Zobacz pełną wersję : D40 a EOS 1000D
dareks69
20-10-2008, 01:18
Witam właśnie przesiadam się na lustrzankę i jestem w fazie szukania sprzętu a właściwie już wybrałem Nikon D40 + Nikkor 18-105 mm f/3.5-5.6 ED VR ale ostatnio trafiłem na Canona EOS 1000D + kit. Jestem ciekaw co sądzicie o tym lustrze ?
Po 1000D nie czuć takiej tandety jak po 350-450D, mimo że to entry-level. Możliwościami bije na głowę D40, ale ciut droższy jest.
dareks69
20-10-2008, 01:37
Po 1000D nie czuć takiej tandety jak po 350-450D, mimo że to entry-level. Możliwościami bije na głowę D40, ale ciut droższy jest.
Co masz na myśli mówiąc ze bije na głowę D40, w sieci niema nic konkretnego same ogólniki.
Interesują mnie szumy, jakoś matrycy i fotek i co twoim zdanie ma znaczenie przy robieniu fotek, na co zwracać uwagę.
velaskez
20-10-2008, 06:31
ma większą matrycę i LV:) no i jest troszkę nowszy, troszkę nowsza technologia. ale kita do Kwanona to bym sobie podarował
Konstrukcja D40 ma kilka lat a matryca to staruteńkie CCD rodem jeszcze z D50, 1000D to najnowsze entry-dziecko Canona na CMOS'ie więc w bezpośrednim porównaniu matryc/szumów D40 chowa się w krzakach i piszczy. Technologiczna przepaść. Ale z obiektywami w tych zestawach masz dokładnie odwrotnie. Nikkor ma kilka tygodni (oprócz tego że to przyzwoity optycznie nowy kit to w sumie niewiele o nim wiadomo, testów i porównań malutko) a kit Canona to stara porażka. Co nie znaczy że nie można nim robić dobrych zdjęć, lusterka mają to do siebie że za zdjęcia zdecydowanie bardziej odpowiadasz Ty, nie sprzęt...
P.S. Proszę, nie pisz że są same ogólniki, w każdej specyfikacji masz same konkrety. Tylko nie leń się i je poczytaj. A o D40 masz na tym forum tyle że aż całości szkoda czytać, wybierz sobie siakiś dłuższy wątek i do dzieła. A przy robieniu fotek zwracaj uwagę na wszystko. Światło, kadr, moment. I ustawienia aparatu... :D
Jak wyżej, w Canonie matryca CMOS, śrubokręt, i to dla mnie decydujący argument. Chyba najlepiej porównać sobie ceny szkieł, ktore Cię będą interesowały, bo bez nich to nawet najlepszym aparatem nic nie zrobisz, i tam gdzie Twoje docelowe szkła będą tańsze, warto pójść ;)
ma większą matrycę i LV:) no i jest troszkę nowszy, troszkę nowsza technologia. ale kita do Kwanona to bym sobie podarował
now kit do Canona jest optycznie bardzo przyzwoitym obiektywem jak na kita
i ja bym sie nie upieral, ze Nikon ma tu cos wyraznie lepszego. stary kit, owszem,
najwyzszych lotow nie byl, choc i tutaj nie byla to roznica na poziomie
zauwazalnym przez przecietnego Kowalskiego.
nie powtarzaj urban legends ;)
tak w temacie - chyba bym bral 1000D bo nowsze i ma znacznie fajniejsza matryce.
Jak wyżej, w Canonie matryca CMOS, śrubokręt, i to dla mnie decydujący argument. [...]
To Canon dodaje do swoich aparatów śrubokręty do rozkręcania puszek? ;)
piotr_74
20-10-2008, 10:12
Jak wyżej, w Canonie matryca CMOS, śrubokręt,
hmmm ciekawe od kiedy? W Canonie śrubokret już dosyć dawno został usunięty.
dareks69
20-10-2008, 10:18
Na pewno macie racje, co do parametrów jest nowszy technologicznie, ale to nie wszystko, z wyglądu bardziej mi się podoba Nikon.
Przejrzałem obiektywy do Canona i PORAŻKA same narzekania na szkła, jakie mnie interesują, ceny małe, ale jakość wykonania to tragedia.
Co do robienia fotek to zgadzam się trzeba zwracać uwagę na wszystko, ale chodziło mi, na co zwracać uwagę przy wyborze sprzętu?
Ja wymyśliłem sobie, że zrobię tak, ponieważ jest to moje pierwsze lustro to puszkę kupie najtańszą a obiektyw w miarę dobry.
A tak dla ciekawości może kogoś zainteresuje, co wybrałem:
Nikon D40 + AF-S 18-105 f/3.5-5.6 G DX ED VR + SB-400
Myślę ze to dobry zestaw dla początkującego, jak myślicie proszę o sugestie z uzasadnieniem.
hmmm ciekawe od kiedy? W Canonie śrubokret już dosyć dawno został usunięty.
Tylko że brak śrubokrętu w C to nie to samo co brak śrubokrętu w D40, prawda?
dareks69
20-10-2008, 10:26
Nie drapać się dziewczyny ;-) konkrety proszę o konkrety.
...
Ja wymyśliłem sobie, że zrobię tak, ponieważ jest to moje pierwsze lustro to puszkę kupie najtańszą a obiektyw w miarę dobry....
Jest takie stare indiańskie przysłowie: Jestem zbyt biedny żeby kupować tanio.
Jak cię stać kupuj D40, jak nie, to uskrob więcej do D80 przynajmniej. Jak Ciebie to wciągnie będziesz pluł sobie w brodę, że pożałowałeś kilka PLN-ów.
+ SB-400
wydaje mi sie ze powinienes poszukac lepiej (nawet uzywanej) sb-600,
poczytaj sobie o obu tych lampach (sb-400 i sb-600)
i pewnie sam szybko dojdziesz do wniosku ze lepiej kupic 600ke ;)
Karl Johansson
20-10-2008, 10:34
a właśnie, że bardzo dobrze sobie wymyślił. Puszkę sprzedasz, dołożysz i zmienisz.
Obiektywy (te dobre) są drogie i je zmienia się znacznie rzadziej.
dareks69
20-10-2008, 10:36
Nie chce Szuper maszyny, bo nie wiem czy jest mi potrzebna i czy sobie z nią poradzę, ale z drugiej strony totalne badziewie też odpada.
Wydaje mi się, że Nikon to sprawdzona marka a puszkę zawsze można wymienić, po zatym to ja będę robił foty a nie aparat.
wydaje mi sie ze powinienes poszukac lepiej (nawet uzywanej) sb-600,
poczytaj sobie o obu tych lampach (sb-400 i sb-600)
i pewnie sam szybko dojdziesz do wniosku ze lepiej kupic 600ke ;)
Pewnie masz racje musze poszukać i poczytać o lampie.
Mówiąc szczerze to Lampe traktowałem po macoszemu, ale to też ważny element zestawu prawda.
lol, to ja chyba nie doinformowany jestem co do systemu C, ale w kazdym bądź razie nie odbija się to tak niekorzystnie na możliwościach wyboru obiektywów jak tu.
jak możesz to kup lampę od razu, ja wiem po sobie że jak na początku nie kupisz to potem uzbierać na SB600 albo 800 ciężko ;)
Jacek Wrzesińsk
20-10-2008, 16:54
Jak zwykle to samo! Powtórzę starą śpiewkę,to wybór systemu,więc dobrze się zastanów,body się zmieni w końcu,ale zostają obiektywy i osprzęt,więc tu patrz co Ci pasuje!:-D Pozdr.!:)
autograf
20-10-2008, 17:02
Jaki masz budżet? Od tego bym zaczął tą dyskusję.
dareks69
21-10-2008, 00:26
Jaki masz budżet? Od tego bym zaczął tą dyskusję.
Niestety tylko 1800 dla niektórych aż :-?
autograf
21-10-2008, 00:35
Niestety tylko 1800 dla niektórych aż :-?
No i git malina. Stać Cię na używane D80 + N18-70. W ostateczności D50 + 18-70.
I nie myśl nad niczym innym. Zaufaj temu, który nie zaufał. I po miesiącu pognał D40.
I po miesiącu pognał D40.
.... bo strasznie beznadziejne zdjęcia robił ........
autograf
21-10-2008, 00:43
.... bo strasznie beznadziejne zdjęcia robił ........
Nie! Bo go okiełznałem w dni trzydzieści. Widzisz w tym coś niepoprawnego? Widzisz?
dareks69
21-10-2008, 02:03
Ok. po pierwsze nie kupie używanej puszki
Po drugie mogę pomyśleć o używanym szkiełku
Po trzecie myślę o szkiełku 18-105 a tu cały czas czytam o 18-70
Czy więcej to nie lepiej?
Wyglada na to ze juz podjales decyzje i chcesz zebysmy Cie w niej upewnili...
Nie masz innej opcji jesli nie chcesz uzywanej puszki i chcesz zmiescic sie w zalozonym budzecie,
kupuj D40 i Nikkora 18-105 - bedziesz tez zadowolony!
Zdecydowanie Canon 1000D. Zyskujesz bardzo dobre ISO 800, uzywalne ISO 1600, mozliwosc podpiecia kazdego obiektywu innego producenta, i co tez jest wazne, niezly software do wywolywania RAWow. O tym z Nikona zapomnij, chyba, ze kupisz nowy komputer z superprocesorem i 4GB RAM, wtedy prosciutki ViewNX bedzie moze przy dobrej pogodzie dzialal podobnie szybko jak niezle rozbudowany DPP na starym Celeronie z 512kB RAM.
Zdecydowanie Canon 1000D. Zyskujesz bardzo dobre ISO 800, uzywalne ISO 1600, mozliwosc podpiecia kazdego obiektywu innego producenta, i co tez jest wazne, niezly software do wywolywania RAWow. O tym z Nikona zapomnij, chyba, ze kupisz nowy komputer z superprocesorem i 4GB RAM, wtedy prosciutki ViewNX bedzie moze przy dobrej pogodzie dzialal podobnie szybko jak niezle rozbudowany DPP na starym Celeronie z 512kB RAM.
Czy mi się wydaje kolego pn, że czuję w tym poście nutkę ironii:mrgreen:
Co do software'u to na moim PC (P4, 2,8 GHz, 2 GB RAM) Capture NX pracuje bardzo sprawnie
tomekudla
21-10-2008, 10:20
Powiem wprost bierz kanonika 1000D
dareks69
21-10-2008, 10:20
Wyglada na to ze juz podjales decyzje i chcesz zebysmy Cie w niej upewnili...
Nie masz innej opcji jesli nie chcesz uzywanej puszki i chcesz zmiescic sie w zalozonym budzecie,
kupuj D40 i Nikkora 18-105 - bedziesz tez zadowolony!
Witam nie chce potwierdzenia mojego wyboru i niestety mam budżet ściśle określony.
Nie jestem tylko pewien, co do szkiełka tu wszyscy piszą o 18-70 może, dlatego ze szkiełko 18-105 jest nowe i mało, kto je ma?
Wydaje mi się, że tak będzie najrozsądniej słaba puszka i no właśnie szkiełko.
sokrates
21-10-2008, 10:29
ja również obstawal bym przy 1000D o ile jesteś świadom specyfiki systemu Canon jako całości. - w razie jak ci sie nie spodoba zmiana systemu będzie boleć bardziej niż wymiana puszki D40-> D80/90/300...
Czy mi się wydaje kolego pn, że czuję w tym poście nutkę ironii:mrgreen:
Co do software'u to na moim PC (P4, 2,8 GHz, 2 GB RAM) Capture NX pracuje bardzo sprawnie
Jak to ironii???
Ja mam podobny PC, tyko 1GB RAM. ViewNX, zmiana naswietlenia 30s, DPP 0,1s. Zajetosc RAM: ViewNX 490MB, DPP 62MB.
CaptureNX w ogole nie daje sie uzywac u mnie. Zmiana jakakolwiek w RAW -> 0,5-1 minuta czekania. W DPP od reki.
Witam właśnie przesiadam się na lustrzankę i jestem w fazie szukania sprzętu a właściwie już wybrałem Nikon D40 + Nikkor 18-105 mm f/3.5-5.6 ED VR ale ostatnio trafiłem na Canona EOS 1000D + kit. Jestem ciekaw co sądzicie o tym lustrze ?
Nie powiem Ci o 1000d bo go nie miałem w rękach, miałem natomiast D40 i szczerze go polecam.
Moim zdaniem za Nikonem przemawia duży wybór niezłych amatorskich szkieł i innych akcesoriów, których u C ze świecą szukać - przejrzyj sobie przykładowo wykaz obiektywów obu firm i będziesz wiedział o co mi chodzi.
Canon traktuje amatorów po macoszemu - najtańsze szkła są do d...., a lepsze to już L-ki, które kosztuja majątek, nie ma nic pośredniego - mówię tu o szkłach systemowych bo nie jestem zwolennikiem "kundli"
Poczytaj testy obu aparatów na kliku portalach, idź do sklepu, weź do ręki i wybierz.
Przy Twoim budżecie brałbym D40 +zoom typu 18-70, 18-105 itp lub D80 +np 18-55 na początek (lub 50/1.8)
Mister, porownaj w takim razie optycznie 18-55 VR Nikona z 18-55 IS Canona, skoro polecasz Koledze ten pierwszy obiektyw. Sa podobne.
Jak to ironii???
Ja mam podobny PC, tyko 1GB RAM. ViewNX, zmiana naswietlenia 30s, DPP 0,1s. Zajetosc RAM: ViewNX 490MB, DPP 62MB.
CaptureNX w ogole nie daje sie uzywac u mnie. Zmiana jakakolwiek w RAW -> 0,5-1 minuta czekania. W DPP od reki.
Z tą ironią to takie moje odczucia - sorry !
Co PC to coś musiałeś mieć nie tak - u mnie średni czas oczekiwania na zmianę to jakieś 4-5 sek, najdłużej zdarzało mi się czekać jakieś 15 sek.
Co PC to coś musiałeś mieć nie tak - u mnie średni czas oczekiwania na zmianę to jakieś 4-5 sek, najdłużej zdarzało mi się czekać jakieś 15 sek.
2GB RAM swoje robi zapewne. Unikasz stronicowania na dysk uzywajac takich kobyl RAMozernych jak software Nikona.
Przy jednym GB DPP robi te same akcje w 0,1s. Jak musisz obrobic 200 zdjec z wypadu, to jest to roznica mocno znaczaca.
Mister, porownaj w takim razie optycznie 18-55 VR Nikona z 18-55 IS Canona, skoro polecasz Koledze ten pierwszy obiektyw. Sa podobne.
Obiektywy rzeczywiście bardzo podobne optycznie - polecam test na photozone.de - tam oba dostały po 3 gwiazdki, a ten portal jest dla mnie wiarygodny (w przeciwieństwie np do Optyczne.pl)
Ale nie mówię tu o tym jednym przypadku - porównaj sobie 17-85IS do 16-85VR, fakt, że ten drugi trochę droższy za to o niebo lepszy - takie przykłady można mnożyć.
Nadal uważam, że Nikon ma większy wybór tanich, niezłych optycznie szkieł amatorskich i to przekonało mnie min do Nikona
2GB RAM swoje robi zapewne. Unikasz stronicowania na dysk uzywajac takich kobyl RAMozernych jak software Nikona.
Przy jednym GB DPP robi te same akcje w 0,1s. Jak musisz obrobic 200 zdjec z wypadu, to jest to roznica mocno znaczaca.
Stronicowanie mam ustawione tak aby włączało się dopiero wtedy gdy zapełnienie RAM wynosi ponad 95% (rzadko się to zdarza) pozatem mam XP-ka dość zoptymalizowanego i do tego często sprzątanego, ale to temat nie na to forum
piotr_74
21-10-2008, 11:27
Ze swojego doświadczenia powiem tak.W grę wchodził wtedy Canon 350 i D40. Kupiłem D40, nie miałem wtedy kasy na D80 nie chciałem puszki używanej. Canon w tym najniższym segmencie po prostu mi nie leżał w ręku, pomijając jego wykonanie, plastik, rozmieszczenie przycisków, pokręteł i innych dupereli. po prostu Nikon zdecydowanie bardziej mi się spodobał. Przez rok robiłem zdjęcia D40 z których jestem bardzo zadowolony ISO 800 całkiem niezłe ISO 1600 również używalne, co z tego że nie miał śrubokręta i był "wykastrowany" ale robiłem zdjęcia i się uczyłem zbierając kasę na coś lepszego. W tej chwili kupiłem D80 ponieważ cena dla mnie jest już przystępna (oczywiście kupiłem nową puszkę). D40 zostaje, napewno go nie sprzedam ponieważ: dalej można nim zrobić niezłe fotki, na imprezy jak znalazł (mały i poręczny), leży jako zapas jakby D80 zaniemógł, czasami jeżdże na spływy kajakowe jak się utopi to trudno. Różnica w zdjęciach według mnie pomiędzy D40 i D80 niezauważalna, w D40 ładniejsze wysokie ISO, D80 trochę szybszy, D80 oczywiście szybsza zmiana parametrów, aczkolwiek w D40 przy odrobinie wprawy nie ma tragedii. W D80 masz do tego przyciski na obudowie, a w D40 jeden panel kwestia wprawy i przyzwyczajenia. Porobisz zdjęcia rok czasu i zobaczysz czy to Cię wciągnie, jeżeli tak D40 zostanie jako rezerwa, a D90 będzie w podobnej cenie co teraz D80. Co do softu to niestety Nikon NX jest hmmm taki sobie, wolę Raw Therapee, który jest darmowy i całkiem niezły, także softem raczej bym się nie kierował przy zakupie aparatu.
Podsumowując ani przez chwilę nie żałowałem i nie żałuję zakupu D40.
dareks69
21-10-2008, 11:33
Ze swojego doświadczenia powiem tak.W grę wchodził wtedy Canon 350 i D40. Kupiłem D40, nie miałem wtedy kasy na D80 nie chciałem puszki używanej. Canon w tym najniższym segmencie po prostu mi nie leżał w ręku, pomijając jego wykonanie, plastik, rozmieszczenie przycisków, pokręteł i innych dupereli. po prostu Nikon zdecydowanie bardziej mi się spodobał. Przez rok robiłem zdjęcia D40 z których jestem bardzo zadowolony ISO 800 całkiem niezłe ISO 1600 również używalne, co z tego że nie miał śrubokręta i był "wykastrowany" ale robiłem zdjęcia i się uczyłem zbierając kasę na coś lepszego. W tej chwili kupiłem D80 ponieważ cena dla mnie jest już przystępna (oczywiście kupiłem nową puszkę). D40 zostaje, napewno go nie sprzedam ponieważ: dalej można nim zrobić niezłe fotki, na imprezy jak znalazł (mały i poręczny), leży jako zapas jakby D80 zaniemógł, czasami jeżdże na spływy kajakowe jak się utopi to trudno. Różnica w zdjęciach według mnie pomiędzy D40 i D80 niezauważalna, w D40 ładniejsze wysokie ISO, D80 trochę szybszy, D80 oczywiście szybsza zmiana parametrów, aczkolwiek w D40 przy odrobinie wprawy nie ma tragedii. W D80 masz do tego przyciski na obudowie, a w D40 jeden panel kwestia wprawy i przyzwyczajenia. Porobisz zdjęcia rok czasu i zobaczysz czy to Cię wciągnie, jeżeli tak D40 zostanie jako rezerwa, a D90 będzie w podobnej cenie co teraz D80. Co do softu to niestety Nikon NX jest hmmm taki sobie, wolę Raw Therapee, który jest darmowy i całkiem niezły, także softem raczej bym się nie kierował przy zakupie aparatu.
Podsumowując ani przez chwilę nie żałowałem i nie żałuję zakupu D40.
OTO CHODZI jeszcze nie mam sprzętu a juz nie żałuje zakupu DZIĘKI :-D
dareks69
21-10-2008, 11:38
Teraz z innej beczki zobaczcie na post o filtrach
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=71748
Mam takie pytanko, co sądzicie o filtrze polaryzacyjnym? Skuteczność, firma.
Czytałem ze nie do każdego szkiełka pasuje, trzeba je regulować i pochłaniają dużo światła.
Nie! Bo go okiełznałem w dni trzydzieści. Widzisz w tym coś niepoprawnego? Widzisz?
Ale po co ta piana? Jeśli się pisze że pozbyło się aparatu po miesiącu, warto by dodać dlaczego KONKRETNIE. Bo inaczej może to stwarzać mylne wrażenie że dany aparat jest po prostu kiepski.
OTO CHODZI jeszcze nie mam sprzętu a juz nie żałuje zakupu DZIĘKI :-D
Wiesz co, czytając Twoje wszystkie posty mam wrażenie że po prostu chcesz kupić Nikona i tylko poszukujesz tu potwierdzenia dla Twojej decyzji. I dobrze. Bo jeśli traktujesz fotografię hobbystycznie, a w sumie żaden z tych aparatów nie jest radykalnie gorszy, tak naprawde czy kupisz Nikona ze względów merytorycznych, czy choćby tylko dla bajeranckiej czerwonej wstawki (;)8-) ) ważne jest byś czerpał satysfakcję z dokonanego zakupu i sięgał po niego z przyjemnością.
Wiesz co, czytając Twoje wszystkie posty mam wrażenie że po prostu chcesz kupić Nikona i tylko poszukujesz tu potwierdzenia dla Twojej decyzji. I dobrze. Bo jeśli traktujesz fotografię hobbystycznie, a w sumie żaden z tych aparatów nie jest radykalnie gorszy, tak naprawde czy kupisz Nikona ze względów merytorycznych, czy choćby tylko dla bajeranckiej czerwonej wstawki (;)8-) ) ważne jest byś czerpał satysfakcję z dokonanego zakupu i sięgał po niego z przyjemnością.
A ja dodam jeszcze, że najważniejsze są obiektywy i człowiek - body to sprawa drugorzędna, każdy wybierze to co mu odpowiada i na co go stać.
Przy odrobinie wysiłku zdjęcia będą super obojetnie czy będzie to Nikon, Canon, Pentax, Sony czy Olympus.
Obserwuję niebezpieczną tendencję na forach - zdjęcia przestały być ważne za to dyskusje typu: C jest lepszy od N czy odwrotnie to codzienność - przyznam szczerze, że nieraz daję się sprowokować do nic nie znaczącej dyskusji.
Wydaje mi się, że jeżeli wybieramy pierwszą lustrzankę to trzeba patrzeć trochę bardziej perspektywicznie i porozglądać się co oferuje Nikon, a co Canon jeżeli chodzi o szkiełka, jaką ma filozofię w puszkach, bo jak wejdziesz w system to pewnie bedziesz w nim tkwił dłużej. Porozglądałem się, poczytałem trochę na forach N i C i wybrałem Nikona-po prostu bardziej mi pasuje i tyle. I N i C robią świetne zdjęcia.
Jakbym miał wybierać ponownie entry level to wybrałbym dokładnie tak jak ty D40+ 18-105VR +SB 400. Wg mnie dobry wybór
stachmuszel
23-10-2008, 10:19
Byłem ostatnio w jednym z duuużych sklepów i miałem EOS-a 1000 w ręku. Może on i robi ładne zdjęcia, ale trzymanie tego korpusu w rękach to naprawdę nic przyjemnego. Okropny, ordynarny plastik.
Pozdr.
A ja dodam jeszcze, że najważniejsze są obiektywy i człowiek - body to sprawa drugorzędna, każdy wybierze to co mu odpowiada i na co go stać.
smiem twierdzic, ze z tymi obiektywami to tez nie do konca prawda, bo to jest nadmuchany urban legend.
wiekszosc uzytkownikow DSLR moglaby spokojnie jechac sprzetem typu 18-200 i dramatu by nie bylo.
Przy odrobinie wysiłku zdjęcia będą super obojetnie czy będzie to Nikon, Canon, Pentax, Sony czy Olympus.
to akurat truizm, ktoremu kazda namietnie go powtarzajaca osoba zaprzecza, kiedy jej samej przyjdzie do wyboru korpusu ;)
Obserwuję niebezpieczną tendencję na forach - zdjęcia przestały być ważne za to dyskusje typu: C jest lepszy od N czy odwrotnie
jak sie to raz ustali to bedzie z glowy ;)
aczkolwiek, kluczowa kwestie pogrubilem. fora maja to do siebie, ze ludzie na nich gadaja wiecej niz trzeba. z tym jak faktycznie robia zdjecia ma to czesto malo wspolnego
to codzienność - przyznam szczerze, że nieraz daję się sprowokować do nic nie znaczącej dyskusji.
przejdzie Ci. kilka flame'ow, troche trollowania i dasz sobie spokoj...
camaxtli85
25-10-2008, 19:44
Jak wejdę w temat to pewnie bez uszczerbku nie wyjdę, ale reprezentuję 1000d i szczerze to porównałbym bardziej go do d60, bo d40 jak powszechnie wiadomo ciągnie rzepę w familiadzie...
Zdecydowałem się na Canona z kilku powodów, d60 nie ma bracketingu, podglądu GO, no i koleżka jest droższy o 200zł, niby nic, a jednak na tej półce to spory procent.
Rozumiem argumenty o plastikowej specyfice, Nikon jak się go bierze w dłoń za każdym razem mówi "dziękuję", a Canon jakby "pospiesz się", to ta subtelna różnica, ale nie aż taka ograniczająca jakby się wydawało, bo w zdjęciu nie widać, że fotograf miał obrzydzenie, poza tym jak mówią kobiety - kocha się za wady, więc ćwiczę na swoim 1000d cierpliwość i wytrzymałość wstrząsową;) ot taka terapia.
Podsumowując, nie taki Canon straszny, szczególnie ten model na początek jest fajny, a czy skosi konkurencję (k200d, d60, a200) - czas pokaże...
bo d40 jak powszechnie wiadomo ciągnie rzepę w familiadzie......
Mógłbyś rozwinąć swój punkt widzenia?
autograf
26-10-2008, 01:02
Ale po co ta piana? Jeśli się pisze że pozbyło się aparatu po miesiącu, warto by dodać dlaczego KONKRETNIE. Bo inaczej może to stwarzać mylne wrażenie że dany aparat jest po prostu kiepski.
Ale jaka piana? Gdzie TY piane widzisz? Ja tu z całego serducha podpowiadam jak najlepiej, a tu taka riposta.
Co chcesz wiedzieć konkretnie, to Ci powiem.
Ale jaka piana? Gdzie TY piane widzisz? Ja tu z całego serducha podpowiadam jak najlepiej, a tu taka riposta.
Co chcesz wiedzieć konkretnie, to Ci powiem.
Cóż, widać że źle zrozumiałem - wybacz.
Chętnie się dowiem co sprawiło że już po miesiącu pożegnałeś D40.
autograf
26-10-2008, 23:57
Już się tłumaczę jak na spowiedzi.
Nie przekonała mnie ilość trzech pół AF. Bardzo brakowało mi górnego LCD. O braku silnika nie wspomnę..
Wtedy byłem na etapie kupowania Nikkora 50mm. Szybko mi się zachciało sprzętu o klasę wyżej. Tak, uważam, że D80 jest o klasę wyżej.
Teraz skoczyłem jeszcze jedną klasę wyżej. Bo po ponad pół roku D80 było dla mnie niewystarczające.
camaxtli85
27-10-2008, 15:04
Mógłbyś rozwinąć swój punkt widzenia?
Doskwiera brak klawiszy funkcyjnych, brak bracketingu, podglądu DOF, wstępnego podnoszenia lustra i czyszczenia matrycy, mało przycisków, no i ten nieobecny silnik AF, ale to oczyVista kwestia upodobań.
Zresztą przeciąganie liny tego typu nie ma sensu, liczą się indywidualne preferencje, mnie d40 nie satysfakcjonuje.
robson38
28-10-2008, 20:17
dla mnie d40 jest wystarczający ma to co trzeba super zdięcia jak na początek napewno są lepsze modele ale nikon to niko i tyle
dareks69
12-11-2008, 11:18
Witam pozdrawiam maniaków NIKONA ja zmieniłem całkiem filozofie I podejście do sprzętu, wybrałem FUNKCJONALNOŚC, WYGODE I BEZPIECZEŃSTWO, o jakości fotek nie wspomnę
sokrates
12-11-2008, 11:22
Witam pozdrawiam maniaków NIKONA ja zmieniłem całkiem filozofie I podejście do sprzętu, wybrałem FUNKCJONALNOŚC, WYGODE I BEZPIECZEŃSTWO, o jakości fotek nie wspomnę
jestem fanem Nikona, ale z tych 2 modeli D40 i 1000D wybrał bym Canona ;-)
mozesz rozwinąć swoją filozofię bo nie kaman o co chodzi z tym bezpieczeństwem?? no i chętnie obejrzał bym tą JAKOŚ(Ć)....
Rozumiem, że kupiłeś K200D.
No i bardzo dobrze zrobiłeś pod warunkiem, że jesteś świadom wad tego sprzętu (każdy sprzęt ma swoje wady i zalety).
Bawiłem się kiedys K200D i uważam, że jest świetny, ale mnie nie podobało się parę rzeczy (min dość wolny AF, wspomaganie AF lampą, powolny zapis i odczyt zdjęć, kiepsko poukładane menu).
Życzę dobrej zabawy z tym apratem
dareks69
13-11-2008, 00:23
Wady: ...brak pewnych funkcji na korpusie - ale to ma już półprofesjonalna K20...
Zalety: ...to jest K20D z mniejszą ilością funkcji wyciągniętych na puszkę. Najważniejsze zalety : - wzorocowy kitowy obiektyw - stabilizacja w puszce - bdb wykonanie - uszczelnienie (fotki przyrody na deszczu - tego w tej klasie jeszcze nie było) - bracketing - łatwo dostępny i tani grip - wyświetlacz LCD na górze puszki
Porównywałem (robiąc fotki) z : Canonem Eos400 (świetna puszka, słabe kitowe obiektywy), Nikonem D60 (przereklamowana puszka - tylko 3 punkty ostrości, brak bracketingu, optyka niezła - ale wymaga droższych obiektywów VR do pełnego zadowolenia), Alfa 200 Sony (niezły aparta, ale szumy przy ISO 800 w górę, oraz Olympus E-520 (tutaj nie podobało mi się wykonanie. Sam aparat - jego możliwości - godne zainteresowania). Uważam, że (niestety) Canon oraz Nikon w klasia amatorskich lustrzanek jedzie jedynie na (słuszej) opinii wzorcowych producentów. Niestety, to co proponują w tej klasie, nie jest warte proponowanych cen. Jedyny plus - to dostęp do profesjonalnych (ale drogich w porównaniu z Pentaksem) szkieł. Dlatego wybrałem Pentaksa - możliwość korzystania ze obiektywów Pentax, Sigma, Tamron oraz znakomitych (a tanich) szkieł na bagnecie M42 przechyliło szalę na korzyść tego sprzętu. Dla amatorów z zacięciem, dla robiących foto przyrody - zdecydowanie polecam!
Kolekcjoner
13-11-2008, 02:12
Wady: ...brak pewnych funkcji na korpusie - ale to ma już półprofesjonalna K20...
Zalety: ...to jest K20D z mniejszą ilością funkcji wyciągniętych na puszkę. Najważniejsze zalety : - wzorocowy kitowy obiektyw - stabilizacja w puszce - bdb wykonanie - uszczelnienie (fotki przyrody na deszczu - tego w tej klasie jeszcze nie było) - bracketing - łatwo dostępny i tani grip - wyświetlacz LCD na górze puszki
Porównywałem (robiąc fotki) z : Canonem Eos400 (świetna puszka, słabe kitowe obiektywy), Nikonem D60 (przereklamowana puszka - tylko 3 punkty ostrości, brak bracketingu, optyka niezła - ale wymaga droższych obiektywów VR do pełnego zadowolenia), Alfa 200 Sony (niezły aparta, ale szumy przy ISO 800 w górę, oraz Olympus E-520 (tutaj nie podobało mi się wykonanie. Sam aparat - jego możliwości - godne zainteresowania). Uważam, że (niestety) Canon oraz Nikon w klasia amatorskich lustrzanek jedzie jedynie na (słuszej) opinii wzorcowych producentów. Niestety, to co proponują w tej klasie, nie jest warte proponowanych cen. Jedyny plus - to dostęp do profesjonalnych (ale drogich w porównaniu z Pentaksem) szkieł. Dlatego wybrałem Pentaksa - możliwość korzystania ze obiektywów Pentax, Sigma, Tamron oraz znakomitych (a tanich) szkieł na bagnecie M42 przechyliło szalę na korzyść tego sprzętu. Dla amatorów z zacięciem, dla robiących foto przyrody - zdecydowanie polecam!
Ale jak się ma to o czym piszesz do:
wybrałem FUNKCJONALNOŚC, WYGODE I BEZPIECZEŃSTWO, o jakości fotek nie wspomnę
piotr_74
13-11-2008, 07:56
Wady: ...brak pewnych funkcji na korpusie - ale to ma już "półprofesjonalna" D80/D90/D200/D300/D700... (trochę większy wybór nieprawdaż? )
Zalety: ...to jest K20D z mniejszą ilością funkcji wyciągniętych na puszkę.
Zalety: ...to jest D80/... z mniejszą ilością funkcji wyciągniętych na puszkę (to tak samo jak w Nikonie czy Canonie).
- bdb wykonanie - uszczelnienie (fotki przyrody na deszczu - tego w tej klasie jeszcze nie było)
Oczywiście gratulujemy Pentaxowi uszczelnionych obiektywów w kicie :).
Z jakościa fotek tak bardzo bym nie wyskakiwał przed szereg bez pokazania tychże, oczywiście jeżeli mówimy o trybie raw, co do jpg to tutaj już jest sprawa wielce dyskusyjna.
Witam pozdrawiam maniaków NIKONA ja zmieniłem całkiem filozofie I podejście do sprzętu
Koronny argument użytkowników Pentaxa, naprawdę trzeba zmieniać "filozofie" i dorabiać jakąś ideologię żeby kupić aparat do robienia zdjęć?
Zawsze uważałem, że kupując aparat musimy go dopasować do swoich potrzeb i zasobności kieszeni ale to jak widać nie jest takie proste, trzeba jeszcze zmienić "filozofie", podejście do sprzętu, dobrze, że nie fryzurę czy sposób ubierania i zachowania.
Twoja argumentacja jest trochę uniwersalna i mało przekonująca, można ją przypasować praktycznie do każdego producenta czy to będzie Nikon, Canon, Sony czy jeszcze co innego.
Gratuluję zakupu aparatu ( nie Pentaxa) i życzę udanych fotek.
Pentax jest fajny. Mam k100d dla rodziny i siebie czasami, maly, poreczny, lekki, mozna wszedzie zabrac bez problemu. Bardzo go polubilem.