PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 18-50/2.8 EX DC HSM MACRO

hitman
21-10-2008, 10:58
Witam!

Czy ktoś z forumowiczów wie, czy zmiany to tylko HSM, czy też coś Sigma grzebała w konstrukcji optycznej tego szkła?

Witusch
21-10-2008, 14:25
W starszej wersji nie bylo macro o ile dobrze pamietam, to raczej dwa rozne obiektywy.

Spidi
22-10-2008, 00:32
Była bez Macro a potem pojawiła sie Macro ale jeszcze bez HSM(taką wersje kupiłem kilka dni temu)

Witusch
22-10-2008, 06:56
taką wersje kupiłem kilka dni temu podziel sie wrazeniami, moze jakies sample? Tez szukam jakiegos zuma "dolnego", a Sigmy lubie za ich wykonanie i odwzorowanie kolorow. Tylko nie odsylaj mnie prosze do jakichs "pixelpeeperow", bo tych juz sie naogladalem ;-)

Spidi
22-10-2008, 15:26
To moze prościej- powiedz jakie sample cie interesują konkretnie to postaram Ci sie takie przygotować.
Ja z obiektywu jestem zadowolony. Napewno nie jest idealny i jakby sie uprzeć można w nim znaleźć jakieś wady ale istotna(przynajmniej w mojej ocenie) proporcja cena/jakość wypada tutaj bardzo dobrze.
Jakość wykonania jest moim zdaniem całkiem przyzwoita, sprawia wrażenie solidnego, nie ma żadnych luzów itp.
AF działa dosyć sprawnie ale porównując do obiektywów z własnymi silnikami demonem szybkości napewno nie jest.
Przy maxymalnie otwartej przysłonie nie jest idealnie jesli chodzi o ostrość ale mydłem bym tego nie nazwał. W zasadzie przeszkadza to głównie przy oglądaniu w 100% powiększeniu na komputerze- przy wydrukach myśle że problem będzie niewielki lub żaden. W miare przyykania przysłon jest już tylko lepiej... już 3,2-3,5 wyglądają całkiem przyzwoicie.
Mam go raptem kilka dni więc nie miałem zabardzo żadnej super okazji żeby go potestować...
pzdr

Witusch
22-10-2008, 19:03
Spidi, dzieki, ale myslalem, ze masz cos gotowego. Nie bede Ci zawracal gitary, moze kiedys przy okazji.
Pozdrawiam