Nikon D300. Cena podobna do Alphy 700, aparat zdecydowanie lepszy.
D90 plus jak masz coś kitowego kupować to akurat starczy na N18-70(używkę).
Może się narażę większości, ale sprawa chyba warta jest rozważenia. Sam mam D80, i też przymierzałem się do Alfy, tylko 200, 700 wtedy kosztowała sporo więcej. Jednak porównanie 80 z 200 wypada zdecydowanie na korzyść D80. Z tego co się orientuję, A700 to chyba już wyższa półka niż D80. A że ceny mocno spadły... Co do "szklarni" to skoro się zastanawiasz nas Sonówką, to chyba wiesz co jest w ofercie. Muszę przyznać, że sam miałbym niezłego rebusa, i chyba skłaniał bym się na A700. Ale z tego co widzę na Skąpiradle, 700 jest równa w cenie z D90. I tu skłaniał bym się ku D90.
Wybaczcie herezję :)
giuseppe
21-10-2008, 21:15
Czy D80 nie jest zbyt skomplikowany (bo z takimi opiniami również się spotkałem) jak na początkującego ? Jeżeli skłoniłbym się do D80 to który zestaw kitowy byście polecili, chodzi mi który kit ma najlepszą (jak na kit) optykę ? Jeżeli jednak zdecydowałbym się na posunięcie D80 (ale tylko body) to czy ten obiektyw Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG jest dobrym rozwiązaniem ?
Pozdrawiam i dziękuje
G.
Jako nikonowiec/minoltowiec moge powiedzieć ze badałem 700 i mam d80. Jak miałbym wybierać tylko patrząc na puchy to 700 bez wątpienia, ale niestety obecnie dostać szkła do sonego monoltowskie czy sonego czy zeissa to albo cieżko znaleźć albo drogie albo słabe. Pozostają tylko tamrony i sigmy. IHMO lepiej pomyśleć o D300 a jak środków brak to albo D80 i lepsze szkiełko albo D90 i potem dozbierać na jakieś ciekawe słoiki. Chociaż D300 byłby najlepszym wyborem tylko, że pewnie w przeciągu 4 miesięcy straci na wartości z 500zł.
A może trochę z innej strony. Czy za te 3000 nie dałbyś rady kupić jakiejś taniej puszki N z powiedzmy Nikkorem 17-55/2.8? Piszę oczywiście o używkach. Ja osobiście byłbym DUŻO bardziej zadowolony z zestawu D40+17-55/2.8 niż D300 + 18-55/3.5-5.6. Warto się nad tym zastanowić..
Skomplikowany dla początkującego? Przecież ma tryb AUTO :)
nie rozumiem hasła skomplikowany. Każdy aparat ma te same podstawowe zasady działania. Trzeba robić zdjęcia a nie całymi dniami ganiać po menu. Masz tryby M A S P i zielony pozatym durne tematyczne, Autofocus, pomiar światła i do przodu. Te nie zmieniają się w lustrzankach. Co najwyżej canon ma inne oznaczenia na A i S. I nie widzę tu problemu. Wystarczy czas, lektura czegoś związanego z foto, i aparat :) po to są cyfraki by można nawet metodą prób i błędów pstykać. Dlatego uważam, że jak Ciebie stać to kupuj D300 i powiedzmy tamrona 17-50 2.8. I wiele się nauczysz.
A może trochę z innej strony. Czy za te 3000 nie dałbyś rady kupić jakiejś taniej puszki N z powiedzmy Nikkorem 17-55/2.8? Piszę oczywiście o używkach. Ja osobiście byłbym DUŻO bardziej zadowolony z zestawu D40+17-55/2.8 niż D300 + 18-55/3.5-5.6. Warto się nad tym zastanowić..
na ceneo ten nikkor kosztuje od prawie 4 tysi w gore, chyba ze uzywany wchodzi w gre.
na ceneo ten nikkor kosztuje od prawie 4 tysi w gore, chyba ze uzywany wchodzi w gre.
No o używanym pisałem. Na allegro są teraz 2 w okolicach 2500. Oczywiście nie ma gwarancji, że uda się trafić. Chciałem natomiast zwrócić uwagę na to, że puszka tak naprawdę ma znaczenie drugorzędne. Ja do tej pory jadę na D70S i uważam, że to super pucha a dobrej szklarni mi bardzo brakuje.
szczerze mowiąc ten nikkor wygladalby zabawnie z d40, jak juz sie bawic w uzywki to podpiac go do d80 byloby chyba lepiej
giuseppe
21-10-2008, 21:41
D300 pozostaje poza moim zasięgiem cenowym :), zdecydowałem się na zestaw D80 (body) + Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG (nowy ew. używany), czy kroczę właściwą ścieżką ? ::D
Pozdrawiam i dziękuję
G.
szczerze mowiąc ten nikkor wygladalby zabawnie z d40, jak juz sie bawic w uzywki to podpiac go do d80 byloby chyba lepiej
Powtórzę jeszcze raz. W zadanych pieniądzach lepszy wybór to dobre szkło+prosta pucha niż na odwrót. Czy to będzie D40 czy D80 to kwestia budżetu.
D300 pozostaje poza moim zasięgiem cenowym :), zdecydowałem się na zestaw D80 (body) + Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG (nowy ew. używany), czy kroczę właściwą ścieżką ? ::D
Pozdrawiam i dziękuję
G.
Nie będziesz miał szerokiego kąta.. Jak uważasz, ale moim zdaniem, na początek dobrze kupić uniwersalne szkło.. 24mm da Ci pole obrazowe takie jak 36mm na FF a to nie jest szeroko. Dla niektórych to standard. :)
giuseppe
21-10-2008, 21:46
Nie będziesz miał szerokiego kąta.. Jak uważasz, ale moim zdaniem, na początek dobrze kupić uniwersalne szkło.. 24mm da Ci pole obrazowe takie jak 36mm na FF a to nie jest szeroko. Dla niektórych to standard. :)
A prościej ?? :) Cytat ze strony sigma-foto.pl :"Obiektyw ten pokrywa najczęściej wykorzystywany zakres od szerokiego kąta (24mm) do średniego zbliżenia."
a moze tamron 17-50 2.8? patrzyles go juz?
A prościej ?? :)
Prościej to popatrz lepiej za Tamronem 17-50/2.8, Sigmą 18-50/2.8 lub ciemniej - za Nikkorem AF-S VR 16-85. Te szkła dadzą Ci uniwersalny zakres od szerokiego kąta do krótkiej portretówki.
A prościej ?? :) Cytat ze strony sigma-foto.pl :"Obiektyw ten pokrywa najczęściej wykorzystywany zakres od szerokiego kąta (24mm) do średniego zbliżenia."
Szerokim kątem to ten obiektyw jest w aparacie analogowym lub cyfrowym pełnoklatkowym. W aparacie który chcesz kupić ten obiektyw nie bedzie juz szerokim kątem. :)
giuseppe
21-10-2008, 22:00
No tak, niepełna klatka :), dzięki Żurek za pomoc i wszystkim innym. Zrewiduję budżet domowy i postawię na D80 (body) + Nikon AF-S 16-85 f/3.5-5.6 G DX ED VR lub po negatywnym wyniku budżetowania D80 (body) + Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC, a tymczasem idę spać :)
Pozdrawiam i dziękuje.
G.
dariuszbar
21-10-2008, 23:07
Ja mam Pentax K10D. Może spróbuj popatrzeć w tę stronę. Może nie ma aż tak dużo szkieł jak do Nikona, ale są znacznie tańsze.
pioter m
21-10-2008, 23:43
Pozdrawiam i dziękuję
G.
Koledzy juz cie objechali za te 24mm na dole. Coz, maja racje i nie maja. Ja mam taki obiektyw i jestem zadowolony. AF moglby byc zwawszy. Teraz chce dokupic cos super szerokiego i moze makro. Z ta sigma to trochu loteria. Dobre sztuki sa wzglednie ostre od 2.8. Slabsze trzeba domykac i czasem aberruja. Troche przebieralem.
Na nikkora 16-80 nie porywalbym sie. To dosc drogi obiektyw wycieczkowy. Lepiej tansza sigme 17-70, a potem zobaczysz, czego ci brakuje.
"Koledzy juz cie objechali za te 24mm na dole. Coz, maja racje i nie maja. Ja mam taki obiektyw i jestem zadowolony."
Ja mam 18mm i brakuje mi do szczescie jeszcze ze 3mm. Zatem, potrzeby bywaja rozne.
1. Jak juz nascie-50 to lepiej Tamron 17-50/2.8 niz Sigma 18-50/2.8
2. Rowniez uwzam ze 24 mm (czyli ekwiwalent 36 mm) to sporo za malo... optimum dla mnie byloby szklo 16-80
3. Dlaczemu nikt nie bierze pod uwage kochanego 18-70/3.5-4.5?? Ja wiem, ze to nie jest wzor jansosci, ale ma inne zalety, a stosunek jakosc/cena jest nie do pobicia.
4. A700 jest zdecydowanie lepszym korpusem od D80, porownywalnym z D300 (tu stabilizacja, tal LiveView, poza tym podobnie) jednak przy obiektywach zaczyna sie problem :/ Chyba, ze ktos nie potrzebuje szerokiego kata i szybkiego, cichego AF :)
A700 jest zdecydowanie lepszym korpusem od D80, porownywalnym z D300
Jak bedziesz potrzebowal AFa w troche trudniejszych warunkach, to szybko zmienisz zdanie.
sokrates
22-10-2008, 08:05
pewnie że A700 to dobra puszka - i gdyby cała zabawa kończyła się na samym body to wybór byłby oczywisty A700 vs D80 - postawił bym na Alfę. Ale trzeba brać pod uwagę system jako całość a więc szkła, lampy itp. tutaj jednak wolałbym słabszą puszkę z możliwością wyboru lepszych, tańszych bardziej dostępnych obiektywów oraz lamp.
Obiektywy cenowo jest wiele rozsadnych. Lampy sa w Sony dostepne. :-)
Minus najwiekszy: duzo slabszy AF.
Ale trzeba brać pod uwagę system jako całość a więc szkła, lampy itp. tutaj jednak wolałbym słabszą puszkę z możliwością wyboru lepszych, tańszych bardziej dostępnych obiektywów oraz lamp.
Dokładnie! i popieram przedówców, że przy ograniczonym budżecie zdecydowanie lepiej postawić na dobre obiektywy i może nieco słabszy korpus, gdyż jak opanuje się już sztukę fotografii, a wiadomo, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, to niemal każdy po roku czy dwóch latach wymienia body na nowsze czy przede wszystkim bardziej zaawansowane. System Nikona daje w tej chwili taką rozpiętość możliwości zmian, że głowa boli.. A już zakupione obiektywy po pierwsze się nie starzeją tak jak szybko starzeją się body, po drugie i co najważniejsze- przy nowszym body będzie już opanowana i dobrze znana posiadana szklarnia. No chyba, że apetyt tak urośnie, że z niepełnoklatkowej od razu ktoś zechce wejść w FF.