PDA

Zobacz pełną wersję : Databank HyperDrive COLORSPACE

doktor
20-10-2008, 00:30
Witam,
Zakupiłem czas jakiś temu ten sprzęt i postanowiłem podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Nie będzie to typowy test bo siedzenie ze stoperem i mierzenie czasu transferu plików nie jest moim hobby :-), raczej uwagi dotyczące użytkowania. Zakupu dokonałem w sklepie dystrybutora, człowiek zktórym się kontaktowałem rzeczowy i pomocny. Kupiłem HyperDrive COLORSPACE wersję bez "o", czyli z mniejszym wyświetlaczem, poprosiłem o zamontowanie dysku 250GB, według słów sprzedawcy marki Samsung. Z tago co się zorientowałem wesja z i bez "o" różnią się rozmiarem wyświetlacza, ale nie jego rozdzielczością, która jest taka sama, czyli 320 x 240. W zestawie, który otrzymałem znajdował się databank z zamontowanym dyskiem, etui, zasilacz, kabel usb, końcówka do ładowania z gniazda zapalniczki samochodowej (poprzez kabel USB), śrubokręt, folia ochronna na wyświetlacz (gratis). Etui jest takie sobie jeśli chodzi o wykonanie, zapinane na rzepa, daje się zapiąć z włożoną kartą CF w gniazdo - jest ono na górnej ściance urządzenia). Sam dysk dość solidnie zrobiony, choć trzeba pamiętać, że to jednak chińszczyzna i elementy mogłyby być spasowane lepiej (głównie tylna pokrywa), przyciski chodzą dość twardo , z wyraźnym kliknięciem, Wyświetlacz w mojej ocenie jest dobry. Gniazdo (sprawdzałem tylko CF) nie sprawia problemów z wetknięcie karty. Transfer plików z weryfikację jest faktycznie szybki, 1,5 GB około 4 mninut. Wygląd urządzenia i dane włącznie ze specyfikacją dostępne na stronie www.hyperdrive.pl. Klawisze oznakowane prostymi piktogramami, które są wykorzystywane w menu dysku, choć nie ze 100 procentową konsekwencją. Po naciśnięciu i przytrzymaniu klawisza start podnosi się system, co chwilę trwa. Jeśli chcemy wykonać backup, to po włączeniu urządzenia i włożeniu karty do gniazda trzeba wybrać opcję backup klikając centralny przycisk na dysku.

fIlek
20-10-2008, 00:43
O widzisz, to jesteś pierwszy. A zastanawiam się właśnie nad jego zakupem :)

doktor
20-10-2008, 09:56
Test będzie w odcinkach :-). Po wybraniu tej opcji dysk sam zaczyna backup. Jak zaobserwowałem z karty SD Kingstona 133x 106 plików, czyli 547MB1 min 26 sek, pokazuje copy rate 5,69 MB/s z włączoną weryfikacją. Po zakończeniu transferu można wyczyścić kartę. Po podłaczeniu do kompa dysk zgłasza się jako Colorspace, montuje się i działa poprawnie zarówno pod windozą XP jak i MacOSX. po podłaczeniu do kompa dysk nie montuje się sam, trzeba na panelu kliknąć przycisk USB, pojawia się napis "Starting up device" i dysk pojawia się na desktopie. Jeśli chodzi o współpracę z komputerem bez problemów. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że przy słabej baterii dysk sam odłącza się od kompa. Chyba jest generalnie tak, że ładuje baterie tylko jak jest wyłączony. Niestety przy podłączeniu do komputera nie pojawia się żadna ikonka lub informacja o tym, czy bateria jest ładowana. Wskaźniczek baterii jest standardowy, jak w komórkach ikonka baterii, dość zresztą mała. Dysk mam od niedawna, więc póki co test może być nieco ułomny, gdyż sam jeszcze wszystkiego nie wykombinowałem, więc pewne niedociągnięcia mogą wynikać z kiepskiego interfejsu użytkownika. Po upgradzie będzie lepiej.

Redskull
20-10-2008, 12:25
a jak przeglada sie zdjecia na tym wyswietlaczu(jesli masz jak, to porownaj ten wyswietlacz do d300)? Czy mozna przesuwac(katalogowac) fotki po ich zgraniu(np. nowy folder itp.)?

doktor
21-10-2008, 09:22
Mój wybór padł na tą wersję dysku właśnie z powodu wyświetlacza. Mam d300, więc większy wyświetlacz mi nie jest potrzebny. Ten w dysku jest moim zdaniem wystarczająco dobry. Jest porównywalny z tym jaki jest w starszych nikonach, np d2h. Co do przeglądania fotek dysk ma oczywiście browser, który pokazuje katalogi i ich zawartość jak na kompie, wraz z miniaturka zdjęcia w kolumnie po lewej, jednak do efektywnego przeglądania fot trzeba najpierw wygenerować prewki, używając opcji generate thubnail. Polecenie dotyczy całych katalogów, wymaga trochę czsu, by system wygenerował podgląd i trzeba podłączyć dysk do zasilania. Browser pokazuje również i bez tego pełnoekranowy podgląd, jednak przy każdym pliku generuje podgląd, a to zajmuje czas, czyli przy większej ilości fot to zabawa bez sensu. Jest też zoom, jednak niestopniowalny, pozwala ocenić czy zdjęcie jest poruszone czy nie. Przy oglądaniu fot pokazują sie na czerwono podstawowe dane z exifa: czas, przeszlona, ogniskowa i czułość. Nie wiem jak jest z zapewnieniami producenta a propos innych marek, ale nefy z d300, d2h i d40 są w pełni obsługiwane i nie wymaga to dodatkowego czasu w stosunku do jpega. System menu jest dość prosty, choć trochę niekonsekwentny. Czasem te same przyciski służą do czego innego, w obsłudze pomagają piktogramy umieszczone na klawiszach

doktor
25-10-2008, 15:59
Wraz z dyskiem kupiłem dodatkowy pojemnik na baterrie AA jako dodatkowe zasilanie. Dodatkowe, bo z tego co zauważyłem przy rozładowanej baterii battery pack nie zasila dysku. Wydaje mi się, że raczej spełnia funkcję opóźniacza rozładowania akumulatora. Samo ustrojstwo raczej badziewnej jakości, ale funkcje ma raczej nieskomplikowaną, więc daje rade. W charakterze tymczasowgo podsumowania. Dysk spełnia moje oczekiwania w stosunku do takiego urządzenia, problemów z nim nie miałem i z zakupu jestem zadowolony, choć mógłby być tańszy :-).

Cold
26-10-2008, 11:17
Próbowałeś może spiąć to urządzenie z jakimś telefonem (symbian) i wysyłać w ten sposób zgromadzone na databanku zdjęcia? Interesuje mnie czy za pośrednictwem telefonu da się sięgnąć do zawartości urządzenia.

doktor
26-10-2008, 22:29
Nie próbowałem zwłaszcza, że nie bardzo widzę co miałoby mi to dać, skoro z poziom dysku mogę foty oglądać i ewentualnie wywalać

Cold
27-10-2008, 00:44
Zastanawiam się czy mógłbym za pośrednictwem telefonu wysłać do redakcji kilka zdjeć zgromadzonych w databanku. Jak na razie muszę dzwigac laptopa bo karty CF to za bardzo nie ma gdzie wetknac w zadnym znanym mi modelu telefonu. A jeśli byłaby taka możliwość to chetnie porzuciłbym masę laptopa na korzyść dodatkowego obiektywu :)

doktor
27-10-2008, 10:40
No to raczej jest pytanie dotyczące telefonu i jego systemu operacyjnego. Jeśli system jest w stanie zobaczyć podpięty do niego wolumin i go obsłużyć to wysłać na pewno da radę. Niestety tutaj niewiele mogę pomóc.

Cold
27-10-2008, 15:26
Myślę, że chcieć współpracować to muszą oba urządzenia... jesteś w stanie spróbować czy nie bardzo?

doktor
27-10-2008, 17:47
Nie mam telefonu z symbianem, ja jestem raczej jabłeczny (iPhone)

Yanluk
19-01-2009, 01:03
Myślę, że chcieć współpracować to muszą oba urządzenia... jesteś w stanie spróbować czy nie bardzo?
Wiem ze watek ma juz pare miesiecy ale moze komus sie przyda.

Z tego co mi wiadomo zaden telefon z symbianem nie ma obslugii USB host, czyli nie bedzie w stanie rozpoznac dysku. Dosc duzo telefonow z WM ma ta opcje, jak np Toshiba G900 (bardzo tania teraz) ma taka funkcje.

tomek61
29-01-2009, 20:41
Dwa dni temu kurier TNT przywiózł mi paczkę a w niej Hyper Drive Colorspace.
Ogólne wrażenie bardzo dobre.Prędkość działania b.dobra szczególnie w porównaniu z leciwym Image Tank III.Duży kolorowy wyświetlacz,wyrażnie oznakowane funkcje.
Całość raczej przejrzysta i czytelna.Karta 8 GB Sandisk Extreme III została "zrzucona" w 9,5 minuty(w Image Tank III trwało to ok.20 minut).
Urządzenie naprawde b.przydatne(jak dla mnie) i co najwazniejsze szybkie.
Zapłaciłem 499 PLN + 210 PLN za HDD 250GB.
Pozdrawiam

doktor
30-01-2009, 22:30
Jeszcze kilka uwag po dłuższym czasie używania. Plus za jakość gniazd, nie zdarzyło mi się, zeby źle weszła karta, albo wygięły się piny. Minus za przyciski, trzeba się przyzwyczaić jak je naciskać, jak za długo przytrzymasz klawisz nie reaguje. Minus za zasobnik na baterie AA, delikatnie mówiąc jest badziewny, często nie kontaktuje wtyk w obudowie dysku. Plus za włączany usb, dla mnie poręczne, minus za dziwne zachowanie przy podłączeniu do laptopa (mac), przy odłączaniu zasilania sieciowego do kompa dysk lubi się odłączać. Jako podsumowanie jestem z niego zadowolony, a minusy to raczej niedogodności