PDA

Zobacz pełną wersję : "low battery" d300

BartekM
20-10-2008, 15:02
zaczal u mnie sie pojawiac ten problem po wgraniu najnowszego softu, ktory nota bene mial go likwidowac ;)

... bateria naladowana w pelni. nagle wskazniki wariuja. problem znany i opisywany, jednak zaden z zaczetych watkow nie konczyl sie jakims podsumowaniem...

czy ktos oddal sprzet do serwisu? zreperowali usterke? czy przetarcie stykow. ew. nowa bateria...? jak to u was wyglada? ktos znalazl rozwiazanie tego problemu?

poki co u mnie pomaga wlaczenie i wylaczenie aparatu... ale czytalem ze aparat potrafi zaliczyc totalna zwieche... a na to nie moge sobie pozwolic.

u mnie nikkor 17-55 2.8 i oryginalna bateria, bez gripa.
pozdr

grudzinsky
20-10-2008, 15:13
nauczka na przyszlosc...jesli aparat dziala poprawnie to po co wgrywac nowy soft? inna sprawa to taka, ze jesli inni wgrali i pisali na forum, ze do bani to po co wgrywac?

Maciek321
20-10-2008, 15:15
U mnie dziala po wgraniu nowego softu. A co do powyższej usterki proponuje delikatnie przeczyscic styki obiektywu. I sprawdzic. Ja u siebie zauważyłem tę przypadłość, a przypadkiem ustaliłem ze to wina złego styku, aparat - obiektyw. Po przeczyszczeniu i rozruszaniu zestyków w obiektywie usterka sie już nie powtórzyła.

BartekM
21-10-2008, 10:00
a czy ktos oddawal do serwisowania z tego powodu?

BartekM
21-10-2008, 15:35
czy ci, ktorzy mieli problem przyzwyczaili sie do zawieszonego aparatu? ;)

Archibald
21-10-2008, 18:47
czy Ci, ktorzy mieli problem przyzwyczaili sie do zawieszonego aparatu? ;)

Prawdę mówiąc też jestem ciekaw ;-)

krzysztof jot
21-10-2008, 20:50
...poki co u mnie pomaga wlaczenie i wylaczenie aparatu... ale czytalem ze aparat potrafi zaliczyc totalna zwieche... a na to nie moge sobie pozwolic

...a czy ktos oddawal do serwisowania z tego powodu?

...czy Ci, ktorzy mieli problem przyzwyczaili sie do zawieszonego aparatu?

Panowie - to ja jako pierwszy na forum w marcu z Hiszpanii pisałem rozpaczliwie "low batery". Wtedy wymyslalismy - lotniska-bramki, zimno, wysokość (sierra newada) itp itd. Zjawisko pojawiał się w dowolnej konfiguracji szkieł (AFS 17-55 oraz AFS 70-200) baterii czy gripa ( aku / AA). Tak więc to nie tylko 17-55, to raczej po prostu AFS’y. Potem np kilka tygodni wszystko ok, i nagle jednego dnia czterokrotnie LOW, aby znowu "samoczynnie" zaniknąć na jakiś czas. Serwis - miły ale zero konkretów. No bo co maja chłopaki wymyślać - jak u nich nie mogę tego "wywołać" ?
Daje się żyć - szybki ON/OFF i jest ok. Szczytem był dzień kiedy zjawisko powstało w dwu body jakimi pracowałem - generalnie w tej samej minucie , dodatkowo był to crash a uciekające kadry doprowadziły mnie do szału. Po rozmowie z serwisem - przeczyściłem wszystkie możliwe styki - szkła, body, grip , potem jeszcze ta poprawka softu ( moim zdaniem to mechanika i soft tu nic nie pomoze) - ale faktem jest iz od tego czasu przypadku LOW BATERY nie miałem... sugeruje czyszczenie styków, D300 ma spry luz na bagnecie, osadzające się gówno na stykach i minimalny kontakt przy poruszaniu szkłem - i tu raczej szukałbym przyczyny.

art44
21-10-2008, 21:05
Panowie - to ja jako pierwszy na forum w marcu z Hiszpanii pisałem rozpaczliwie "low batery". Wtedy wymyslalismy - lotniska-bramki, zimno, wysokość (sierra newada) itp itd. Zjawisko pojawiał się w dowolnej konfiguracji szkieł (AFS 17-55 oraz AFS 70-200) baterii czy gripa ( aku / AA). Tak więc to nie tylko 17-55, to raczej po prostu AFS’y. Potem np kilka tygodni wszystko ok, i nagle jednego dnia czterokrotnie LOW, aby znowu "samoczynnie" zaniknąć na jakiś czas. Serwis - miły ale zero konkretów. No bo co maja chłopaki wymyślać - jak u nich nie mogę tego "wywołać" ?
Daje się żyć - szybki ON/OFF i jest ok. Szczytem był dzień kiedy zjawisko powstało w dwu body jakimi pracowałem - generalnie w tej samej minucie , dodatkowo był to crash a uciekające kadry doprowadziły mnie do szału. Po rozmowie z serwisem - przeczyściłem wszystkie możliwe styki - szkła, body, grip , potem jeszcze ta poprawka softu ( moim zdaniem to mechanika i soft tu nic nie pomoze) - ale faktem jest iz od tego czasu przypadku LOW BATERY nie miałem... sugeruje czyszczenie styków, D300 ma spory luz na bagnecie, osadzające się gówno na stykach i minimalny kontakt przy poruszaniu szkłem - i tu raczej szukałbym przyczyny.

A ja po prostu Cię zacytuję, żeby ci którzy mają Forum "na czarno" też mogli tę (ciekawą) wypowiedź przeczytać.
:lol:
Art

Archibald
21-10-2008, 21:09
A ja po prostu Cię zacytuję, żeby Ci którzy mają Forum "na czarno" też mogli tę (ciekawą) wypowiedź przeczytać.
:lol:
Art

A na to bym nie wpadł... :mrgreen:

Krzysztofie - dzięki za pomoc :-)

BartekM
22-10-2008, 08:35
no to do sklepu z elektronika po jakis dobry czyscik do stykow i zobaczymy jak bedzie ;)
acha. mi ise udalo to wywolac "gmerajac" bateria wiec moze jeszcze styki od baterii...
dzieki i pozdr

Maciek321
22-10-2008, 10:51
no to do sklepu z elektronika po jakis dobry czyscik do stykow i zobaczymy jak bedzie ;)
acha. mi ise udalo to wywolac "gmerajac" bateria wiec moze jeszcze styki od baterii...
dzieki i pozdr

nie ma sensu moczyć styków czymkolwiek, bo potem bedzie problem z brudnym lustrem, czy plamami na matrycy. Środki do czyszczenia styków, mają właściwosci penetrujące wszędzie się wcisną (nawet miedzy filtr a matrycę). Poza tym rozpuszczają smary, co w mechanice jest niewskazane (zwłaszcza obiektywu). U mnie pomogło delikatne przetarcie zestyków na sucho. Takie przepolerowanie ich.

Archibald
22-10-2008, 12:10
A może ktoś polecić jakiś sprawdzony środek do takiego czyszczenia?

Witusch
22-10-2008, 12:39
Na "wszystko" dobry jest IZOPROPANOL. Mam ten, uzywam do stykow, szkiel a w Pentaxie czyscilem nim rowniez matryce -> http://www.allegro.pl/item461243514_cleanser_ipa_izopropanol_150ml_tanio _wyprzedaz.html

krzysztof jot
22-10-2008, 16:01
nie ma sensu moczyć styków czymkolwiek, bo potem bedzie problem z brudnym lustrem, czy plamami na matrycy. ....

no tu nie masz racji - są srodki do precyzyjnej elektroniki. Co ty chcesz "pryskac sprajem" z 50cm :) - delikatnie na szmatke i po stykach. Czym - ano ja byłem akurat w serwisie GSM - tam zobaczyłem mały spray z napisem w rodzaju "clean electric.." - idealny, odparowywujacy i nie pozostawiający zadnych sladów - a zadziałał doskonale ... jak widać, bo problemy się skończyły a bywały - a potem już nie, i to ze dwa-trzy miesiące.

Maciek321
22-10-2008, 20:50
no tu nie masz racji - są srodki do precyzyjnej elektroniki. Co ty chcesz "pryskac sprajem" z 50cm :) - delikatnie na szmatke i po stykach. Czym - ano ja byłem akurat w serwisie GSM - tam zobaczyłem mały spray z napisem w rodzaju "clean electric.." - idealny, odparowywujacy i nie pozostawiający zadnych sladów - a zadziałał doskonale ... jak widać, bo problemy się skończyły a bywały - a potem już nie, i to ze dwa-trzy miesiące.

Wiekszość środków do czyszczenia styków zawiera substancje pozostawiające cienką warstwe, która zapobiega utlenianiu metali. Izopropanol lub czysty spirytus ale nie ten spozywczy, tylko ten uzywany do czyszczenia styków w telefonii (98% czystego alkoholu).

robin102
22-10-2008, 22:04
KONTAKT WL - 22 zł za butelkę z precyzyjnym dozownikiem

luxius
23-10-2008, 13:29
nauczka na przyszlosc...jesli aparat dziala poprawnie to po co wgrywac nowy soft? inna sprawa to taka, ze jesli inni wgrali i pisali na forum, ze do bani to po co wgrywac?

tez mnie to skutecznie powtrzymuje od aktualizacji...

robin102
23-10-2008, 14:03
Błąd Panowie duuuuży BŁĄD. Jeśli producent soft aktualizuje to jest naprawdę ku temu przyczyna, poprawki też nie muszą być publicznie znane i w ten sposób cichaczem usuwają jakieś babole co przy okazji głównego problemu wylazły. Poza tym nie aktualizując softu narażacie sie na wygodne zachowanie serwisu jak by była taka konieczność korzystania z niego. Zaktualizują soft w aparacie i odeślą korpus do użytkownika nic więcej nie czyniąc.
Aktualizujcie oprogramowania bo korzystacie z aparatów w wersjach przedprodukcyjnych :) ;) albo nawet z prototypu :)

yacekk
18-11-2008, 19:16
Problem z migajaca bateria - kiedy zauwazylem ten problem wgralem nowy soft i dalej to samo. Musial poprostu robic tak fotki ze jak u odbije to wyskoczy migajaca bateria:)
Ostatnio mialem wolny aparat wiec wyslalem problem do Servis Nikon Polska. Po odebraniu problem nadal wystepowal. Odeslalem jeszce raz i po odebraniu znwou problem wystepuje. Dzwoniac i tlumaczac ze aparat niema podpietego szkla a problem wystepuje nadal.
Baterie kotra dolaczylem nawet niesp[arwdzali - eliminujac problem samej baterii.
Ogolnie koles w sluchawce ciemny(lub brak kompetencji) na temat jako takiego dzialania sprzetu. Aktualnie domniemywam ze bateria jest uszkodzona. Cos w niej delikatnie lata. Sparwdzalem na innej baterii jakos problem nie wystepuje, ale czasami i na tej niby zlej baterii ciezko wywolac problem migania.

Prosba do Was bo u mnie takie cos wystepuje.
Wylaczcie aparat
Wyciagnij baterie
Odwroc aparat do gory nogami i wloz od gory baterie tak zeby sama wpadla w gniazdo - obserwuj ekran
Docisnij powoli palcem baterie do gniazda i zamknij klapke

U mnie po takiej operacji zawsze pokazuje pusta baterie :)

grudzinsky
18-11-2008, 21:30
Prosba do Was bo u mnie takie cos wystepuje.
Wylaczcie aparat
Wyciagnij baterie
Odwroc aparat do gory nogami i wloz od gory baterie tak zeby sama wpadla w gniazdo - obserwuj ekran
Docisnij powoli palcem baterie do gniazda i zamknij klapke

U mnie po takiej operacji zawsze pokazuje pusta baterie :)

inaczej baterii nie wkladam do aparatu jak odwracajac go :)
zaktualizowalem wkoncu po 8 miesiacach mimo to, ze aparat dzialal bez zadnych zarzutow :) pokusilem sie chyba tylko i wylacznie na copy right ;)
dziala i dzialac bedzie :D

yacekk
19-11-2008, 18:32
hahah właśnie sprawdziłem licznik D300 ( zrobiłem sobie fotke przed wysalniem i teraz po przyjściu) Ja osobiście moglem zrobic okolo 30-50 klapniec. Roznica jaka wyszla to blisko 300 klapniec. Czyli Nikon sobie troche zdjec porobil ;)

grudzinsky
19-11-2008, 19:17
Nikon sobie troche zdjec porobil ;)

ktos na impreze potrzebowal ;)

Pawel Pawlak
19-11-2008, 19:27
sorki, ale jak mieli testować aparat nie robiąc zdjęć ? Podejrzewam, ze proceduret testowe obowiązujące w serowsie nikon polska przewidują wykonanie serii zdjęć przed oddaniem aparat klientowi. Wolisz, żeby tak jak w niektórych zakłądach samochodowyc, odpinali linkę od licznika, ujeżdzali ile wlezie i przed oddaniem podpinali linkę z powrotem ?

yacekk
19-11-2008, 19:52
sorki, ale jak mieli testować aparat nie robiąc zdjęć ? Podejrzewam, ze proceduret testowe obowiązujące w serowsie nikon polska przewidują wykonanie serii zdjęć przed oddaniem aparat klientowi. Wolisz, żeby tak jak w niektórych zakłądach samochodowyc, odpinali linkę od licznika, ujeżdzali ile wlezie i przed oddaniem podpinali linkę z powrotem ?

Nie popadajmy w skrajność. Aparat byl w naprawie i watpie zeby do danego problemu z bateria musieli tyle strzelać.

Ciekawe skąd biorą sprzet zastępczy dla PRO?

jonash
19-11-2008, 20:11
yacekk, jakoś będziesz musiał przeżyć te dodatkowe 300 klapnieć ;) Ważne że aparat wrócił cały i zdrowy.

yacekk
19-11-2008, 23:36
Jasne przeżyje:) ale wiadomo każdy chcuisalby aby spzret nie byl używany do innych celów jak tylko serwis.
Cały wrócił ale czy zdrowy to na pewno nie.